Vihreä manteli & parsarisotto
Tein taannoin jännittävän löydön kansainvälisessä ruokakaupassa: vihreitä manteleita! En ole koskaan nähnyt näitä harvinaisuuksia livenä, joten ostin heti rasian. Kotona odotti nippu parsaa joka piti käyttää, pussillinen kuorittuja manteleita ja yhden Amontillado-pullon pohjat. Yksi asia johti toiseen… ja kohta lautasella oli ehkäpä paras vegaaninen risotto jonka olen konsanaan saanut aikaiseksi!
Vihreä manteli
Vihreä manteli on yhtä kuin nuori manteli. Wikipedia kertoo sen minkä moni varmasti jo tiesikin: manteli ei ole pähkinä vaan luumarja. Manteliksi nimetään niin tämän hedelmän siementä kuin koko hedelmääkin! Nuoren mantelin vihreä nukkainen pinta kätkee alleen varhaisessa kehitysvaiheessa olevan läpikuultavan mantelin ja kun manteli on tässä kasvuvaiheessa, sen voi syödä kuorineen päivineen! Maku on raikas ja kirpeä, ja muistuttaa mantelin lisäksi ainakin minua hieman ketunleivästä ja raparperista. Koostumus on mehevän rapsakka ja ainakin minä napostelen näitä mieluusti ihan sellaisenaan tai sormisuolaan dipattuna (ja just sillä tavalla niitä syödään ilmeisesti paljon Lähi-Idän alueella!). Vihreää mantelia voi käyttää salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, tahnoihin, yms äms mitä nyt mieleen tulee, mutta myös pikkelöidä, marinoida tai tehdä niistä vaikka likööriä!
Vihreän mantelin sesonki on lyhyt ja kestää huhtikuusta kesäkuun alkuun. Kun aikaa kuluu pidemmälle kuori ohenee, kuivuu, kovettuu ja ruskistuu samalla kun kuoren alla oleva manteli kehittyy valmiiksi. Lopulta kuoren alta paljastuu se manteli, jonka me kaikki tunnemme vähintään joulupuurosta. Jos ja kun saat käsiisi vihreitä manteleita älä epäröi ostaa niitä! Seuraavaa tilaisuuttaa saat täällä Suomessa todennäköisesti odottaa kokonaisen vuoden. Muista kuitenkin ennen kokkailua tarkistaa, missä kehitysvaiheessa ne menevät. Jossain vaiheessa ne on nimittäin jo parasta kuoria! Oman rasiani löysin Itäkeskuksesta Puhoksen ostarilta, joko Alanya Marketista tai sen viereisestä ruokakaupasta, en muista millään kummasta… Olen säilyttänyt manteleita pestyinä ja kuivattuina, aavistukeen kosteaan talouspaperiin käärittynä yhdestä reunasta auki olevassa pakasterasiassa, jääkaapissa (ohhoh, tulipa pitkä selvennys). Vihreät mantelit säilyivät näin kutakuinkin muuttumatta kaksi viikkoa, jona aikana ehdin syödä koko rasiallisen!
Lue lisää vihreä manteli -asiaa ja käyttövinkkejä esim. tästä Spruce Eats -jutusta – suomeksi aiheesta kirjoittelee Tamarinditaivas!
Vegaaninen manteli-parsarisotto
Tämänpäiväinen vegaaninen parsarisotto saa rutosti keväistä raikkautta vihreistä manteleista ja kermaisuutta sherryn kanssa soseutetuista manteleista. Idea risottoon syntyi hyvin löyhästi Ajo Blanco eli valkoinen gazpacho mielessä, kotoa kun sattui tosiaan löytymään samanaikaisesti sekä vihreitä että kuorittuja valkoisia manteleita.
Ymmärrän erittäin hyvin että vihreä manteli ei ole sellainen raaka-aine, jota saa käsiinsä niin vaan ympäri Suomen, eikä moni varmasti edes lue tätä tekstiä sen lyhyen sesongin aikana. Niinpä suosittelen vihreän mantelin kirpakan maun korvaajaksi ohjeeseen saatavuuden mukaan vaikkapa suolaheinää tai ketunleipää! Samankaltaista mehevää ja kirpakkaa rakennetta voisi tuoda esim. silputtu raparperi, vihreä omena tai varsiselleri! (En ole vielä testannut näitä ideoita mutta näillä ideoilla lähden itse tekemään tätä herkkua, kun vihreän mantelin sesonki on ohi!)
Vihreä manteli-parsarisotto
Tarvikkeet
- blenderi / sauvasekoitin tms.
Raaka-aineet:
- 250 g vihreää parsaa
- 1½ dl risottoriisiä
- 6 dl kasvislientä (saatat tarvita hieman enemmän tai vähemmän)
- 1 dl vihreitä manteleita (testaa, että käyttämäsi vihreät mantelit ovat vielä siinä vaiheessa että ne voi syödä kokonaan! Kun mantelit kehittyvät pidemmälle, niiden kuori muuttuu kovemmaksi ja kitkeräksi.)
