• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
    • Asennemedia
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

30.10.2019

Soijamarinoidut kananmunat x 3

soijamarinoidut kananmunat

Soijamarinoidut kananmunat

Tiedättekö ne ramenkeiton päältä tarjoiltavat ihanat soijamarinoidut kananmunat? RAKASTAN! Söisin niitä ihan ilman keittoakin, mutta jostain syystä en kuitenkaan ole tehnyt niitä kotona muulloin kuin ramenkeittohommien yhteydessä. No, asiaan tuli nyt muutos!

Loppukesä meni pitkälti erilaisten kananmunaprojektien parissa ja niinpä kananmunat eri muodoissaan ovat kuuluneet arkeemme viime kuukausina tiiviisti. Soijamarinoidut kananmunat ovat olleet työn alla tiuhaan, sillä tahdoin kerätä tähän juttuun samantien useamman version niistä 🙂

soijamarinoitu kananmuna

Soijakastike ku soijakastike?

Riippuen, mihin makumaailmaan olen pyrkimässä, käytän marinadiin erilaista soijaa. Soijakastikkeissahan nimittäin on eroja! On tummaa, on vaaleaa, ohutta ja paksua, terävän suolaista ja pehmeämpää aromikkuutta. Kaapissani onkin tällä hetkellä kuutta erilaista soijaa, joita jokaista käytän erilaisiin ruokiin.

Japanilaisittain marinoituihin muniin käytän mieluiten (japanilaista) vähäsuolaista soijakastiketta. Pidän siitä, että lopputulos on hienovarainen eikä kananmunan maku peity liikaa. Japanilaiselle ramenmunalle eli ajitsuke tamagolle reseptejä on moneen lähtöön: yksinkertaisimmillaan liemessä on vain miriniä ja soijaa, mutta voipa siinä olla myös sakea, sokeria, erilaisia mausteita ja jopa lihalientä. (Aiheesta voit lukea lisää vaikkapa täältä!)

Kiinalaisista mauista inspiroituneessa marinadissa käytän mieluiten ainakin osittain kiinalaista tummaa soijaa, joka on vahvan intensiivistä ja syvän makuista. Lisäksi tykkään lisätä liemeen mm. viismaustetta, sokeria sekä hieman sichuanpippuria. Sitä en osaa sanoa tekeekö kukaan Kiinassa näin, mutta ihanan aromikas, intensiivinen, aavistuksen makea sekä dramaattisen tumma lopputulos tällä liemellä kuitenin tulee 🙂

Korealaiseen makumaailmaan pyrkiessäni käyttäisin mieluiten tietysti korealaista soijaa, mutta sitä saakin sitten etsiä Helsingistä vähän tiheämmällä kammalla. Taannoin ystävän kautta tapaamani korealainen, ruuasta hyvin kiinnostunut tuttava onneksi kertoi, että paikalliset käyttävät kotitekoisen soijan lisäksi usein Kikkomania. Sitä nyt siis minäkin! Lisäksi marinadiin tulee mm. tulista gochujang-tahnaa sekä ekstrapotkua kaivatessani gochugaru-chilihiutaleita – intensiivisen makuisia munia tiedossa siis.

marinoidut kananmunat

Kananmunan keittäminen:

Munan marinoiminen lähtee tietenkin keittämisestä. Jokaisella on varmasti kananmunien keittämiseen omat niksinsä, mutta itse opin vastikään muutamat uudet munankeittovinkit, joilla munan saa kuorittua helpommin ja keltuaisen asettumaan munan keskelle. Vinkeistä on ollut täällä kovasti hyöytä, joten laitetaanpa ne jakoon teillekin!

