Pehmeä, pyöreä, kuohkea, Gnudi!
Voihan gnudi! Piti näköjään elää 44 vuoden kypsään ikään, ennenkuin tutustuin tähän pehmoisen kuohkeaan Italian lahjaan maailmalle. Gnudi on ricottasta valmistettu, hieman gnocchin kaltainen pallero, jonka nimi tarkoittaa toskanaksi ”nakua”. Vähän kuin söisit pelkkää raviolin täytettä! Äärimmäisen herkullista. Varsinkin, kun sekaan silppuaa karhunlaukkaa!
Oikotie karhunlaukka-gnudireseptiin tästä!Karhunlaukka = kyynel
Karhunlaukka on sarjassamme raaka-aineita, joista haaveilen joka kevät. Kun muualla Euroopassa asuvat ruokaystäväni tuuttaavat sosiaalisen mediansa täyteen karhunlaukkakuvia, vierähtää täällä poskelle katkera kyynel… Suomessa tämä villinä kasvava valkosipulinen sipulikasvi on nimittäin verrattain harvinainen! Sitä kasvaa luonnonvaraisena vain Suomen lounaiskolkissa, sekä Ahvenanmaalla jossa se on rauhoitettu. Kun some sitten täyttyy karhunlaukkamaisemista, iskee minussa hirmuinen FOMO*!
Karhunlaukkaa voi toki yrittää kasvattaa itse, mutta meidän pienellä kerrostaloparvekkeella en ole moista edes yrittänyt. Käsittääkseni ne vaativat huomattavasti ruukkua suotuisammat olosuhteet! Heh, olen kyllä ostanut aikoinaan karhunlaukan taimia, mutta ne päätyivät tuolloin suoraan pataan. Huolella ajoitettu Tallinnanreissu on tuottanut valkosipulilta tuoksuvaa tulosta – arvelen että tälläkin hetkellä Balti Jaama Turgilta löytyy useampi koju, jossa myydään karhunlaukkanippuja! Vuosien varrella olenkin kokannut karhunlaukalla muutaman kerran ja tällöin lautaselle päätyi mm. karhunlaukkakokkelia, karhunlaukkapastaa, ja karhunlaukkarisottoa.
*fear of missing out elikkäs vapaasti suomennettuna paitsijäämisen pelko
Bongasin toissaviikolla karhunlaukkaa Fresh Land -palvelusta, johon tutustuin helmikuussa saamani PR-lähetyksen kautta. Koska kyseessä on minulle äärimmäisen harvinainen raaka-aine, pistin tilauksen eteenpäin salamannopeasti. Sata grammaa tätä Tanskasta poimittua aarretta maksoi 17€, mutta mitäpä sitä ei ruokahullu maksaisi päästäkseen kerrankin kokkaamaan tällä hurmaavalla sesonkiherkulla? Toki tilasin samalla kaikkea muutakin 🙂
Sata grammaa on kevyissä pienissä karhunlaukan lehdissä jo ihan asiallinen määrä, joten silputtuani nipusta noin puolet karhunlaukka gnudi -satsiin, jäi käytettävää vielä moneen muuhunkin ruokaan. Kun karhunlaukka toimitettiin minulle viime keskiviikkona, leikkasin lehtien varsiin heti tuoreen imupinnan leikkokukkien tapaan, ja iskin nipun vesikipossa jääkaappiin. Siellä sen jämät kököttävät hyvässä kunnossa edelleen! Pitäisi vain osata päättää, mihin lopun aarteestani käytän…
Hakaniemen halliin, mars!
Käyttämälläni sivustolla ei tällä hetkellä näytä olevan enempää karhunlaukkaa myynnissä, mutta helsinkiläiset ruokaystäväni ovat vinkanneet sitä löytyneen myös Hakaniemen Hallista, Kuurnan Kasvispuodista. Sieltä vahvistettiinkin minulle tänään, että karhunlaukkaa löytyy myynnistä edelleen ja tulossa on vielä lisääkin! Jos siis innostut kokkaamaan karhunlaukka gnudia tai jotain muuta karhunlaukkaruokaa pääsiäiseksi, kannattaa suunnata ensi tilassa Hakiksen halliin 🙂
Karhunlaukka-gnudi
En ole ennen tehnyt gnudia, joten kaivelin alkuun runsaasti referenssireseptejä. Monessa ohjeessa sekaan ripotellaan x määrä jauhoa, mutta ilmeisesti oikeaoppiset gnudit tehdään vain ricottasta, keltuaisista ja parmesaanista (sekä mausteista). Silloin niiden koostumus on ekstra kevyt, mutta massa on myös kovin kosteaa ja siksi hieman haastavaa käsitellä.
