Ohjeessa käytetyt hedelmät saatu blogin kautta testiin Fresh Land FI -palvelusta
Oleo what?
Oleo saccharum on latinaa ja tarkoittaa öljysokeria. Öljysokeri valmistetaan niin, että sitrushedelmien kuorista liuotetaan niiden sisältämät aromaattiset öljyt sokeriin. Näin syntyvää huumaavan tuoksuista ja makuista sitrussiirappia voi käyttää esim. cocktaileissa ja jälkkäreissä!
Oleo saccharum on tunnettu jo vuosisatoja varsinkin miksologien keskuudessa. Esim. Difford’s Guide -sivuston mukaan ensimmäinen maininta siitä on jo vuodelta 1670! Ensimmäinen oleo saccharum -kokeilu tässä keittiössä tapahtui kuitenkin vasta tämän vuosikymmenen puolella ja sen tein pomelon kuoria käyttäen! Kokeilu onnistui hyvin, mutta palasin tämän hauskan tekniikan äärelle silti vasta nyt, lähes kolme vuotta myöhemmin. Tällä kertaa käytössäni oli kasa verigreippejä ja pidensin öljysokerisatsiani vedellä ja sitruunahapolla. Tämä uusi kokeilu oli vieläkin onnistuneempi, joten seuraavaa kertaa en todellakaan aio lykätä kolmen vuoden päähän!
Oikotie ohjeeseen tässä!Oli muuten aikamoinen työ löytää mm. yläpuolinen, vuonna 2022 otettu kuva. Olin nimittäin nimennyt kuvat sisältävän kansion olio sacrumiksi. Hupsista…
Oleo saccharum, osa 1
Tervetuloa aikakoneeseen! Tämä osa tekstiä on nimittäin kirjoitettu helmikuussa 2022.
Vietin tammikuussa elämäni ensimmäistä tipatonta! Olen aina ollut sitä mieltä, että koko konsepti on turha … mutta tässä sitä ollaan, mieli muuttuneena. Tipaton on nimittäin antanut minulle perspektiiviä omiin juomatapoihin ja ollut hyväksi niin kukkarolle, mielelle kuin kehollekin! Kuukaudessa on myös tullut kauppojen nykyisellään jo vallan laaja alkoholittomien oluiden valikoima hyvin tutuksi.
Oluiden osalta alkoholittomia löytyy varsin kiitettäväksi, mutta viineistä ei todellakaan voi sanoa samaa. Entäs sitten cocktailit? Cocktail miinus viina on monesti pelkkää mehua tai soodaa ja ns. tiukemmista lyhyistä cocktaileista kuten negronista ei jäljelle jääkkään sitten oikein mitään. Nykyään on kuitenkin olemassa alkoholittomia tisleitä ja niitä löytyy jopa lähikaupastani. Isoon ja suht kalliiseenkin pulloon sitoutuminen sokkona voi kuitenkin olla sober curious hetkenä hankalaa. Aloinkin tammikuussa miettiä muita tapoja, joilla juomaan voisi olla tuoda tietynlaisia vaikkapa giniin tai katkeroihin liittyviä makuja. Ja kas, kuvaan astuu oleo saccharum!
Öljysokeri
Oleo saccharum kuulostaa jollekin, joka porisee noidan kattilassa tai jolla loitsitaan pahiksia jorpakkoon. Oikeasti se on kuitenkin jotain paljon maallisempaa: sokeriin liuennutta sitrusöljyä eli eräänlaista sitrussiirappia! Oleo saccharumia (latinaksi öljysokeri) voi valmistaa mistä sitruksista vaan: sitruunoista, appelsiineista, greipistä, pomelosta… Mutta kun hakusessa on nimenomaan katkeruus, valintani on pomelo ja/tai greippi!
Oleo saccharum on helppo valmistaa. Pese ja kuori luomulaatuisista sitrushedelmästä kuoren uloin, värillinen osa pieneen pakastepussiin. Vältä valkoista ja kitkerää sisempää kuorta niin hyvin kuin mahdollista. Lisää perään sokeria ja sekoita hyvin, niin että kaikki kuorensuikaleet ovat kauttaaltaan sokerin peitossa. Sulje pussi mahdollisimman ilmatiiviisti ja jätä tekeytymään!
Pomelo oleo saccharum
Puolisen vuorokautta myöhemmin pussissa on ihanalta tuoksuvaa sitrussiirappia eli siis öljysokeria. Prosessia voi tarvittaessa hieman nopeuttaa laittamalla tiiviisti suljettu pussi veden alle (jätin itse varmuuden varalta tosin yläosan veden yläpuolelle). Veden luoma paine saa öljyt liukenemaan sokeriin entistäkin nopeammin. Jos kotoa löytyy vakuumilaite, pistä koko setti vakuumiin!
