Lämminsavulohesta, parsasta, fenkolista ja sitruunasta pyöräytetty lohirisotto = pääsiäisreseptini 2021!
Pääsiäispaineet
Kas! On maaliskuun loppu…ja kuin varkain edessä on pääsiäinen. Arvatkaa olenko valmistautunut pääsiäiseen mitenkään? Niin. Enpä ole. Kahden lapsettoman aikuisen perheessä juhlapyhä kuin juhlapyhä jää helposti vähälle huomiolle, ellei sitä vietä laajemman perheen tai ystävien kera. Ja sehän ei tänä pääsiäisenä luonnollisesti ole optio! Eipä sillä, että kovin monta muutakaan pääsiäistä olisi erityisesti juhlittu vuosien varrella – lähinnä iloitsen pitkästä viikonlopusta!
Pääsiäisen vietolle tulee enemmän epämääräistä paineen tunnetta ruokablogaajan roolissa. Tokihan sitä ruokablogissa on julkaistava jotain pääsiäiseen sopivaa näillä main? Mutta kun sattuu olemaan ruokablogaaja joka havahtuu pääsiäiseen aina viime tipassa, jää tämän juhlapyhän reseptiikka joka vuosi aika vähiin. Nyt kun tämä tuli taas todettua, heräsi tarve kurkistaa blogiarkistoihin. Mitähän kaikkea olen tähän vuodenaikaan liittyen tänne vuosien varrella ihan oikeasti saanut edes kasattua?
Pääsiäisen reseptit à la Vaimomatskuu:
- Vihreä HÄRKIS® Kofta pita pääsiäispöytään
- Pääsiäisen punaiset: karitsan kare ja punaviinirisotto
- Elämäni ensimmäinen karitsanviulu + eeppinen pääsiäisateria
- Nyhtöpossu kahvin ja portterin ystävälle
- Paholaisen munat pekonilla & parsalla
- Paholaisen munamössö
- Chawanmushi eli japanilainen munavanukas – vihreä versio
- Dalgona kahvi & dalgona töhnämunat
- Mämmileipä mämmikierteellä
- Suklaaleipä hapanjuurella
Jaahas. Eli ainakin kahtena vuonna on taplailtu karitsareseptejä, yhtenä oikaistu valmiskoftilla, toisena nyhdetty possua, neljänä vedetty munaa jossain muodossa ja kahtena leivottu leipää. No, kai sitä voisi hullumminkin olla! (Tosin tuo ”paholaisen munamössö” taisikin olla vappujuttu, hupsis). No, tänä vuonna listaan liittyy … LOHIRISOTTO!
Lohirisotto
Jep, niinkin luova makuyhdistelmä on tänä pääsiäisenä lautasella, kuin lohi + parsa. Meillä on itseasiassa syöty lohta ja parsaa tiiviillä tahdilla siitä asti, kun ensimmäiset parsat ilmestyivät kauppoihin! On syöty kylmäsavulohi-parsa-pastaa ja uunifetaparsaa lohella – sekä nyt viime päivinä tätä lohirisottoa 😀 Eikä kyllästyminen ole edes näköpiirissä vielä!
Ennen kun selitän risotostani yhtään enempää, täytyy selventää että risottoni ei ole millään muotoa oikeaoppinen, eikä reseptikään ole italialinen. Kyseessä on puuromainen riisiruoka, jonka esikuva on italialainen risotto – ja reseptin laadin minä. Ja tässä kohtaa voisinkin paljastaa, että toinen nimistäni tarkoittaa italiaksi huonoa onnea… Toki pyrin tekemään risottoni pitkälti perinteiseen tapaan, mutta ehkäpä siinä kohtaa kun sekaan heitetään lähikaupan lämminsavulohta, ollaan jo autuaasti ns. fuusiokeittiön puolella? Kaurakerman lisäämisen kohdalla ainakin sitten viimeistään 😀
Lämminsavulohesta näppärästi valmistuva lohirisotto on kaikessa epäkonventionaalisuudessaan kuitenkin ihanan täyteläinen ruoka, ja samalla risotoksi ihanan pirteä ja raikas. Juustoa tähän risottoon ei tule! Sen sijaan mausteena on reilusti sitruunankuorta ja mehua, raikasta minttua, fenkolia, vihreää parsaa ja/tai sokeriherneen palkoja, sekä aromaattista vaaleaa vermuttia. Paahdetut pinjansiemenet ja kunnon loraus pippurista ekstra neitsyt oliiviöljyä viimeistelee annoksen. Ai että. Kevät lautasella -kliseen arvoista ruokaa! (Tätä myyntipuhetta näpytellessä tulikin muuten taas nälkä).
