Muutaman raaka-aineen tofupyörykät … vai kikkailija-kokkailijan savutofupyörykät? Jos minulta kysytään niin molemmat! Tammikuu on meillä nyt tofukuu.
Tofukuu?
Meillä on viime aikoina syöty älyttömän paljon tofua. Ainahan meillä sitä syödään, mutta nyt entistäkin enemmän! Ajattelin suorastaan nimetä tammikuun tässä blogissa tofukuuksi. Minulla on parhaillaan viisi tofuun liittyvää reseptiä työn alla ja määrä sen kun kasvaa… Mutta katsotaan nyt, saanko kaikkia juttuja tammikuun aikana valmiiksi 😀 Jos en, niin tofukuu olkoon myös helmikuu!
Ensimmäinen tofuresepti on kuitenkin jo valmis ja siitä voi kiittää yksinomaan reseptin lähdettä ja kehittäjää, ihanaa Satu Koivistoa. Bongasin Sadun Instagramista aiemmin syksyllä inspiroivan kahden raaka-aineen tofupullaohjeen, jota oli pakko päästä testaamaan itsekin. Ja niin tofukuu saa alkaa, kesti se sitten kuinka pitkään vaan!
Sadun tofupyörykät
Sadun kahden raaka-aineen tofupyörykät ovat järisyttävän hyviä. Suorastaan harmittaa, että olin ensimmäisellä kokkauskerralla kotona yksikseni – niin kovasti olisin niitä syödessäni halunnut jakaa innostukseni jonkun kanssa! Mutta huutelin sitten vain itsekseni sohvalla ”helllllvetin hyvää!!!” kun en kyennyt syömään annostani hiljaakaan.
Sadun nerokas ohje ei tuunaamista varsinaisesti kaipaa ja suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille ihan sellaisenaan. Ohjeessa soseutetaan nahkean kuivaksi paistettuja herkkusieniä kuivaksi puristetun tofun kanssa (minä käytin savutofua) ja mausteeksi riittää suola ja pippuri. Näin syntyneestä massasta pyöritellään palleroita, jotka jauhotetaan ja paistetaan … ja pling, valmista on!
Kikkailija-kokkailijan savutofupyörykät
Jollette sitä ole vielä huomanneet, minulla on hienoinen taipumus lähteä monesti kikkailemaan reseptieni kanssa. Niinpä vaikka Sadun tofupyörykät olivat jo sellaisenaan ihania, en malttanut olla tuunaamatta tätäkin reseptiä vähän omaan suuntaani. Kuten jo mainitsin, käytin ohjeessa savutofua (ihan vaan koska rakastan savutofua!) mutta toisella kokkauskerralla halusin lisätä sekaan myös muutamia umamirikkaita mausteita! Paistoin sienien kaverina reilusti valkosipulia ja sipulia, ja trööttäsin ”taikinaan” myös annoksen Mutin Verdurinea (vihanneksilla ryyditettyä tomaattipuretta, jota pitää kaapissani olla nykyään aina). Lisäksi raastoin mukaan vegaanista Violifen ”cheddaria”, jota löytyi kotoa joululoman vegaanisten juustokeksikokeilujen ansiosta. (Tuo vegaaninen juusto aka vuusto on muuten yllättävän hyvää ihan näin sekaaninkin mielestä!)
Lopputuloksena syntyneet savutofupyörykät olivat niin hyviä, että olen tainnut paistaa niitä nyt jo yli sata! Osittain tosin siksi, että raaka-ainelisäykset muuttivat tofumassan koostumusta niin, että tofupyörykät eivät ensi alkuun meinanneet enää pysyä paistettaessa kasassa. Eikä ihme, Sadun alkuperäisessä ohjeessa sienten ja tofun välinen suhde on tietysti ihan eri. Juuson mukaan minun olisikin pitänyt nimetä pyörykkäni ”Jellan herkiksi palleroiksi” LOL… mutta lopulta ns. kräkkäsin koodin lisäämällä massaan hieman maissitärkkelystä. Voi kuinka kauas Sadun ihanan yksinkertaisesta ohjeesta onkaan näin lopulta päädytty! Mutta perusidea on versiossani kuitenkin silti sama, eivätkä nämäkään pallerot onneksi sieltä monimutkaisimpien ruokien päästä ole.
