Fenkolikeitto
Kannoin taannoin lähipellolta kotiini pitkätukkaisen kaunottaren: biodynaamisesti viljellyn fenkolin runsaasti rönsyilevine lehtineen. Fenkoli on suurta herkkuani ja syön sitä ympäri vuoden käyttäen aina myös lehdet. Harvoin kaupasta kuitenkaan löytyy näin upeita ja runsaslehtisiä yksilöitä, oli kotimaisen fenkolin sesonki tai ei! Saatikka että kyseessä olisi niin läheltä kasvatettu fenkoli kuin tämä! Sanomattakin on selvää, että tällaisesta fenkolista hyödynnetään ihan jokainen pätkä, yhtäkään vartta tai lehteä ei jätetä käyttämättä!
Ja kas näin syntyi ihanan pehmeä ja täyteläinen valkopavuilla rikastettu fenkolikeitto, jonka päälle ripottelin paistettuja salvian lehtiä sekä valkosipulin ja salvian kera paistettuja leivänmuruja.
Oikotie keiton äärelle tässä!Kaupunkilaisten oma pelto
Sekä keittoon upottamani fenkoli että leivänmuruja maustaneet salvianlehdet olivat kotoisin samasta osoitteesta: Herttoniemen kartanon viereiseltä pellolta, jossa sijaitsee toinen Kaupunkilaisten omista pelloista. Kaupunkilaisten oma pelto on Herttoniemen ruokaosuuskunnan perustama pelto, joka toimii kuluttajavetoisella kumppanuusmaatalousmallilla. Siinä osuuskunnan jäsenet sitoutuvat ostamaan kunkin satokauden tuotannosta osuuden, ja viljelijä puolestaan sitoutuu hoitamaan peltoa parhaan taitonsa mukaan hyvän sadon aikaansaamiseksi.
Jos haluaa tietää mistä ruoka tulee, suosii luomua ja lähiruokaa, muttei ole itse erityisen viherpeukalo (tai ei ole maaplänttiä mitä alkaa viljellä), on tämä systeemi aikamoinen win-win. Viljelijä tietää, että kaikelle mitä hän viljelee on ostaja valmiina. Ostaja taas tietää miten ja missä sato on kasvatettu. Apajille pääsee liittymällä osuuskuntaan, jonka jälkeen voi ostaa satokausiosuuden joko valmiiksi kerättyinä satokausikasseina, tai keräämällä osuutensa sadosta itse, jolloin satokausimaksu on hieman pienempi. Jäsenyyteen kuuluu myös tietty määrä talkootoimintaa: istuttamista, kitkemistä, sato-osuuksien jakamista ja sen sellaista. Ja jos se ei riitä puuhasteluksi, niin itseviljelykin on mahdollista Korson pelloilla!
Olen monena vuonna miettinyt liittyväni jäseneksi kun tässä Herttoniemessä kerran asun. Se on silti aina jäänyt suunnitelman tasolle, kun kesälle osuu monesti pidempiäkin poissaoloja kotosalta. Toki osakkuuden voisi myös jakaa jonkun kanssa… Onneksi satokauden aikana tuossa Hertsikan pellolla järjestetään kuitenkin kaltaisilleni jahkailijoille kaikille avointa itsepoimintaa ja myyjäisiä, joissa pääsee käsiksi näihin ihaniin yrtteihin ja vihanneksiin!
Tämä sametinpehmeä fenkolikeitto sisältää fenkolin lisäksi mm. valkoisia papuja, sipulia ja kaurakermaa. Päälle tulee rapeaksi paistettuja salvian lehtiä, sekä salvianlehtien ja valkosipulin kera paistettuja leivänmuruja. Ihanaa!
Valkopavuilla rikastettu fenkolikeitto
Tarvikkeet
- sauvasekoitin / blenderi
Raaka-aineet:
Paistettu salvia ja rapeat leivänmurut:
- 4 rkl oliiviöljyä
- 12+4 kpl salvianlehteä
- 1-2 valkosipulin kynttä (koon ja maun mukaan)
- 6 rkl tuoreita leivänmuruja (eli tarvitset eilistä vaaleaa leipää! Voit käyttää leivän sijasta myös japanilaisia Panko-leivänmuruja.)
