Autenttiset dan dan nuudelit … tai ainakin niin autenttiset kuin voi ilman lentolippuja!
Nuudelihulluus
Minua on vaivannut tänä syksynä vakava nuudelihulluus. Tarkemmin ottaen addiktion kohteena ovat olleet dan dan nuudelit. Harvassa ovat ne ruuat joita voi syödä kuukausitolkulla ilman että ruuan maku alkaisi tulla korvista olos, mutta dan dan nuudelit maistuvat aina vaan. Kokkasin niitä loppukesästä ensimmäistä kertaa ikinä itse ja siitä lähtien niitä on meillä syöty harva se viikko!
Useimmiten teen dan dan nuudelit vegaanisena ja tällöin käytän proteiinina usein murustettua tempehiä, tempeä kun kaapistamme löytyy lähes aina. Muiden raaka-aineiden kanssa menee vähän laidasta laitaan: välillä teen soossin vähän sinnepäin maapähkinävoilla ja heittelen sekaan iloisesti milloin mitäkin sattumia (lehtikaalia, kiinankaalia, tomaattia…), kun taas välillä virittelen rauhassa niin ”autenttiset” dan dan nuudelit kuin pystyn eteeni saamaan lentämättä Sichuaniin. Autenttista kiinalaista ruokaa en tietenkään voi valmistaakaan, kun en ole syntynyt kyseisen ruokakulttuurin pariin ja kasvanut sitä syöden, mutta voin kuitenkin yrittää tehdä tämän ruuan niin lähelle ”oikeaa” kuin helsinkiläisenä kotikokkina pystyn 🙂
Dan dan nuudelit ovat tosiaan kotoisin Kiinasta, Sichuanin maakunnasta. Nimensä nämä nuudelit saavat tangosta (dan dan), jolla katumyyjät kastike- ja nuudeliastioitaan olallaan kantavat. Olen matkustellut aikoinaan Sichuanissa, joten asiaankuuluva makumaailma on onneksi minulle edes jossain määrin tuttu. Siitä huolimatta mahdollisimman autenttisen makumaailman viritteleminen Helsingissä on vaatinut useampia visiittejä Aasialaisiin marketteihin, kun pyrkimys on ollut löytää juuri oikeat raaka-aineet. Ihan napakymppiin tuskin olen vieläkään osunut, mutta se ihana koukuttava tulinen ja hyytävä polte jonka matkaltani muistan nuudeleistani kyllä löytyy!
Dan dan nuudelit voi tarjota isolle porukalle niin, että lisukkeet ja kastike on omissa kulhoissaan ja jokainen saa koota oman annoksena.
Kun annos on koottu, on aika sekoitella!
”Autenttiset” dan dan nuudelit
Pitkän ja hartaan etsiskelyn jälkeen kotoani löytyy nykyään aina tarvikkeet mahdollisimman autenttisen version tekemiseen. Niinpä saan koukuttavan nuudeliannoksen eteeni milloin vain, kutakuinkin siinä ajassa kun keitän nuudelit. Jotta tämä taikatemppu onnistuisi aina kun mieliteko iskee, kaapista pitää löytyä seuraavat tarvikkeet:
Sichuanpippuri
- Ostan sichuanpippurit mieluiten kokonaisina ja paahdan ne kuivalla pannulla ennen jauhamista. Näin maksimoin niiden maun! Minulla on kaapissani aina sekä vihreitä että punaisia sichuanpippureita, joilla on hieman erilainen makuprofiili. Lisäksi kaapista löytyy sichuanpippurijauhetta sitä superlaiskaa hetkeä varten, kun kokonaisten sichuanpippurien paahtaminen ja jauhaminen tuntuu liian vaativalta (kyllä, niitä hetkiä löytyy!).
Kiinalainen musta Chinkiang -viinietikka
- Musta viinietikka on maultaan ihanan aromaattista, hedelmäistä ja moniulotteista. Etikaksi se on happamuudeltaan kevyemmästä päästä. Vaikka pullo on kooltaan iso, tämä raaka-aine katoaa meillä nopeaa tahtia – mustaa viinietikkaa kun voi käyttää moneen muuhunkin kuin dan dan nuudeleihin. Musta viinietikka on kiinalaisen keittiön peruspilareita ja sopii erilaisiin dippeihin, marinadeihin ja kastikkeisiin – itseasiassa oli sitten kyse minkämaalaisesta ruuasta vaan.