  • Tee kananmunien tylppään päähän pienen pieni reikä; sellainen hammastikun menevä. Itse naputan terävällä veitsen kulmalla ensin pikkuruisen reiän, jonka sitten viimeistelen hammastikulla. Tikkua ei kuitenkaan saa työntää sisälle, kunhan rapsuttelee munan kuorta sen verran että kuoressa on selkeä pieni reikä, josta kosteus pääsee kuoren sisään. Tämä pieni reikä auttaa munia säilymään ehjänä keittäessä ja se auttaa myös niiden kuorimisessa. Lisäksi munaan ei tule kypsyessä sitä hassua klommoa jonnekin sivulle, vaan todennäköisesti munan tyveen, jossa se on huomaamattomampi (katso yläpuolinen kuva). Tämän vinkin opin MasterChef Australian kakkoskauden voittajan Adam Liaw’n YouTube-kanavalta, jota katselen nykyään melkoisen ahkeraan 🙂
  • Keitä kananmunat vedessä, johon on laitettu teelusikallinen suolaa ja noin ruokalusikallinen etikkaa. Jaa miksi? Kummatkin auttavat munia pysymään keittäessä ehjinä. Tämän vinkin jakoi Instagram-tuttuni Aimee!
  • Hämmennä munia varovasti keittämisen ensimmäisen minuutin aikana. Näin munat lähtevät kypsymään tasaisesti (kiehuvassa vedessä kun voi olla viileämpiä ja kuumempia pisteitä), mutta lisäksi pyörivä liike auttaa keltuaista asettumaan munan keskelle, eikä jommalle kummalle reunalle. Munien pyörittäimisestä olen lukenut monestakin lähteestä, viimeisimpänä täältä.

Sitten vaan munat kattilaan ja marinadit liedelle! Soijamarinoitujen munien valmistustapoja ja reseptejä on Kiinassa, Japanissa ja Koreassa varmaan yhtä monia kuin on kokkejakin, alla minkälaisista munista itse pidän 🙂 Annetut mitat ovat suuntaa-antavia, joten jos esimerkiksi tykkäät tulisemmasta, lisää ihmeessä gochujangin tai chilin määrää ja viilaa mausteita muutenkin omaan makuusi sopivaksi!

Soijamarinoidut kananmunat

4 kananmunaa

japanilaisittain:

1 dl vähäsuolaista japanilaista soijakastiketta

1 dl miriniä

n. ¼ dl vettä

(+ 1 rkl makeaa ja mietoa vaaleaa riisimisoa eli shiromisoa)

korealaisittain:

1-2 valkosipulin kynttä

1 rkl gochujang-tahnaa

¾ dl soijakastiketta (esim. Kikkomania mutta mieluiten korealaista kotitekoista soijaa, jos saat sitä vain käsiisi!)

¾ dl miriniä

1 rkl riisiviinietikkaa

¾ dl vettä

(1-3 tl gochugaru-chilihiutaleita)

kiinalaisittain:

1½ dl vettä

¾ dl kiinalaista tummaa soijakastiketta

1 tl viismaustetta

1 rkl kiinalaista mustaa viinietikkaa (Chinkiang)

1 rkl sokeria

1 tl jauhettua sichuanpippuria

Munien keittäminen ja kuoriminen:

Koska pidän hyvin pehmeästä keltuaisesta, keitän itse munia hieman koosta riippuen 5½-6 minuuttia, jossa ajassa valkuainen hyytyy kokonaan mutta keltuainen on vielä suurimaksi osaksi juokseva. Aloitan ajastamisen siitä, kun olen laskenut viimeisen munan varovasti reikäkauhalla kiehuvaan veteen ja keitän munat juuri ja juuri poreilevassa vedessä.

