Lautasellani on tänään porosta tehtyä Ragù alla Bolognesea = porognesea ;) Älkää tuomitko annosparkaa kuitenkaan nimen perusteella, vaikka se kuulostaakin lähinnä huonolta vitsiltä – se on varsin herkullista!
Nerokkaasti nimeämäni italialais-suomalainen fuusiopöperö tuli laiteltua tulille, koska halusin tehdä hieman tilaa pakastimeeni. Ostimme nimittäin pikkusiskoni kanssa puolikkaan poron tuossa joulun tienoilla ja pakastin on siitä asti ollut melkoisen tukossa. Poro on minulle suhteellisen uusi raaka-aine valmistaa, joten aloitin siihen tutustumisen turvallisesti jauhelihasta. Ragúksi porojauheliha päätyi ihan hetken mielijohteesta, koska miksei?
Pataan valkoista, lasiin punaista
Bolognesen pohjaksi kuullotetaan soffritto – pieneksi kuutioiksi leikattua porkkanaa, selleriä ja sipulia. Käytin seokseen tällä kertaa juuriselleriä, jonka maku pitkään hauduteltuna on niin pehmeän täyteläinen, että arvelin sen päästävän itse poron paremmin oikeuksiinsa kuin perinteisemmän varsisellerin. Viinin suhteen pallottelin hetken punaisen ja valkoisen väliä, mutta päädyin lopulta valkoiseen, kun en silläkään halunnut poron omaa makua liikoja peittää. Perinteiseen Ragù alla Bologneseen tulee myös pancettaa, muuta sen jätin tänään kastikkeesta samasta syystä pois.
Ragù alla porognese 4:lle
n. 50 g voita
n. 600 g porojauhelihaa
100 g juuriselleriä
150 g porkkanaa
1 iso keltasipuli
2-3 valkosipulin kynttä
n. 1,5 dl kevytmaitoa
n. 1,5 dl valkoviiniä
n. 200 g tomaattia murskattuna
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
reilusti vastarouhittua mustapippuria
suolaa maun mukaan
tarjoiluun parmesaania
Valmista soffritto: kuori sipuli, porkkana ja juuriselleri, silppua pieneksi kuutioksi – itse teen kuutioista tosi pieniä, koska en halua soossiin isoja ns. sattumia, mutta voi ne jättää isommiksikin. Sulata puolet voista ja kuullota vihanneksia siinä, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja/tai pilko kynnet, lisää valkosipuli sitten kattilaan jauhelihan kera.
Paista kaikkea keskilämmöllä, kunnes liha on ruskistunut. Alenna lämpöä ja lisää kattilaan puolet maidosta, viini sekä tomaatit. Maito on tärkeä osa ragùa, sillä se pehmentää viinin ja tomaatin hapokkuutta, ja tuo kastikkeeseen aavistuksen makeutta. Lisää kattilaan vielä ripaus suolaa, reilusti mustapippuria sekä yrtit. Sekoita hyvin ja jätä kastike kannen alle hautumaan 2-3 tunniksi. Tarkista välillä, että kastike ei pääse kuivumaan; lisää tarvittaessa kattilaan hieman viiniä tai vettä.
Pöydällä nahistuneet kirsikkatomaatit pataan hus!
Itse lisään kastikkeeseen vielä juuri ennen tarjoilua loput maidosta sekä nokareen voita, jonka jälkeen keitän kastiketta vielä muutaman minuutin (Italiassa tässä vaiheessa saatetaan lisätä näiden sijasta hieman kermaa). Ragù tarjoillaan perinteisesti tagliatellen kera, mutta omalle lautaselleni päätyi tänään astetta leveämpää pappardellea, sitä kun kaapissa kerran oli. Mikäli haluaisit kuitenkin jostain syystä suututtaa italialaisen, keitä kastikkeen kaveriksi spagettia.
Lappilaisempaan suuntaan annos kallistuu, kun kastikkeen tarjoilee puikulamuussin kera. Päädyit mihin tahansa, suosittelen kuitenkin tekemään kastiketta reilusti, sillä se vain paranee uudelleenlämmittäessä.
1000lakes sanoo
On kyllä innovatiivinen ratkaisu! Siis sekä poropasta että nimi!
Juulia sanoo
Kiitos!
MK sanoo
Todella hyvänkuuloinen ja näköinen resepti. Keksitkö siis itse vai löysitkö jostain vinkkiä?:) Hyvä nimi on, turhaan tuomitset itsesi.
Juulia sanoo
Kiitos! Resepti on mukailtu perinteisestä ragù alla bolognesen ohjeesta – mutta reseptin soveltaminen poroon oli ihan oma idea 🙂