- 3-4 kynttä valkosipulia
- 1 iso kevätsipuli varsineen
- 75 g vegaanista voita
- 1 tl vastarouhittua mustapippuria
- 1 tl sokeria (mikäli käytät kuivaa sherryä)
Mantelikerma:
- 1 dl kuorittuja manteleita
- ½ dl puolikuivaa tai kuivaa sherryä
- 1 dl vettä
Ohjeet
Valmistelut:
- Sekoita desi vettä sekä puolisen desiä (puoli)kuivaa sherryä kulhossa ja liota manteleita nesteessä vähintään puoli tuntia (tai jopa yön yli jääkaapissa). Soseuta mantelit nesteineen tasaiseksi kermaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa loraus vettä, jotta saat aikaan tasaisen kermaisen seoksen!
- Napsauta kuivat tyvet irti parsasta ja paloittele parsa muutaman sentin pituisiksi pätkiksi. Silppua kevätsipulin vaalea osa pieneen kulhoon, silppua myös vihreä osa omaansa. Kuori ja viipaloi valkosipulin kynnet. Pese vihreät mantelit ja poista niiden kuivat päädyt. Viipaloi vihreät mantelit muutaman millin siivuiksi.
- Kiehauta kasvisliemi ja lisää kattilaan parsan tyvet. Keitä kevyesti poreillen viitisen minuuttia ja alenna lämpöä sitten hyvin miedolle (pidä liemi kuumana mutta ei kiehuvana kannen alla ettei nestettä haihdu enää enempää tässä vaiheessa). Voit halutessasi kypsentää liemessä myös muutaman parsan nupun tarjoilua varten, poista nämä parsat liemestä ennen kuin ne ovat läpikypsiä!
- Laita uuni päälle n. 50 °C ja lykkää risottolautaset uuniin lämpenemään siksi aikaa kun valmistat risoton.
Risoton valmistaminen:
- Kuumenna paksupohjaisessa kattilassa/kasarissa vegaaninen voi ja lisää sekaan mustapippuri. Sekoittele minuutin verran ja lisää pannuun valkosipuli. Paista valkosipulia kunnes se tuoksuu ja saa aavistuksen verran väriä.
- Lisää sekaan risottoriisi sekä sokeri ja kuullota riisiä voissa muutama minuutti, tai kunnes riisi on läpikuultavaa ja valkosipuli osittain karamellisoitunutta ja kullanruskeaa. Lisää pannuun sitten vielä kevätsipulin vaalea osa.
- Ala lisäämään sekaan parsalientä puoli desiä kerrallaan kokoajan sekoitellen, imeyttäen liemen riisiin aina lähes kokonaan ennen kuin lisäät seuraavan liemierän.
- Kun olet lisännyt lientä niin paljon että riisissä on vielä aavistus liikaa puruvastusta, lisää kattilaan parsa sekä vihreät mantelit. Jätä hieman vihreitä manteleita sivuun tarjoilua varten!
- Jatka liemen lisäämistä ja risoton kypsentämistä vielä sen verran, että riisi on al dente (eli että siinä on hieman puruvastusta mutta riisi on kuitenkin kypsää). Lisää tällöin manteli-sherrykerma (säästä muutama lusikallinen tarjoiluun) ja vihreät kevätsipulit (säästä myös hieman vihreää kevätsipulia tarjoiluun). Tarkista risoton maku. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa tai mustapippuria.
Tarjoilu:
- Annostele risotto lämmitetyille lautasille. Viimeistele annokset silputulla kevätsipulilla, mantelikermalusikallisella, vihreällä mantelilla sekä parsan nupuilla.
- Tarjoile vihreä manteli-parsarisotto heti!
Huom:
- Risotto kannattaa tarjoilla lämmitetyiltä lautasilta ja on suositeltavaa että se syödään heti sen valmistuttua! Ruokailijat odottavat risottoa, ei toisin päin 😀
- Tarvittava nesteen määrä riippuu mm. käyttämästäsi risottoriisistä, jos liemi loppuu risottohommien aikana kesken, kuumenna samasssa liemikattilassa (parsan tyvineen päivineen) pelkkää vettä jatkeeksi.
- Käytän tässä ohjeessa yleensä puolikuivaa sherryä, jos käytät kuivaa sherryä ohje kaipaa minusta ripauksen makeutta sokerin muodossa.
- Jos ja kun vihreää mantelia ei ole saatavilla, voit tuoda risottoon samankaltaista kirpakkuutta kourallisella suolaheinää tai ketunleipää; mehukasta rakennetta taas hienonnetulla ja ryöpätyllä raparperilla tai vaikka varsisellerillä! Myös pieneksi kuutioitu kirpeä vihreä omena voisi toimia.
- Vihreät mantelit alkavat nopeasti tummua viipaloimisen jälkeen! Jos haluat koristella risottosi raikkaan vihreillä manteleilla, viipaloi mantelit siihen tarkoitukseen vasta juuri ennen tarjoilua.
Oletko sinä maistanut vihreitä manteleita?
Vastaa