Sienileipä ♥ aka hobittileipä 2.0
Silkkisen pehmeää munakokkelia, kullanruskeita valkosipulisiivuja, reilusti sieniä ja rapeaa salviaa… Siinäpä sienileipä, joka kelpaisi varmasti hobitille! Blogini historiasta löytyy jo yksi sienileipä nimellä ”hobittileipä” mutta ihan näin överiä en siitä silloin tehnyt. Hobittileipä 2.0 nimittäin sisältää paistettuja sesongin sieniä JA friteerattuja enokisieniä, rutosti valkosipulia ja salviaa, sekä suorastaan maagista 15 sekunnin munakokkelia! Ei tarvitse olla hobitti tietääkseen, että nyt ollaan herkkuleivän äärellä. Pitää vain olla sienien ystävä!
Hobittien jäljillä
Joka syksy kun illat pimenevät ja lämpömittari lähenee nollaa, minun tekee mieli matkata eräiden pienten ja nälkäisten tuttujen luo kyläilemään. Nimittäin Hobittilaan! Olen lukenut J.R.R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta trilogian toistakymmentä kertaa, ja lähes poikkeuksetta aina syksyllä. Tuttujen maisemien ja hahmojen pariin palaaminen uudelleen ja uudelleen on lohdullista, eikä se haittaa lainkaan että muistaa kirjan tapahtumat jo ulkoa. Sitäpaitsi, vaikka olen itse melko pitkä, pukeudun mieluiten mustaan eivätkä jalkani ole erityisen karvaiset, olen varmasti kaukaista sukua hobiteille. Söisin varsin mieluusti ainakin sen kuusi ateriaa päivässä ja rakastan sieniä! Ainoa mikä minua rajoittaa, on aika, raha ja vatsalaukun tilavuus. Heh…
Toki kuusi ateriaa päivässä on ihan toteutettavissa, kunhan vain syö pieniä ja kepeitä annoksia. Siis EI sellaisia voilla, munakokkelilla ja sienillä lastattuja turboleipiä, mitä tänään täällä esittelen 😀 Tämän leivän kuvittelen valmistuvan nuotiolla, kun on ottanut luvattoman oikotien sieniapajistaan kuuluisan naapurin maiden läpi. Ja silloin ei voissa säästellä. Eikä sienissä!
Tänä syksynä kirjan lukemiselle ei ole liiennyt aikaa, mutta onneksi sentään sienileipiä on ehditty syömään jo useampikin. Ajattelinkin itseasiassa kokeilla elämäni ensimmäistä kertaa äänikirjan kuuntelemista, jospa saisin sillä konstilla hobitit seurakseni tänäkin syksynä?
Hobittiruokaa videolla
Jos olet kaltaiseni hobittien ja ruuan ystävä, suosittelen muuten lämpimästi kurkkaamaan Binging with Babish kanavan videot hobittiaterioista (tai no, nykyään kanava on nimeltään Babish Culinary Academy). Mainio LOTR Special Part 1 -video löytyy täältä ja LOTR Special Part 2 puolestaan täältä!
Sesongin kuin sesongin sienileipä
Tarkoitukseni oli saada tämä juttu valmiiksi jo aikaisemmin tänä syksynä, jolloin paras metsäsieniaika oli vielä meneillään. Mutta ei, elämä ei ole suonut aikaa kirjojen lukemiselle, saatikka sitten blogihommille! Onneksi sienileipä kuitenkin on aina sienileipä, oli sienenä sitten mitä vaan. Aivan parasta nämä leivät silti ovat, kun sienet ovat kotimaisia metsäsieniä! En tiedä mitään parempaa kuin voissa paistettu kantarelli, herkkutatti, suppilovahvero, lampaankääpä… Uuh!
Suppiksia ja joitain muitakin metsäsieniä onneksi saa vielä näin marraskuun alussa kaupasta. Mutta, kuten kuvistakin näkyy, olen tehtaillut sienileipiä myös kasvatetuista sienistä! Kaikki kaupasta löytyvät viljellyt sienet toimivat tässä ohjeessa. Voit paistaa leivälle kuningasosterivinokasta, portobelloja, shimejisieniä, siitakkeita tai herkkusieniä, hyvää tulee varmasti. Erityisesti rakastan kuitenkin kruunata sienileipäni friteeratuilla enokisienillä!
Friteerasin enokeja ekan kerran vissiin muutama vuosi sitten vegaanisten ”kampasimpukoiden” kaveriksi, ja olen sittemmin täyttänyt niillä mm. vegaanisia temakeja sekä sushiwrappejä! En ole mikään maailman suurin friteerauksen ystävä, mutta enokisienet eivät tarvitse juuri senttiä syvempää öljyä ja pikkuruisessa teräskattilassa ne valmistuvat varsin nopeasti. Ne ovat rapeita ja hauskan näköisiä, ja nostavat annoksen kuin annoksen nopeasti arkisesta juhlavaksi! Sienien friteerausöljyn voi pullottaa sen jäähdyttyä ja käyttää kaikenlaiseen muuhun suolaiseen kokkailuun.
Helmikuinen sienileipä shimejisienillä, portobelloilla, herkkusienillä ja friteeratulla enokilla! Näiden leipien päälle friteerasin myös kukkivaa kiinansipulia.
Lokakuinen sienileipä kantarelleilla ja friteeratulla enokilla!
