Itsenäisyyspäivän menu – viimetipan vinkit

by Juulia 0 Comments
Itsenäisyyspäivän menu – viimetipan vinkit

Olen taas kerran hyvissä ajoin liikkeellä, kun näin kaksi päivää ennen The Päivää alan miettimään Suomen satavuotistarjoiluja. Olen toisaalta siinä mielessä hyvässä asemassa, että en ole järjestämässä itse mitään kemuja, vaan lähdössä valmiiden pöytien äärelle. Lupasin kuitenkin kantaa korteni kekoon tarjoilujen järjestämisessä, joten jonkinlainen itsenäisyyspäivän menu sitä on minunkin sitten lopulta mietittävä 😀

Meillä on itseasiassa tiedossa oikein tuplajuhla, sillä 6.12. sattuu olemaan myös kummityttöni 1-vuotispäivä. Juhlimme päivällä kummien ja suvun voimin aurinkoista pikkuneitiä ja hänen hienosti ekasta vuodesta suoriutuneita vanhempiaan, ja iltaa kohden siirrytään mukavasti sohvan äärelle katsomaan kun silmää tekevät kättelevät toisiaan. Ihan niinkuin ollaan tällä kaveriporukalla tehty ammoisista ajoista asti!

Koska lupauduin itseasiassa tuomaan paikalle suolaisten juhlatarjoilujen lisäksi myös 1-vuotiskakun, ei minulla tosiaankaan ole tässä seuraavina päivinä aikaa alkaa väsäämään mitään kovin työlästä. Olen tehnyt aikuisiälläni vain muutaman täytekakun ja vasta yhden kerroskakun (jonka tein vaatimattomasti omiin häihini), joten haluan varmistaa ensin että saan sen kakun kasaan, ennen kuin pistän tikkuakaan ristiin niiden muiden ruokien kanssa. Kakun koristelunkin olen jo päättänyt hoitaa ihan ilman mitään taitoa vaativia kommervenkkejä … eli tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.

blinikakku

Jos mulla olisi yhtään enemmän aikaa, toisin juhlaan synttärikakun lisäksi blinikakun tai vegaanisen voileipäkakun, mutta eihän mulla ole. Onneksi juhlien emäntä on jo ilmoittanut tekevänsä blinipannaria, johon lupasin sitten vain huolehtia vegaaniset täytteet (eli tehdä porkkalaa, joka muuten pitääkin laittaa tekeytymään jo nyt, hupsista).

Blinikakunkin tosin vääntäisi suht helposti kaupan valmiista blineistä – suurin osa raaka-aineistahan nimittäin tulee jokatapauksessa lähes suoraan purkista, vink vink! En nyt sitten lähde siihen puuhaan kuitenkaan itse tällä kertaa 🙂

Porkkala valmistuu pitkälti itsekseen … paitsi se porkkanoiden kuoriminen, siihen kyllä saa uppoamaan niin aikaa kuin hermojakin.

Ajattelin myös kaivella kaapistani kaikki mahdolliset siemenet ja pähkinät joita sinne aina tuppaa kertymään ja tehdä niistä kräkkereitä soveltaen tätä ohjetta.

Pellavansiemenistä turvotetun “pellavaliman” avulla melkeinpä minkälainen pähkinä- ja siemenyhdistelmä vaan nimittäin taipuu kräkkeriksi, ja maustamisessakin on vain mielikuvitus rajana. Testattuja ja toimivia yhdistelmiä ovat esim. timjami-suklaa-chili sekä rosmariini-manteli – päälle esim. sipaisu pehmeää vuohenjuustoa ja vaikkapa sesonkihedelmää persimonia niin johan toimii!

Vielä vaivattomammin kräkkerin vääntää tietysti valmiista siemennäkkäriseoksesta, jollaisia minulla on kaapissani yleensä myös aina. Niitäkin voi sitäpaitsi maustaa just omaan makuun, tilanteeseen ja tykötarpeisiin sopiviksi.

Siemenkräkkerit = pari blenderin surausta ja tovi uunissa, valmista! Suklaaseen dippaamisen voi kiireinen skipata.

muhammara

Kräkkerin kaveriksi yritän ehtiä tekemään vielä jonkinlaisen tahnan. Hummus olisi ehkä kaikkein helpoin ja nopein valmistettava, mutta mikäli vain aika riittää, tekisi mieleni vääntää punaisista paprikoista ja saksanpähkinästä valmistettavaa koukuttavan intensiivistä muhammaraa.

Paprikoiden paahtamisessa ja kuorimisessa saa kulumaan aikaa vähän liiaksikin, mutta onneksi muhammarankin kanssa voi halutessaan oikaista ja käyttää itse paahdettujen paprikoiden sijaan kaupan paahdettua paprikasäilykettä. Lopputulos ei toki ole ihan sama, mutta varsin hyvä kuitenkin!

Jos en ehdi, niin sit vain kaupasta se hummuspurkki mukaan!

Hihassani on vielä muutama juhlava mutta nopeasti valmistettava tuliainen tarjoilupöytään edellisvuosilta, nimittäin helpot mutta tyylikkäät tryffelipopparit (ilman parmesaania tosin, #notonmypasta) sekä pullo hyvää oliiviöljyä, herkkuleipä ja kotitekoinen dukkah! 

Ja sitten jos aika ei riitä kuin kaupassakäyntiin…

Bongasin juuri Jotain Maukasta -blogista nerokkaan idean mätisipseistä. Niiden tekeminen ei paljoa kokkailua vaadi, mutta ne ovat silti tilaisuuteen sopivasti juhlavia. Tykötarpeet vain kaupasta mukaan ja sipsit kokoaa hetkessä juhlapaikalla! Myös Kokit ja potit -blogissa oli kiireiselle sopiva näyttävä idea juhlajuomaksi: hattarakuohari

Enköhän minä siis jotain saa paikalle sen kakun lisäksi tuotua. Kukkia ja sipsejä ainakin 😀 Miltäs itsenäisyyspäivän menu näyttää teillä?

Ps. Tryffelipopparit, dukkah, porkkala, muhammara ja siemenkräkkerit sopivat muuten kaikki myös vegaaneille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. En tiedä teistä, mutta meidän kaveriporukassa yhteiset juhlaruoat väsätään hyvin usein nämä seikat huomioonottaen, niin käyvätpä herkut sitten kaikille!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.