Savukala chowder
Savukala chowder: kermainen, paksu ja täyteläinen kalakeitto, jonka savuisuus on peräisin savustetusta järvikalasta! Savulahna, savusärki, savuahven, savumuikku… savustettua kotimaista järvikalaa on säilykkeinä kaupassa pilvin pimein. Lisää savuista buustia keittoon tuo vielä savustetut simpukat, säilykettä nekin!
Herkullinen savukala chowder valmistuu tarvittaessa lähes kokonaan säilykkeistä ja pakasteista, joten se on helppo väsätä silloinkin, kun kauppaan ei ole asiaa. Ja siinä tilanteessa olen itse ollut viimeiset pari viikkoa… joten ehkäpä tästä ohjeesta on iloa myös jollekulle teistä!
roskakalaa?
Tein loppuvuodesta pienen heräteostoksen pistäessäni taas yhtä Uudenmaan Ruoka -tilausta kasaan. Bongasin listalta Järvi-Suomen Kalatuotteen savukalapurkkeja ja laitoin uteliaana savulahnan ja savusärjen tilaukseen. Purkit tönöttivät kaapissa tovin, kunnes lopulta innostuin kehittämään niistä vihdoin jotakin! Eipä sillä että asialla olisi ollut kiire; nämä täyssäilykkeet säilyisivät huoneenlämmössä jopa viisi vuotta.
Olen ilolla seurannut, kuinka kaupasta löytyy nykyisellään enemmän ns. ”roskakalaa” – siis kalaa, jota ei syystä tai toisesta pidetä arvokalana. Helsingin yliopiston tutkija Matti Hannikainen avaa Roskakalako? -blogissaan roskakalan käsitettä, valottaen sitä kuinka ”roskakala” on tarkoittanut eri aikoina milloin mitäkin. Esimerkiksi hauki on ollut pahisten listalla, sillä sen ajateltiin petona ahnehtivan ne ”paremmat” kalat kitaansa meidän ihmisten syöttien tieltä ja verkkojen tieltä. Toisaalta, hauki on ollut Suomessa myös arvostettu ruokakala, kunnes 2000-luvulla sitä alettiin enenevässä määrin karsastamaan sen ruotoisuuden takia. Haukea sentään olen syönyt minäkin – niin lapsena kuin aikuisena (kurkkaa täältä herkullinen haukipullieni resepti) – mutta esim. särjet ja lahnat isoisäni heitti aina lokeille. Harmi, sillä olisin Ukin innokkaana kalakaverina maistanut kyllä mitä vaan!
Kotimaista kalaa!
Oppaani kestävälle kalan kuluttamiselle eli WWF:n kalaopas näyttää kotimaisen hauen, särjen ja lahnan syömiselle silkkaa vihreää. Särkikaloja ei juuri kalasteta ruuaksi, minkä vuoksi niiden kannat voivat paikoin olla jopa ylitiheitä. Runsas särkikalakanta rehevöittää vesistöä vaikka seassa saalistaisi kuinka iso ja nälkäinen hauki. Ehkäpä me isommat pedot jotka kalaa myös syömme voisimme myös kantaa kortta kekoon.
Tuotteet kuten Järkisärki sekä Järvi-Suomen kalatuotteen jauhettu savulahna tekevät vähemmän arvostetuista kaloista laajasti saatavia ja helppokäyttöisiä. Savulahnaa ja -särkeä voi laittaa leivän päälle, pizzaan, pastaan, kiusaukseen, pataan, munakkaaseen, keittoon… mihin vaan mihin nyt muuten käyttäisi vaikkapa purkkitonnikalaa. Ja vesistö kiittää!
(En ole todellakaan kala-asioiden ekspertti, joten lue aiheesta lisää esim. tästä Ylen jutusta,tai tästä Helsingin Yliopiston jutusta, tai tästä Kuluttajaliiton Syö Hyvää -hankkeen jutusta!)
