Munakoisowokki!
Munakoisowokki tai ”pseudokiinalainen munakoiso stir fry” kuten tämän ohjeen työnimi oli, on ollut toistuvasti lautasellani läpi talven. Ja kuten arvata saattaa, siitä on siksi myös monta mukaelmaa! Kastikkeen pohja on aina kutakuinkin sama, mutta mausteet, muut rehut ja lisukkeet vaihtelevat. Pääasia on, että seassa on reilusti pehmeäksi paistunutta munakoisoa ja ihanan intensiivistä kastiketta!
Oikotie ohjeeseen tästä!Munakoison itkettäminen…
Rakastan munakoisoa ja syön sitä kaikenlaisissa muodoissa ja ruuissa erittäin tiuhaan! Kotimaisen munakoison kausi on kesä-syyskuussa, mutta tuontimunakoisoa löytyy toki lähes ympäri vuoden. Välillä ostan myös aasialaisista ruokakaupoista pitkulaisia kauniin violetteja munakoisoja! Ja niihin liittyen bongasin taannoin pienen valmistuvinkin: munakoisojen kylvettämisen!
Muistan kun lapsena äiti paistoi meille munakoisosta pihvejä, munakoiso itketettiin aina ensin suolalla kitkeryyden poistamiseksi. Tämä työvaihe on taatusti iskostunut muidenkin ikäluokkani kotikokkien selkärankaan, mutta prosessin voi kitkeryysnäkökulmasta nykyään kyllä jo unohtaa! Kitkerät munakoisot ovat pitkälti historiaa, en muista milloin olisin sellaiseen törmännyt. Muistatko sinä? Suolalla itkettäminen poistaa munakoisosta kuitenkin nestettä, jolloin se imee itseensä enemmän marinadia, kastiketta yms. makuja. Eli itketän munakoisoja toki edelleen, mutta eri syystä kuin aikoinaan!
…vs. munakoison kylvettäminen
Mutta mutta, asiaan munakoison kylvettäminen – eikä siis suolavedessä, kuten ehkä munakoison suolaaja voisi ajatella, vaan etikkavedessä! Etikkavedessä liottaminen nimittäin säilyttää ohuiden aasialaisten munakoisojen heleänvioletin värin ja saa munakoison hedelmälihan pysymään vaaleana. Makua prosessista ei tule!
En millään meinannut muistaa mistä tämän vinkin syksyllä löysin, joten skrollailin äsken YouTube-historiaani taaksepäin marraskuulle, jolloin tähän tekniikkaan siellä muistaakseni tutustuin. No tietysti Serious Eats -kanavalla (vinkki löytyy myös Serious Eats -nettisivulta). Sieltä on vuosien varrelta löytynyt moni muukin käyttämäni vinkki 🙂 Tämä vinkki ei silti ole jäänyt vakiokäyttöön: käytössäni on yleensä tummat lähikaupan munakoisot, eikä talven hämärässä ole ollut niin väliä, miltä munakoisoruokani oikein näyttää. Kunhan on hyvää!
Munakoisowokki mukaelmineen
Ja hyväähän tämä munakoisowokki on! Siihen tulee aina munakoisoa (duh!), sekä niitä rehuja mitä kaapissa on: sokeriherneitä, herkkusieniä, kevätsipulia, joskus (varsi)parsakaalia, bok choytä, porkkanaa, paprikaa… Kastikkeessa on soijaa, sokeria, loraus kiinalaista mustaa etikkaa, mehua, sekä joko vegaanista tai ostereita sisältävää osterikastiketta (en ole kasvissyöjä), teriyakikastiketta, tai hoisinkastiketta. Onpa seassa ollut myös ketsuppia 😀
Mausteina päädyn yleensä käyttämään KAIKKEA mitä kaapista löytyy: kiinalaisia mustia fermentoituja ja suolattuja soijapapuja, viismaustetta, inkivääriä, valkosipulia, sichuanpippuria, valkopippuria ja chili crispiä, mutta muutamakin mauste edelliseltä listalta toki riittäisi. Kuvissa ”wokin” alla on riisiä, on sen kaverina useammin kyllä riisinuudeleita. Onpa tätä syöty korealaisten riisikakkujenkin kanssa!
Munakoisowokki mukaelmineen, olkaa hyvät!
Munakoisowokki
Tarvikkeet
- wokkipannu tai iso syvä paistinpannu
Raaka-aineet:
Kastike:
- 2 rkl vaaleaa soijakastiketta
- 2 rkl hoisinkastiketta (tai teriyakikastiketta, vegaanista osterikastiketta… tai ketsuppia!)
