Sadonkorjuukeitto
Sadonkorjuusesonki
…Ja yhtäkkiä on syyskuu. Nyt jo? Eikös kesä vastä äsken ollut vielä aluillaan… Kesän loppumiseen liittyvät tunteet ovat minulle aina varsin ristiriitaisia, mutta mitä tulee tämänhetkiseen sadonkorjuusesonkiin on asia harvinaisen selvä: rakastan! Kaupan he-vi osasto on ympäri vuoden lempiosastoni, mutta aikana jolloin kotimaisia hedelmiä, vihanneksia ja juureksia on tarjolla runsaammin kuin koskaan, haluaisin käydä kaupassa ihan koko ajan.
Ainoa mikä he-vi shoppailua rajoittaa, on säilytystilan määrä 😀 Eikä sitäkään aina muista ajatella ennen kotiin pääsyä… Kun he-vi-hamstrailuun liittää vielä intohimoisen valokuvausharrastuksen, käy helposti kuitenkin välillä niin, että kotiin tulee kannettua enemmän rehua kuin ehtii kokata. Sellaisessa tilanteessa syntyi tänä vuonna sadonkorjuukeitto!
Sadonkorjuukeitto
Sadonkorjuukeitoksi nimeämääni soppaan voi upottaa melkeinpä mitä juureksia ja vihanneksia vaan, ja joka kerran lopputulos on ollut suurta herkkua. Teen keittoa kerralla aina jättikattilallisen, josta syödään sitten monta päivää. Sadonkorjuukeitto -kattilallinen ”tuhoaa” kerralla reilun kilon rehuja!
Mitä kaikkea keittoon on tähän mennessä sitten upotettu? Maissia, porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, juuriselleriä, varsiselleriä, keräkaalia, Savoy-kaalia, lehtikaalia, mangoldia, pinaattia, tomaattia, talvikurpitsaa, vihreitä papuja, kesäkurpitsaa, sieniä… sekä tietysti sipulia ja suuria määriä valkosipulia. Eri keittosatseja on oikeastaan yhdistänyt lähinnä vain sipuli, valkosipuli, tomaatti ja maissi, sillä nyt kun kotimaista maissia on tarjolla, haluan syödä sitä joka päivä!
Lisukkeet ja liemi
Erinäisten rehujen lisäksi keittoon tulee proteiinia vaihtelevissa muodoissa. Eniten meillä käytetään tässä keitossa vegemakkaraa (Vegemin seitanpohjainen chorizo on lempparini tässä), mutta välillä myös raakamakkaraa. Pelastan nimittäin monesti laputettua luomulihaa ja kotimaista käsityönä tehtyä raakamakkaraa hävikiltä pakkaseen, ja sadonkorjuukeitto on varsinkin raakamakkaralle mitä loistavin osoite. Mutta oli proteeini sitten mikä vaan, sen pointti on olla lähinnä lisuke, ei pääasia. Tämä on ensisijaisesti kasviskeitto! Välillä sekaan päätyy edellisten lisäksi myös kikherneitä tai säilykepapuja, välillä riisiä tai pastaa.
Kun keiton raaka-aineet vaihtelevat näin paljon, niin mikä sitten tekee keitosta aina niin hyvää? No liemi tietysti! Liemeen tuo ytyä valkopippuri ja ripaus cayenneä (jota laitan tosin vähemmän jos seassa on jotain muutakin tulista kuten vegechorizoa). Aromaattisuutta ja pienen makean vivahteen liemeen tuo murskatut fenkolinsiemenet, umamia taas sienijauhe! Ostin keväällä Uudenmaan ruokapiirin kautta Helsienen osterivinokasjauhetta, ja ripottelen sitä milloin mihinkin pienen umamibuustin tarpeessa. Tuo Helsienen tuote on ollut minulle kätevä, mutta sienijauhetta voi toki tehdä myös itse. Sen kun vaan jauhaa kuivattuja sieniä hienoksi ja laittaa jauheen purkkiin!
