Endiivi ♥
Endiivi eli salaattisikuri on yksi lempirehujani. Silloin kun se on sesongissa, ostan sitä harva se viikko! Rakastan endiiviä sekä raakana että paistettuna, ja lisään sitä mieluusti myös keittoihin, muhennoksiin, risottoon, pastaan, pizzaan… Harvassa on ne suolaiset ruuat, joihin endiivi ei sopisi.
Innostuinkin siksi suuresti, kun bongasin taannoin Hakaniemen hallista punaisia endiivejä. Lähikaupassa kun on tarjolla vain niitä tuttuja vaaleanvihreitä! Punainen endiivi on minusta hurjan kaunis ja aloin heti miettiä, mitä kaikkea näistä ihanuuksista oikein keksisi. Jotain kaunista, juhlavaa, yksinkertaista ja helppoa… Jotain, joka sopii vaikkapa pääsiäispöytään?
Punainen endiivi
Punainen endiivi on maultaan hieman vaaleanvihreää sisarustaan kitkerämpi. Kitkeryys miedontuu reilusti endiiviä kypsentäessä, mutta minusta punainen endiivi oli silti ihaninta raakana. Kitkeryyttä pitää vain tasapainottaa jollain makealla, happamalla, suolaisella ja rasvaisella.
Kaapista löytyi sopivasti paahteisella kookossokerilla ja vaniljalla maustettua vegaanista ruskistettua voita, sekä kaupan valmiita pikkelöityjä punasipuleita. Muuta ei oikeastaan olisi edes tarvittu, mutta tarjoilulautaselle päätyi esteettisistä syistä silti vielä lähikaupasta löytynyt syötävä kukka, leijonankita. Ja kas näin kaunis, näyttävä, juhlava ja yksinkertaisuudessaan herkullinen endiviisalaatti oli valmis! Välillä vähemmän on enemmän.
Makujen tasapaino
Aavistuksen makea, vaniljainen ja pähkinäinen vegaaninen voi on punaiselle endiiville loistava kaveri. Siitä löytyy sekä makeutta, rasvaisuutta että suolaisuutta tasapainottamaan endiivin kitkeryyttä. Kun happamanpirteät pikkelöidyt punasipulit hyppäävät vielä sekaan, on endiivin kitkeryys taltutettu, ja kokonaisuudessa on minusta ihana tasapaino!
Kitkeryys (katkeruus, karvaus) on monelle hankala maku, jota mieluiten vältellään kuin etsimällä etsitään lautaselle. En itsekään pitänyt monista kitkeristä asioista lapsena enkä vielä parikymppisenäkään, vaan opin rakastamaan vaikkapa punasikuria, katkeroita ja voikukanlehtiä vasta viimeisimmän vuosikymmeneni aikana. Sopivalla tasapainottamisella kitkeristä raaka-aineista tulee nopeasti vihollisen sijaan ystäviä! …Ja pian huomaatkin syöväsi kokonaisen tarjoilulautasellisen kitkerää punaista endiiviä ihan itseksesi.
Makujen tasapainottaminen on hauskaa hommaa! Rakastan lukea aiheesta (esim. täältä löytyy kiinnostava haastattelu kokonaisen kirjan verran kitkeryydestä kirjoittaneelta henkilöltä) ja testailla kotikeittiössä erilaisia makuyhdistelmiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös tasapainotushommissa on kyse makuasioista. Se, mikä maistuu minulle tasapainoiselta, saattaa olla toisen suuhun hippusen liian hapanta tai suolaista. Makeansietokykyni taas on lähes olematon ja olisin lähes poikkeuksetta valmis vähentämään sokerin määrää reippaasti milloin missäkin jälkiruuassa. Aivan sama, vaikka annoksen olisi valmistanut joku gastronomian huippunimi 😀 Niinpä tässäkin ohjeessa kannattaa seurata ensisijaisesti omaa suuta, eikä puntaroida suuntaa-antavia mittojani turhan tarkasti. Loppujen lopuksi, sinähän sitä ruokaa syöt.
