Valkosipulin kukkavarret!!!
Ihanat kippuraiset valkosipulin kukkavarret ovat olleet ruokaunelmani jo vuosia – ja nyt sain niitä vihdoinkin hyppysiini. Olen vuosien varrella bongannut näitä herkkupaloja lähinnä amerikkalaisesta ruokaskenestä, mutta viime aikoina myös hyvän ystäväni Eeviksen somesta. Eevis kasvattaa kasvimaallaan valkosipulia ja aina kun on aika napsia valkosipuleista kukkavarret pois, hän kertoo miten herkullisilta ne maistuvat. Ja minä kuolaan ruudun läpi tai livenä… (Ja ihan vain tiedoksi että Eeviksen sato on pieni enkä todellakaan kehtaisi kärkkyä osinkoa hänen sesonkiherkustaan.)
Kun jostain syystä täällä Suomessa aiheesta ei tunnuta juuri kohkattavan, mietin moniko tietää valkosipulin kukkavarsien olevan syötäviä? Valkosipulin kukkavarret on sellainen sesonkiherkku, jonka soisin kovasti ilmestyvän Suomessakin myyntiin! Valkosipuliahan täällä kuitenkin kasvatetaan, joten varmasti kukkavarsiakin liikenisi kaupan. Itsehän en kasvimaata omista ja sitä kautta pääse tähän ihanuuteen käsiksi; olisin ensimmäisenä jonossa ostamassa! Viime viikolla onnistuin kuitenkin nappaamaan kunnon keon valkosipulin kukkavarsia kassiini Stadin Puutarhurilta ja olen saanut nyt vihdoinkin nautiskella tällä vihreällä sesonkiherkulla sydämeni kyllyydestä. Päädyin käyttämään aarrettani monella tavalla (joista lisää myöhemmin)… mutta näin alkuun kerrotakoon, että osasta kekoani syntyi valkosipulin kukkavarsipesto!
WANTED: Valkosipulin kukkavarret
Kuten sanottu, en omista kasvimaata, enkä todellakaan tiedä valkosipulin kasvatuksesta hölkäsen pöläystä. Mutta onneksi on netti… ja saahan sitä tietoa suoraan viljelijöiltäkin kun vaan kysyy! Valkosipulin kukkavarret ovat talvivalkosipulista kasvavia varsia, joiden päähän kehittyy kukka. Varret lähteävät kasvamaan sipulista täällä Suomessa alkukesästä ja ne kiertyvät kasvaessaan hauskasti pitkiksi vihreiksi kiemuroiksi, jotka useimmat leikkaavat pois. Kukkavarret poistetaan siksi, että muuten itse sipuli jää kooltaan pienemmäksi, kun kasvin energia kuluu kukan kehittämiseen. Ja… jos olen oikein ymmärtänyt, moni heittää ne tässä kohtaa menemään! Lähetänkin siksi nyt maailmalle viestin: anna valkosipulin kukkavarret ensi vuonna minulle, älä kompostille! Josko ensi vuonna lykästäisi useammankin kerran?
Valkosipulin kukkavarsien käyttö
Valkosipulin kukkavarret voi hyödyntää valkosipulin tapaan mausteena, mutta niitä voi käyttää myös vihanneksena. Ne voi höyryttää, paistaa, grillata, kiehauttaa, sekä syödä raakana. Ne voi silputa munakkaaseen, risottoon, keittoon, pyttipannuun, wokkiin… ne voi friteerata, ja vaikka soseuttaa perunamuussin tai hummuksen sekaan. Listaa voisi jatkaa pitkään, joten todettakoon tälleen tyhjentävästi että niitä voi oikeastaan käyttää ihan mihin ikinä lystää! Valkosipulin kukkavarsien tuoksu ja maku on selvästi valkosipulinen, mutta valkosipulin kynsiä selvästi miedompi sekä ”vihannesmainen”. Koostumus ja olemus muutenkin muistuttaa minusta vahvasti vihreää papua. (Ja niihin ystäväni Eeviskin valkosipulin kukkavarsia aina vertaa!)