Gnudi ei ole pikaruokaa: kun ricottamassa on pyöritelty mannasuurimoissa palleroiksi, ne on jätettävä suurimoilla peitettynä jääkaappiin tekeytymään ainakin vuorokaudeksi. Tänä aikana gnudiin syntyy mannaryyneistä ikäänkuin ”kuori” jonka ansioista pallerot pysyvät kasassa kypsennettäessä. Kypsentämien tapahtuukin sitten samaan tapaan kuin gnocchillakin – pallerot keitetään runsaassa vedessä, ja ne ovat kypsiä kun ne nousevat kellumaan. Tämän jälkeen gnudit voi halutessan vielä ruskistaa pannulla, kuten minä tein karhunlaukka gnudi -satsini kanssa!
Alla pieni kooste siitä, kun prosessinkuvaushommat lähtivät ns. lapasesta.
Karhunlaukka-gnudi = onnen kyynel
Eilen kyyneleet vierivät karhunlaukan suhteen pitkästä aikaa iloisesta syystä: karhunlaukkagnudi oli just niin taivaallista kuin kuvittelinkin! Varsinkin kun nämä kepeät silputulla karhunlaukalla silatut ricottapallerot tarjoiltiin vielä ruskistetussa voissa paistetun parsan, pekaanipähkinän ja karhunlaukan kanssa. Eipä ole paljon paremmasta väliä!
Itsasiassa… taidan tehdä siitä lopusta nipusta vielä toisen erän näitä ihania palleroita. Kun hyvissä ajoin pistää pyöritellen, ei pääsiäisenä kestä kuin hetki niin lautasella on jo annos karhunlaukka-gnudia!
Resepti on mukailtu Instatuttuni Aimeen Twigg Studios -blogista sekä Stellar -sivuston ohjeesta!
Karhunlaukka-gnudi, ruskistettua voita ja vihreää parsaa
Tarvikkeet
- siivilä
- karitaliina tai harsoliina
- iso kattila & paistinpannu
- raastin
Raaka-aineet:
Karhunlaukka-gnudi:
- 25 g karhunlaukkaa
- 250 g ricottaa
- 75 g parmesaania
- 2 keltuaista
- suolaa + vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
- 2-3 dl mannasuurimoita
- 1-2 rkl vehnäjauhoa (halutessasi)
Tarjoiluun:
- 250 g vihreää parsaa
- 50 g pekaanipähkinöitä (tai muita pähkinöitä, esim. pistaasi, cashew, hasselpähkinä…)
- 50 g voita
- 1-2 tl sitruunamehua
- 20 karhunlaukan lehteä
- sormisuolaa + vastarouhittua mustapippuria
- 2 rkl suikaloitua kevätsipulin vihreää osaa
Ohjeet
Valmistelut:
- Laita ricotta harso- tai karitaliinalla vuorattuun siivilään valumaan saadaksesi siitä kuivempaa. Tämän voi tehdä jo edellisenä iltana ja laittaa ricotan jääkaappiin valumaan omassa rauhassaan. Pese karhunlaukka huolella ja trimmaa tyvet tarpeen mukaan siistiksi. Silppua karhunalaukka pieneksi silpuksi, tai surauta se karkeaksi soseeksi esim. sauvasekoittimen silppurissa. Erottele keltuaiset valkuaisista ja raasta parmesaani.
- Kääri harso/karitaliinan reunat yhteen ja purista ricotasta niin paljon nestettä kuin pystyt. Sekoita keltuaiset, ricotta, raastettu parmesaani ja karhunlaukkasilppu tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi sekaan 1-2 rkl vehnäjauhoa. Mausta seos ripauksella suolaa ja vastarouhittua pippuria.
- Ripottele vuokaan tai korkeareunaiselle lautaselle tasainen kerros mannasuurimoita. Ripottele mannasuurimoita myös työtasollesi! Sitten on aika pyöritellä gnudi.
Karhunlaukka-gnudi:
- Ota ricottamassasta reilu ruokalusikallinen kerrallaan työtasolle ja ripottele nokareelle mannasuurimoita, jottei massa tartu käsiisi. Pyörittele massasta pallo ja laita se sitten mannasuurimoilla pohjustamallesi alustalle. Tästä määrästä tulee n. 10-12 gnudia, tai enemmänkin jos teet palleroista pienempiä.
