Hedelmäinen tomaattisalaatti on kuin kesä lautasella. Auringon lämpö, makeus ja mehukkuus, hikikarpalot, ja nenänpäätä pistelevä polte…
Kesä tule jo!
Taannoinen takatalvi sai tuskastumaan. Kesä, tule jo!!! Sulavan lumen ääntä janoten marssin Hakaniemen kauppahalliin ja annoin itselleni luvan ostaa mitä mieli tekee. Vaikka ulkona on talvi, voi lautasella sentään olla kesä. Hallin luomupuodista mukaan tarttui liuta kumkvatteja – tämäpä iloinen yllätys! Niitä ei ole näkynyt koko talvena missään. Merja Valon puodista taas löytyi kauniin punaisia endiivejä sekä tahmean tuoretta valkosipulia, jota nuuskuttelin tyytyväisenä kotimatkalla. Jotain kuitenkin puuttui, joten piipahdin vielä lähikauppaan. Koriin päätyi rasia ananaskirsikoita, tuoretta chiliä, Nams-tomaatteja ja Cantaloupe-melonia. Ja pikkuhiljaa hedelmäinen tomaattisalaatti alkoi piirtymään mieleeni ♥
Unelmien salaatti
Vietin illan tyytyväisenä keräämääni saaliseeni, visioiden mielessäni unelmieni kesäsalaattia: kypsiä meheviä tomaatteja, raikkaan aromaattisia kumkvatteja, makeaa melonia ja pirteitä ananaskirsikoita. Ihanan kitkerää punaista endiiviä, sopivasti potkivaa chiliä ja kultaiseksi paistettua valkosipulia. Ja liemi, jota vaikka joisi! Yuzumehua, kombu-tsuyua, kalakastiketta, valkosipulin paistoöljyä.
Aaaaahhhhhh h h h h h ! ! !
Ajatuksissani rakentuva raikas, suolainen, hapan ja makea hedelmäinen tomaattisalaatti toi yhtäkkiä elävästi mieleen kesän 2016, jolloin Suomen valtasi #SEKSIHELLE. Linkin takaa löydät muinaisen kulinaristisen tulkintani tuosta kesästä – tulkinnan, jonka löysin täysin sattumalta vasta vuosia myöhemmin Iltasanomista otsikolla ”Suosikkibloggarin ohje – tältä maistuu seksihelle”. Se oli hyvä kesä, ja se oli hyvä salaatti.
rehurakkaus & ruokakuvaus
Vietin seuraavana päivänä tovin jos toisenkin ihaillen ja kuvaten raaka-aineitani. Tai no, jos ihan totta puhutaan, tovi jos toinenekin = koko päivä. Minulle tapahtuu tällaista usein, sillä eihän sitä voi antaa itsensä ostella mitä vaan ihanaa ja sitten kieltää itseään kuvaamasta ostoksia?
Kun on ruokakuvaukseen hurahtanut ja rakastaa erityisesti ns. rehuja, ei himottua salaattia voi ikävä kyllä tehdä, ennen kuin sen raaka-aineet on kuvattu mahdollisimman monesta eri kuvakulmasta. Salaattia ei myöskään voi syödä ennen kuin sekin on kuvattu. Toisinsanoen, nälkä oli aikamoinen, kun lopulta pääsin annokseni kimppuun.
Confessions of a veggie lover
Kirjoitin tuon kuvauspäivän tapahtumista lyhyen, tässäkin jutussa esiintyvillä valokuvilla kuvitetun tarinan otsikolla ”Mind:full”. Tarina julkaistaan huhtikuun 17. päivä ystäväni Evan kuratoimassa ja toimittamassa Creative by Nature journalissa. PDF-julkaisu on luettavissa ilmaiseksi tilaamalla Evan Fleur Rustique – uutiskirje, jonka kautta saat myös Evan tekemiä Lightroom presettejä (joilla saadaan muokattua yhdellä napinpainalluksella kuvaan tietty tyyli).
Kirjoitin muuten saman journalin syksyllä 2022 julkaistuun, Creative with nature -numeroon tekstin, jonka julkaisin nyt myös itse, sivustoni englanninkielisellä puolella. En koe kirjoittamisen olevan mitenkään suuria vahvuuksiani, mutta on ollut valtavan hauskaa kirjoittaa hieman luovempaa tekstiä! Myötähäpeä omaa kirjoitusta kohtaan on jo ehtinyt iskeä tuon syksyisen tekstin kohdalla, mutta uudesta jutusta olen vielä tässä vaiheessa suorastaan ylpeä. Lupaan julkaista senkin ennenpitkää myös täällä.
