Nyhtöpossu on ensimmäisiä oppimiani liharuokia näin aikuisiällä. Pitkän kasvissyöntikauden jälkeen olin utelias liharuokien kokkailusta, mutta samalla niiden laittaminen oli jotenkin kuumottavaa – pelotti pilata lihaa, joka on kallis raaka-aine niin rahassa mitattuna kuin siinäkin mielessä, että jonkun on täytynyt kuolla ateriani eteen. Nyhtöpossun raaka-aine kassler ei kuitenkaan rikkonut pankkia, eikä sen valmistaminenkaan vaikuttanut kovin riskaabelilta. Niin siitä tuli ensimmäinen liharuokien bravuurini.
Tuosta on nyt kulunut jo useampi vuosi ja suurin nyhtöpossubuumi on ehtinyt väistymään niin omasta keittiöstäni kuin ruokatrendienkin maailmasta. On se silti edelleen vaan hyvää, varsinkin kun siitä on nyt tullut vähän harvinaisempi herkku 🙂
Näin pääsiäispyhien kynnyksellä nyhtöpossu on mielestäni hyvä muistaa taas, mikäli kaipailee vaivatonta pääsiäisateriaa ja haluaa vähän vaihtelua niille perinteisemmille karitsanviuluille ja karitsankareille. Nyhtöpossua on helppo tehdä kerralla pitkänkin viikonlopun tarpeiksi ja sitä voi hyvin maustaa vähän sesongin tyyliin tummaksi, maltaiseksi ja tuhdiksi … eli vähän melkein kuin mämmiksi!
Pääsiäisfiilistä nyhtöpossun haudutusliemeen tuo tummapaahtoinen kahvi (kahvi on ainakin minun mielestäni nimittäin sen perinteisen pääsiäislampaan makupari numero 1) ja maltainen ja tumman suklainen portteri. Rohkeimmat voivat lisätä liemeen vielä muutaman ruokalusikallisen mämmiä 🙂
Lopputulos on kahvin ja portterin ystävälle taatusti maistuva, täyteläinen ja tuhti liemi, jossa possu kylpee mehevevän pehmoiseksi. Vähän paremman omatunnon liharuoka tämä on, kun valitsee lihaksi luomukassleria tai vaikkapa Mallaspossua.
Kahvilla ja portterilla maustettu nyhtöpossu
1-1,3 kg porsaan luomukassleria
0,33 dl portteria (*
1 dl vahvaa suodatinkahvia
6 valkosipulin kynttä
1 mieto chili (esim. jalapeno) tai noin 1 tl kuivattua chiliä
2 tl suolaa
1 tl sinappijauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
1-2 rkl tummaa siirappia / juoksevaa hunajaa
2 tl kuivattua timjamia
+ 2-3 rkl mämmiä tai luumu/omenahilloa
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita kassler kannelliseen uunivuokaan ja ripottele sen pintaan teelusikallinen suolaa. Kaada sen ympärille portteri, kahvi, viipaloidut valkosipulinkynnet ja chili, sekä kaikki mausteet. Paahda kassleria uunin keskitasolla ilman kantta, kunnes sen pinta ruskistuu. Ota vuoka uunista ja käännä lihapala ympäri, ripottele sitten loput suolasta tälle puolelle lihaa. Ruskista myös toinen puoli ja laske uunin lämpö sitten 150 asteeseen.
Kypsennä kassleria tiiviin kannen alla kolme-neljä tuntia, tai kunnes se hajoaa helposti haarukalla kokeillessa. Tarkista tilanne muutaman kerran kypsentämisen aikana ja lisää pataan hieman vettä sekä käännä liha mikäli se vaikuttaa kuivuvan pinnaltaan liiaksi.Laita uuni sitten pois päältä ja jätä possu muhimaan uunin jälkilämpöön vielä tunniksi-kahdeksi, eli kunnes se jäähtyy käsin kosketeltavaksi.
Nosta possu varovasti vuuasta kulhoon ja siivilöi sen paistoliemi. Revi nyhtöpossu kahden haarukan avulla säikeiksi. Keitä siivilöityä lientä hieman kasaan ja tarkista sen suola, lisää tarvittaessa. Kaada liemi sitten revityn nyhtöpossun päälle. Voit halutessasi myös hieman suurustaa lientä voi-jauhosuurusteella: n. 1 rkl vehnäjauhoja + 50 g voita pannuun, hetken paisto kokoajan sekoittaen keskilämmöllä ja kuuman liemen lisäys kokoajan sekoittaen.
Keitinliemestä saa myös todella maukkaan majoneesin lisäämällä noin ruokalusikallisen vielä vähän tiiviimmäksi kokoonkeitettyä lientä desiin majoneesia. Sanonpa vaan että UI-JUI!