Loraus pomelon tai greipin kuoresta valmistettua oleo saccharumia tuo mocktailiin katkeruutta ja makeutta hieman vermutin tapaan. Meiltä löytyi kotoa joulun jäljiltä vielä alkoholitonta punaviiniglögiä, joten kokeilin tehdä siitä viimevuotisen glöginegronin holittoman version. Pomelosta tehty öljysokeri toikin glögiin mukavasti katkeruutta, mutta samalla toki myös lisää makeutta. Sitä taittamaan puristin perään hieman tuoretta veriappelsiinia. No ei, eihän se maistunut lainkaan negronilta. Holiton gini olisi tässä ollut varmasti tarpeen! Mutta ihana tämäkin viritelmä kyllä oli 🙂
Oleo saccharum, osa 2!
Tervetuloa takaisin nykyhetkeen! Törmäsin taannoin Avecmedian oleo saccharum -juttuun, jossa vinkattiin että öljysokeria voi pidentää vedellä ja sitruunahapolla. TESTIIN! Juttu toi mieleeni myös tekniikan, josta muistan lukeneeni jo tuolloin kolmisen vuotta sitten. Sen nimi on oleo citrate ja nyt se alkoi taas kiinnostelemaan!
Oleo citrate
Oleo citrate menetelmällä sitruskuorien aromaattiset öljyt kerätään talteen sitruunahapon ja omenahapon yhdistelmällä. (Joissain lukemissani jutuissa mukana on myös ripaus natriumsitraattia.) Metodi on pitkälti sama kuin sokerinkin kanssa, kuoret vain sekoitetaan sokerin sijaan happojen kanssa. Valmista tulee kuitenkin huomattavasti nopeammin ja erilaisilla miksologian sivustoilla kuvaillussa prosessissa hyödynnetään vielä kuoretkin. Hapoissa hengailleet sitruksen kuoret voi ilmeisesti blendata veden kanssa ja ta daa, sait aikaan eräänlaisen sitrusmehun korvikkeen! Sekaan voi puristaa vielä hedelmistä niiden mehun. Näin ne tulevat hyödynnettyä viimeiseen pisaraan ja niistä saatavan mehun määrä moninkertaistuu.
En enää muista mistä tuolloin kolme vuotta sitten aiheesta luin, mutta siitähän löytyy lukuisia blogikirjoituksia (esim. tämä juttu josta minulle selvisi myös miksi limettiä ei kannata puristaa mehuksi etukäteen) sekä Reddit-keskusteluja..Että ei muuta kuin googlailemaan jos haluat lukea aiheesta lisää!
Happo-shopping
Ostin jokatapauksessa tuolloin kaappiin sitruunahappoa ihan vain tämä tekniikka mielessä. Homma kuivui kuitenkin kasaan, kun en saanut aikaiseksi etsittyä omenahappoa. Kovin vaikeaa se ei ainakaan nyt näytä kuitenkaan olevan: juuri näpyttelemäni haun kärkeen pompsahti nimittäin Kallion Maustemesta, jossa tarkoitukseni on ollut käydä jo pitkään muutenkin! Sitruunahappoahan sen sijaan löytyy lähes jokaisesta aasialaisesta ruokakaupasta ja hyvinvarustelluista marketeista, yleensä maustehyllystä, sekä apteekeista.
Tämän blogijulkaisun käsittelemään tekniikkaan riittää, että kotoa löytyy hienoa sokeria, luomulaatuisia sitrushedelmiä ja jonkinlainen pakastepussi. MInulla oli käytössäni satsi luomulaatuisia verigreippejä, joita sain taannoin kilotolkulla Fresh Land FI -PR lähetyksestä. Luomu on mielestäni ainoa vaihtoehto ohjeessa, jossa hyödynnetään nimenomaan hedelmän kuori. Niinpä kiitos tämän kokeilun mahdollistamisesta menee ehdottomasti Fresh Land -tiimin suuntaan!
Öljysokerin käyttö
Öljysokeria voi hyödyntää cocktaileissa ja mocktaileissa (kuten tuolloin kolme vuotta sitten ajattelin), valiten käyttötavan toki sen mukaan, mistä hedelmästä öljysokeri on tehty. Luonteva käyttökohde mistä vaan sitruksesta tehdylle öljysokerille on vaikkapa gin tai viski sour, joissa käyttäisin sitä sokerisiirapin sijasta. Sitruunahapolla ja vedellä jatkettuna greippi oleo saccharum maistuu greippimehulta tutti frutti twistillä! Yläpuolisen lasillisen maistelin vuoden harmaimpana päivänä ja siihen tuli vain giniä sekä sitruunahapolla ja vedellä pidennettyä greippi-öljysokeria. Eräänlainen lonkero siis kai! Koska testisatsista on vielä loraus jäljellä, ajattelin käyttää loput johonkin näistä cocktaileista. Varsinkin Banker’s Lunch ja Brown Derby houkuttelevat!
Oleo saccharum sopii kotibaarihommien lisäksi makusiirapin tapaan käytettynä erilaisiin jälkiruokiin. Lorottelisin sitä itse vaikkapa jäätelöannokselle, köyhille ritareille tai letuille! Sillä voi maustaa myös vaikkapa kermavaahtoa, vanukkaita ja kakun kuorrutteita… Omasta mielestäni sitä voisi käyttää myös suolaisissa ruuissa, jotka hyötyvät pienestä makeudesta! Laitan itse monesti vaikkapa uunijuureksiin töräyksen agavesiirappia tai juoksevaa hunajaa. Sitruksinen öljysokeri toimisi samassa tarkoituksessa varmasti ihanasti!