Vinkit!
Jotta tofupyörykät onnistuisivat (siis lähinnä koostumuksen, ei niinkään maun osalta), kannattaa huomioida muutama Sadunkin esiin nostama asia:
Tofu:
Tofupyörykät onnistuvat parhaiten, kun seassa ei ole liikaa kosteutta. Purista siis tofusta huolella liika neste pois! Minä käytin ohjeessa lopulta mieluiten pakastettua savutofua. Pakastetusta tofusta irtoaa sulaessa nestettä reilusti ja tofun koostumuskin muuttuu jäätymisen johdosta huokoisemmaksi. Mutta oli tofu sitten pakastettua tai ei, se kannatta joka tapauksessa kääriä esim. karitaliinaan ja laittaa painon alle valumaan ainakin puoleksi tunniksi.
Sienet:
Samasta syystä on tärkeää, että paahdat sienet huolella ”kuiviksi”. Kuten Satukin jutussaan vinkkaa, se kannattaa näillä sähköhinnoilla tietysti tehdä samalla kun uunia käyttää johonkin muuhukin! Paahtaminen onnistuu kuitenkin toki myös paistinpannulla. Reilusti öljyä vaan ja sienet ohuiksi viipaleiksi. Paistamista kannattaa rauhassa jatkaa niin pitkään, että sienet alkavat olla suorastaan ryppyisiä.
Sipuli:
Jos lisäät pöyryköihin sipulia ja valkosipulia, anna myös niiden paistua kunnolla paahtuneeksi, suorastaan karamellisoituneeksi! Sipulin voi lisätä pannulle samalla kuin sienetkin, mutta valkosipuli kannattaa lisätä vasta reilusti myöhemmin, jottet vahingossa käräytä sitä. Palanut valkosipuli on kitkerää! Lisään muuten yleensä myös pyöryköihin käyttämäni mausteet paistinpannulle paistamisen loppuvaiheessa.
Soseuttaminen:
Soseuttaminen on minusta tämän ohjeen työläin osuus, ainakin jos työskentelee sauvasekoittimen kanssa kuten minä. Massa on kaiken kuivattamisen ansioista tiivistä tavaraa! Minusta helpointa on soseuttaa ensin sieni-sipuliseos tomaattipyreen kanssa, ja raastaa sitten mukaan vuusto ja tofu. Ripottelen maissitärkkelyksen raastetun tofun päälle. Sitten vain muutama lisäsurautus sauvasekoittimella ja loppusekoitus esim. lusikalla tai lastalla. Massan ei tarvitse olla täydellisen sileää, mutta kuitenkin tarpeeksi homogeenista, että se pysyy paistettaessa kasassa!
Säätäminen:
Kun massa on valmista, voit halutessasi paistaa pienen testipyörykän. Pääset testaamaan pyöryköiden maun lisäksi koostumuksen! Jos massa ei meinaa pysyä paistaessa kasassa, lisää sekaan maissitärkkelystä teelusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen.
Muotoilu:
Tofupyörykät on helpointa pyöritellä öljytyin käsin, kun massa on ensin viettänyt ainakin puolisen tuntia jääkaapissa tekeytymässä. Minä teen välillä massan jääkaappiin yhtenä päivänä, ja paistelen palleroita vasta seuraavana päivänä (tai sitä seuraavana). Painele massaa pyöritellessä tiiviiksi palleroksi!
Jauhottaminen:
Pyöryköihin saa rapeamman pinnan, kun ne jauhottaa ennen paistamista. Sadun ohjeessa käytetään vehnäjauhoja, minä pyörittelin omani maissitärkkelyksessä. Korkeareunaiselle lautaselle vaan jauhoja ja muutama pallero – hetken hellävaraisen lautasen kallistelun jälkeen pallerot onkin jo jauhotettu. Huom! Olen paistanut tofupyöryköitä myös ”nakuina” ja tykkäsin lopputuloksesta myös sillä tavalla 🙂 Kokeilemalla tiedät kumpi tapa sopii sinulle!