Punainen endiivisalaatti
Jos etsiskelet pääsiäispöytään näyttävää, helppoa ja nopeaa vegaanista alkupalaa, tässä olis nyt sellainen! Koska sekä voi että punasipuli oli minulla kaapissa jo valmiina, ei tätä ”salaattia” (voiko voilla ja sipulilla silattuja endiivejä kutsua salaatiksi?) tehdessä vierähtänyt kuin muutama minuutti. Vegaanisen ruskistetun voin ohje löytyy täältä ja pikkelöityjen punasipulien ohje esim. Piapas- blogista. Minulla oli käytössä Satomestareiden marinoitu punasipuli, johon tutustuin taannoin kotiini lähetetyn tuotepaketin ansiosta, ja jota olen sittemmin ostanut lisää ihan itse. Mainio tuote, josta on iloa vaikka minkälaisissa annoksissa!
Huom. Mikäli et löydä kätösiisi kauniita punaisia endiivejä, maistuu salaatti aivan yhtä hyvältä punavihreänä.
Punainen endiivisalaatti
Raaka-aineet:
- 2-3 kpl punaista (tai vihreää) endiiviä (Koosta riippuen)
- 4-5 rkl pikkelöityä punasipulia (esim. Satomestarit. Voit myös pikkelöidä sipulit itse - yksi ohje linkattu alle!)
- 50 g ruskistettua vegaanista voita (Ohje linkattu alle!)
- ⅛ tl aitoa vaniljaa
- ¼ tl tummaa paahteista sokeria (Esim. kookossokeri, demerera)
- sormisuolaa (Maun mukaan!)
- syötäviä kukkia, esim. leijonankita tai orvokki
Ohjeet
Valmistelut:
- Jos aloitat salaatin tekemisen valmistamalla vegaanisen ruskistetun voin, varaa sen jähmettymiselle aikaa noin tunti. Mausta vegaaninen voi paahtovaiheessa tummalla sokerilla ja vaniljalla. Jos pikkelöit punasipulin itse, se kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä; mutta anna sipulin maustua ennen tarjoilua kuitenkin ainakin tunnin verran.
- Jos ruskistettu vegaaninen voi löytyy jääkaapista jo valmiina, nosta se huoneenlämpöön pehmenemään vartin verran ennen tarjoilua. Voita voi myös pehmittää lämpimässä vesihauteessa juoksevampaan muotoon. Mausta pehmennyt voi ripauksella aitoa vaniljaa ja paahteista sokeria, ellet tehnyt sitä voita valmistaessa. Sekoittele, kunnes sokeri liukenee voihin.
- Huuhdo endiivit ja leikkaa niiden tyvestä pieni pala pois. Poista mahdolliset vaurioituneet uloimmat lehdet. Irroittele endiivin lehdet yksi kerrallaan irti tyvestä. Välillä tyveä kannattaa leikata pois hieman lisää, jotta saa irroteltua sisemmätkin lehtiä rikkomatta niitä.
Endiivisalaatti:
- Lado endiivin lehdet laakealle tarjoilualustalle tai suoraan tarjoilulautasille. Sekoita pehmennyt vegaaninen ruskistettu voi tasalaatuiseksi ja valuta se endiivien päälle niin, että jokaisella lehdellä on muutama voiraita. Nostele endiiveille sitten pikkelöityä punasipulia. Viimeistele annokset sormisuolalla ja syötävillä kukilla!
Huom:
- Vegaanisen ruskistetun voin ohje löytyy täältä! Toki tähän sopii myös eläinperäinen ruskistettu voi, johon kannattaa minusta tosin lisätä vegaanisen ohjeen mukainen määrä pähkinäjauhetta ruskistamisen loppuvaiheilla. Tai, lisää salaattiin pähkinöitä sellaisenaan. Maustan vegaanisen voin pekaanipähkinöillä ja hasselpähkinöillä, mutta endiivin kaveriksi sopii toki melkein mikä paahdettu pähkinä vaan, sekä pinjansiemenet!
- Pikkelöidyn punasipulin ohje löytyy esim. Piapas-blogista! Sipuli voi olla siivuna, renkaana tai silppuna, ihan kuinka itse tykkäät!
Löydät kaikki blogini endiiviä ja sikuria sivuavat jutut täältä!
Ja jos endiivi ei yksinkertaisesti ole juttusi, voi lautaselle latoa sen sijaan reilusti vaikkapa retiisejä! Retiisit ja voi on klassikkoyhdistelmä, joka maistuu yleensä kelle vaan.
Vastaa