Woman. Life. Freedom!
On kulunut jo kaksi kuukautta siitä, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli Iranin siveyspoliisin pidätettyä hänet väärin puetun hijabin vuoksi. Tästä alkanut laaja ja vahvasti naisvetoinen taistelu naisten oikeuksien ja ihmisoikeuksien puolesta Iranissa jatkuu, vaikka öisille kaduille huutaen… Ja Iranin hallinto vastaa protesteihin väkivallalla. Iran Human Rights -järjestön mukaan protesteissa on kuollut vähintään 342 ihmistä, mukaanlukien 43 lasta. Protestoijia on pidätetty mahdollisesti jo yli 14000. Ja nyt Iran on langettanut ensimmäisen mielenosoituksiin liittyvän kuolemantuomion.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Iranissa vastustetaan hallintoa ja vaaditaan ihmisoikeuksia, mutta laajin: protesteja tapahtuu eri puolilla maata ja niihin osallistuu ihmisiä eri yhteiskuntaluokista, sekä kansainvälisesti näkyvin. Protesteja tukee valtava määrä ihmisiä ympäri maailman, niistä uutisoidaan laajalti, eikä henkensä riskeeravien mielenosoittajien rohkeus varmasti jää kenellekään epäselväksi.
Hävettää myöntää, että tiesin Iranin menneisyydestä ja nykytilasta vain pintaraapaisun ennen näitä mielenosoituksia. Vielä vähemmän tiesin alueen rikkaasta ruokakulttuurista. Haluan tukea Iranin mielenosoittajia niillä tavoilla millä pystyn ja milläpä muulla tavalla sitä ruokablogissa tehtäsiin kuin kokkaamalla? Tänään lautasella siis #CookForIran -kampanjan hengessä kokattu iranilainen linssikeitto adasi.
#CookForIran
#CookForIran -kampanja pyrkii pitämään Iranin ihmisoikeustaistelusta ääntä keinolla, joka on meitä kaikkia lähellä: kokkaamalla. Iranissa nettiin pääsyä on vahvasti rajoitettu, eivätkä hallintoa vastustavat, elämää ja vapautta vaativat mielenosoittajat pysty enää tiedottamaan tilanteestaan maailmaa samoin, kuin protestien alussa. Kokkaamalla iranilaista ruokaa voi pitää tietoisuutta Iranin tilanteesta yllä, sekä tietysti myös kerätä varoja hyväntekeväisyyteen vaikkapa pop up ravintolan tai myyjäisten muodossa.
Minäkin kannustan kaikkia, joille ihmisoikeusasiat ovat tärkeitä tekemään sen minkä voi: vahvistamaan mielenosoittajien ääntä, osallistumaan mielenosoituksiin, allekirjoittamaan vetoomuksia tai lahjoittamaan järjestöille, jotka tekevät ihmisoikeustyötä Iranissa. Omat lahjoitukseni menevät ihmisoikeusjärjestö Amnestylle, joka tekee ihmisoikeustyötä ympäri maailman.
Iranin ruokakulttuuri
Iranin ruokakulttuuri on saanut alueen sijainnin vuoksi vaikutteita mm. Turkista, Kreikasta, Intiasta, Kiinasta ja Keski-Aasiasta (kertoo Wikipedia). Lukemani mukaan hapanmaitotuotteita kuten jugurttia eri muodoissaan käytetään runsaasti ja maustehyllystä löytyy mm. sahramia, kardemummaa, kurkumaa, kuivattua limettiä, kanelia, ruusuvettä, sekä runsaasti tuoreita yrttejä. Monen ruuan makumaailma on happamanmakea. Happamuutta ruokiin tuo hapanmaitotuotteiden lisäksi mm. sitrukset, granaattiomena, etikka, verjuis eli hapanrypälemehu, happomarjat sekä yksi lempi mausteistani sumakki. Makeutta ruokaan tuo taas esimerkiksi kuivatut hedelmät kuten aprikoosit, taatelit, viikunat, sekä vaikkapa granaattiomenasiirappi.