Itse tehtyä sichuanilaisittain valmistettua chiliöljyä
- Sichuanilainen chiliöljy on kauniin punaista ja sekä tulista että aromaattista. Siihen tarvitaan chilihiutaleita, sichuanpippuria, erinäisiä muita mausteita sekä tietysti öljyä. Valmistan omani pikaversiona kutakuinkin tämän reseptin mukaan ja teen kerralla ison purkillisen jääkaappiin käyttöä odottelemaan. Meidän kulutustahdilla se ei siellä kauaa silti vanhene 🙂 Monivaiheisemman ja perinpohjaisemman sichuanilaisen chiliöljyn reseptin löydät täältä. Edit 8/2020: ja nyt pidemmän kaavan ohje löytyy DIY chiliöljylle löytyy myös täältä!
Kiinalainen seesamitahna
- Kiinalainen seesamitahna on tummaa ja vahvan paahteisen makuista eikä ihme, sillä se eroaa vaaleasta tahinista siinä, että se tehdään paahdetuista seesamisiemenistä. Jos löydät tahinia, joka on tehty paahdetuista seesaminsiemenistä, voit käyttää sitä kiinalaisen tahnan sijaan.
Kiinalainen vaalea soija
- Oma vakio-ostokseni on Pearl River Bridge -merkin Superior Light Soy Sauce. Soijakastikkeita on moneen lähtöön ja tähän ruokaan hyvä valinta on kiinalainen ns. ”vaalea” soija. Tiedä nyt sitten kuinka vaaleaa tai kevyttä (light) tuo soija on, mutta verrattuna kiinalaiseen tummaan soijaan ”light” soija on sekä vaaleampaa, että suolaisempaa.
Sui Mi Ya Cai / Zha Cai / Tianjin-vihannessäilyke
- Autenttisiin dan dan nuudeleihin tulee sichuanilaisia säilöttyjä vihanneksia, tarkemmin ottaen sui mi ya caita, joka tehdään sinappien sukuun kuuluvan kasvin varren yläosista (pahoittelut epämääräisestä ilmaisusta, en tiedä mikä tämän kasvin nimi on suomeksi!). Tätä ainesosaa en ole lukuisista yrityksistäni huolimatta onnistunut metsästämään, mutta samaisen kasvin mukulamaisesta alaosista valmistettavaa zha caita olen sen sijaan käsittääkseni löytänyt (kun en osaa kiinaa, en ole ihan satavarma).
- Zha cai maistuu suolaiselle, happamalle ja tuliselle ja siinä on samantapainen funky happamuus kuin hapankaalilla. Makumaailma ya cailla on käsittääkseni samankaltainen, se on ilmeisesti vain zha caita intensiivisemmän makuista. Tekstuuri saman kasvin eri osilla on varmasti myös erilainen. Monet dan dan nuudelireseptit joita olen syksyn varrella tutkinut kertovat, että hätätapauksessa ya cain voi korvata Tianjin -vihannessäilykkeellä, ja jotkut suosittelevat korvikkeeksi jopa hapankaalia.
- EDIT tammikuu 2020: Haa! Löysinpäs vihdoinkin ya caita Aseanic Tradingistä. Maku ei ole valtavan lähellä testaamiani korvikkeita, mutta jotain samankaltaista maussa toki on. Löytämäni Suì mǐ yá cài on koostumukseltaan rouskuvan kuivakkaa murua, väriltään tummaa ja maultaan tujun suolaista, makeaa, aromikasta ja funkyä – eikä ihme, kun tuo sinappikasvi käy tuotteen valmistuprosessin aikana läpi ilmeisesti jopa kaksi fermentointia. Yksinään syödessä maku on todella intensiivinen, mutta nuudeleiden seassa maku todellakin pääsee oikeuksiina. Ostinkin sitten heti viisi pakettia! Kuva alla.
No siinä se nyt on: sui mi ya cai!
