vihreäÄ kiitos!
Ahhhhhh on vihdoinkin se aika vuodesta, kun pimeys on väistynyt, kevätaurinko sulattanut hanget ja luonto herää taas eloon!
…eiku…
Pitäisi olla se vuodenaika. Mutta ulkona sen kun pyryttää, paistaa, pyryttää ja taas paistaa. Takatalven vihoviimeistä poistumista odotellessa kokkaan tilanteen mukaisesti joko raikasta ja kepeää kevätruokaa, tai talvisen tuhtia lohturuokaa. Tämänpäiväinen vihreä risotto parsasta, fenkolista ja karhunlaukasta osuu sopivasti molempiin kategorioihin! Se on täyteläisen kermaista (ilman kermaa, tosin), keväisen vihreää, lämmittävää, ja lohdullista. Ihanaa säällä kuin säällä!
Hyppää reseptiin tästä!Karhunlaukkahurahdus
Olen ollut viimeisen kuukauden aikamoisessa karhunlaukkahuumassa, kun bongasin tätä villinä kasvavaa valkosipulinmakuista sipulikasvia myynnistä sekä Kuurnan kasvispuodista, että Fresh Land FI -palvelusta (jota sain testata ilmaiseksi alkuvuodesta mutta karhunlaukat ostin ihan itse).
Karhunlaukka on eteläisemmässä Euroopassa (eli myös jo heti etelänaapuri Virossa) vissiin melko runsaastikin luonnossa esiintyvä kasvi, mutta täällä kotikulmilla sitä ei kätösiinsä ihan niin vaan saa! Karhunlaukkaa kasvaa toki myös Suomessa, mutta vain lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla, jossa se on rauhoitettu. Itse en ole siihen luonnossa koskaan törmännyt.
Niinpä olen törsäillyt menemään tähän harvinaiseen sesonkiherkkuun joka kerta, kun olen sitä jostain myynnissä bongannut. Pääsiäisen alla tein karhunlaukasta pehmoisia gnudeja ja surautin osan saaliistani karhunlaukkasuolaan (jonka teen shisosuolan tapaan: noin yksi osa vihreää, yksi suolaa ja surrur! Vihreä suola kuivuu uunipellille levitettynä vallan nopeasti ja sen voi surauttaa vielä uudelleen ennen purkittamista.)
Berliinin tuliaiset
Olin viime viikolla käymässä Berliinissä ja meinasin seota, kun tajusin että siellähän karhunlaukkaa löytyy ihan Lidlistä! 100g tätä ihanuutta maksoi paikallisessa Liiterissä alle kaksi euroa, joten kotiinpäin tullessa sulloin sitten pokkana laukkuni täyteen karhunlaukkaa. Muita tuliaisia en juuri tuonutkaan…
Kotona tajusin ehkä vetäneeni hieman överiksi – ne määrät joihin täällä olen raaskinut satsata ovat olleet huomattavasti pienempiä, ja jotenkin tämä Berliinin tuliainen oli myös rotevinta karhunlaukkaa mitä olen nähnyt. Niinpä kaapistani löytyy nyt karhunlaukkasuolan lisäksi fermentoitua karhunlaukkaa (tällä ohjeella, prosessi on tosin vielä kesken!) ja satsi karhunlaukkapastaa. Pakastimeen piilotin erän öljyn kanssa soseutettua karhunlaukkaa, josta osan olin ensin upottanut tähän tämän julkaisun risottoon.
Ja kaikesta tästä säilömisestä ja kokkaamisesta huolimatta jääkapissa nököttää vielä kaksi isoa nippua rotevaa ja syvän vihreää karhunlaukkaa! En valita 😀
Parsa, fenkoli, Karhunlaukka + risotto
Tämän risoton juju on pehmeäksi hautunut sipuli ja fenkoli, juuri ja juuri kypsä vihreä parsa, sekä reilu määrä karhunlaukkaa, jonka lisään risottoon sekä soseena että silppuna. Kotonani harvemmin on valkoviiniä kun risottohammasta kolottaa, joten tuppaan lorottamaan sekaan sitä mitä kaapista löytyy: tällä kertaa kuivaa vermuttia (eikä muuten ollut eka kerta!)
Risotossa on reilusti voita tuomassa siihen täyteläisyyttä ja kerman sijasta lorautan sekaan lopuksi hieman kauramaitoa. Mukana on myös kourallinen raastettua parmesaania! Voin ja juuston voi kuitenkin hyvin vaihtaa vegaanisiin vaihtoehtoihin 🙂 Tykkään usein viimeistellä kasvisrisotot puserruksella sitruunaa tai jotain muuta sitrushedelmää, mutta tällä kertaa korvasin sitruksen japanilaisella fermentoidulla vihreällä chili-yuzutahnalla eli yuzukosholla. Siitä tulee risottoon hauska pieni potku!
Parsa, fenkoli ja karhunlaukka risotto
Tarvikkeet
- sauvasekoitin, mortteli tms. karhunlaukkaöljyn tekemistä varten
Raaka-aineet:
- 1 keskikokoinen fenkoli
- 1 iso keltasipuli
- 300 g vihreää parsaa kuivat tyvet poistettuna (punnitse parsa vasta tyvien poistamisen jälkeen!)