Unelmieni salaatti
Mutta nyt takaisin asiaan Unelmieni Salaatti: se on siis tällainen hedelmäinen tomaattisalaatti, jossa yhdistyy kesän maut, auringon lämpö, makeus ja mehukkuus, hikikarpalot ja nenänpäätä pistelevä polte. Toivottavasti siitä on yhtä paljon iloa teille kuin siitä on ollut meille!
Hedelmäinen tomaattisalaatti
Raaka-aineet:
- 3 isoa kypsää tomaattia
- 300 g Cantaloupe-melonia (tai hunajamelonia)
- 100 g ananaskirsikoita
- 10 kumkvattia (tai limekvattia)
- 2 (punaista) endiiviä (eli salaattisikuria)
- 5-6 isoa valkosipulinkynttä (tai 2 yksikyntistä)
- 1 dl oliiviöljyä
Liemi:
- ½-1 mieto punainen chili
- 2 rkl yuzumehua (tai limetin mehua)
- 2 rkl kombu tsuyua (tai 1 rkl vaalea soijakastiketta + 1 rkl miriniä)
- 3 rkl valkosipulin paistoöljyä
- 2 tl kalakastiketta (tai vegaanista kalakastiketta, tai suolaa maun mukaan)
- 1 tl agavesiirappia
Ohjeet
Rapeaksi paistettu valkosipuli:
- Kuori ja viipaloi valkosipuli ohuiksi viipaleiksi. Pyri tasalaatuisuuteen! Kuumenna pienessä kattilassa oliiviöljy keskilämmölle, ja lisää kattilaan valkosipuli. Paista valkosipuli kullanruskeaksi välillä sekoitellen. Varo paistamasta valkosipulia liian tummaksi ettei se muutu kitkeräksi! Siivilöi valkosipuli öljystä mieluummin hieman liian aikaisin kuin yhtään liian myöhään. Levitä valkosipulilastut talouspaperin päälle valumaan ja jätä valkosipulinmakuinen öljy jäähtymään.
Valmistelut:
- Kuori, pese ja halkaise ananaskirsikat. Pese kumkvatit ja viipaloi ne ohuelti. Poista siemenet! Poista siemenet ja kuori myös melonista ja kuutioi se suupalakokoisiksi paloiksi. Lohko tomaatit ja silppua vielä endiivi.
- Hienonna haluamasi määrä chiliä (poista chilistä ensin halutessasi siemenet). Sekoita chili, yuzumehu, kombu tsuyu, kalakastike ja agavesiirappi valkosipuliöljyn kanssa. (Et tarvitse tähän kaikkea valkosipuliöljyä, säästä loput muuhun ruuanlaittoon ja säilytä öljy jääkaapissa!)
- Annostele kaikki salaatin raaka-aineet kahdelle lautaselle. Valuta päälle kastike ja ripottele annoksille rapeat valkosipulilastut. Tarjoile heti!
Huom:
- Kombu tsuyu on japanilainen liemipohjatiiviste, jota laimentamalla tehdään vaikkapa keittopohja. Tsuyua käytetään myös sellaisenaan dippinä. Kombu tsuyu sopii kasvissyöjille ja vegaaneille, kun varmistat ettei sen seassa ole katsuobushia eli kalaa.
- Jos et saa käsiisi tsuyua, voit korvata sen yksinkertaisesti, yhdistämällä 1 osa vaaleaa soijakastiketta ja 1 osa miriniä. Vielä parempi vaihtoehto on toki tehdä oma tsuyu, joho tarvitset muutaman raaka-aineen enemmän. Ohje sille löytyy vaikkapa täältä!
- Kalakastikkeen voi vaihtaa vegaaniseen kalakastikkeeseen, tai ihan vain suolaan. Hieman samankaltaista terävän funkyä suolaisuutta tuo liemeen myös suolaan säilöttyjen sitruunoiden suolaliemi!
- Jos et saa käsiisi kumkvatteja, myös limekvatit eli kuorineen syötävät snack sitruunat sopivat ohjeeseen! Jos kumpiakaan ei ole saatavilla, salaattiin voi laittaa muita sesongissa olevia sitruksia. Myös suolattu sitruuna toimii ohjeessa, sitä käyttäessä määrä pitää toki olla huomattavasti pienempi ja liemen suolaisuutta kannattaa laskea reilusti.
Vastaa