- 1 rkl kiinalaista mustaa riisiviinietikkaa (Chinkiang/Zhenjiang vinegar) (tai balsamiviinietikkaa, punaviinietikkaa, mallasviinietikkaa)
- 1 rkl (tummaa) sokeria (tai agave/vaahterasiirappia / juoksevaa hunajaa jos käytät)
- 3 rkl mandariini/appelsiini/omenamehua (tai vettä)
- 1 tl maissitärkkelystä
Mausteet, fiiliksen mukaan esim:
- 1 tl sichuanpippuria
- 1 rkl raastettua inkivääriä (tai n. ½ tl kuivattua inkivääriä)
- 1 rkl "crispy" chiliöljyä (Pirkka parhaat rapea valkosipuli chili-seesamiöljyssä, Lao Gan Ma chili crisp…)
- 1 tl kiinalaista viismaustetta
- 1 rkl kiinalaisia fermentoituja ja suolattuja mustia soijapapuja
- ½ tl jauhettua valkopippuria
Wokkiin:
- 3-4 rkl neutraalin makuista kasviöljyä (esim. rypsi/rapsi/auringonkukka)
- 300 g munakoisoa (= 1 keskikokoinen munakoiso)
- 3 isoa valkosipulin kynttä
- 150 g herkkusieniä
- 150 g sokeriherneen palkoja (tai varsiparsakaalia, bok choytä…)
- 2 kevätsipulin valkoinen osa (tai pätkä purjoa)
Tarjoiluun:
- 2 annosta basmati/jasmiiniriisiä tai (riisi)nuudeleita
- kevätsipulin vihreää osaa
- 1 tl paahdettua seesamiöljyä
- 1-2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä (tai kuivapaahdettuja maapähkinöitä, cashewpähkinöitä, manteleita…)
Ohjeet
Valmistelut:
- Mikäli tarjoilet ruuan riisin kera, mittaa riisiä kaksi annosta, pese riisi muutamaan kertaan ja laita se likoamaan veteen valmisteluiden ajaksi.
- Pese ja viipaloi munakoiso suupalakokoon. Napsi sokeriherneistä mahdolliset kuivat päät pois ja viipaloi ne pariin osaan. Puolita herkkusienet ja silppua kevätsipulin valkoiset osat (tai halkaistu ja huolella pesty purjo). Hienonna vielä inkivääri sekä valkosipulinkynnet.
- Mittaa kastikkeen raaka-aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Jos käytät kokonaisia sichuanpippureita (suosittelen!), niitä kannattattaa paahtaa hetki kuumalla pannulla ja hienontaa ne sitten morttelissa. Kiinalaiset fermentoidut mustapavut rouhin karkeasti veitsellä!
- Valuta riisi ja laita se kiehumaan TAI kiehauta vettä nuudeleita varten. Laita nuudelit/riisi kypsymään niin, että ne ovat valmiit kun wokkikin!
Wokki:
- Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä wokissa tai isolla syvällä paistinpannulla. Paista munakoisoon väriä vähän väliä sekoitellen ja pannua ravistellen 3-4 minuuttia (riippuen palojen koosta). Lisää pannulle sitten herkkusienet ja jatka paistamista kunnes sienetkin saavat väriä.
- Kun munakoiso on läpikotaisin pehmeää, lisää pannulle sokeriherneen palot ja kevätsipulin valkoinen osa. Paistele sekoitellen minuutin verran ja lisää pannulle kastike.
- Sekoita hyvin ja anna porista minuutin verran, niin että maissitärkkelys kypsyy ja kastike saostuu.
Tarjoilu:
- Annostele kastike riisin päälle kahteen kulhoon, tai sekoita kypsät nuudelit ruokaan wokkipannussa. Silppua annoksille kevätsipulin vihreää osaa ja viimeistele annokset lorauksella paahdettua seesamiöljyä ja/tai paahdetuilla seesamin siemenillä. Päälle sopii hyvin myös korianteri, thaibasilika, sekä erilaiset pähkinät!
Huom:
- Meillä tämä ”wokki” syödään yleensä tällaisenaan, mutta sekaan voi toki heitellä kasviproteiininlähteitä tofusta tempeen tai soijasuikaleisiin. Kastiketta kannattaa siinä kohtaa kuitenkin tehdä ehkäpä 1,5 kertainen satsi!
- Jos haluat vähentää ruuasta suolan määrää, käytä vähäsuolaista soijakastiketta!
- Laitan yleensä itse soossiin kaikki listaamani mausteet – pidän intensiivisistä mauista ja kaikkea löytyy kaapista joten käytettävähän niitä on! Sekaan voi kuitenkin valikoida mausteista vain osan. Tai lisäillä sekaan sitä mitä itseä lystää 🙂
Jälkisanat: REseptin nimeämisen tuska
Tyylipuhdas kiinalainen stir fry tämä ruoka ei tekniikaltaan ole, eikä ehkä ihan wokkikaan, kun teen sen välillä wokkipannussa, välillä paistinpannussa. Simppeli ”paistettu munakoiso ” ei tavoita ruuan Kiinasta ammentavaa makumaailmaa, mutten myöskään halua nimellä vihjata että ohje olisi Kiinasta. Se on täysin omasta päästäni! ”Wokki” ehkäpä suuntaa ajatukset tarpeeksi oikeaan suuntaan? Olkoon nimi siis munakoisowokki. Hakukoneet toki suosisivat muotoa MUNAKOISO WOKKI (11700 osumaa vs. munakoisowokki: 116 osumaa … eläköön SEO-suomi)
Vastaa