Nauriin naatit ja naatin naattipasta!
Naatin naattipasta
Mitä tekee töihinpaluun naatiksi vetämä naurisfani löytäessään kaupasta nauriita naatteineen? Naattipastaa! Moni jättää nauriin naatit jo kauppaan … tai heittää ne kotona kompostiin tai biojätteeseen. Harmi! Nauriin naatit ovat nimittäin syötäviä ja lisäksi vallan herkullisia! Kun nauriita on tähän vuodenaikaan edelleen saatavilla naatteineen, kannattaa niistä minusta tehdä biojätteen sijaan vaikkapa ihana naattipasta!
Nauriin naatit
Nauriin naatit ovat syötäviä, siinä missä porkkanan, punajuuren ja retiisinkin naatit. Siis, kunhan ne vain ovat terhakassa kunnossa! Välillä nappaan kaupasta kotiin nipun nauriita naatteineen, jotka ovat osin yhtä nahistuneita kuin minäkin tällä hetkellä… (Voiskohan lomalta palata töihin joskus ihan oikeasti levänneenä?)
Naatit ovat onneksi monesti piristettävissä samalla konstilla kuin meidät ihmisetkin: kylmällä suihkulla. Nypin pahiten nuutuneet lehdet kyydistä pois ja laitan loput jääkylpyyn terhakoitumaan, sitten voikin jo alkaa kokkaamaan!
Naattien käyttö
Nauriin naatteja voi käyttää hieman lehtimangoldin tai rotevamman pinaatin tapaan. Ne kannattaa pestä huolellisesti ja perata ronskisti kaikki vaurioituneet tai kellertävät lehdet seasta pois. Naatit ovat parhaimmillaan nuorina, joten monesti jätän kyydistä myös super isoksi kasvaneet lehdet.
Varret kannattaa silputa erikseen ja kypsentää niitä vähän pidempään, lehdille riittää hieman nopeampikin kuumennus. Se on hyvä muistaa, että naatit sisältävät nitraatteja, kuten monet muutkin lehtivihreät. Luontaisesti nitraattipitoisten kasvisten kohtuukäyttö ei minua perustervettä aikuista huoleta, mutta pikkulapsille ja riskiryhmäläisille en niitä tarjoaisi. (Lue aiheesta lisää esim. Satokausikalenterin sivuilta)
Makumuistot
Tämän pastan esikuva on älyttömän ihana papupasta, jota söin kerran Napolissa: pasta e fagioli con cozze eli papupastaa simpukoilla! Huh miten hyvää. Pavut suurustavat pastan ihanan täyteläiseksi ja tietysti tuovat annokseen lisää ruokaisuutta. Samalla matkalla rakastuin myös paikalliseen vihannekseen rapiniin (friarielli), jota Suomesta ei juuri tuoreena saa. Mutta ehkäpä nauriin naatit voidaan laskea rapinin pohjoiseksi serkuksi? Ne kun kuuluvat molemmat ristikukkaisten kasvien sukuun 🙂
Kokkailin naattipastan siis pasta e fagioli ja rapini mielessäni. Vaikka lopputulos ei tietenkään ollut tuon Italiassa syödyn pastan veroinen, on se kuitenkin parasta pastaa mitä meidän keittiössä on syöty koko kesänä. Ja se on paljon sanottu se!
Naattipasta
Raaka-aineet:
- 100 g nauriin naatteja varsineen
- 1 pieni nauris
- 100 g ns. "lyhyttä" pastaa (esim. ditalini, fusilli, orecchiette… minulla on kuvissa calamarataa!)
- 100 g isoja valkoisia säilykepapuja (pienetkin käy, mutten ole nähnyt niitä kaupoissa vähään aikaan!)
- 3-4 valkosipulin kynttä
- 4 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- 1/4 kasvisliemikuutiota
- suolaa + vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
Ohjeet
- Kiehauta iso kattilallinen vettä ja suolaa vesi. Laita pasta kiehumaan ja ala valmistelemaan naatteja. (Tarkista keittoaika paketin kyljestä ja laita itsellesi tarvittaessa ajastin kaksi minuuttia vähemmälle ajalle!)
- Pese naatit huolella ja poista seasta kaikki nahistuneet osaset. Silppua naattien varret sentin parin pätkiksi, jätä lehdet odottamaan myöhempää. Kuumenna paistinpannulla 2 ruokalusikallista oliiviöljyä ja lisää varret pannulle. Kuullota varsia keskilämmöllä minuutti pari ja raasta sitten pannulle valkosipulin kynnet. Rouhi perään maun mukaan mustapippuria.
- Lisää pannulle puolisen desiä pastan keitinvettä ja anna nauriin varsien muhia pannulla miedolla lämmöllä sillävälin kun valmistelet ruuan muita osasia. Kuori ja lohko nauris neljään osaan, viipaloi lohkot ohuelti (noin millin paksuisiksi viipaleiksi jotka kypsyvät nopeasti). Lisää viipaleet pannulle. Huuhdo ja valuta pavut ja lisää nekin pannulle. Murjo osa pavuista lastalla hajalle. Lisää pannulle tarvittaessa taas puolisen desiä pastan keitinvettä, ettei seos pääse kuivumaan.
- Murenna sekaan neljännes kasvisliemikuutiosta. Anna seoksen porista liedellä siihen asti, että pasta on muutamaa minuuttia vaille valmista. Samalla murjotut pavut saostavat pannulla olevaa lientä (lisää sitä muutama lusikallinen kerrallaan jos liemi uhkaa tiivistyä liikaa).
- Lisää pasta pannulle kun se on vielä hieman liian "al dente". Lisää pannulle tässä kohtaa myös muutamaan palaan silputut nauriin lehdet. Kaada perään vielä desin verran pastan keitinvettä ja peitä paistinpannu löyhästi kannella. Kypsennä pasta näin loppuun asti: kypsäksi, muttei liian kypsäksi, pastasta pitää löytyä vielä hieman puruvastusta 🙂 Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Annostele naattipasta kahteen kulhoon (tai yhteen jos olet super nälkäinen) ja lusikoi mukaan pannulla oleva papujen saostama liemi. Viimeistele annokset lorauksella hyvää oliiviöljyä, ja rouhi päälle vielä hieman mustapippuria. Voit tarjoilla annokset halutessasi (vegaanisen) parmesaanin kera mutta hyvää on ilmankin!
Huom:
- Tästä ohjeesta tulee naattipastaa kahdelle! Tai yhdelle, jos olet tosi nälkäinen, tosi naatti ja hiilaripitoisen lohturuuan tarpeessa…
- Viiden nauriin nippu = n. 100 g naatteja
- Nauriin naattien lisäksi tähän pastaan sopii punajuuren naatit! Punajuuren kypsyminen kestää kuitenkin hieman pidempään kuin nauriin. Joten, jos haluat lisätä pastaan punajuuren naattien lisäksi, laittaisin sen pannulle heti alussa, todella ohuelti viipaloituna. Pelkillä naateillakin tulee kyllä hyvä pasta!
Oletko sinä kokannut punajuuren, retiisin tai nauriin naateilla? Olisi kiva kuulla, minkälaisissa ruuissa te niitä käytätte!
Ps. Löydät porkkanannaattipeston ohjeeni blogin arkistoista!
Vastaa