- 100 g (vegaanista) voita
- 3 dl risottoriisiä
- 1 dl kuivaa vaaleaa vermuttia
- 8-9 dl mietoa kasvislientä
- 1-1½ dl kauramaitoa (tai kaurakermaa)
- suolaa, vastarouhittua mustapippuria
Viimeistelyyn:
- 1 tl yuzukoshoa (tai muutama teelusikallinen sitruunaa)
- 30 g karhunlaukkaa
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- 100 g raastettua parmesaanijuustoa (tai vegaanista parmesaania)
- 4 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä
Ohjeet
Valmistelut:
- Pese ja kuivaa karhunlaukka. Silppua siitä puolet ja soseuta loput 2-3 rkl oliiviöljyn kanssa. Lisää öljyä sen verran että saat karhunlaukan soseutettua joko sauvasekoittimella (tms.) tai morttelissa hiertäen. Rouhi risoton viimeistelyssä käytettävät pistaasipähkinät.
- Silppua fenkoli ja keltasipuli. Napsi parsasta kuivat tyvet pois ja punnitse parsa vasta sen jälkeen – riippuen parsasta kuivaa ja puisevaa osaa voi olla nimittäin välillä paljonkin! Viipaloi parsan varret noin puolen sentin paksuisiksi paloiksi.
- Parsan nuput voi säästää annosten koristeeksi. Voit halutessasi säästää myös osan fenkolista paistettavaksi isompana palana risoton päälle, kuten kuvissani on tehty! "Kuorin" fenkolista siis ensin uloimmat osat silputtavaksi risoton sekaan ja paistoin sitten fenkolin ytimen annosten koristeeksi.
- Kuumenna kasvisliemi kiehumispisteeseen ja pidä lämpimänä kannen alla. Jos teet liemen liemikuutiosta/jauheesta, käytä sitä hieman vähemmän kuin mitä paketissa ohjeistetaan.
- Risotto kannattaa tarjota lämmitetyiltä lautasilta – laita ne uuniin vaikka n. 50 asteeseen odottelemaan H-hetkeä. Toki lautasten lämmittäminen onnistuu myös vaikka mikrossa juuri ennen tarjoilua!
Risoton valmistaminen:
- Kuumenna voi paksupohjaisen kattilan pohjalla ja paista siinä ensin parsan nuput ja fenkolin ydin annosten viimeistelyä varten, mikäli haluat. Nosta ne sitten sivuun odottamaan.
- Kippaa kattilaan silputtu fenkoli ja sipuli. Kuullota keskilämmöllä sekoitellen, kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Lisää kattilaan sitten risottoriisi ja jatka kuullottamista sekoitellen muutama minuutti. Kun riisin ulkopinta muuttuu läpikuultavaksi, lisää kattilaan vermutti. Sekoittele ja anna nesteen imeytyä riisiin. Kun se on lähes kokonaan imeytynyt, on aika alkaa lisäämään kattilaan kasvislientä!
- Lisää lientä risottoon noin desi kerrallaan samalla rauhallisesti sekoitellen, antaen nesteen imeytyä lähes täysin ennen seuraavan desin lisäämistä. Kun kaikki liemi on kätetty ja/tai riisi alkaa olla lähellä kypsää, lisää kattilaan parsa.
- Laita tässä kohtaa annosten viimeistelyyn säästetyt parsan nuput ja fenkoli paistinpannulle lämpenemään!
- Jatka kypsentämistä muutama minuutti niin, että parsa on napakan kypsää ja riisi vielä sopivan al dente. Kääntele sekaan parmesaaniraaste ja silputtu karhunlaukka, sekä puolet öljyn kanssa soseutetusta karhunlaukasta. Lisää kattilaan sitten vielä tarpeen mukaan kauramaitoa, jotta risoton koostumus on pehmeän valuvaa.
- Tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa sekä vastarouhittua mustapippuria. Jos haluta, voit lisätä risottoon pientä potkua nokareella tulisen sitruksista yuzukoshoa. Sekoita se risottoon huolella! Yuzukoshon sijasta risottoon voi toki laittaa myös pienen tujauksen sitruunamehua.
- Annostele risotto (lämmitetyille) lautasille ja viimeistele annokset lopulla karhunlaukkasoseella, rouhituilla pistaasipähkinöillä, sekä fenkolilla ja/tai parsan nupuilla. Kuvien risoton päälle on paistettu nopeasti öljyssä myös muutama karhunlaukan lehti!
Huom:
Jos et saa käsiisi mistään karhunlaukkaa, voit käyttää ohjeessa maun mukaan sekä paistettua että loppuvaiheessa sekaan raastettua valkosipulia. Vihreyttä annokseen saa soseuttamalla sekaan hieman babypinaattia. Ja jahka lumi tuosta sulaa ja villiyrttikausi pääsee käyntiin, löytyy metsistä pian valkosipuliaromista litulaukkaa – sillä voi korvata karhunlaukan kutakuinkin yksi yhteen, vaikkei maku tietekään täysin sama olekaan. Litulaukasta muuten lisää blogiarkistoissa!
Vastaa