Shiso
Jos pitää nimetä yksi yrtti ylitse muiden, minulle se on ehdottomasti shiso! Shiso kaikissa muodoissaan on minusta sanoinkuvaamattoman hyvää. Sen maussa on jotain hieman minttumaista, basilikamaista, mausteista, pippurista, hedelmäistä ja aromaattisen sitruksista… ja varsinkin japanilaisesta keittiöstä minulle tutut isot vihreät shison lehdet ovat todella vahvan makuisia!
Shiso eli (kähärä)veripeippi (Perilla frutescens) ja sen monet muunnokset ovat tulleet minulle tutuksi matkoiltani Japanissa ja muualla Aasiassa, jossa tätä yrttiä erityisesti käytetään runsaasti – sekä tietysti monissa ravintoloissa. Täällä Suomessa shisoa saa kuitenkin kaupoista yleensä etsimällä etsiä! Punaista hentoa ja pienilehtistä, miedompaa perillaa kasvattaa onneksi Järvikylä ja jos olisi tuo viherpeukalo vähän vähemmän keskellä kämmentä, yrittäisin varmasti kasvattaa shisoa ihan itse.
Sitä odotellessa on kuitenkin tyydyttävä siihen, että en saa shisoa käsiini niin paljon ja niin usein kuin haluaisin. Tänä vuonna pääsin kuitenkin muutaman viikon ajan runsaan shisomäärän makuun!
Shiso överit
Tilaan välillä mahtavasta Uudenmaan Ruoka -palvelusta sitä sun tätä ja loppukesästä valikoimaan ilmestyi ilokseni Ahlbergin kasvattama kotimainen tuore ISO vihreä shiso! Runsas nippu tätä aarretta ei maksanut montaakaan euroa, joten niinpä tilasin useampana viikkona peräkkäin kotiin sydämeni kyllyydestä shisoa.
Kokkasin shisosta tuona aikana vaikka mitä, mutta dokumentointia näistä kokeiluista ei tänne valitettavasti juuri päätynyt. Täältä löytyy kuitenkin muutamia reseptejä, joihin olen mm. shisoa upottanut, esim nämä:
Tilanne pääsi jopa siihen pisteeseen, että tuoretta shisoa oli keittiössä välillä suorastaan yli tarpeen. Niinpä pääsin kokeilemaan elämäni ensimmistä kertaa tämän ihanuuden säilömistä! Testain mm. shison marinoimista maustetulla soijalla tämän korealaisen banchan -reseptin mukaan, sekä shison lehtien säilömistä suolaan. Marinoituja ja suolattuja shisonlehtiä voi tarjota eri tavoin riisin kera; itse laitoin niitä lähinnä onigirazujen täytteeksi 🙂
Paras kokeilemistani säilöntätavoista omiin tarpeisiini taitaa kuitenkin olla shisolla maustettu viinietikka! Helpompaa ohjetta ei voisi olla ja tälle ihanan aromaattiselle shiso-viinietikalle on keittiössäni käyttöä lähes päivittäin.
Mitat ovat tässä ohjeessa vähän sinne päin, sillä ohjeet joihin omani perustuu olivat joko yhtä epämääräisiä tai antoivat keskenään vaihtelevia määriä. Näin maalaisjärjellä ajateltuna, mitä enemmän shisoa, sitä vahvemman makuinen viinietikka, vai mitä 🙂 Sama pätee shisoon – eri shisomuunnokset antavat eri maun, sekä myös värin. Minulla oli käytössä vihreä iso ja vahva-arominen shiso ja lähteenäni tälle ohjeelle on tosiaan siis useampi resepti, mm. tämä sekä tämä ohje.
Shisolla maustettu viinietikka
reilu kourallinen shison lehtiä
(1-2 tl suolaa)
n. 2 dl valkoviinietikkaa/riisiviinietikkaa/omenasiiderietikkaa
steriloitu 2½-3 dl vetoinen lasipurkki
Pese shison lehdet huolellisesti ja purista ne kuivaksi kädessäsi. Ripottele shison lehdille suolaa ja hiero niitä käsissäsi, kunnes voit puristaa niistä nestettä pois. Ripottele lehdille lisää suolaa ja toista prosessi puristaen lehdistä kaiken niistä irtoavan nesteen pois. Voit halutessasi jättää suolan myös pois ja vain murskata lehdet käsiesi välissä. Laita shisolehtimöykky lasipurkkiin ja peitä viinietikalla. Sulje kansi ja laita purkki jääkaappiin.
Anna makujen tekeytyä 2-4 viikkoa ja siivilöi sitten shisonlehdet seasta pois. Shisoetikka kannattaa filtteröidä vielä kahvinsuodattimen läpi, jotta saat pienimmätkin kasvipartikkelit seasta pois. Säilytä shisolla maustettu viinietikka jääkaapissa! Shisolla maustettua, hieman suolaista viinietikkaa voi käyttää kuten viinietikkaa muutenkin. Minusta maku pääsee ehkä parhaiten oikeuksiinsa esim. sushiriisin mausteena sekä salaatinkastikkeissa.
Ps. Suolatonta shisoetikkaa voi käyttää myös shrubina! Sekoita 1 osa shisoetikkaa ja 1 osa sokerisiirappia, lisää halutessasi giniä tai vodkaa ja pidennä juoma soodalla. Nam!
Vastaa