Ehkä tärkein mausteista tulee kuitenkin tässä: lopuksi keitto maustetaan sopivan suolaiseksi lipstikkasuolalla. Lipstikkasuolan reseptin löytää esim. Kokit ja Potit -blogista, jolla ohjella minäkin omani tein. Kun keiton vielä tarjoilee parmesaanin kera, niin eipä oo paljon paremmasta väliä. Tosin, ihanaa tämä soppa on myös ihan sellaisenaan ♥
Sadonkorjuukeitto
Raaka-aineet:
- 200-300 g raakamakkaraa / vegechorizoa tms.
- 1 kokonainen valkosipuli
- 1 iso keltasipuli
- 3-4 rkl oliiviöljyä
- 2 l mietoa kasvislientä
- 1-1½ tl fenkolinsiemeniä
- ¼-½ tl cayennepippuria
- ½-1 tl jauhettua valkopippuria
- 2-3 tl sienijauhetta
- 2-3 laakerinlehteä
- 1-3 tomaattia (koosta riippuen)
- lipstikkasuolaa (maun mukaan)
- 1 kg satokauden juureksia ja vihanneksia
Halutessasi:
- 200 g säilykekikherneitä tai -papuja
- 1 dl pastaa / täysjyväriisiä tms.
- parmesaania
- tuoreita yrttejä (esim. basilikaa, persiljaa, lipstikkaa, salviaa...)
Ohjeet
- Kuori ja pilko kaikki vihannekset ja juurekset suupalakokoon. Pidä jokainen juures/vihannes omassa kasassaan jotta voit myöhemmin lisätä ne kattilaan kypsymisjärjestyksessä.
- Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä oliiviöljyssä syvän kattilan pohjalla, kunnes sipuli on pehmeää ja läpikuultavaa. Mikäli käytät raakamakkaraa, purista se kattilaan ja riko se muruksi puuhaarukalla tms. Paista, kunnes muru saa hieman väriä. Mikäli käytät vegemakkaraa, pilko se ohuiksi siivuiksi ja ruskista siivut kattilassa.
- Lisää kattilaan kaksi litraa mietoa tai vähäsuolaista kasvislientä (jos teet liemen liemikuutioista/fondista, käytä niitä hieman vähemmän kuin ohjeessa sanotaan).
- Kiehauta liemi ja lisää kattilaan valkopippuri, cayennepippuri, laakerinlehdet, sienijauhe sekä morttelissa murskatut fenkolin siemenet. Lisää kattilaan ensimmäisenä juurekset ja keittele, kunnes ne ovat puolikypsiä.
- Lisää sekaan sitten pasta/riisi jos käytät jompaa kumpaa, sekä kaikki vihannekset paitsi muutamassa minuutissa kypsyvät hennot asiat kuten vaikkapa pinaatti tai mangoldi.
- Jatka kypsentämistä, kunnes kaikki juurekset ja vihannekset ovat kypsiä. Lisää kattilaan sitten kikherneet/pavut jos käytät niitä, sekä mangoldin varret (jos käytät mangoldia). Mausta keitto lipstikkasuolalla ja tarkista maku; lisää tarvittaessa hieman pippuria, fenkolia, sienijauhetta. Lisää kattilaan juuri ennen tarjoilua pinaatti ja mangoldin lehdet, mikäli käytät niitä, jotta ne eivät ylikypsy.
- Annostele keitto kulhoihin ja viimeistele annokset halutessasi raastetulla parmesaanilla ja/tai tuoreilla yrteillä.
Huom:
- Jos käytän keitossa maissia, lisään keittoon alkuvaiheessa yleensä myös maissin rangat tuomaan makua. Poistan ne keitosta yleensä noin vartin kuluttua.
- Jos minulla on jääkaapissani parmesaanin kanta, heitän yleensä senkin kattilaan tuomaan makua ja poistan ennen tarjoilua.
- Liemenä voi toki käyttää myös kana- tai lihalientä. Meillä ne ovat aina luomua.
- Keittoa lämmittäessä nopea kiehautus riittää, etteivät vihannekset ylikypsy!
- Jos keitossa on mukana pastaa/riisiä, ne tuppaavat imemään itseensä lientä jääkaapissa. Jos lientä ei lämmityskerralla tunnu tämän vuoksi olevan tarpeeksi, jatkan keittoa yleensä pienellä vesitilkalla uudelleenlämmitettäessä. Lisään samalla tarpeen mukaan lipstikkasuolaa + muita mausteita.
Vastaa