Salvia <3
Salvia on yksi lempiyrteistäni – sen viileänraikas ja hippusen pippurinen aromi sopii niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin, mutta myös cocktaileihin. Hieman havupuita, sitruunaa, minttua ja eukalyptustakin muistuttavaa salviaa on lisätty perinteisesti varsinkin täyteläisiin ja rasvaisiin ruokiin ja raaka-aineisiin, sillä sen vahva aromi taittaa loistavasti rasvaisuutta.
Salvian nimi on peräisin latinan sanasta salvare, mikä tarkoittaa parantamista. Salvialla onkin pitkä historia lääkinnällisenä yrttinä niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Salvia ehdottomasti parantaa monenlaisten ruuan makua (blogin salvia-arkistoihin pääset tästä) – tykkään siitä varsinkin sienien, kurpitsan ja tomaatin kaverina, sekä tuoreena, että rapeaksi paistettuna salviasipsinä joilla välillä viimeistelen annoksia. Parvekkeellani on useana kesänä kasvanut ananassalviaa (salvioita on muuten vissiin lähes 1000 eri lajiketta) ja sitä olen käyttänyt paljon varsinkin cocktaileissa, kuten tässä ohjeessa basilikan tilalla.
Salvian säilöminen
Tätä juttua kirjoitellessani kaivelin netistä salvia-asiaa ja huomasin monella sivustolla maininnan, ettei salviaa kannattaisi käyttää tuoreena. Sen maku on monelle vissiin tuoreena liian vahva! Eh, noh. Makuasioista ei kannata kiistellä, mutta olen kyllä itse vahvasti eri mieltä. Salvia on mielestäni nimenomaan tuoreena parhaimmillaan, vaikka sitä toki pitää silloin käyttää harkiten. En itseasiassa äkkisilteen keksi yhtään yrttiä, joka olisi mielestäni parempaa kuivattuna kuin tuoreena…
Kun tuoretta ei kuiteinkaan aina ole samassa mittakaavassa saatavilla kuin kesällä (ja tänä vuonna vielä pitkälle lokakuussa), on täällä ollut käynnissä aikamoinen yrttien säilöntäshow. Salviaa voi kuivata, sekä pakastaa sellaisenaan, öljyyn sekoitettuna tai maustevoin muodossa. Täällä on kuitenkin ollut tänä syksynä toisenlaisia salvian säilöntäkikkoja: olen tehtaillut sekä salviasuolaa, että salviaetikkaa. Molemmat ovat äärimmäisen helppoja valmistaa ja sopivat hyvin vaikkapa ruokalahjaksi!
Ohjeet kummallekin löytyvät alta!
Salviasuola
Salviasuola valmistuu samalla tavalla kuin muutkin yrttisuolat: salvia surautetaan sekaisin suolan kanssa ja seos kuivataan. Itse kuivaan yrttisuolan leivinpaperin päällä ohuena kerroksena ihan huoneenlämmössä ohimennen sekoitellen, näin kuivumiseen menee muutama päivä. Nopeammin kuivatus kuitenkin onnistuu hyötykasvikuivurissa tai hyvin matalaan lämpötilaan lämmitetyssä uunissa (oma uunini alin lämpötila on 40 astetta ja käytän sitä kuivatushommissa!) Tämän jälkeen salviasuolan voi surauttaa vielä uudelleen hienommaksi, tai jättää rouheammaksi muruksi.
Teen myös shisosuolaa sekä lipstikkasuolaa prikulleen tällä samalla metodilla 🙂
Salviasuola sopii loistavasti erilaisten kasvisruokien viimeistelysuolaksi, ihanaa se on omasta mielestäni varsinkin uunissa paahdetulle kurpitsalle sekä tuoreille tomaateille ripoteltuna! Salvia ja ananas tai erilaiset sitrushedelmät ovat myös loistopari – olen iso ”suolaisten” hedelmäsalaattien fani, joten mietin tässä jo milloinkas se ananaksen sesonki taas olikaan… haluan tehdä salviasuolalla maustetusta ananaksesta jotain!
Salviasuola
Tarvikkeet
- lasipurkki
Raaka-aineet:
- 1 osa karkeaa harmaata merisuolaa (tai ihan vaan merisuolaa)
- 1 osa tuoretta salviaa
Ohjeet
- Pese ja taputtele salvia kuivaksi keittiöpyyhkeen välissä. Poista seasta varret sekä kaikki vaurioituneet tai kuivahtaneet osat. Hienonna salvia veitsellä tai surauta se karkeaksi silpuksi tehosekottimella (minulla on sellainen sauvasekoittimeen liitettävä pieni silppuri).
- Lisää salvian sekaan arvioilta saman verran suolaa (jos salviasilppua on n. puoli desiä, lisään suolaa n. puoli desiä). Riippuen kuinka vahvan makuista suolaa haluat, voit käyttää suolaa enemmän tai vähemmänkin. Surauta seos märän vihreän hiekan näköiseksi seokseksi ja levitä leivinpaperoidun uunipellin päälle ohueksi kerrokseksi kuivumaan.
- Anna salviasuolan kuivua huoneenlämmössä ohimennessäsi sekoitellen muutama päivä, tai kunnes se on täysin kuivaa. Voit myös kuivata salviasuolan hyötykasvikuivurissa tai uunissa, joka on niin matalassa lämpötilassa kuin mahdollista. Jätä uuniluukku hippusen auki esim. puulastan avulla.
- Kuivan salviasuolan voi halutessaan pyöräyttää tehosekoittimella tai morttelissa sileämmäksi, itse jätin sen tarkoituksella nyt karkeaksi rouheeksi. Säilytä salviasuola ilmatiiviissä purkissa huoneenlämmössä. Se on parhaimmillaan käytettynä vuoden sisällä tekemisestä.
Huom:
Salvialla maustettu etikka
Salviaetikka on vieläkin helpompaa valmistaa kuin salviasuola. Tarvitset vain valkoviinietikkaa, salviaa ja aikaa. Salvia pestään ja kuivataan, sitten sitä voi hieman murskata käsien välissä aromien vapauttamiseksi. Sen jälkeen riittää, että laitat salviaa lasipulloon tai purkkiin ja peität lehdet valkoviinietikalla (tai omenaviinietikalla, ihan miten tykkäät). Metallisen korkin päälle kannattaa kietaista kelmua tms. ettei etikka reagoi metallin kanssa, muuten etikka vain jätetään maustumaan noin kahdeksi viikoksi. Kun maku on mieleisesi, siivilöi salvia etikasta ja pullota salviaetikka. Valutan itse yrteillä maustetut etikat aina kahvinsuodatinpussin läpi erottaakseni pienetkin partikkelit nesteestä, ja säilytän etikat jääkaapissa. Sinne onkin kerääntynyt aikamoinen satsi erilaisia mauste-etikoita… (mm. shisolla maustettua etikkaa sekä pihasaunioetikkaa!)
Tein salviaetikastani tarkoituksella vahvaa, sillä etikkaa harvemmin maistellaan yksistään enkä halua aromin katoavan muiden raaka-aineiden alle esim. vinegreteissä. Ajattelin että voisin tästä vahvasta salviaetikkaerästäni kokeilla tehdä myös salvia shrubin shisoshrubin tapaan! Nähtäväksi jää mihin kaikkeen muuhun sitä lopulta uppoaa 🙂
Salvialla maustettu etikka
Tarvikkeet
- 3 dl vetoinen lasipullo tai -purkki jos pullossa/purkissa on metallikansi, kääri se huolella kelmuun!
Raaka-aineet:
- 40-50 g tuoretta salviaa
- 2-2½ dl valkoviinietikkaa
Ohjeet
- Pese salvia ja taputtele se kuivaksi keittiöpyyhkeen välissä. Poista vaurioituneet ja kuivahtaneet osat. Pyörittele salviaa käsiesi välissä niin että se alkaa tuoksumaan ja lehdet hieman musertuvat. Sullo salvia sitten lasipulloon/purkkiin.
- Täytä purkki valkoviinietikalla niin, että salvia peittyy. Tuupi salviaa tarvittaessa alemmas esim. puhtaalla kauhanvarrella. Laita kansi kiinni ja jätä salviaetikka maustumaan vähintään 2 viikoksi jääkaappiin. Ravistele parin päivän välein!
- Kun maku on mieleisesi, siivilöi salviaetikka esim. valuttamalla se kahvinsuodatinpussin läpi. Itselläni etikka oli maustumassa noin kaksi viikkoa. Painele salvianlehdistä kaikki neste huolella talteen!
- Pullota valmis salviaetikka ja säilytä se jääkaapissa.
Huom:
- Mikäli salviaetikan maustamis- tai säilytysastian korkki on metallia, kääri sen ympärille kelmua ettei etikka ala syövyttämään korkkia!
- Salvian määrää voi halutessaan vähentää tai jopa lisätä – kunhan salvia vain peittyy uuttumisaikana täysin etikalla.
- Voit käyttää valkoviinietikan sijasta myös omenaviinietikkaa tai miksei myös riisiviinietikkaa!
- Salviaetikka säilyy jääkaapissa jopa vuoden, tosin maku on parhaimmillaan kun se käytetään loppuun ennen seuraavien yrttien sesonkia.
Onko salvia sinulle tuttu yrtti? Olis kiva kuulla millä tavalla käytät ja/tai säilöt sitä! Parvekeyrttien kausi alkaa jutun julkaisuhetkellä olla ihan oikeasti ohi (ensilumi satoi viikonloppuna! IIK), ehkä tästä ohjeesta on iloa vielä ennen ensivuoden kasvukautta kaupan yrttien kanssa.
Ps. Keksin lopulta, mikä yrtti on mieleeni enemmän kuivattuna kuin tuoreena. Timjami! Vain ja ainoastaan siksi, että kuivattuna lehdet irtoavat varsista kätevämmin kuin tuoreena. Minulla onkin useampi nippu timjamia kuivattuna talven varalle 🙂
Vastaa