Maissijauhoissa pyöritellyt savutofupyörykät
”Nakuna” paistetut savutofupyörykät
Savutofupyörykät ja…
Meillä savutofupyörykät on syöty yleensä pastan ja tomaattikastikkeen kera, ja seassa on ollut älyttömän koukuttavaa Foodinin Paramesania. Mutta olen tarjoillut pyöryköitä myös täysjyvämaissijauhoista keitetyn samettisen pehmeän puuron sekä orzopastasta tehdyn ”risoton” päällä … ja lämpimissä voileivissä! Joka tapauksessa asiaan kuuluu kuitenkin aina paistaessa syödä muutama pyörykkä suoraan pannulta – täytyyhän sitä aina testata tuote ennenkuin sitä tarjoilee toisille.
Savutofupyörykät
Tarvikkeet
- raastin
- sauvasekoitin / blenderi / tehosekoitin
- pinnoitettu paistinpannu
Raaka-aineet:
- 250 g savutofua (esim. Tofumoon)
- 200 g herkkusieniä
- 3 rkl paistamiseen sopivaa kasviöljyä
- 1 keskikokoinen keltasipuli
- 3-4 kynttä valkosipulia
- 50 g vegaanista juustoa raasteena (esim. Violife Epic Mature Cheddar)
- 2 rkl Mutti Verdurinea / tuplakonsentroitua tomaattipyrettä
- 1 rkl maissitärkkelystä
Mausteeksi fiiliksen ja maun mukaan esim.
- ½ tl vastarouhittua mustapippuria (Tai enemmänkin, jos olet kaltaiseni pippurifani.)
- ¼-½ tl chilihiutaleita (Halutessasi! Ja laita ihmeessä enemmänkin, jos olet tykkäät tulisesta.)
- ½-1 tl kuivattua timjamia (Halutessasi! Voit jättää pois tai käyttää myös jotain muuta yrttiä mistä pidät.)
- ripaus suolaa TAI 1-2 tl vaaleaa misotahnaa (Lisää suolaa maun mukaan - muista että sekä tofussa että vuustossakin on suolaa!)
- 1 rkl sienijauhetta (Halutessasi! Tämä ei todellakaan ole pakollista, mutta minä laitan sienijauhetta jopa ruokaan jossa on jo sieniä...)
- 1-2 tl savupaprikajauhetta (Halutessasi)
Pyörittelyyn, jauhottamiseen ja paistamiseen:
- 1-2 rkl paistamiseen sopivaa kasviöljyä (käsien öljyämiseen)
- ½-1 dl vehnäjauhoja / maissijauhoja tms. (halutessasi! Tofupyörykät ovat ihania myös ilman jauhottamista!)
- vegaanista voita ja/tai paistamiseen sopivaa kasviöljyä (paistamiseen, tarpeen mukaan)
Ohjeet
Valmistelut:
- Kääri tofu talouspaperiin/karitaliinaan/keittiöpyyhkeeseen ja laita se esim. kahden lautasen väliin joiden päälle asetat painon, tai tofuprässiin. Anna tofun valuttaa ylimääräistä nestettä ainakin puoli tuntia.
- Viipaloi herkkusienet, kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja viipaloi valkosipuli ja jätä odottamaan myöhempää. Kuumenna muutama ruokalusikallinen öljyä paistinpannussa ja paista sieniä ja sipulia keskilämmöllä, kunnes sienistä irtoava neste kiehuu kasaan ja sekä sienet että sipuli alkavat ruskistua.
- Mausta sienet haluamillasi mausteilla (omat suosikkini ovat esim. timjami, pippuri, suola/misotahna, chili, sienijauhe) ja lisää pannulle myös valkosipuli. Jatka sitten paistamista, kunnes sienet alkavat nahkeutua ja sipuli tummuu karamellisoituneeksi ja valkosipuli saa hieman väriä.
