Taannoin kaupan hedelmähyllystä löytyi itselleni uusi tuttavuus nimeltä nispero. Uteliaana vein paketin nisperoa kotiin ja maistoin – kas, onpa hyvää! Mutta mikä ihme on nispero?
Nispero – lokvatti – japaninmispeli
Nispero eli japaninmispeli (Eriobotrya japonica), on Aasiasta kotoisin oleva ruusukasvien heimoon kuuluva hedelmäpuu. Sen luumua ja aprikoosia kooltaan ja muodoltaan muistuttavista hedelmistä käytetään sen espanjalaisen nimen (nispero) lisäksi mm. nimeä lokvatti, pipa (Kiinassa), nêspera (Portugalissa) nespolo (Italiassa), sekä ”japanilainen luumu” ja ”kiinalainen luumu”.
Kiinanluumu vai japaninluumu?
Kuten nimikin antaa ymmärtää, japaninmispeli on kytköksissä Japaniin. Se on kuitenkin aluperin kotoisin Kiinasta, josta sitä vietiin Japaniin Tang dynastian aikaan, sillä sen lehdistä tehdään biwa cha -nimistä teetä. Japanissa sitä on kasvatettu jo yli tuhat vuotta ja maa onkin tämän kasvin suurimpia kasvattajia. Nykyään nisperoa kasvatetaan ympäri maailman lähinnä subtrooppisella vyöhykkeillä ja se on levinnyt myös luonnonvaraiseksi monelle alueelle.
Japaninmispeli on suosittu koristekasvi, josta käytetään hedelmän lisäksi niin lehtiä, kukkia, puuta kuin juuriakin mm. luonnonlääkkeenä, hajuvesiteollisuudessa ja puutavarana. Japanin ohella nisperoa kasvatetaan Brasiliassa ja Israelissa, sekä Espanjassa, josta lähikauppanikin nispero oli tänne lentänyt. Välimeren alueella kasvavan nisperon satokausi on huhti-kesäkuu, eli jos haluat tehdä tuttavuutta tähän hauskaan hedelmään, nyt on sen aika!
Nispero: ulkonäkö, maku ja käyttötavat
Nispero on väriltään kelta-oranssi hedelmälihaa myöten ja sen sisällä on yleensä 3-5 kiiltävää suurta siementä, jotka poistetaan ennen syömistä. Siemenet sisältävät mm.aprikoosin, persikan ja kirsikan siemenen tapaan glykosideja kuten amygdaliinia, joka muuttuu aineenvaihdunnassa syanidiksi – se on siis myrkyllinen. (Voit lukea lisää amygdaliinista Ruokaviraston sivuilta.) Kuori on ohut ja vaikka se on ihan syötävä, ainakin itse kuorin hedelmän mielelläni ennen syömistä. Kuori irtoaa kypsästä hedelmästä helposti samaan tapaan kuorien, kuin keitetystä perunasta!
Nispero/japaninmispeli/lokvatti muistuttaa maultaan ja hedelmälihan koostumukseltaan minusta eniten aprikoosia, sekä hieman luumua ja persikkaa. Koska maailmalla on tästä hedelmästä runsaasti lajikkeita, on niiden mauissa kuitenkin varmasti eroja! Ilmeisesti maku vaihteleekin lajikkeesta riippuen makeammasta happamampaan, ja värikin voi vaihdella oranssin lisäksi valkoisesta keltaiseen ja punertavan oranssiin. Lokvatti sisältää kuitua ja hedelmäsokeria, sekä mm. A- ja B6 -vitamiinia, kaliumia ja mangaania.
Nisperoa syödään ympäri maailman ihan tuoreeltaan, mutta siitä tehdään myös hedelmäviiniä ja -likööriä. Koska nispero sisältää reilusti pektiiniä, siitä tehdään myös paljon hilloa, hyytelöitä ja chutneytä! Sitä voi myös löytää säilöttynä siirappiin. Minusta nispero oli herkullista ihan sellaisenaan, mutta se sopi raikkaana ja melko mietona hedelmänä loistavasti myös salaatteihin! Yhdistin sitä aprikoosin sijaan hieman tämän ohjeen mukaan tehtyyn halloumisalaattiin 🙂
Lokvatin suositeltu säilytyslämpötila on 1-2°C eikä se säily erityisen hyvin – se kannattaakin siis syödä muutaman päivän sisällä kotiin kantamisesta!
Onko nispero / lokvatti / japaninmispeli sinulle tuttu ja miten sinä sitä käytät?
Lähteet:
Wikipedia, Satokausikalenteri, Kotimaiset kasvikset, Ruokavirasto, University of California Agriculture and Natural Resources, Science Direct, Tropical Timber
Vastaa