Shiso ♥
Shiso, oi shiso. Ihana shiso! Lempiyrttini shiso on ollut meillä käytössä menneenä kesänä ennennäkemättömällä tahdilla, sillä tänä vuonna olen kasvattanut sitä parvekkeella itse! Ostin alkukesästä Ahlbergin puutarhalta sekä vihreän että punaisen shison taimen, ja sain ne ilokseni kukoistamaan vahvoina läpi kesän. Parturoin kasveista viimeiset lehdet vasta nyt!
Kun shisoa on kerrankin ollut saatavilla yllin kyllin läpi kesän, olen uskaltautunut kokeilemaan sen kanssa sellaisiakin ohjeita, joihin uppoaa shisoa enemmän. Harvemmin raaskin upottaa johonkin ruokaan kokonaisen nipun shisoa, mutta sellainenkin luksus on ollut mahdollista! Ja niinpä testiin on päässyt myös pitkään himoitsemani shiso pesto.
Shiso eli kähäräveripeippi (Perilla frutescens var. crispa) on minusta kaikissa variaatioissaan ja muodoissaan sanoinkuvaamattoman hyvää. Sen mausta löytyy reilusti raikasta minttua, sitrusaromeja ja ripaus basilikaa, mutta myös mausteisia, jopa pippurisia sävyjä. Shisoa käytetään paljon varsinkin japanilaisessa sekä korealaisessa keittiöstä, mutta minä olen laittanut sitä nyt ihan kaikkeen.
Shisoa lautaselle ja lasiin!
Siis miksi en kokeilisi mihin kaikkeen tämä ihana yrtti taipuu, kun sitä on kerrankin ollut käsien ulottuvilla näin runsaassa määrin? Shisoa onkin nautittu niin risotossa, kuin larbissa, kuin matchanuudeleissa, kuin cocktaileissakin. Lykkäsin sitä tietysti myös blogin 10-vuotisjuhla-ateriaan! Edellisvuosien tapaan olen säilönyt pienen osan toki kuitenkin myös syksyn varrelle. Kaapista löytyy tuoreet varastot shiso suolaa ja shiso etikkaa, ja lisäksi olen tehnyt shisosiirappia sekä säilönyt osan lehdistä kokonaisina suolaan.
Kun oma varastoni on nyt lopulta ehtynyt, tilasin vielä viimeiset tuoreet makupalat mahtavasta Uudenmaan Ruoka -palvelusta, koska heidän valikoimastaan löytyy edelleen Ahlbergin puutarhan shisoa reiluina nippuina. Ja lopulta aika oli kypsä kokeilulle, johon en tähän mennessä ole raaskinut tätä kallista herkkua ennen upottaa: shiso pesto!
Shiso pesto
Vihreästä shisosta, pistaaseista ja öljystä surautettu raikkaan aromaattinen shiso pesto on ihanaa pastan ja nuudeleiden kanssa! Kaveriksi sopii hyvin niin tuoreet ja mehevät tomaatit, kuin kuvissa näkyvä kylmäsavustettu lohenmätikin. Miksei parmesaanikin? Itse jätän juuston tästä pestosta mieluiten kuitenkin pois, ettei shison aromi saa liian vahvaa kilpailijaa.
Shiso pesto vaatii reilusti shisoa jotta se maistuu, joten en kokkaisi sitä, ellei kotona todellakin olisi niin runsaasti shisoa just nyt. En tiedä kuinka monella teistä on sama tilanne – ehkä melko harvalla? Mutta hei ihan siltä varalta että joku muukin joskus hukkuisi shisoon, löydät alta shiso peston ohjeen. Siihen sitä saa uppoamaan runsain mitoin 😀
Shiso pesto
Tarvikkeet
- mortteli, sauvasekoitin tai tehosekoitin
- jäitä
Raaka-aineet:
- 40 g vihreitä shison lehtiä (n. 16-20 isoa shison lehteä)
- 20 g kuorittuja pistaasipähkinöitä
- 1 pieni valkosipulin kynsi
- ¾ dl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- ½-1 tl vaaleaa misotahnaa (tai suolaa maun mukaan)
- 1 tl sitruunmehua
Ohjeet
Valmistelut:
- Jotta shiso säilyttäisi pestossa kauniin vihreän värinsä, se kannattaa ensin ryöpätä.
- Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi. Nosta viereen jääkylmällä vedellä ja jäillä täytetty kulho. Dippaa shison lehdet yksi kerrallaan kiehuvaan veteen 15 sekunniksi, nostaen ne tämän jälkeen kattilasta jääkylmään veteen. Anna lehtien olla jäävedessä niin pitkään, että ne jäähtyvät täysin. Nosta lehdet sitten keittiöpyyhkeen päälle valumaan.
Shiso pesto:
- Poista shison lehdistä puisevat varret ja purista niistä enin vesi pois. Kuori valkosipulin kynsi ja raasta tai litistä kynsi isoon mortteliin, silppuriin tai sauvasekoittimen kulhoon. Mittaa perään pähkinät, öljy, shiso ja miso, ja surauta / nuiji pesto karkeaksi tahnaksi.
- Mausta pesto sitruunamehulla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Ohenna koostumusta halutessasi lisäöljyllä.
- Shiso pesto säilyy jääkaapissa ilmatiiviisti peitettynä 3-4 päivää.
Vastaa