Nuudelit
Edellisten lisäksi kotoani täytyy tietysti löytyy nuudeleita. Olen syksyn mittaan laittanut eri versioihini käytännössä kaikkia kaapistani löytyviä nuudeleita vehnänuudeleista spagettiin ja riisi- ja tattarinuudeleihin, mutta mikäli olen ymmärtänyt oikein, Sichuanissa dan dan nuudelit tehdään kiinalaisista ohuehkoista vehnänuudeleista. Joidenkin lähteiden mukaan nuudelit pitäisi olla munanuudeleita … ja joidenkin taas ei. Itse luotan tässä Chinese Cooking Demystified YouTube -kanavan tietoon: ei munanuudeleita. Kuvassa aasialaisen marketin kylmäkaapista napatut tuorenuudelit, joiden kananmunapitoisuudesta en juuri nyt ole ollenkaan varma 😀
Zha cai – tai näin ainakin oletan. Tämän merkin mausteinen ”sinappimukula” pienissä pusseissa on nykyään vakio-ostokseni Aasialaisista marketeista. Olen testannut dan dan nuudeleissa myös Tianjin -säilykettä, mutta pidän tästä tavarasta enemmän! Kun löysin lopulta myös sui mi ya caita, tämän käyttö on kuitenkin jäänyt vähemmälle.
Ripaus possua
Autenttiset dan dan nuudelit eivät ole kasvisruoka: niihin tarvitaan porsaanlihaa. Lihan määrä on annoksessa kuitenkin melko pieni – sillä vain viimeistellään annos. Lähikaupan aineksia hyödyntävä vegaaninen versioni korvaa possun esim. tempehmurulla, mutta vielä parempaan autenttisemman suuntaiseen vegeversioon pääsee jollain vastikään markkinoille ilmestyneistä hämmästyttävän jauhelihankaltaisista vegaanisista kasviproteiinivalmisteista, kuten Beyond Meat, Incredible Mince tms.
Vaikka meitä asuu tässä taloudessa vain kaksi, teen tuota murumaista annoksen viimeistelevää proteiiniseosta aina ostamani paketin koko määrästä. Kun valmiiksi maustettu ja paistettu muruseos on valmiina jääkaapissa, valmistuu tämä ruoka entistäkin nopeammin. Samaten teen kastiketta kerralla useammalle aterialle: sekä muruseos että soossi säilyy jääkaapissa helposti 3-4 päivää. Siinä ei enää paljon nokka tuhise, kun keittää vaan nuudelit, lämmittää muruseoksen ja sekoittaa annoksen kulhossa.
Mitä tulee kastikkeeseen, eri ohjeissa joihin olen tutustunut raaka-aineiden mittasuhteet vaihtelevat. Voi hyvin olla, että Sichuanissa kastikkeeseen ei laiteta niin paljon seesamitahnaa kuin mitä minä laitan, mutta pidämme Juuson kanssa molemmat kovasti seesamin mausta, niin se on meillä kastikkeen pääraaka-aine soijan ohella. Joissain resepteissä ei seesamitahnaa käytetä ollenkaan, vaan kastike pyörii enemmän chiliöljyn, soijan ja mustan viinietikan ympärillä. Kun en osaa kiinaa, on välillä vaikea arvioida kuinka paikkaansapitäviä lukemani englanninkieliset lähteeni kulloinkin ovat – toki yritän tutustua lähinnä lähteisiin, joiden kirjoittaja on itse kotoisin Kiinasta. Oli miten oli, kokeilemalla löytää jokainen varmasti itselleen sopivat mittasuhteet – alla omani 🙂
Niin autenttiset dan dan nuudelit kuin voi
4:lle
Kastike:
3 rkl kiinalaista seesamitahnaa
3 rkl kiinalaista vaaleaa soijaa
1-2 tl sichuanpippuria (riippuen kylmäävän poltteen tarpeesta)
1½ rkl mustaa riisiviinietikkaa
n. ½ tl paahdettua seesamiöljyä
1 raastettu valkosipulin kynsi
n. 2 tl raastettua inkivääriä
1½ rkl agavesiirappia (tai jotain muuta miedon makuista siirappia, tai ihan vain sokeria)
1-3 rkl chiliöljyä (riippuen tulisuuden tarpeesta)
Muruseos:
300g porsaan jauhelihaa
1 rkl (sichuanilaista chili)öljyä
2 valkosipulin kynttä
n. 1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl sichuanpippuria
1 tl viismaustetta
muutama tippa paahdettua seesamiöljyä
2 rkl kiinalaista vaaleaa soijaa
½-¾ dl ya cai / zha cai / Tianjin -pikkeliä
1-2 rkl kuivaa tai puolikuivaa sherryä*
Lisäksi:
neljä annosta kiinalaisia vehnänuudeleita**
neljä annosta vihreitä lehtivihanneksia kuten bok choyta tai pinaattia
n. 4 rkl paahdettuja maapähkinöitä
2-3 kevätsipulia
3-5 rkl nuudelien keitinvettä per annos
* Jos ihmettelet miten autenttiseen kiinalaiseen reseptiin on eksynyt sherryä, se on korvaamassa kiinalaista Shaoxing -viiniä, jota Suomesta ei tunnu millään saavan. Oma kokemukseni tästä tuotteesta pohjaa Alkon valikoimasta löytyvään yhteen Shaoxing -viiniin; omasta mielestäni sen maku on hyvin lähellä puolikuivaa sherryä!
