Kesäkurpitsarisotto shisolla, vermutilla, mantelikermalla ja kesäkurpitsan kukilla
Kesäkurpitsasesonki!
Nyt on meneillään se aika vuodesta, kun kaikki kesäkurpitsaa kasvattavat ystäväni julkaisevat kuvia huikeasta sadostaan. Mahtavia kesäkurpitsakekoja ihaillessa muistan aina, miksi haluaisin itsekin vielä jonain päivänä kasvimaan: kesäkurpitsan kukkien takia! Siis, tottakai söisin ne kurpitsatkin. Mutta nautiskelisin myös estottomasti yhdestä herkullisimmista ja kuvauksellisimmista raaka-aineista mitä tiedän! Kesäkurpitsan kukat kun ovat kasvimaattomalle todellista luksusta.
Silloin harvoin kun sitten saan kesäkurpitsan kukkia käsiini, mietin hartaasti mihin ne raaskin upottaa. Tänä vuonna keittiössäni syntyi vegaaninen kesäkurpitsarisotto, jonka kruunasin lempiyrtilläni shisolla sekä tuoreilla kesäkurpitsan kukilla, ja maustoin kuivalla vermutilla ja mantelikermalla. Lopputulos oli todellinen loppukesän juhlaruoka!
Kesäkurpitsan kukat
Miten sitten kaltaiseni kaupunkilainen, jolla ei ole omaa kasvimaata (saatikka viherpeukaloa, jolla sen saa pursuilemaan kesäkurpitsaa yli oman tarpeen) pääsee näihin ihanuuksiin käsiksi? Tavallisista ruokakaupoista kesäkurpitsan kukkia on useimmiten turha etsiä. Ruokapiirien ja -rinkien avulla lykästää paljon todennäköisemmin! Näin siis ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, jossa kesäkurpitsankukkia myy juuri nyt vaikkapa Uudenmaan ruoka. Sieltä bongaan itseasiassa aina kaikkea muutakin ihanaa – kuten lempiyrttiäni shisoa ja supermakeaa kotimaista maissia!
Tarkkana saa loppukesästä silti olla, tai jää nuolemaan näppejään – kausi ei näin elokuun lopulla nimittäin todellakaan kestä enää pitkään. Minulle kävi tässä juuri munaus, kun luulin – virheellisesti – tilanneeni viime viikolla kesäkurpitsan kukkia… Tilauksesta löytyi kyllä kolmenlaista muuta syötävää kukkaa, mutta kesäkurpitsankukat olivat vahingossa jääneet tilauksesta pois. Nyt sitten jännitän, vieläkö niitä ensi viikolla saa.
Saatavuuden huomioon ottaen ei ole suuri yllätys, että pääsin kokkaamaan kesäkurpitsan kukilla ensimmäistä kertaa vasta viime kesänä. Sitä ennen en ollut vielä bongannut niitä mistään myynnissä! Olin toki maistanut niitä ravintolassa – täytettynä, taikinoituna ja fritattuna, kuten tavallista on. Sillä tavoin kokkasin niitä ensin myös kotona, kokeillen sekä paksumpaa taikinointia, että tekemällä kesäkurpitsankukka-tempuraa. Nopeasti kuitenkin tajusin pitäväni tästä raaka-aineesta enemmän raakana. Kukan maku pääsee tällöin paremmin oikeuksiinsa! Meillä syötiinkin siksi viime kesänä mozzarellalla täytetyt kesäkurpitsan kukat raakana, ja ihanaa oli. Pari kertaa vuodessa -kokkaustahdilla kokemukseni kesäkurpitsan kukista raaka-aineena ei toki vielä ole kovin laaja… ehkä se frittauskin vielä alkaa innostaa, ensi kesänä. Tai sitä seuraavana?
Kesäkurpitsarisotto vermutilla, shisolla ja kesäkurpitsan kukilla!
Tänä kesänä upotin ensimmäisen saaliini tosiaan risottoon. En kuitenkaan sinne sekaan, vaan vasta valmiin risoton päälle! Risoton tein kesäkurpitsasta ja maustoin yrttisen aromaattiseksi lempiyrtilläni shisolla sekä kuivalla vermutilla (jep, kotona on Martini-mehujäiden jäljiltä edelleen vermuttia, joka pitää saada kulumaan loppuun). Viimeistelin risoton täyteläiseksi liotetuista manteleista pyöräytetyllä, sitruunalla maustetulla mantelikermalla (hieman keväisen vihreä manteli & parsarisoton tapaan).
Näin aikaansaamani vegaaninen kesäkurpitsarisotto oli samalla yrttisen aromaattinen, täyteläinen ja raikas! Annokset viimeisteli juhlaviksi ja kauniiksi tuore silputtu kesäkurpitsan kukka. Oikea loppukesän juhla-ateria, jos mikä! Risoton tekeminen on aina pienoinen projekti, mutta silti … niin vaivan väärti ♥
Kesäkurpitsarisotto vermutilla, shisolla & kesäkurpitsan kukilla
Tarvikkeet
- raastin
- sauvasekoitin / blenderi
Raaka-aineet:
- 75 g vegaanista voita
- ½ purjo (n. 15cm / 50g)
- 3-4 valkosipulin kynttä
- 1½ dl risottoriisiä
- 1 dl kuivaa vermuttia
- 100 g kesäkurpitsaa
- 5 dl kasvislientä
- vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
- shisoa (maun mukaan)
- 2-4 kesäkurpitsan kukkaa (koosta ja syöjämäärästä riippuen)
Mantelikerma:
- 50 g kuorittuja manteleita (+ vettä)
- 1 sitruuna, kuori + 1-2 rkl mehua
- suolaa (maun mukaan)
Ohjeet
Mantelikerma:
- Valmistele ensin mantelikerma: laita mantelit kuumuutta kestään pieneen kulhoon ja peitä kiehautetulla vedellä. (Voit myös liottaa mantelit kylmässä vedessä yön yli jääkaapissa)
- Anna mantelien liota tunnin verran ja valuta liotusvesi pois. Lisää manteleihin tuoretta vettä sen verran, että saat soseutettua ne tasaiseksi ja kermaisen paksuksi seokseksi. Minulla on käytössä pieni kulhomainen "silppuriosa" johon saa sauvasekoittimen kiinni, sillä tällainen pieni määrä surahtaa kermaiseksi nopeasti ja kätevästi!