Valkosipulin kukkavarret säilyvät jääkaapissa paperipussiin pakattuna jopa kaksi viikkoa, mutta niitä voi myös pakastaa ja säilöä muilla tavoin. Osasta omaa saaliistani pyöräytin valkosipulin kukkavarsipestoa, osan paistoin perunasalaatin sekaan ja osa upposi mausteeksi erinäisiin ruokiin. Koska ostin kukkavarsia kerralla puoli kiloa, niitä riitti vielä nopeasti ryöpättyinä (30 sekuntia ja sitten heti jääveteen) pakastimeenkin. Pestostakin pakastin osan jääpalamuotissa myöhempää käyttöä varten. Jäätyneen palaset pussitin pakkaseen, josta niitä voi heitellä lautaselle vielä alkusyksystä – pesto säilyy pakastimessa muutaman kuukauden. Tosin veikkaan kyllä, että palat kyllä kuluvat loppuun jo reilusti aikaisemmin…
Valkosipulin itusilmut
Stadin puutarhurilta ostamani valkosipulin kukkavarret sisälsivät myös pulleita itusilmuja (tai siis, luulen että ne ovat itusilmuja?). Näitä pulleroita ihmeteltiin kovasti alkuun, sillä ystäväni kukkavarsissa on vain ruipeloita ohuita pieniä kukannuppuja! Hetken asiaa selviteltyäni löytyi tieto, että kukkavarteen muodostuu tällaisia pikkusipuleita tai itusilmuja, jos sipulin antaa kukkia. Itusilmuista voi halutessaan istuttaa uusia valkosipuleita valkosipulin kynsien tapaan. Valkosipuli ei nimittäin pysty tuottamaan itävää siementä (sanoo Kekkilä) vaan sitä lisätään kynsistä tai itusilmuista.
”Kynsistä ja istukassipuleista kasvaa kokonaisia, monikyntisiä valkosipuleita, itusilmuista puolestaan kehittyy ensimmäisenä kesänä ”yksikyntinen” pikkusipuli, jonka voi sitten seuraavana syksynä istuttaa uudelleen istukassipulina. Toisena kesänä se tuottaa sitten kokonaisen monikyntisen sipulin. Uuden valkosipulikannan viljelyn voi siis aloittaa jos saa käsiinsä vaikkapa vain yhden valkosipulin kukinnon itusilmuineen.” kertoo Olemme puutarhassa -blogi. No, minähän en mitään ole viljelemässä, joten pistin nämä pulleat valkoiset silmutkin pannulle. Valkosipulin itusilmut olivat kypsennettyinä ihanan pehmeitä ja miedon makuisia, kuin mietoja vauva-valkosipuleita!
(Tosin nyt aloin miettiä, pitäisikö kuitenkin tehdä yhdestä pallerosta parvekkeelle koeviljelmä…)
Halkaistut itusilmut (?) näyttävät aivan pikkuruisilta valkosipuleilta!
Valkosipulin kukkavarsipesto
Niin ihania kuin kukkavarret sellaisenaan höyrytettynä, paistettuna, grillattuna tai vaikka pizzan päälle ladottuna ovat, kannattaa valkosipulifanin tehdä osasta myös pestoa! Valkosipulin kukkavarsipesto maustaa ihanasti niin pastat, risotot, keitot, munakkaat kuin salaatit tai salaatinkastikkeetkin. Pestoa voi myös käännellä vaikka perunamuusin, hummuksen, marinadin tai dippikastikkeen sekaan… Se sopii grillatun tai paistetun kalan, tofun, vihannesten tms. lisukkeeksi, leivälle siveltäväksi, pizzan päällisiksi… Kuten niin monesti kokkailuhommissa, vain melikuvitus on rajana. Ja jos pestoa jostain syystä jäisi yli, voi peston myös pakastaa!