Eri tavoin valmistettu riisi (polo) ja (ohut)leipä on oleellinen osa jokaista ateriaa, joka koostuu useasta samaan aikaan tarjotusta ruokalajista. Näitä ovat erilaiset muhennokset ja padat (khoresh), pilahvit ja kebab, mutta myös keitot ovat Iranissa suosittuja! Sopan keittelyyn minäkin lopulta päädyin, kun halusin kokata iranilaista ruokaa. Minulla on viime aikoina ollut vähemmän aikaa lähteä metsästämään tiettyjä harvinaisempia raaka-aineita, joten päädyin linssikeitto adasiin, jonka raaka-aineet löytyivät valmiiksi kaapista.
Adasi
Adasi on paksu linssikeitto, jota iranilaisen ystäväni mukaan syödään ympäri vuorokauden niin aamiaisen, lounaan, kuin päivällisenkin osana. Adasi valmistetaan yleensä vihreistä linsseistä, sipulista ja vain muutamista mausteista, jotka voivat hieman vaihdella perheestä ja alueesta riippuen. Keiton nimikin tarkoittaa linssejä! Sekaan voidaan lisätä mm. porkkanaa, perunaa, kurpitsaa, tai jopa sieniä, riippuen kuka keittoa on kokkaamassa. Adasi tarjoillaan ymmärtääkseni usein jonkun happaman kanssa – puristus limettiä, granaattiomenasiirappia, happomarjoja… Ja monesti päällä on myös rapeaksi paahdettua sipulia. Sitä suosittelen minäkin muutaman keittosatsin perusteella! Sipuli kannattaa minusta paahtaa (tai siis fritata) itse, löydät ohjeeni sipulille täältä! Paahdetun sipulin itse tekeminen voi tuntua työläältä, mutta kaupan kuivasipulissa ei yksinkertaisesti ole samaa makeaa makua. Kerralla kannattaa tehdä reilu satsi sillä jos olet sipulin ystävä, lupaan että isompikin määrä kyllä kuluu loppuun nopeasti!
Koska itselläni ei ole mitään omakohtaista kokemusta iranilaisesta ruuasta, on alapuolinen ohjeeni täysin lähteiden varassa kokattu. Lähteet, joiden pohjalta linssikeitto -kokeiluni syntyi, ovat mm. Persian Food Tours -sivusto, sekä Unicorns in the Kitchen ja Proportianal Plate -blogit. Ystäväni vinkkasi hyväksi reseptiksi vielä myös iranilais-amerikkalaisen Najmieh Batmanglijin ohjeen, joka on ikävä kyllä sivustolla jonne pitäisi liittyä lukeakseen reseptin. Pääsin kätevästi näkemään ohjeen kerran liittymättä sivulle, eli jos meinaat kurkistaa tämän lähteen, ota ohje heti talteen!
Persialainen linssikeitto Adasi
Tarvikkeet
- sauvasekoitin
Raaka-aineet:
- 5 dl vihreitä linssejä (n. 400g)
- 4 rkl oliiviöljyä (tai 2 rkl öljyä + n. 30g vegaanista voita)
- 2-3 isoa keltasipulia (n. 250g)
- 3-5 kynttä valkosipulia
- ½-1 tl vastarouhittua mustapippuria
- 1 rkl kurkumajauhetta
- 2 tl jauhettua juustokuminaa
- 1/2 tl jauhettua kanelia
- 4 rkl tomaattipyrettä
- 1½ l kasvislientä
- 1-2 porkkanaa (n. 150g)
- 2-3 keskikokoista jauhoista perunaa (n. 250g)
Tarjoiluun maun mukaan:
- limettiä
- granaattiomenasiirappia
- happomarjoja / granaattiomenan siemeniä
- sormisuolaa
- ekstra neitsyt oliiviöljyä
- korianteria, minttua, lehtipersiljaa
- rapeaksi paistettua sipulia / kaupan kuivasipulia
Ohjeet
- Laita linssit likoamaan runsaaseen veteen. Kuori ja kuutioi porkkana ja perunat (1-2 cm kuutioksi). Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna paksupohjaisen kattilan pohjalla öljy (+ vegaaninen voi) ja paista sipulia vähän väliä sekoitellen keskilämmöllä, kunnes se alkaa ruskistua ja hieman karamellisoitua (n. 15 min). Lisää valkosipuli, tomaattipure ja mausteet, pyörittele kaikki huolella sekaisin ja jatka paistamista muutaman minuutin verran.