Vihreä lohirisotto
Tarvikkeet
- (reikä)kauha
- raastin
Raaka-aineet:
- 200 g lämminsavulohta (tai lohifilettä)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 100 g fenkolia
- 3 kynttä valkosipulia
- 1 salottisipuli (keskikokoinen )
- 175 g risottoriisiä (n. 2dl)
- ¾ dl vaaleaa kuivaa vermuttia
- 7 dl kala- tai kasvislientä
- 200 g vihreää parsaa ja/tai sokeriherneitä
- 1 dl (kaura)kermaa
- 1 sitruunan mehu ja kuori (luomu)
- suolaa & vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
Tarjoiluun:
- tuoretta minttua (maun mukaan)
- 3-4 rkl pinjansiemeniä
- 2-3 rkl extra neitsyt oliiviöljyä
- 1 kevätsipuli (vihreä osa)
Ohjeet
Valmistelut:
- Revi lämminsavulohi pieniksi paloiksi. (Jos käytät lämminsavulohen sijaan lohifilettä, paista se pannulla juuri ja juuri kypsäksi. Anna lohen jäähtyä hieman ja revi se esim. kahden haarukan avulla pieniksi paloiksi.)
- Pese vihannekset ja sitruuna huolella. Poista parsasta kuivat tyvet ja pilko parsa reilun sentin pätkiksi. Jos käytät sokeriherneitä, poista palkojen päät ja pilko palot reilun sentin pätkiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä fenkoli.
- Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla kullanruskeiksi ja tuoksuviksi, ota pannulta ja jätä odottamaan risoton viimeistelyä.
- Kuumenna käyttämäsi liemi kiehumispisteeseen. Keitä parsan ja/tai sokeriherneen paloja kiehuvassa liemessä n. 3 minuuttia, tai kunnes parsa on juuri ja juuri kypsää. Nosta vihannekset liemestä reikäkauhalla odottamaan risottoon lisäämistä. Pidä liemi lämpimänä kannen alla.
- Laita vielä tarjoilulautaset uuniin lämpeämään. 50-60 astetta riittää siihen hyvin!
Risoton valmistaminen:
- Kuumenna paksupohjaisen kattilan pohjalla oliiviöljy ja kuullota sipulia, valkosipulia ja fenkolia öljyssä keskilämmöllä, kunnes sipuli on läpikuultavaa.
- Lisää kattilaan risottoriisi ja kuullota sekoitellen, kunnes jokainen riisinjyvä on öljyn peitossa ja riisinjyvän reunat ovat aavistuksen läpikuultavat.
- Lisää kattilaan sitten vermutti. Kun neste on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, on aika alkaa lisäämän lientä, desi kerrallaan. Pidä lämpö tasolla, jolla risotto poreilee miedosti ja sekoittele kattilaa kokoajan pohjia myöten. Lisää seuraava desi lientä vasta, kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt.
- Jatka liemen lisäämistä kokoajan sekoitellen desi kerrallaan, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää. Lientä pitäisi kulua tähän riisimäärään 7 desiä, mutta jos liemi loppuisi kuitenkin kesken, voit kiehauttaa hätiin vettä.
- Lisää risottoon kaurakerma, parsa- ja/tai hernepalat sekä lämminsavulohi. Raasta perään sitruunan kuori ja purista sekaan sitruunan mehu. Mausta risotto suolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Risotto on valmista, kun riisissä on aavistus puruvastusta ja koostumus on kermaisen valuva.
- Tarjoile lohirisotto heti sen valmistuttua lämmitetyltä lautaselta tuoreen mintun, silputun kevätsipulinvarren, paahdettujen pinjansiemenien ja reilun oliiviöljylorauksen kera!
Huom:
- Kun aloitat lisäämään risottoon lientä, ei lieden ääreltä kannata enää poistua. Ruokailijoiden kannattaa olla silloin myös jo valmiina ryntäämään pöydän ääreen, kun risotto on valmista. Risotto ei odota ruokailijoita, ruokailijat odottavat risottoa!
- Risotto on italiassa harvemmin pääruoka, mutta meillä tämä määrä kyllä kiskotaan ihan kahteen pekkaan lounaaksi tai päivälliseksi. Alkuruokakokoisena tämä määrä riittää neljälle!
- Oikeaoppiseen italialaiseen risottoon harvemmin tulee kermaa, saatikka kaurakermaa. Meillä kaurakerma on kuitenkin ensisijainen ruokakerma ja loraus sitä pyöristää tämän ei-perinteisen ja ei-italialaisen annoksen minusta ihanasti. Hyvää ja kermaista risotosta tulee kuitenkin myös ilman (kaura)kermaa, jos haluat sen jättää pois. Siinä tapauksessa saatat tarvita lientä desin verran lisää!
- Risoton viimeistelyyn kannattaa minusta valita mahdollisimman laadukas, pippurinen ja ruohoinen ekstraneitsytoliiviöljy!
Vastaa