- Kun kaikki gnudit on pyöritelty, ripottele niiden pinnalle vielä lisää mannasuurimoita. Laita astia sitten jääkaappiin ja jätä gnudit tekeytymään ainakin vuorokaudeksi. Näin palleroihin muodostuu kuori, joka saa ne pysymään paremmin kasassa kypsentämisvaiheessa. (Jos siis peität astian, kannattaa sisälle laittaa esim. pala keittiöpaperia imemään kanteen mahdollisesti tiivistyvää kosteutta. Gnudin pinnan pitää kuivahtaa jääkaapissa, ei kostua!)
Kypsentäminen & tarjoilu:
- Napsi parsasta pois kuivat tyvet, pese ja paloittele parsa. Silppua käyttämäsi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Pese ja kuivaa karhunlaukka, poista tarvittaessa tyvestä osa vartta. Ainakin omassa nipussani oli siellä täällä kiinni juuria!
- Ruskista voi isolla paistinpannulla, kunnes maitoproteiini alkaa karamellisoitumaan. Jätä voi tässä vaiheessa kuitenkin vielä hieman vaaleammaksi kuin haluat sen lopuksi olevan. Ota pannu liedeltä odottamaan käyttöä ja kuumenna vielä iso kattilallinen vettä kiehuvaksi, lisää sekaan saman verran suolaa kuin lisäsit pastaakin keittäessä.
- Ala kypsentämään gnudeja noin 10 minuuttia ennen tarjoilua. Pyyhi gnudeista irtomannaryynit pois ja nostele ne varovasti kiehuvaan veteen. Keitä gnudeja 4-5 minuuttia, tai kunnes ne kelluvat. Riippuen kattilastasi, voi olla fiksuinta keittää gnudit kahdessa erässä.
- Nostele kypsät gnudit kattilasta suoraan paistinpannulle ja lisää sekaan pilkkottu parsa. Paista reippaalla lämmöllä, kunnes parsa on kypsää ja gnudit ovat saaneet hieman paistopintaa. Lisää pannulle lopuksi pähkinät ja karhunlaukka ja paista vielä hetki. Mausta ruoka lopuksi sitruunamehulla.
- Annostele gnudi ja parsa lautasille ja lusikoi päälle ruskistettu voi sattumineen. Viimeistele annokset sormisuolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla, sekä halutessasi hienonnetulla kevätsipulilla. Päälle voi toki myös raastaa parmesaania! Tarjoile heti.
Huom:
- Karhunlaukan lehdet käpertyvät tyvestä ontoksi varreksi, jonka sisällä saattaa piileskellä multaa tai hiekkaa – napsi tyveä tarvittaessa hieman pois ja kääri lehden alaosaa pestessä auki varmistaaksesi ettei lautasellesi päädy mukaan maata!
- Monessa lukemassani ohjeessa suositellaan ryöppäämään karhunlaukka nopeasti kiehuvassa vedessä ja puristamaan siitä mahdollisimman paljon nestettä pois – itse en halunnut tehdä niin koska en halunnut menettää tästä harvinaisesta raaka-aineesta yhtään makua!
- Ekaan satsiin silppusin karhunlaukan veitsellä pieneksi, toiseen surautin karhunlaukan soseeksi jossa oli seassa vielä isompia sattumia. Sose värjää massan vaalean vihreäksi ja karhunlaukan maku on valmiissa ruuassa hieman voimakkaampi, mutta soseutettuna karhunlaukasta irtoaa myös enemmän nestettä ja massasta tulee hieman kosteampaa.
- Voit lisätä massaan muutaman ruokalusikallisen jauhoja, jos haluat siitä hieman helpommin käsiteltävää. Valmiin gnudin koostumus on tällöin hieman jauhotonta raskaampi, mutta herkullinen siitä huolimatta.
- Jos et saa käsiisi karhunlaukkaa, kokeile sen sijaan ohjeessa vaikka baby pinaattia tai pehmeälehtisiä yrttejä, kuten basilikaa!
- Ricotan voi valuttaa myös kahvinsuodatinpussissa yön yli jääkaapissa.
- Tästä määrästä riittää pääruokakokoinen annos kahdelle, tai alkuruoka neljälle.
- Gnudit voi lukemani mukaan pakastaa raakana. Tätä en ole itse vielä kokeillut!
Vastaa