- Mausta mantelikerma ripauksella suolaa, sekä muutamalla lusikallisella tuoretta sitruunan mehua ja hyvin pestyn sitruunan kuorella. Jätä odottamaan risoton viimeistelyä!
Kesäkurpitsarisotto:
- Kuumenna kasvisliemi ja pidä se juuri ja juuri poreilevana liedellä. Laita tarjoilulautaset uuniin lämpenemään (60-70 astetta) - risotto kannattaa tarjoilla lämmitetyiltä lautasilta! Lautaset voi toki lämmittää myös mikrossa, meillä ei sellaista ole.
- Pese ja silppua purjo (halkaisen itse purjon ensin pitkittäin puoliksi ja pesen sen, sitten leikkaan puolikkaat poikittain noin puolen sentin siivuiksi). Kuori ja viipaloi ohuelti valkosipuli. Kuutioi kesäkurpitsa noin puolen sentin kuutioksi. Pienet kesäkurpitsat voi myös viipaloida muutaman millin paksuisiksi kiekoiksi. Poista kesäkurpitsan kukkien sisältä heteet ja emit, huuhdo kukat ja jätä ne keittiöpyyhkeen päälle odottelemaan.
- Sulata paksupohjaisen kattilan / syvän pannun pohjalla vegaaninen voi. Lisää sekaan kesäkurpitsa ja paistele hetki, niin että kuutioit pehmenevät. Kalasta ne sitten pannusta pois odottamaan hetkeä, jolloin ne lisätään lopuksi takaisin risottoon.
- Lisää pannulle jääneeseen rasvaan purjo sekä muutama kierros mustapippurimyllystä. Kuullottele purjoa keskilämmöllä hetki, niin että se alkaa muuttua läpikuultavaksi. Lisää sekaan valkosipuli sekä risottoriisi. Pyörittele seosta kattilassa noin minuutti, tai kunnes riisi alkaa olla reunoiltaan läpikuultavaa. Älä paahda riisiin yhtään väriä!
- Lisää kattilaan vermutti ja sekoittele pohjia myöten, kunnes neste on lähes täysin haihtunut. Ala sitten lisäämään sekaan kuumaa kasvislientä, desi kerrallaan samalla rauhallisesti sekoitellen. Anna edellisen satsin poreilla ja imeytyä riisiin lähes kokonaan, ennen kuin lisäät lientä. Lisää kesäkurpitsa takaisin risottoon, kun riisi alkaa olla lähes kypsää. (Huom! Risottoa ei tarvitse sekoittaa tauotta, katso ohjeen muistiinpanot!)
- Kun riisi on ns. al dente: kypsää hitusella puruvastusta, on aika viimeistellä risotto. Risoton koostumus saa olla kermaisen lusikoitava, eli mieluummin hieman liian kostea kuin kuiva - lisää tarvittaessa vielä loraus kasvislientä (et välttämättä tarvitse ihan kaikkea). Huikkaa tässä vaiheessa ruokailijat valmiiksi pöytään!
- Viimeistele risotto sekoittamalla mukaan noin puolet mantelikermasta. Silppua sekaan maun mukaan shisoa - minä laitoin sitä noin desin verran, löyhästi pakattuna. Tarkista ja säädä risoton suolaisuus!
- Annostele risotto lämpimille lautasille ja jaa annoksille loppu mantelikerma. Viimeistele annokset silputulla shisolla, sekä yhdellä silputulla kesäkurpitsan kukalla per annos. Sitten ei tarvitakaan kuin loraus maukasta oliiviöljyä ja ripaus sormisuolaa, ja kesäkurpitsarisotto on valmis tarjoiltavaksi!
Huom:
- Ohjeesta riittää alkuruokakokoinen annos neljälle tai runsaampi annos kahdelle.
- Shison sijasta tähän risottoon sopii mainiosti minttu, kirveli sekä salvia.
- Kuivan vermutin sijaan voit käyttää kuivaa sherryä tai valkoviiniä! Jos et käytä alkoholia ollenkaan, voit korvata sen kasvisliemellä.
- Risottoa ei tarvitse sekoittaa tauotta. Annan sen välillä poreilla hetken ihan itsekseen ja välillä pannua voi myös ravistella sekoittamisen sijaan 🙂 Sekoittaminen ja ravistelu saa riisinjyvät hiertymään toisiaan vasten ja tekee risotosta kermaisen, sekä tietysti varmistaa ettei mitään tartu pohjaan. Liian innokas ja jatkuva "vispaaminen" voi kuitenkin viilentää risottoa ja pilata sen rakenteen. Kun risotto poreilee sopivalla lämmöllä ja tahdilla, riisinjyvät hiertyvät yhteen myös itsekseen ja sekoittelun kanssa voi ottaa rauhassa rennommin!
Oletko sinä kokannut kesäkurpitsan kukilla?
Vastaa