Kahvi-portteri nyhtöpossun voi tarjota esim. salaatin kaverina, uunipotun tai vaikka tortillan täytteenä. Kyytipojaksi vähän tuota edellämainittua herkkumajoneesia ja tietysti vähän omaan makuun sopivaa portteria, niin on kuulkaa ihan tarpeeksi juhlava ateria tälle hieman kevätväsähtäneelle kokille ♥
Näillä eväillä siis pääsiäisen viettoon täällä tällä kertaa! Ruokalistalla meillä on myös mämmiä muutamassa muodossa, sekä japanilaisvaikutteinen munaruoka (kummastakin tulossa juttua blogiin ensi viikolla). Mites teillä muilla vietetään pääsiäistä tänä vuonna?
*) Mitä vahvemmin humaloidun portterin valitset, sitä stydimpää ja katkerampaa makua nyhtöpossu siitä saa. Pehmeämmän aromin ystävän kannattaa etsiä portteri, jonka EBU (European Bitterness Unit) on alle 30. Mielestäni tähän reseptiin kannattaa myös valita portteri, jonka kuvailussa esiintyy sanoja ”suklaa, karamelli, vanilja, kuivahedelmä, kahvi, makea”. Koska olen itse tuhdin maun ystävä on esim. Koffin porter mielestäni hyvä valinta tähän reseptiin. Se vielä mainittakoon, ettei ruokaan kannata laittaa portteria, jota ei joisi ihan sellaisenaankin!
Sofia sanoo
Olipa mukava lukea sun lihan valmistuksen jännityksestä. Mulla ja puolisolla vähän sama tilanne juuri nyt elämässämme. Olemme kummatkin pitkän linjan kasvissyöjiä, jotka emme kumpikaan olleet yli kymmeneen vuoteen syöneet ja ikinä emme olleet valmistaneet lihaa. Paitsi nyt. Viimeisen parin vuoden ajan olemme nauttineet liha-aterioista silloin tällöin. Enimmäkseen ravintoloissa ja etenkin matkaillessa. Kotiin on ostettu pari kertaa luomulihaa tai riistaa. Valmistaminen jännittää joka kerta – mitä, jos pilaamme tämän arvokkaan raaka-aineen (sen arvokkuus määrittyy mielestämme nimenomaan sen menetetyn elämän takia). Niinpä olemmekin vain tehneet sellaisia varmoja juttuja, kuten lihapullia jauhelihasta tai paistaneet hyvän naudan sisäfilepihvin mukavan mediumiksi. Muuta emme oikein ole uskaltaneet. Kahvia ja portteria rakastamme kummatkin. Minä olen erityisesti imperial stoutin ystävä. Tämä ohje kuullostaa siis meille kummallekin jumalaisen hvyältä ja sen vuoksi saatammekin uskaltautua kokeilemaan juuri sun tarinan rohkaisemina.
Toki ensi kerran uunin äärellä olen vasta kesällä, mutta uskon, että tämä maistuu oikein hyvin kesähelteelläkin tortillan tai pitan sisällä kylmä olut toisessa kädessä 🙂
Juulia sanoo
Hei Sofia! Kiitos ihanasta palautteesta! Teidän tilanne kuullostaa pitkälti samalta kuin omani ja mun kumppanin, hänelläkin on kasvissyöjähistoria. Mulla itselläni oli takana 14 vuotta kasvissyöntiä kun aloin taas syömään lihaa, joten kyllä se kokkailun aloittelu oli aika kuumottavaa! Pihvejä en ole itseasiassa paistellut vieläkään kuin kymmenisen kertaa, musta on tuntunut jotenkin turvallisemmalta tehdä pitkään matalassa lämmössä haudutettavia patoja ja liharuokia, niinkuin merimiespihviä, karjalanpaistia ja sit just eri tavoin maustettua nyhtöpossua.
Jos te olette mun tavoin kahvin ja portterin ystäviä, niin kantsii kyllä testata tän tapaista haudutuslientä joskus! Tärkeintä tässä on, että lihaa hauduttaa matalassa lämmössä tarpeeksi pitkään ja ettei se liha pääse kuivumaan – kansi pitää olla tiiviisti kiinni ettei neste pääse haihtumaan. Ja voihan tuohon liemeen käyttää myös stouttia 🙂 Ne parhaimmat imperial stoutit tosin jättäisin minäkin sellaisenaan nautittaviksi, ne ne vasta on herkkua <3
Juulia sanoo
+ onpa ihana blogi sulla! Uppouduin heti lukemaan monta juttua putkeen! Pariisi on ollut aikoinaan munkin kotikaupunki 🙂