- Lisää muutama desi kasvislientä (vettä + liemikuutiota) kattilaan ja kaaputa kaikki kattilan pohjalle tarttunut maku liemeen. Lisää loppu neste. Huhhdo liotetut linssit siivilässä ja kippaa ne kattilaan. Kiehauta seos ja alenna lämpö miedolle poreilulle.
- Lisää juurekset kattilaan. Keitä linssisoppaa kannen alla, kunnes linssit ja juurekset ovat läpikypsiä. Ota keitosta muutama desi eroon ja soseuta, lisää sose takaisin keittoon (tai surauta keittoa pari kertaa suoraan kattilassa, jos kattilasi kestää sen!). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Tarjoile linssikeitto rapeaksi paistetun sipulin ja jonkun hieman happaman kanssa. Esim. puristus limettiä / granaattiomenasiirappia / ripaus sumacia / lusikallinen happomarjoja tai granaattiomenan siemeniä! Voit tarjoilla keiton myös tuoreiden yrttien kera (lehtipersilja, minttu, korianteri).
Huom:
- Kaikissa lukemissani ohjeissa suositellaan että linssit liotetaan, joten niin teen minäkin, vaikken muuten liota käyttämiäni vihreitä linssejä. Jos kokkaat yleensä vihreillä linsseillä liottamatta niitä, voit varmasti skipata tämän työvaiheen. Linssit kannattaa silti minusta aina huuhdella huolellisesti!
- Osassa lukemistani ohjeista sipuli kuullotetaan alussa vain nopeasti läpikuultavasti, osassa sitä taas paistetaan pidempään. Oman muutaman keittosatsin kokemuksen perusteella suosittelen, että maltat paistaa alussa sipuliin väriä ja karamellisoitunutta makua!
- Samaten suosittelen, että tarjoilet keiton hitaasti fritatun makeaksi karamellisoituneen rapean sipulin kera! Ilmeisesti tämä tarjoilutapa on tyypillinen vain tietyille alueille, mutta minusta makeaksi paahtunut sipuli on keiton kanssa ihanaa, joten kannustan lämpimästä kokeilemaan tätä tarjoilutapaa. Ohjeeni paahdetulle sipulille löytyy täältä.
- Osassa lukemistani resepteissä keitto suurustetaan jauhoilla, osassa taas suositellaan keiton osittaista soseuttamista. Ja osassa taas pyritään siihen että mikään ei muussantuisi. Oma ratkaisuni oli surauttaa keittoa suoraan kattilassa muutaman kerran sauvasekoittimella!
- Kuvissa näkyvä keittoni on viimeistelty happomarjoilla (berberis vulgaris), joita ei ikävä kyllä löydy ihan mistä vaan. Niiden kotimainen vaihtoehto voisi olla esim. kuivattu puolukka! Myös kuivattu karpalo on makuprofiililtaan hieman happomarjan kaltainen. Kirpeyttä keittoon saa kuitenkin myös vaikka ihan vain puristuksella limettiä.
- Monessa lukemassani adasi-reseptissä keitto maustetaan muiden mausteiden ohella myös golparilla, joka on suomeksi persianjättiputki. Yritän etsiä tätä maustetta käsiini, mutta vielä ei ole onnistanut!
#CookForIran – Lisää reseptejä kokeiltavaksi:
- Salad-e Shirazi – raikas salaatti tomaateista, kurkusta, sipulista ja yrteistä
- Kuku sabzi – yrttejä pursuileva vihreä munakas
- Tahdig – höyrytettyä, pohjalta rapeaa riisiä
- Ash reshteh – vihreä nuudeli-papukeitto
- Khoresh-e bademjan – tomaattinen munakoiso-lammaspata / kasvisversio löytyy täältä!
- Khask-e bademjan – munakoisodippi
Vastaa