Savuiset za’atarpunajuuret

by Juulia 2 Comments
Savuiset za’atarpunajuuret

Savustelin juhannuksen alla keittiössäni vähän kaikenlaista: punajuuria, pottuja, valkosipulia – paremman puutteessa savun makuun kun pääsee kaupunkijuhannuksenkin viettäjä kätevästi kaupan savustuspusseilla. Savustettu punajuuri on todella ihanaa kuten nyt punajuuri yleensäkin – lempijuurekseni ehdottomasti, muodossa kuin muodossa.

Punajuuren naatit paistoin savustetuista potuista tehdyn salaatin joukkoon, jonka jälkeen punajuuret pääsivät savukylpyyn nekin. Valmiita punajuuria en edes kuorinut, tällaisten pussisavustettujen maku kun kuitenkin on suht mieto. Halki vaan ja maustetta päälle! Helppoa, vaikka vaikeusastetta nostikin piipahdus lähikalliolla suolaheinää metsästämässä.

Maustoin punajuuret za’atar -maustetulla ranskankermalla, reilulla tujauksella sumacia sekä kirpeällä suolaheinällä. Kun punajuuria loppujenlopuksi oli kahden tarpeisiin ylenpalttisesti, ylijääneet punajuuret pääsivät pilkottuina lopun ranskankerman sekaan ja seuraaana päivänä heleän pinkki punajuurisalaatti lusikoitiin hyvällä halulla merguezmakkaran kyljessä.

Savuiset za’atarpunajuuret

4:lle

6 keskikokoista punajuurta

1 savustuspussi

150 g ranskankermaa

1 rkl za’atar mausteseosta

1 rkl sumacia

½ tl suolaa

suolaheinän lehtiä tai ketunleipää

Pese ja kuivaa punajuuret. Trimmaa niistä naatit irti muutaman sentin päästä mukulasta (naatit kannattaa muuten hyödyntää, mikäli ne eivät ole nahistuneita).  Lastaa punajuuret savustuspussiin ja sulje pussi huolella pakkauksen ohjetta noudattaen. Savusta punajuuria ensin vartin verran niin kuumassa kuin uunistasi lähtee, jonka jälkeen lämpötilan voi laskea kahteensataan ja jatkaa savustamista punajuurien koosta riippuen vielä 30-45 minuuttia (riippuen punajuurien koosta). Otettuasi pussin ulos uunista, jätä se vetäytymään siksi aikaa kun valmistelet kastikkeen.

Sekoita ranskankermaan za’atar, suola sekä puolet sumacista. Maista – kastikkeessa saa olla mielestäni reilusti makua ja suolaisuutta, punajuuret kun ovat melko makeita. Laita kastike hetkeksi jääkaappiin vetäytymään.

Pese suolaheinä ja irroita varsista lehdet. Jätä vaurioituneet lehdet käyttämättä. Avaa pussi varovasti ja halkaise punajuuret. Kun ne ovat hieman jäähtyneet, voit lusikoida jokaiselle puolikkaalle nokareen mausteista ranskankermaa sekä muutaman suolaheinän lehden. Ripottele pinnalle vielä hieman sumacia ja tarjoile haaleana.

Juhannuspöydässä juotiin Pratschia – tämä yrttisen sitruksinen ja hedelmäinen luomu- Grüner Veltliner raikasti makeat ja savuisen mausteiset punajuuret erinomaisesti 

Ps. Za’atar on mm. oreganoa ja seesaminsiemeniä sisältävä mausteseos arabialaisesta keittiöstä. Mausteesta hieman lisää edellisessä za’atar -reseptissäni 🙂

Comments ( 2 )

  1. Nanna
    Tässä varmaan parasta KAIKKI!
    • Juulia
      :D

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.