15 sekunnin munakokkeli
Jo mainitsemani taianomainen 15 sekunnin munakokkeli on peräisin Lady and Pups -blogista, enkä voi suositella tätä munakokkelin valmistutapaa lämpimämmin! Supernopeasti valmistuvan munakokkelin salaisuus on perunajauho, joka ”suurustaa” munaseoksen ennätysnopeasti. Bonuksena munakokkelista tulee uskomattoman silkkistä. Vähän kuin munakokkelikiisseliä? (Okei, tämä kuvailu ei kuulosta kovin houkuttelevalta… mutta kuvittele kiisselin rakenne munakokkelissa!) Olen kokeillut vuosien varrella monenlaisia munakokkeliohjeita, mutta tämä Mandy Leen 15 sekunnin ohje on ylivertainen! (Vertaa vaikka tähän 15 minuutin ohjeeseeni parin vuoden takaa – lopputulos on yhtä silkkinen ja kermainen, aikaa kuluu rutosti vähemmän…)
Teitpä siis sienileivän sitten metsäsienillä tai kaupan sienillä, lastaa leivälle reilusti tätä ihanaa pikakokkelia. Toivottavasti tämä ”Hobittileipä 2.0” maistuu sinulle yhtä hyvin kuin minulle!
Hobittileipä 2.0 aka sienileipä & 15 sekunnin munakokkeli
Raaka-aineet:
- 50 g luomuvoita
- 5-6 valkosipulin kynttä (tai 1-2 yksinkyntistä valkosipulia)
- 200 g sieniä
- 2 viipaletta hapanjuurileipää / maalaisleipää tms.
- salvianlehtiä
- suolaa + vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
Friteeratut enokisienet (halutessasi):
- 100 g enokisieniä
- 1-2 dl neutraalinmakuista kasviöljyä
Munakokkeli:
- 3 luomumunaa
- 1½ rkl (kasvi)maitoa
- 2¼ tl perunajauhoa
- suolaa + vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
- 50 g voita
Ohjeet
Valmistelut:
- Puhdista ja pilko käyttämäsi sienet - herkkusienet, tatit ja lampaankäävät voi viipaloida, isommat kanttarellit tms. puolittaa, suppilovahveroille ja shimejisienille ei tarvitse tehdä oikein mitään. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Viipaloi kaksi reilua palaa leivästä.
- Valmistele munakokkeli: Sekoita pienessä kulhossa (kasvi)maito ja perunajauho tasaiseksi. Riko sekaan kolme kananmunaa ja sekoita huolella. Jätä munaseos odottamaan myöhempää vaihetta.
Friteerattu enoki & loppuvalmistelut:
- Tässä välissä on hyvä laittaa friteeratut enokit valmistumaan mikäli haluat niitä leivillesi. Kuumenna halkaisijaltaan mahdollisimman pienessä kattilassa sentin verran neturaalinmakuista kasvisöljyä n. 175 asteeseen. Leikkaa enokinipusta kuiva tyvi pois ja jaa nippu 6-8 osaan.
- Friteeraa enokinippuja yksi kerrallaan öljyssä muutama minuutti, tai kunnes enoki on kullanruskea ja rapea. Käännä niput frittaamisen aikana kerran ympäri. Nosta niput talouspaperin päälle valumaan kunnes kaikki enokit on fritattu. Pidä lämpimänä esim. 75-80 asteisessa uunissa, tai lämmitä enokit vielä juuri ennen leivän kasaamista paistinpannulla.
- Loput valmistelut: Kuumenna paistinpannussa 50g voita ja lisää sekaan kourallinen salvianlehtiä. Kun salvianlehdet rapeutuvat, kalasta ne pannusta pieneen kulhoon tai lautaselle odottamaan leivän kokoamista. Lisää pannulle sitten sienet ja valkosipulisiivut ja paista ne voissa kullanruskeaksi. Pidä lämpimänä!
- Paahda vielä leipäviipaleisiin samalla pannulla väriä molemmin puolin, tai paahda viipaleet paahtimessa. (Meillä ei ole leivänpaahdinta) Nosta leipäviipaleet kahdelle lautaselle.
15 sekunnin munakokkeli:
- Sitten on aika paistaa munakokkeli, joka syntyy noin 15 sekunnissa. Leivät kannattaa koota ja tarjota heti kokkelin valmistuttua. Ole siis valmiina nopeaan toimintaan!
- Sekoita munaseos tasaiseksi ja kippaa se paistinpannulle. Odota 3 sekuntia ja ota pannu pois liedeltä. Pyöritä munakokkelia paistolastalla rauhallisesti pohjia ja reunoja myöten 12 sekunnin ajan, tai kunnes se on juuri ja juuri hyytynyt ja kauniisti laskoksilla.
Leivän kokoaminen:
- Kippaa munakokkeli leiville pannulta heti kun se on valmis. Ripottele pinnalle suolaa ja vastarouhittua mustapippuria.
- Nostele munakokkelin päälle paistetut sienet ja valkosipuli, fritatut enokit sekä rapeat salvian lehdet. Tarjoile heti!
Huom:
- Turhan tiskin välttelijä saa kaiken tehtyä yhdellä ja samalla paistinpannulla tässä järjestyksessä: Paista salvianlehdet, paista sienet & valkosipuli, paahda leivät ja tee lopuksi munakokkeli.
- Mikäli teet leiville fritattuja enokisieniä, ne kannattaa kuitenkin fritata omassa, halkaisijaltaan mahdollisimman pienessä kattilassa tai kasarissa! Enokin friteerausöljyn voi pullottaa jäähtyneenä omaan pulloonsa ja käyttää vielä ruuanlaittoon. Säilytän öljyn jääkaapissa.
- Salviaa ei ole pakko paistaa, ja voit toki maustaa leivät myös muilla yrteillä. Esim. timjami, rakuuna ja lehtipersilja toimivat hyvin!
Vastaa