- Voit myös paistaa sienet ja sipulit uunissa! 200°C + 20-30 minuuttia riittänee, tai jatka, kunnes sienet ja sipulit ovat nahkean paahtuneita. Sieniä kannattaa sekoitella muutaman kerran paistumisen aikana ja lisää uuniinkin valkosipuli vasta paistamisen puolivälissä ettei se pääse palamaan.
Savutofupyörykät:
- Kun savutofu on valunut painon alla ainakin puoli tuntia, kuivaa se huolella ja raasta isoon kulhoon. Ripottele päälle maissitärkkelys ja sekoita. Raasta sekaan myös vegaaninen juusto.
- Kun sienet ja sipuli ovat paahtuneita ja ruskistuneita, soseuta ne tomaattipyreen/Verdurinen kera. Seoksen ei tarvitse olla täysin sileää, jos tykkäät sattumista!
- Surauta raastettu tofu, vuusto ja sieniseos yhteen suht tasaiseksi seokseksi. Voit tässä kohtaa paistaa pikku nokaretta pannulla hetken ja säätää sitten mausteita/koostumusta haluamaasi suuntaan.
- Peitä tofupyörykkätaikinakulho esim. kelmulla tai kattilankannella ja nosta se jääkaappiin vetäytymään noin puoleksi tunniksi. Itse saatan tässä kohtaa myös pakata seoksen säilytysrasiaan ja jatkaa hommia seuraavana päivänä 🙂
Paistaminen:
- Kun on aika paistaa tofupyörykät, nosta taikina kylmästä. Jos haluat jauhottaa tofupyörykät, laita puolisen desiä haluamiasi jauhoja korkeareunaiselle pikku lautaselle. Voit lisätä jauhotusjauhoihinkin muuten mausteita, jos haluat! Ota esille lautanen / pala voipaperia, jolle voit laittaa valmiiksi pyöritellyt pallerot.
- Öljyä kätesi kevyesti ja ota reilu ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan pyöriteltäväksi. Yritä pyöritellessä samalla painella palloja "tiiviimmiksi". Jos jauhotat pallerot, laita ne seuraavaksi jauhotuslautaselle. Sitä kevyesti kallistellen pallerot jauhottuvat kuin itsestään, ja kätesi pysyvät "puhtaana" (eli öljyisinä LOL)
- Kun kaikki pallerot on pyöritelty / jauhotettu, voit halutessasi nostaa ne vielä uudelleen kylmään asettumaan, tai paistaa heti.
- Kuumenna vegaanista voita ja/tai paistamiseen sopivaa kasviöljyä pinnoitetulla paistinpannulla. Minä tykkään paistaa pyörykät reilussa rasvassa, mutta vähempikin toki riittää, varsinkin jos sinulla on hyvin pinnoitettu pannu!
- Paista pyöryköitä välillä pannua hellästi ravistellen ja pyöryköitä silloin tällöin varovasti käännellen, kunnes tofupyörykät ruskistuvat joka puolelta.
- Tarjoile tofupyörykät esim. pastan, polentan, risoton tai perunamuussin kaverina! Niistä syntyy myös ihanat lämpimät voileivät.
Huom:
- Tällä ohjeella tulee tofupalleroita koosta riippuen 16-20 kpl!
- Huom! "Jellan herkät pallerot" episodista viisastuneena muistutus, että tofupyörykät ovat varsinkin kuumina hauraimmillaan. Käsittele niitä varoen, mikäli lisäät ne esim. tomaattikastikkeen sekaan hautumaan tms.
- Voit muuttaa raaka-aineiden välisiä suhteita hieman oman maun mukaan, mutta jotta pallerot pysyisivät kasassa, kannattaa tofua olla seoksesta n. 40% ja tehdä taikinasta testipaisto. Hajoavaa koostumusta voi kompensoida esim. maissitärkkelyslisällä, lisää sitä vaikkapa teelusikallinen kerrallaan, huolella sekoittaen.
Vastaa