Heti kun aika on kulunut, säikäytä munat jäävedessä ja jätä ne sitten kylmään veteen jäähtymään. Kun munat ovat jäähtyneet sen verran että pystyt käsittelemään niitä, naputtele jokaisen munan kuori kauttaaltaan säröille esim. lusikalla. Laita munat sitten vielä toviksi takaisin veteen. Kun kananmunan pinnalla oleva kalvo kastuu kauttaaltaan, kuoret lähtevät vieläkin helpommin irti rikkomatta pehmeäksi keitettyä munaa. Kuoriminen on ainakin itselleni helpointa veden alla.

soijamarinoidut kananmunat

Marinointi:

Japanilaisista mauista inspiroituneen marinadin valmistamisessa riittää, että sekoitat marinadin ainekset. Mikäli käytät misoa, sekoita ensin muutama teelusikallinen miriniä misoon, niin saat mison sekoittumaan helpommin loppuun nesteeseen.

“Korealaisittain” ja “kiinalaisittain” munia marinoidessa laita marinadin raaka-aineet kattilaan (murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella ja poista kuoret). Kiehauta liemi. Marinadia ei tarvitse siivilöidä, mutta valkosipulin voi toki kyydistä napata pois. Jäähdytä marinadi huolella ennen käyttöä. Laita marinadi kannelliseen astiaan, johon mahtuu juuri ja juuri neljä munaa, tai pieneen minigrip-pussiin. Minigrippiin on helppo sujauttaa munat ja sen saa ilmatiiviisti suljettua kun upotat sen vesikulhoon – veden paine puskee ilman pussista ulos ja pussin saa näin suljettua niin ettei sisään jää juurikaan ilmaa. Astiassa munat tuppaavat kellumaan, jolloin avuksi voi ottaa talouspaperin palasen: laita talouspaperi nesteen pinnalle niin marinadi imeytyy siihen ja peittää näin munat myös pinnalta, vaikka ne vähän kelluisivatkin (talouspaperivinkki napattu Serious Eatsin jutusta).

Anna kananmunien maustua jääkaapissa 6-36 tuntia ja poista ne sitten marinadista. Itse tykkään pitää munia liemessä kuin liemessä noin vuorokauden. Liian pitkään marinoidessa tekstuuri nimittäin muuttuu – keltuaisesta tulee jauhomainen ja valkuainen kovettuu. Niinpä munia ei kannata unohtaa marinadiin.

Pehmeäksi keitetyt soijamarinoidut kananmunat säilyvät jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa marinadista poistettuina n. 3 päivää, kovemmaksi keitetyt munat hieman pidempään. Jos munia marinoi usein, marinadin voi uudelleenkäyttää muutaman kertaa.

soijamarinoidut kananmunatVasemmalla olevat munat ovat marinoituneet 12 tuntia, keskellä olevat 24h ja oikean reunan munat 36h. Ylärivissä kiinalaisessa tummassa soijassa marinoituneet munat, keskellä korealaisittain ja alarivissä japanilaisittain marinoidut munat.

marinoitu kananmuna

Korealainen soija

Tuo kesällä tapaamani korealainen uusi tuttava oli muuten niin valtavan ystävällinen, että hän lähetti minulle kahta erilaista korealaista perinteisesti valmistettua soijaa palattuaan kotiin. Toinen on tumma ja vahvan makuinen, toinen vaaleampi ja miedompi. Ja kummatkin ovat kotitekoisia! Mikä aarre! Siis sekä ystävällinen soijamesenaattini, että kalliit artesaanisoijapulloni 😀

soijamarinoitu kananmuna

Ps. Korealaisesta ruuasta kiinnostuneiden kannatta minusta ehdottomasti lukaista muutama vuosi sitten julkaistu, Korean tasavallan suurlähetystön kustantama Bap – korealainen keittokirja, joka löytyy e-kirjana tämän linkin takaa!


Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Edulliset, Kasvisruoka Avainsanoilla: kananmuna, mirin, sichuanpippuri, soijakastike, viismauste

Uusimmat

  • Vegaaninen maissi-tomaattigalette
  • Löytö: Vihreä manteli + vegaaninen manteli-parsarisotto
  • Vappuruoka 2022 – mitä laitetaan?
  • Mätidippi kylmäsavustetusta lohen mädistä
  • Karvainen kiivisalaatti & za’atar-tahinikastike

Luetuimmat

  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
Edellinen artikkeli: « Löytö: Björnhofvda Gård
Seuraava artikkeli: Chorizomunakas vegechorizosta »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Kipparin morsian sanoo

    31.10.2019 09:44

    Aah, mä rakastan munia kaikissa muodoissa ja nämä näyttävät niin herkullisilta! Olen tehnyt soijamarinoituja munia itse vain kerran enkä kyllä itse asiassa syönyt niitä edes ramenin kanssa. Ehkä olisi aika laittaa molemmat tulille!

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      1.11.2019 08:56

      Ihanaa, toinen soijamarinoitujen munien ystävä 🙂 nämähän on kyllä hyviä ihan sellaisenaankin popsittuina! Nyt kun oon tehtaillut näitä eri versioita niin silleen suurin osa on kadonnut. “Välimuna” maistuu erityisesti töiden jälkeen kun laittaa ruokaa, mutta on jo kova nälkä ja jotain pientä pitäis saada 😀

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Jella Juulia

Vaimomatskuu ruokablogi

Hei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogiini!

Viimeisimmät artikkelit

  • Vegaaninen maissi-tomaattigalette
  • Löytö: Vihreä manteli + vegaaninen manteli-parsarisotto
  • Vappuruoka 2022 – mitä laitetaan?
  • Mätidippi kylmäsavustetusta lohen mädistä
  • Karvainen kiivisalaatti & za’atar-tahinikastike
  • Löytö: Ravintola Plein & Viinibaari Klein

Luetuimmat

  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Lipstikkakeitto
    Lipstikkakeitto
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
  • Suolaan säilötyt sitruunat
    Suolaan säilötyt sitruunat

Instagram

HERB QUIZZ! 🌿🌾🌱 Do you recognize these h HERB QUIZZ! 🌿🌾🌱

Do you recognize these herbs?
Tunnistatko mitä mukaani tarttui taannoin taimikaupasta?

1. Nimi liittyy mausteisiin / The name has to do with spices!

2. Nimen osa on hedelmä / Part of the name is a fruit

3. Nimeen liittyy mun lempimakeinen / Part of name is a country, part a decoration

4. Nimen osa on marja / Part of the name is a berry

5. Nimeen liittyy 🍸 / the name has to do with 🍸

#parvekeviljely #yrtit #tuoreetyrtit #balconygardening #freshherbs #closeupmagic #homegardening #macrofood #botanicalpickmeup #raw_gardening #mystoryoflight #ofsimplethings #cookfeed #myopenkitchen #buzzfeast #belightinspired #eeeeeeats #sesonkiruoka #keittiöpuutarha #parvekepuutarha
Napoli ❤️ I got to experience Napoli for the Napoli ❤️

I got to experience Napoli for the first time this Spring and instantly fell in love with it! The only thing that would've made the trip better would've been a kitchen to play in so I could've bought all this fresh ingredients, not just shoot them (and more time. Lots more time...)

Sharing this tempting veggie stall I was admiring in Napoli's Stella neighborhood, inspired by @lucia_carniel_lultimafetta and her wonderful street scene from Napoli (I'll add it to my story!) #foodartluciaproject  #foodartproject
@thesouthasiankitchen
@foodartproject

#napolipix #napoligram
#rionesanità #streetphotos #napolistreetphotography #napoli❤️ #foodartblog #produceisbeautifulproject #gothictonic #rehurakkaus
#rusticgamestrong #marketstall #veggielove #italygram #travelwithme #hautescuisines #mediterraneanfood #ofsimplethings #matkakuva #travelitaly #naplesitaly
Vegan tomato & corn galette 🍅 Mehevä vegaanin Vegan tomato & corn galette 🍅

Mehevä vegaaninen tomaatti-maissigalette blogissa nyt! Täyte on surautettu silken tofusta, kaurakermasta, maissista, misosta ja paistetusta valkosipulista. Päällä on rutosti mehukasta tomaattia! Pohja onnistuu helposti myös gluteenittomana ja siksi tämä suolainen piirakka toimiikin moneen ruokavalioon.