Valkosipulin kukkavarsipesto
Tarvikkeet
- sauvasekoitin / silppuri / tehosekoitin / mortteli
Raaka-aineet:
- 1 osa valkosipulin kukkavarsia
- 1 osa ekstra neitsyt oliiviöljyä
- 1 osa pinjansiemeniä (tai auringonkukan siemeniä, cashewpähkinöitä tai manteleita)
- 1 osa raastettua parmesaania
- suolaa + mustapippuria (maun mukaan)
Halutessasi:
- sitruunamehua (maun mukaan)
- yrttejä: basilikaa, kirveliä, salviaa, rakuunaa, persiljaa... (maun mukaan)
Ohjeet
- Pese ja pilko valkosipulin kukkavarret noin sentin pituisiksi pätkiksi. Surauta pätkät karkeaksi silpuksi sauvasekoittimella / blenderissä / tehosekottimen silppuriosalla. Voit murskata pätkät myös käsivoimin isossa morttelissa.
- Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla kullanruskeiksi. Kun siemenet ovat jäähtyneet, lisää ne, sekä oliiviöljy ja raastettu parmesaani kukkavarsien sekaan. Mikäli käytät pestossa yrttejä, lisää nekin mukaan.
- Surauta pesto tasaiseksi (käsivoimin morttelissa tai koneella). Voit jättää peston karkeammaksi, tai ajaa sen sileämmäksi. Oman maun ja käyttötarkoituksen mukaan!
- Mausta pesto maun mukaan suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla, sekä halutessasi pienellä tujauksella sitruunamehua (1-2 tl).
Huom:
- 1 osa = esim. 100g, eli tässä ohjeessa on kyseessä paino, ei tilavuus. Raaka-aineiden mittasuhteita voi toki viilata omaan makuun sopivaksi!
- Pinjansiemenet voi halutessaan korvata vaikkapa paahdetuilla auringonkukansiemenillä, cashewpähkinöillä tai manteleilla!
- Valkosipulin kukkavarret voi ryöpätä tai höyryttää nopeasti, jos haluaa miedontaa ja pehmentää niiden aromia. Osan kukkavarsista voi myös korvata tuoreilla yrteillä – esim. basilika, kirveli, rakuuna, salvia ja persilja sopivat tähän pestoon hyvin!
- Kukkavarsipeston pakastaminen onnistuu kätevästi jääpalamuotista - jäätyneet kuutiot on helppo irroitella pakastepussiin, josta niitä voi käyttää kuutio kerrallaan erilaisiin ruokiin. Pakastettu pesto kannattaa käyttää muutaman kuukauden sisällä pakastamisesta.
Ps. Jos kasvatat valkosipulia, käytätkö valkosipulin kukkavarret? Olisi kiva kuulla, mitä kaikkea niistä syntyy teidän keittiöissä! + Jos jollain on lisää infoa kuvissa näkyvistä pulleista itusilmuista, kuulen aiheesta mieluusti lisää!
mk sanoo
Aivan ihania kuvia, vallankin ne halkaistut itusilmut, makua voin vain kuvitella. Taidanpa muistaa tämän postauksen syksyllä ja laittaa koesatsin maahan. Ilmasipulia kyllä olisi, se on kevään ekana tuottoisampi kuin ruohosipuli, varsinaiset pikkusipulit jää vähän jalkoihin kun kesempänä on jo kaikkea muuta eikä jaksa näprätä. Nättejä nekin. mk
Juulia sanoo
Kiitos! Tätä raaka-ainetta on ollut ilo sekä kuvata että käsitellä 🙂 Olen tehnyt tämän jutun kirjoittamisen jälkeen kokeiluja erityisesti näillä itusilmuilla, kun niitä oli ostamassani satsissa suhteessa enemmän kuin vartta!
Lotta sanoo
Meillä skeippeistä (valkosipulin kukkavarsista) ja oliiviöljystä tehtyä murskaa käytetään niin vaalean kuin tumman leivän päällä, salaatin kanssa ja keväällä leivoin foccacian, jonkä päälle/taikinan sisään laitoin tuota murskaa
Juulia sanoo
Voin vain kuvitella miten hyvää skeippitahna on focacciassa! Leivon paljon leipää, joten voisin itsekin kokeilla samaa 🙂 Kiitos vinkistä!