Savukala chowder
Upotin savukala chowder kattilalliseeni viimeeksi herkullisen savulahnan lisäksi savustettuja simpukoita, sekä palan tuoretta haukifilettä. Yhtä hyvin sekaan olisi silti voinut laittaa jotain muutakin kotimaista järvikalaa, kuten ahventa tai kuhaa! Kalatiskiltä, tai pakastimesta.
Savukala chowder
Raaka-aineet:
- 25 g luomuvoita (tai 2-3rkl kasviöljyä)
- 10 cm pätkä purjon vaaleaa osaa
- 1 varsi selleriä (n. 50g )
- 1 iso porkkana (n. 100g)
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- 1/4 tl cayennepippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- 3-4 kynttä valkosipulia (tai 1 yksikyntinen)
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 8 dl kalalientä
- 3 isoa jauhoista perunaa (n. 400g)
- 400 g vaaleaa kalaa fileenä (hauki, ahven, kuha) (tai pakasteseitä)
- 1 purkki savusimpukoita (tai n. 200g pakastettuja sinisimpukoita)
- 1 purkki savustettua järvikalaa, esim. savulahnaa, -ahventa tai -särkeä (n. 170g)
- 2 dl kaurakermaa
- 200 g pakastemaissia
Halutessasi:
- 3-4 viipaletta luomupekonia
Tarjoiluun:
- 4-6 rkl silputtua lehtipersiljaa, tilliä tai ruohosipulia
Ohjeet
- Mikäli käytät pakastesimpukoita, nosta ne kylmään veteen sulamaan siksi aikaa, kun valmistat keiton. Valuta säilykkeistä öljy, murustele savulahna irtonaiseksi.
- Silppua ensin vihannekset. Leikkaa purjo pitkittäin puoliksi ja huuhtele se huolella. Viipaloi purjo sitten noin puolen sentin paloiksi. Kuori ja halkaise porkkana pitkittäin, sitten uudelleen pitkittäin. Pilko porkkanapötköt noin puolen sentin paloiksi. Tee samoin sellerin varrelle. Kuori vielä perunat ja lohko ne neljään osaan pitkittäin, sitten 3-4 osaan poikittain. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet.
- Kuumenna syvässä kattilassa voi tai öljy (voit käyttää myös simpukkapurkin öljyä!). Kuullota selleriä, purjoa ja porkkanaa keskilämmöllä ,kunnes purjo & selleri on läpikuultavaa. Lisää kattilaan valkosipuli, valkopippuri, cayenne ja timjami, ja paista vielä hetki, niin että valkosipuli hieman pehmenee.
- Ripottele vihannesten päälle sitten kolmisen ruokalusikallista vehnäjauhoa. Sekoittele pohjia myöten hyvin ja mittaa kattilaan sitten mieto kalaliemi (liuota veteen vain n. ¾ osaa suositellusta liemikuutiomäärästä). Sekoita hyvin ja kiehauta, lisää sitten kattilaan perunat. Keittele seosta välillä pohjia myöten sekoitellen, kunnes peruna on hajoavan kypsää.
- Sillä välin kun perunat kypsyvät, kuutioi käyttämäsi kalafile muutaman sentin paloiksi. Kun perunat ovat kypsiä, lisää kattilaan kaurakerma, kalafileet (tai pakastekala) sekä pakastemaissi. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä, kunnes kala on kypsää. Lisää keittoon lopuksi vielä savustetut simpukat (tai sulatetut pakastesimpukat) sekä savulahna, -ahven tai -särki. Ota keitto liedeltä.
- Tarkista keiton maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Viimeistele keitto silputulla persiljalla, tillillä tai ruohosipulilla!
Huom:
- Voit käyttää keittoon hyvin myös pakastevihanneksia. Ne voi lisätä suoraan kiehuvaan liemeen.
- Keittoon voi tuoda lisää ytyä raastamalla lopuksi sekaan tuoretta piparjuurta! Tosin eipä sillä, tuubikamakin toimii 🙂
Mihin sinä käytät kotimaista järvikalaa?
Vastaa