Ohje on julkaistu alunperin täällä Instassa @fazersuomi yhteistyönä; se löytyy myös Reelseistäni sekä Fazerin sivuilta!
•
•
•
•
•
•
#tomaattigalette #galette
#gluteenitonleivonta #leivonta #vegaaninenleivonta #suolainenpiirakka #resepti #vegaaniruokaa #tomatogalette
#reseptivinkki #ruokablogi #reseptiblogissa #kasvisruokaa #rehurakkaus #eatcaptureshare #myopenkitchen #foodartblog #foodandflatlay #foodfluffer #foodstylingandphotography
🌸🌿🌞 swipe for some early summer light + a 🌸🌿🌞 swipe for some early summer light + a little #botanicalpickmeup 🌞🌿🌸 + welcome to my TED talk on the newest @instagram update! Oh yes, it has been pushed on me and my feed looks like absolute

s h i t

Perfect day to post something pretty and calming which nobody will likely see, since the visibility of my stills is 

s h i t 

too. After 8+ years and 5000+ posts on this platform, I feel a little rant building up in me...

👎 No, I don't want a constant stream of Reels from accounts I don't follow force fed on me.

📢 I want to see content from accounts I actually choose to follow on my homepage.

I _STILL_ want to see _STILLS_. 

That's why I'm here! If I want to find new accounts to follow, I'll go on the Explore tab. If I want to watch Reels (which I rarely do), I'll go on the Reels tab. And if I want to buy stuff I will not do it here #sorrynotsorry

👎 No, I don't want to create full screen "immersive" content only. No, I don't want to view full screen content only. I'm "immersed" enough on this screen already as it is, if you know what I mean...

📢 I want us all to be able to pick the ratio for our content, based on what's best for the content. Be it 4:5, 1:1, something else, or even... landscape... *gasp*!

👎 No, I don't want my not full screen photos penalized with a coloured background surrounding them. No, I don't want my feed to look like a bunch of stories. No, I don't want to scroll through constantly changing colours, it's awfully distracting! (Yeah I hate it in stories too)

📢 I want to focus on the photography, not what's surrounding it, or on top of it 👇 

👎 No, I don't want captions overlaid on my photos, and I don't want them on top of your pics either.

📢 I want to be able to read what's on your mind. I respect and appreciate your mad talent and wouldn't dream of covering it up with anything! Yeah I struggle to write captions (LOL not today tho!), but I still love to read them!

🤷‍♀️ But yeah... I'm no @instagram unfortunately. I'm just one of the people who has made this platform what it is today. Shame on you IG, shame on you.

~ end rant ~

#instagramupdate #instagramupdate2022
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Kategoriat

  • Löydöt (156)
    • Makumatkat (68)
    • Ravintolat ja baarit (73)
  • Reseptit (626)
    • Edulliset (60)
    • Eväslaatikko (14)
    • Herkut (55)
    • Juomat (172)
      • Drinkit (39)
      • Mehut (10)
      • Olut (63)
      • Smoothiet (2)
      • Viini (42)
    • Kasvisruoka (372)
      • Vegaaniset (206)
    • Leipomukset (43)
    • Liha (82)
    • Makumuistot (22)
    • Merenelävät (81)
    • Nopeat (35)
    • Villiruoka (39)
  • ruokakuvaus (1)
  • Sekalaiset jutut (57)
  • Yhteistyöt (72)

Avainsanat

appelsiini avocado chili gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna pinaatti pistaasi porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna timjami tomaatti valkosipuli vegaaninen yhteistyö

Arkisto

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään