Shiso ♥
On taas se aika vuodesta, kun kotimainen suurilehtinen vihreä shiso löytää tiensä kotiini vähintään kerran viikossa. Shiso on lempiyrttini! Joten nyt kun sitä saa, käytän jokaisen tilaisuuden shisolla kokkaamiseen, kunnes kausi on taas ohi.
Shiso eli (kähärä)veripeippi (Perilla frutescens) on monella puolin Aasiaa suosittu yrtti, jota löydät ruuastasi todennäköisesti ainakin Japanissa ja Koreassa, tosin eri nimillä. Suomessa tuore shiso on kuitenkin vielä melko harvinainen näky. Järvikylä kasvattaa onneksi punertavaa ja pienilehtistä perillaa ja olen kuullut monelta kotipuutarhurilta myös onnistuneista shisoviljelmistä. Koska toistaiseksi itselläni on kuitenkin vielä viherperukalo keskellä kämmentä, otan ilon irti tästä vuodenajasta aina täysillä. Syön reilusti shisoa, mutta säilön myös aina osan saalistaani talven varalle! Tänä vuonna keittiössäni syntyi näissä merkeissä shiso suola.
Shiso…
Shison maku on minulle vastustamaton. Siinä on raikasta minttuisuutta sekä ripaus anista (molemmat lempimakujani), mutta myös lämpimiä mausteita kuten kanelia, neilikkaa, lakritsia ja pippuria. Herukanlehteäkin mausta voi bongata! Sellaisenaan syötynä shison vahva maku saattaa olla monelle jopa liikaa, mutta yhdistettynä muihin raaka-aineisiin shiso on minusta silkkaa taikaa!
Mutta miten tätä ihanuutta sitten oikein saa käsiinsä? Ainakin täällä Uudellamaalla kannattaa selvittää missä Ahlbergin puutarha myy kasvattamaansa kotimaista vihreää shisoa. Minulle helpoin väylä on Uudenmaan Ruoka -palvelu, jota kautta tilaan näinä aikoina shisoa nipun tai kaksi lähes joka viikko.
…ja sillä kokkailu
Shiso uppoaa keittiössäni mm. juomiin, kuten shiso shrub sekä alkukesän basilikamartinin ohjeella tekemäni shiso ”martini”. Mutta se sopii myös vaikka kuinka monenlaisiin ruokiin! Uusia shisoa hyödyntäviä ohjeitani on kesäkurpitsarisotto shisolla ja vermutilla, maissilla silattu kaalisalaatti sekä shiso & maissi fritterit, joiden reseptiä täältä ei tosin vielä löydy (mutta ehkä pian!). Shiso on minusta ihanaa makean maissin ja mehevien tomaattien kanssa ja silppuankin sitä mieluusti myös kaikenlaisiin salaatteihin. Löydät kaikki shisoa käsittelevät juttuni täältä.
Kuvassa valmistuu satsi shiso- ja lipstikkasuolaa!
Olen mielelläni säilönyt osan shisosta tavalla tai toisella, esim. maustamalla shisolla viinietikkaa. Mutta muutama viikko sitten välähti! Rakastan itsetehtyä lipstikkasuolaa, jota teen ison satsin Kokit ja Potit -ohjeella joka kesä. Mitäpä jos tekisin shisolle saman kuin lipstikalle? Tuumasta toimeksi, ja pian maustepurkkien jonossa nökötti shiso-suola.
Shiso suola
Käytän yrttisuolan raaka-aineena samaa harmaata puhdistamatonta merisuolaa, jota käytän myös hapanjuurileivonnassani, mutta shiso suola onnistuu varmasti millä vaan karkeammalla merisuolalla. Kuten Hannelekin lipstikkasuolajutussaan mainitsee, yrttisuolan voi toki tehdä myös niin, että kuivaa yrtit erikseen ja yhdistää suolaan vasta sitten. Minusta tuoreiden yrttien jauhaminen suolan kanssa sekaisin on kuitenkin kivempi tapa, sillä tuoreesta ja kosteasta, heleän vihreästä yrttisuolasta nousee uskomaton tuoksu! Kunpa sitäkin saisi purkkiin… 😀
Käytän lipstikkasuolaa mausteena kaikenlaisessa ruuanlaitossa, mutta shiso-suola on minusta parhaimmillaan annosten viimeistelyssä. Juuri nyt aloitan lähes jokaisen päiväni shisosuolalla maustetuilla tomaattileivillä! Muista käyttötapojakin varmasti ilmestyy, kun ehtisin välillä kokkamaan enemmän… Ainakin sushiriisin maustaminen shisosuolalla on suunnitelmissa, ja kalan, ja maissintähkän, ja ja ja… Onneksi tein shiso-suolaa reilusti, sillä ideoita kyllä riittää!
Shisolla maustettu suola
Tarvikkeet
- 1 tehosekoitin, sauvasekoitin tms.
- keittiövaaka
Raaka-aineet:
- 30 g shison lehtiä
- 70 g karkeaa merisuolaa
Ohjeet
- Pese ja kuivaa shiso, poista paksut lehtiruodit. Silppua shison lehdet karkeaksi silpuksi esim. saksilla.
- Surauta shiso ja suola tasaiseksi, karkeahkoksi seokseksi (käytän itse tällaisiin pikku määriin Bamixia silppurikulholla) ja levitä seos ohueksi kerrokseksi leivinpaperoidulle pellille kuivumaan.
- Yrttisuola kuivuu meillä yleensä huoneenlämmössä noin vuorokaudessa, kun käyn muutamaan kertaan kääntelemässä suolaa kuivumisen aikana. Kuivata tarvittaessa pidempään!
- Surauta kuiva shisosuola halutessasi vielä uudelleen ja purkita ilmatiiviisti. Hienoksi jauhetun shisosuolan sekaan kannattaa minusta kuitenkin jättää myös isompia shison paloja sattumiksi!
Huom:
Oletko sinä tutustunut shisoon? Miten sinä käytät tätä ihanaa yrttiä?
Tarja sanoo
Hei! Tiedätkö että voiko tuota shisosuolaa ostaa Japanista?
Juulia sanoo
Hei! En tiedä – mutta en yllättyisi jos voisi ☺️ Mutta mm. punaisesta shisosta, suolasta ja sokerista tehtyä Yukari shiso furikakea eli riisimaustetta saa kyllä, ja sitä löytyy myös Suomesta.
Anna Ikkala sanoo
Kiitos noista shiso-ohjeista.
Kasvihuone pursuaa lehtiä eikä pakkanen ole vielä niihin koskenut.
Tein juuri suola-annoksen – 90g yrttisaksilla pienittyjä lehtiä ja 210g merisuolaa blenderiin. Leivinpaperin päällä pellillä on nyt vesiboilerin päällä kuivumassa.
Jännityksellä odotan miltä maistuu.
Yrttisuolaa pihan yrteistä (timjami, oregano, basilika, rosmariini, lehtipersilja) olen jo vuosia tehnyt. Selleriallergian takia ei myöskään lipstikka sovi, se piti hävittää.
Juulia sanoo
Onpa kiva kuulla että innostuit kokeilemaan, toivottavasti tykkäät! Jos tuntuu ettei noilla mittasuhteilla tullut vielä tarpeeksi makua ja shisoa vielä piisaa, niin kokeile lisätä jo kertaalleen kuivattuun seokseen vielä uusi satsi shisoa vähän isompana ”sattumana”. Mulla on nyt kolmen sorttista purkkia, yhdessä karkeampaa suola-shisomurua, yhdessä hienommaksi jauhettua (kuten noissa mun kuvan purkeissa) ja sit yhdessä hienommaksi jauhettua shisosuolaa johon lisäsin vielä lopuksi niitä isompia sattumia. Käsi on käynyt sille purkille toistaiseksi eniten 😁 Lisäksi kuivasin myös pelkkää shisoa!
shiso sanoo
Eikä, onpa ihanaa että suomesta löytyy muitakin shison rakastajia! Olen muutamana kesänä jo kasvattanut tätä ihanuutta parvekkeella ja miettinyt olisiko jotain tapoja säilöä sitä talvikaudelle. Tämä ja pesto menee ehdottomasti kokeiluun ensi kesänä 🙂
Prismoista löytyy muuten välillä vihreän shison taimia myös! Aika rääpäleitä tosin, mutta niitä olen itse käyttänyt kasvatuksen alkuina.
Juulia sanoo
Voi miten kiva kuulla ja samat sanat! Toivon kovasti, että mahdollisimman moni löytäisi tämän ihanan yrtin! Meillä oli kans shisoa parvekkeella viime kesänä ja sehän olikin tosi helppohoitoinen (tai sitten mulla kävi vain aloittelijan tuuri). Taatusti laitan shisoa ruukkuun myös seuraavina kesinä 🙂 Olen tänä syksynä nauttinut sadosta muuten vielä näin joulun kynnykselläkin niin, että pakastin isoja shison lehtiä minigrippussissa. Sujautin vain lehtien väliin palan voipaperia! Olen iloisesti yllättynyt siitä miten hyvin näin pakastaminen on toiminut.
Kiitos vielä Prisma-vinkistä! Onpa siellä hyvä valikoima! Toisaalta muistan muutama vuosi sitten löytäneeni sieltä myös karhunlaukan taimia, joten ehkä ei pitäisi olla niin yllättynyt 😀