Valkosipulin kukkavarsipesto & parsasta, perunasta ja kukkavarsista pyöräytetty perunasalaatti: valkosipulifanin unelma!
Perunasalaatti!
Onko juuri parempaa kesäruokaa, kuin uusista perunoista pyöräytetty perunasalaatti? Oli se sitten kylmä tai lämmin, runsas tai minimalistinen, majoneesilla lastattu tai ns. kirkas, perunasalaatti on vaan niin hyvää. Olivat raaka-aineet ja mausteet mitä vaan, minulle maistuu perunasalaateista kaikki! Toinen toistaan houkuttelevampia reseptejä on netti pullollaan (myös tämä blogi) mutta viime kesänä onnistuin silti tekemään perunasalaatin, jollaista en ollut syönyt koskaan ennen. Etkä ehkä sinäkään? Nimittäin tämän salaatin juju on valkosipulin kukkavarsissa!
Valkosipulin kukkavarret
Valkosipulin kukkavarret eli skeipit ovat raaka-aineena tuttuja ehkäpä lähinnä heille, jotka kasvattavat valkosipulia itse. Näin olen päätellyt lähinnä siksi, että tähän sesonkiherkkuun ei Suomessa juuri törmää – ei kaupoissa eikä toreillakaan. Itsellenikin skeipit olivat pitkään tuttuja vain kansainvälisiltä ruokasivustoilta ja erilaisista ruokaohjelmista. Niinpä piti melkein hieraista silmiä, kun viime kesänä bongasin valkosipulin kukkavarsia myynnistä Stadin puutarhurilta!
Valkosipulin kukkavarret ovat valkosipulin kasvatuksessa ns. hukkatavaraa, varret kun olisi hyvä katkaista ennen kuin valkosipuli alkaa kukkimaan. Näin valkosipulin kasvu keskittyy kukan sijasta itse sipuliin ja sipuleista tulee (kuulemma) suurempia. Tiedä häntä, kun itsehän en valkosipulia kasvata – hyvä kun saan parvekeyrtit pysymään kesän yli hengissä… Minulla on kuitenkin ystävä, joka viljelee valkosipulia vuosittain ja hänen mukaansa mitenkään suurta eroa ei ole ainakaan niihin omiin valkosipuleihin tullut, vaikka sipulin antaisi kukkiakin. Tosin, ystäväni, kuten nyt minäkin, mieluiten syö nuo kukkavarret. Ne kun ovat hänelle suurta herkkua!
Valkosipulin kukkavarsipesto
Katselin vuosia kaiholla ystäväni kukkavarsihehkuttelua, kunnes tosiaan viime kesänä pääsin lopulta maistamaan tätä sesonkiherkkua itsekin. Valkosipulin kukkavarret olivat juuri niin ihania kuin olin ounastellutkin – kuin valkosipulin makuisia vihreitä papuja! Ihania ikään kuin vihanneksena (nopea höyrytys/keittäminen/paistaminen ja valmista on) kuin mausteenakin (pyöräytä niistä vaikka valkosipulin kukkavarsipesto). Raakana kukkavarsien valkosipuliaromi on ponteva, kypsennettynä miedompi. Ja koska minä olen suuri valkosipulin sekä perunasalaatin ystävä, tein osasta kukkavarsia tietysti valkosipulista perunasalaattia!
Kukkavarsia tässä salaatissa on kahdessa roolissa – sekä pestossa, että mukana sellaisenaan pannulla paistettuna. Stadin puutarhurilta ostamani skeipit sisälsivät myös runsaasti valkosipulin ilmasipuleita, jotka ovat kuin minikokoisia valkosipuleita pienine ”kynsineen”. Niinpä paistelin niitäkin perunasalaatin sekaan! Lopputulos oli valkosipulin ystävän unelma… ja kaikkien valkosipulihönkää karttavien ystävieni painajainen 😀 Tätä ei todellakaan voi syödä salaa.