Öljysokeri (oleo saccharum)
Tarvikkeet
- keittiövaaka
Raaka-aineet:
- 250 g hyvin pestyn luomusitruksen kuorta (esim. greippi, sitruuna, appelsiini…) (varo veistelemästä sekaan kitkerää valkoista kuoren sisäosaa!)
- 250 g hienoa sokeria
Pidentäminen:
- 250 ml vettä
- 10 g sitruunahappoa
Ohjeet
Oleo saccharum:
- Pese ja kuivaa käyttämäsi sitrushedelmät. Minulle oli tällä kerta käytössä verigreippejä! Veistä terävällä kuorimaveitsellä kuoren uloin, värillinen kerros talteen. Punnitse kuoret ja laita ne esim. minigrip pussiin. Mittaa perään sama määrä hienoa sokeria ja sekoita huolella!
- Jätä oleo saccharum tekeytymään huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Öljysokerin tekeytyessä kuorten sekaan alkaa kertymään paksua sokerilientä. Kun tekeytymisaika on kulunut loppuun, kaada se pussista talteen siivilän läpi.
- Säilytä oleo saccharum ilmatiiviisti jääkaapissa ja käytä 2-3 viikon kuluessa tekemisestä.
Öljysokerin pidennys:
- Liuota 10g sitruunahappoa 250g lämmintä vettä. Yhdistä oleo saccharumin kanssa ja sekoita hyvin. Säilytä seos jääkaapissa ja käytä se loppuun mieluiten viikon sisällä tekemisestä.
Huom:
- Upota huolella suljettu pussi veden alle esim. laittamalla pussin päälle jotain painoksi. Poista pussista ensin ylimääräinen ilma esim. imemällä se pillillä pussin reunaan jätetyn raon kautta, tai upottamalla pussi ennen sulkemista veden alle niin, että vain ulkoreuna jää pinnan yläpuolella. Vesi puskee pussin sisältä tällöin kaiken ilman ulos ja voit sulkea pussin lähes ilmattomaksi. Pilliä käyttäessä huomio huomio, sokeria ei ole kiva vetää henkeen.
- Vakumointi nopeuttaa prosessia myös! Oma vakuumilaitteeni on ollut viimeaikoina lainassa, niin en ole vielä tätä temppua itse testannut enkä osaa sanoa kuinka paljon nopeammaksi prosessi muuttuu. Difford’s Guide sivuston ohjeessa sanotaan vakumoidulle pussille kuitenkin tekeytymisajaksi 6-12 tuntia, joten lähtisin liikkeelle siitä!
- Ehkä huomasitkin, että oleo saccharumiin tarvitaan saman painoinen määrä niin hedelmän kuoria kuin sokeriakin. Ohjeen 250g on siis alkeellisella matematiikalla muutettavissa mille kuorimäärälle vaan. Toisaalta, joissain lukemissani ohjeissa suhde on ollut jotain muuta tai ohjeessa ei ole annettu tarkkoja lukuja ollenkaan…
- Lisää oleo saccharumiin yhtä monta grammaa vettä, kuin mitä sokeria ja kuoriakin oli. Tässä tapauksessa vettä tulee siis 250g.
- Liuota sekaan 4% sitruunahappoa tästä määrästä (250g), eli tässä tapauksessa 10g (1% 250 grammasta on 2,5g, → 2,5g x 4 = 10g).
- Voit toki laskea myös tarvittavan sitruunahapon määrän seoksen kokonaispainon mukaan; 10g sitruunahappoa on on 1,3333% 750 grammasta.
- Hölskytin itse pidentämiseen käyttämäni veden sitruksen kuorien kanssa, huuhtoakseni niistä viimeisetkin öljysokeripisarat talteen. Vesi kannattaa olla hieman lämmintä, niin sekä sitruunahappo että sokeri liukenee sekaan vähän helpommin.
- Voit käyttää pidentämisessä myös samojen hedelmien mehua, joista hyödynsit kuoretkin. Tässä tapauksessa sitruunahappoa ei ymmärtääkseni tarvita! Tätä versiota en kuitenkaan ole itse vielä ehtinyt testaamaan.
Mitäs sitten tehdä näille nakuille greipeille? Ideoita hedelmien hyödyntämiseen tästä. Aika salaattipainotteista muuten on, pitää vissiin keksiä greipille seuraavaksi jotain muuta kuin salaattikäyttöä!
- Verigreippipasta avocadolla ja fenkolilla
- Verigreippi ja granaattiomenasalaatti tahinikastikkeella
- Suolainen sweetiesalaatti (korvaa sweetie greipillä)
- Punasikurisalaatti verigreipillä ja retiiseillä
Onko öljysokeri sulle tuttu juttu ja miten käyttäisit sitä itse?
Vastaa