- suolaa (maun mukaan)
Fenkolikeitto:
- 3 rkl oliiviöljyä
- 200 g fenkolia lehtineen
- 1 keltasipuli (keskikokoinen)
- 3-4 valkosipulin kynttä (koosta riippuen)
- 10 salvian lehteä
- 2 purkkia isoja valkoisia papuja liemineen (täällä oli käytössä Pirkan 380/230g isot valkoiset pavut suolaliemessä)
- 4 dl maustamatonta kaurakermaa (esim. Planti)
- ¼ tl jauhettua valkopippuria (maun mukaan)
- suolaa (maun mukaan)
Ohjeet
Valmistelut:
- Pese ja kuivaa fenkoli, poista mahdolliset kuivat ja/tai vaurioituneet osat. Erottele vihreät tillimäiset lehdet fenkolista ja hienonna ne veitsellä kulhoon. Paloittele fenkoli varsineen muutaman sentin paloiksi. Kuori ja silppua keittoon tuleva sipuli ja valkosipulin kynnet. Leivänmuruihin tulevan valkosipulin voi joko hienontaa hyvin pieneksi tai raastaa.
- Murustele hieman kuivahtaneesta vaaleasta leivästä muruja noin 6 rkl verran – voit tarvittaessa käyttää myös japanilaisia Panko-leivänmuruja. Hienonna 10 salvianlehteä keittoa varten ja leivänmuruihin neljä (riippuen hieman minkä kokoisia salvian lehdet ovat – itse käytin tässä keskikokoisia lehtiä).
Paistettu salvia ja leivänmurut:
- Kuumenna ison kattilan pohjalla n. 4 rkl oliiviöljyä keskilämmölle. Paista 12 salvianlehteä öljyssä rapeaksi (3 per annos). Lehdet rapeutuvat tosi nopeasti, nosta ne valumaan talouspaperin päälle heti kun ne muuttuvat läpinäkyviksi ja varo polttamasta!
- Kaada salvian paistoöljystä noin puolet pieneen kuumutta kestävään kippoon odottamaan tarjoilua. Jätä loput kattilan pohjalle ja paista siinä leivänmurut, valkosipuli ja nelisen hienonnettua salvianlehteä kullanrapeaksi. Mausta suolalla ja kippaa rapeat leivänmurut sitten kulhoon odottamaan keiton tarjoilua.
Fenkolikeitto:
- Kuumenna samassa kattilassa n. 3 rkl oliiviöljyä keskilämmölle ja kuullota sipulia, valkosipulia ja fenkolia vähän väliä sekoitellen, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää kattilaan sitten kaurakerma sekä valkoiset pavut liemineen. Mausta suolalla ja valkopippurilla, kuumenna kiehumispisteeseen.
- Keittele seosta miedosti poreillen ja vähän väliä sekoitellen noin 10 minuuttia, tai kunnes fenkoli on pehmeää. Lisää kattilaan sitten fenkolin lehdet ja keittoa varten hienonnetut salvianlehdet. Kiehauta ja keittele vielä muutama minuutti.
- Nouki halutessasi kattilasta muutama kokonainen valkopapu sivuun tarjoilua varten. Soseuta kattilan sisältö sitten sauvasekoittimella tai (kuumuutta kestävällä) blenderillä niin sileäksi kuin pystyt. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa tai valkopippuria.
- Keitto saa olla koostumukseltaan paksua, mutta sitä voi tarpeen mukaan ohentaa vedellä, kauramaidolla, tai vaikka lorauksella valkoista vermuttia. Jos ohennat soppaa alkoholilla, kiehauta se vielä kertaalleen ennen tarjoilua.
- Annostele fenkolikeitto tarjoilukulhoihin. Ripottele pinnalle rapeita leivänmuruja ja paistettuja salvianlehtiä, sekä sivuun ottamasi valkoiset pavut. Valuta annoksille lopuksi jäljelle jäänyt salvian paistoöljy.
Huom:
- Huom! Fenkolin lehdet kannattaa hienontaa pieneksi – ainakin minun sauvasekoittimeni ympärille nimittäin kiertyi jokainen vähänkin pidemmäksi jättämäni tupsu tosi ikävästi. Jos sinulle sattuisi käymään samalla tavalla, niin muistathan irroittaa pistokkeen aina seinästä ennen kuin alat sörkkimään terää millään tavalla.
- Jälkiviisas tässä hei! Tajusin vasta nyt että keiton pinnalle olis kannattanut säästää myös hieman fenkolin tupsuja kertomaan siitä, että keitossa on hei muuten fenkoliakin! Sehän on lopputuloksessa muuten täysin näkymättömissä.
Sen jälkeen kun tajusin että valkoistenkin papujen liemen voi käyttää ruuissa (kuten kikhernepurkkienkin liemen), olen laittanut pavut keittoihin liemineen. Jos et halua tehdä niin niin valuta pavut ja käytä ohjeessa liemen sijasta vettä!
Vastaa