Koska ilmasipuleita oli skeippisaaliissani yhtä runsaasti kuin itse kukkavarsiakin, peittelin niistä osan misotahnan alle fermentoitumaan. Osa taas pääsi hunajapurkkiin! Näin aikaansaamani fermentoituneet valkosipulin ilmasipulit, valkosipulinen misotahna ja -hunaja olivat ahkerassa käytössä läpi talven, tuoden ripauksen kesän taikaa pimeään vuodenaikaan. Jos misovalkosipuli (tai ilmasipulihunaja) kiinnostaa sinua, löydät kokeilustani kertovan jutun täältä!
Valkosipulin kukkavarsipeston ohje löytyy blogistani tosiaan jo viime kesältä, mutta laitan sen vielä tähän alle niin säästyy teiltä turhat klikkailut. Lisäsin kuvauskerralla salaattiin reilusti tuoretta salviaa ja fenkolin ”tupsuja”, mutta sekaan sopii mainiosti mikä vaan tuore tai villi yrtti mistä tykkää!
Lämmin parsa-perunasalaatti & valkosipulin kukkavarsipesto
Tarvikkeet
- sauvasekoitin
Raaka-aineet:
- 200 g vihreää parsaa
- 400 g uusia perunoita
- 50-100 g valkosipulin kukkavarsia
- 2 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- 2 luomumunaa (Jos teet salaattia vegaanisena, voit paistaa salaatin sekaan esim. kylmäsavutofua kananmunien sijaan)
- suolaa, vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
Valkosipulin kukkavarsipesto:
- 40 g valkosipulin kukkavarsia
- 40 g pähkinää, mantelia tai pinjansiemeniä
- 40 g (vegaanista) parmesaania
- 3-4 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- basilikaa, salviaa, persiljaa, rakuunaa... (halutessasi + maun mukaan)
Tarjoiluun:
- Salviaa, fenkolin tupsuja, litulaukkaa, ruohosipulia, rakuunaa, persiljaa, basilikaa... (maun mukaan)
Ohjeet
- Valmista valkosipulin kukkavarsipesto soseuttamalla kaikki raaka-aineet yhteen karkeaksi (tai sileämmäksi) seokseksi. Pähkinät/siemenet kannattaa minusta paahtaa ensin kuivalla paistinpannulla! Jos kukkavarsien maku on raakana mielestäsi liian vahva, voit ryöpätä kukkavarret ensin nopeasti. Pestoon voi halutessaan lisätä myös erilaisia yrttejä!
- Pese ja keitä perunat kypsäksi. Keitä myös kananmunat (6½ minuuttia on minusta hyvä aika, mutta keitä munat ihmeessä sellaisiksi mistä itse pidät). Naputtele kananmunan kuoret kauttaaltaan säröille ja laita kananmunat jääkylpyyn muutamaksi minuutiksi. Tämän jälkeen ne on helpompi kuoria vaikka olisit keittänyt ne minun tapaani melko pehmeiksi 🙂
- Pätki haluamasi määrä valkosipulin kukkavarsia muutaman sentin pituisiksi paloiksi. Napsi parsasta puumaiset tyvet pois ja paloittele myös parsa. Kuumenna paistinpannussa muutama ruokalusikallinen öljyä ja paista pätkityt kukkavarret sekä vihreä parsa napakan kypsäksi (2-5 minuuttia, parsan paksuudesta riippuen). Ota kukkavarret ja parsat pois pannulta.
- Lohko perunat suupaloiksi ja paista niihin samalla pannulla ja samassa öljyssä hieman rapeaa pintaa. Lisää lopuksi kukkavarret ja parsat takaisin pannulle lämpiämään hetkeksi. Sekoita kukkavarsipesto lämpimien perunoiden, parsan ja kukkavarsien kanssa ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa & mustapippuria.
- Tarjoile lämmin perunasalaatti kananmunien (tai paistetun savutofun) kera.
- Viimeistele annokset maun mukaan tuoreilla yrteillä, kuten salvialla, fenkolin tupsuilla, persiljalla, rakuunalla, basilikalla, ruohosipulilla (tai sipulivarrella)... tai villiyrtteillä, kuten vaikkapa litulaukalla, ketunleivällä tai viinisuolaheinällä.
Huom:
Ovatko valkosipulin kukkavarret sinulle tuttu raaka-aine?
Vastaa