Kävin viime vuonna Vilnassa ja rakastuin. Sekä kaupunkiin (ihana!!!) että paikalliseen ruokaan! Täytetyt perunamykyt eli Cepelinai: aah. Fine dining ravintola Džiaugsmas: AAH! Mutta mikä sykähdytti kuitenkin kaikista eniten, oli liettualainen kylmä punajuurikeitto Šaltibarščiai: aahhhhhhhhhhh!!!!! ♥
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai eli kylmä borssikeitto on sähköisen pinkki ilmestys, joka kuuluu lukemani mukaan liettualaiseen kesään yhtä tiiviisti kuin hyttyset ja saunavihta suomalaiseen. Šaltibarščiai on kirjaimellisesti ”kylmä borssi” – osuva nimi tälle ruualle – mutta lisäisin nimeen kyllä vielä adjektiivit herkullinen, helppo ja yksinkertainen!
Tämä virkistävä kylmä punajuurikeitto syntyy valmiiksi kypsennettyjä punajuuria käyttämällä alle kymmenessä minuutissa toisin kuin serkkunsa, perinteinen kuuma punajuuriborssi. Vaivanäköä vaaditaan lähinnä pilkkomisessa ja ainesten yhteen sekoittamisessa, sitten vain odotellaan! Ideaalitilanteessa keiton kannattaa siis antaa tekeytyä jääkaapissa jonkin aikaa ennen syömistä (mieluiten ihan yön yli), mutta aktiivinen työvaihe on ohi hujauksessa. Minä teenkin tätä siksi kerralla aina vähintään tuplasatsin, kun samalla (edelleen: tosi vähällä) vaivalla valmistuu helposti useamman päivän nopea ateria.
Kylmä borssikeitto
Šaltibarščiain raaka-aineet ovat netin kaivelun perusteella lähes poikkeuksetta seuraavat: kefiiri, punajuuri, kurkku, sipulinvarsi, tilli ja kananmuna, joskus mukaan lisätään vielä retiisiä. Pitkälti samaa kaavaa noudattaa myös puolalainen kylmä punajuurikeitto chlodnik, sekä Venäjän ja Ukrainan alueella syötävät holodnik ja svekolnik!
(Yritin aikani selvitellä, olisiko kylmästä borssikeitosta vielä muitakin versioita, mutta tähän hätään en muita bongannut – kerrothan kommenteissa jos tiedät! EDIT: Nyt löytyi Taste Atlasin Instagramista punajuurikeittograafi, josta näkee miten eri alueiden kylmät punajuurikeitot eroavat toisistaan.)
Jollei punajuuria lähde keittämään kypsäksi itse, on tämän keiton valmistus todella yksinkertaista. Ainekset vain pilkotaan ja sekoitetaan yhteen, ja kas, kylmä borssikeitto on valmis. Osassa lukemistani resepteistä keitetty kananmuna tarjoillaan keiton päältä, osassa se taas sekoitetaan soppaan mukaan. Osa ohjeista käyttää etikkapunajuuria ja/tai -kurkkuja. Sen suurempia variaatiota en ohjeelle kuitenkaan löytänyt! Välillä keiton päälle ladotaan kinkkua tai ravunpyrstöjä (sanoo Wikipedia), mutta oli miten oli, kylmä borssikeitto tarjoillaan perinteisesti aina kuumien perunoiden kanssa.
Kylmä borssikeitto, kuuma peruna
Koska kokemukseni liettualaisesta kylmästä borssista on vain ne kolme Vilnassa syömääni soppaa, vietin aikaa netissä löytääkseni reseptille sopivia referenssejä. Ohjeet joiden perusteella lähdin kokkaamaan kylmää borssia olivat tämä My Food Odyssey -blogin ohje sekä tämä The Norhern Vox -blogin ohje! Minä tein keiton vakumoiduista punajuurista ja koska olen suuri punajuuren ystävä, laitoin punajuuria keittoon suhteessa enemmän kuin mitä näissä ohjeissa suositeltiin. Voi olla että sopasta tuli liiankin sakea!
Kuvauspäivänä nälkä ei ollut niin suuri, että olisin keitellyt keiton kylkeen perinteisesti perunoita, tarjoilin keiton siksi perunan sijaan hapanjuurileivän kera. Vilnassa kylmän keiton ja kuumien tilliperunoiden yhtälö tuli kuitenkin kokeiltua, ja voin lämpimästi suositella myös tätä perinteisintä tarjoilutapaa!
Šaltibarščiai eli kylmä borssikeitto
Tarvikkeet
- raastin
Raaka-aineet:
- 500 g kypsiä punajuuria (itse keitettyjä tai vakuumipakattuja)
- 1 l kefiiriä
- 2 avomaan kurkkua (n. 200g)
- 1-2 sipulin vihreät varret (tai 1-2 kevätsipulinvartta)
- tilliä (maun mukaan)
- suolaa, vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
- 1 tl valkoviinietikkaa (halutessasi)
- n. 100 g retiisiä (halutessasi)
Tarjoiluun:
- 2-4 kananmunaa
- tilliä
- 4-8 uutta perunaa / viipaletta leipää (halutessasi)
- voita (halutessasi)
Ohjeet
- Raasta kypsät punajuuret isoon kulhoon raastimen isolla terällä. Kuori ja kuutioi kurkku (sekä halutessasi retiisit) pieneksi kuutioksi ja hienonna sipulinvarret, lisää molemmat punajuuren sekaan.
- Kaada kefiiri muiden raaka-aineiden päälle. Sekoita huolella! Mausta kylmä borssi maun mukaan hienonnetulla tillillä, suolalla ja pippurilla, sekä halutessasi pienellä lorauksella etikkaa.
- Jätä keitto tekeytymään jääkaappiin ainakin tunniksi mutta mieluiten yön yli.
Tarjoilu:
- Keitä kananmunat koviksi, jäähdytä ja kuori. Tarjoile kylmä punajuurikeitto kananmunan ja tuoreen tillin kera!
- Perinteisesti kylmä borssikeitto tarjoillaan kuumien keitettyjen perunoiden kera (jotka tarjoillaan omalta lautaseltaan etteivät ne lämmittäisi keittoa), mutta lisukkeena voi tarjoilla myös leipää. Mikäli tarjoilet keiton perunoiden kera, keitä perunat kypsiksi suolatussa vedessä muutaman tillinvarren kera.
Oletko syönyt jotain variaatiota kylmästä punajuuriborssista? Kerro!
Vastaa