** Meillä kuluu kuivia nuudeleita yleensä n. 90-100 grammaa per annos, tuorenuudeleita taas noin 125g/hlö.
Valmista ensin muruseos:
Aloita paahtamalla koko reseptiin tarvittava määrä sichuanpippuria (2-3 tl) kuivalla pannulla, kunnes se tuoksuu ja näet pienenpieniä öljypisaroita pannulla. Jauha sichuanpippuri morttelissa mahdollisimman hienoksi.
Laita paistinpannulle lusikallinen (chili)öljyä ja ruskista jauheliha huolella, rikkoen lihaa samalla puuhaarukalla pieneksi muruksi. Silppua valkosipuli ja raasta inkivääri, lisää ne pannulle. Mausta liha sichuanpippurilla, viismausteella, seesamiöljyllä ja soijalla. Silppua käyttämäsi kiinalainen vihannessäilyke ja lisää se pannulle. Jatka paistamista vielä muutama minuutti keskilämmöllä ja lorauta pannulle sitten sherryä kaapien huolella kaikki maut pannun pohjasta muruseokseen. Anna nesteen haihtua ja ota pannu liedeltä.
Valmista kastike:
Sekoita kaikki kastikkeen raaka-aineet yhteen. Sekä chiliöljyn että sichuanpippurin määrää kannattaa säätää syöjien tulisuudensietokyvyn/tarpeen mukaan – meillä mennään kuitenkin täysillä. Jos ruokaa syödessä ei sano muutamaan kertaan huh huh, niin mielestäni ei olla autenttisen makumaailman äärellä 😀 Jos teen kastiketta kerralla ison määrän, sekoitan sen omaan kulhoonsa, mutta monesti mittaan kastikkeen raaka-aineet meille kahdelle tiskiä säästääkseni suoraan kulhoihin ja sekoitan ne niissä.
Ensin lastataan annos…
Sitten sekoitellaan!
Kokoa dan dan nuudelit:
Keitä nuudelit runsaassa vedessä. Lisää käyttämäsi vihreä vihannes (esim. puolikas bok choy tai kourallinen pinaattia per naama) keitinveteen viimeisten minuuttien ajaksi. Valuta nuudelit ja vihannekset, mutta säästä osa keitinvedestä. Annostele kastike kulhoihin ja nosta päälle nuudelit ja vihannekset. Ripottele annoksille muruseosta, paahdettuja maapähkinöitä ja kevätsipulisilppua. Jokainen syöjä sekoittaa annoksensa kulhossa juuri ennen syömistä.
Koska meidän vahvasti seesamitahnapainoitteinen kastike on melko paksua, ohennan annosta tarpeen mukaan muutamilla ruokalusikallisilla nuudeleiden keitinvettä. Mikäli säädät reseptiäni vähemmän seesamiseen suuntaan, tätä ei välttämättä tarvitse tietenkään tehdä.
niiskuneiti sanoo
Olen niin innoissani päästä kokeilemaan tätä reseptiä! Rakastan dan dan nuudeleita jo valmiiksi, eikä Trevor Jamesin videot Kiinasta auta yhtään sitä surua että näitä on niin hankala saada Suomesta. Suurin osa aineksista kuten sichuanin pippurit ja chinkiang vinegar jo löytyy kun olen tehnyt käsin vedettyjä nuudeleita, mutta ohjeen toteutus pysyy vielä haaveena siihen asti kunnes pääsen Helsinkiin shoppailemaan aineksia.😍
Juulia sanoo
Hei! Onpa ihana viesti! Luin kommenttisi kotimatkalla ja siitä innostuneena piipahdin ex tempore lempi aasialaisessa kaupassani. Kuinka ollakaan sieltä löytyi tällä kertaa hartaasti etsimäni ya cai – ja sitähän oli testattava saman tien. Aikamoinen makuelämys! Jos tahdot etsiä ya caita myös käsiisi niin suosittelen piipahtamaan Kalliossa Aseanic Trading -kaupassa 🙂 Toivottavasti sitä löytyy sieltä nyt myös vastaisuudessa ja osana vakiovalikoimaa! Ja hei kysynpä vielä, jos sinulla on vinkata hyvää käsin vedettyjen nuudeleiden ohjetta? Olen testaillut niiden tekemistä muutaman eri reseptin avulla, eikä lopputulos onneksi ole ihan katastrofi ainakaan ollut … mutta otan vastaan varsin mielelläni silti vinkkejä.
Fredrika sanoo
Hei!
Harmittaa, että luin tämän postauksen vasta nyt! Jos et jo ole tässä noin kuukauden aikan sattunut asiaan törmäämään, niin Alkosta on itseasiassa jo (muistaakseni?) melkein vuoden päivät saanut Shaoxing-riisiviiniä. Olin itkeä onnesta, kun siihen ekaa kertaa lähes kirjaimellisesti törmäsin ja nykyään se kuuluu jo heidän vakiovalikoimaansa. Juuri äsken sitä oli vielä tilattavissa nettikaupasta, mutta tätä kirjoittaessani se juuri sattumalta muuttui loppuneeksi.
En osaa sanoa, kuinka laadukasta kyseinen tuote on, mutta kyllä se on sherryä paremmin toiminut omasta mielestäni. :–) Ohessa linkki.
https://www.alko.fi/tuotteet/600377/Shao-Xing-Hua-Tiao/
Juulia sanoo
Oi! Miten ihmeessä tämä on mennyt multa ohi… kiitos tuhannesti vinkistä! En ole tarkistanut Alkon valikoimaa Shaoxing-viinin suhteen tosiaan varmasti yli vuoteen. Ja nyt ihmettelen että miksi en 😂😂😂😂 kun sitä ei joskus saanut, niin ei ole sitten tullut mieleen tarkistaa onko tilanne muuttunut 🤦♀️ Eipä muuta kuin ensitilassa Alkoon. Kiitos vielä, tämä on todellinen ilouutinen!
Fredrika sanoo
En kyllä yhtään ihmettele, sillä olin itsekin suoraan sanottuna luopunut toivosta, mutta kuten sanottua, lähes kirjaimellisesti törmäsin siihen ja tiesin heti, mitä olin löytänyt. :–) Hyviä hetkiä Shaoxingin kanssa, hehe!
Juulia sanoo
Toivo oli juu menetetty! 😀 Kiitos!!!
P sanoo
Dandanit on niin hyviä! Kiitos hyvästä reseptistä, tein muruseoksen soijarouheesta ja sekin toimi tosi hyvin 😋
Juulia sanoo
Heippa! Kiva kuulla 🙂 soijarouhe toimii varmasti hyvin, voisin testata itsekin – kiitos vinkistä!
P sanoo
Tarkoitus oli jättää kommentti siihen vegaaniseen versioon 😁
Juulia sanoo
😀
Jouni K sanoo
Aseanic Tradingista ei enää saanut ya caita. 🙁 Myyjä oli jopa vähän närkästynyt että ”ennen ne pilaantuivat kaappiin, niin ei otettu enää ja nyt niitä kysellään jatkuvasti”.
Shaoxingin osalta kannattaa muuten olla tarkkana etnisissäkin… 😉
Juulia sanoo
Mäkin olen käynyt siellä kyselemässä… Mutta toistaiseksi kaapista onneks vielä muutama pussi löytyy siltä ajalta kun heillä sitä oli 😅 josko se vielä vaikka tulis takas valikoimaan? Kaapista löytyy myös yks ”Shao Shing”, mutta en ole vielä sitä avannut! Kyseinen yksilö löytyi kirppikseltä 😆
KPC sanoo
Hieno ja toimiva resepti hyvillä vinkeillä! Kannattaa myös käydä testaamassa Noodle Masterin dan dan nuudelit kampissa. Meinas itku tulla. Onnesta.
Juulia sanoo
Kiitos! Noodle Master on huippu! Söisin siellä mieluusti vaikka joka päivä 🤩