Osa kuvissa näkyvistä yrteistä ja syötävistä kukista on saatu Ahlbergin puutarhalta Pro Luomu-tilaisuuden yhteydessä.
Kesäkuu, kesäloma!
Se on nyt kesäkuu. Ja kesäloma! Ja kohta jo juhannuskin? Ohhoh. Kouluvuoden viimeinen kuukausi menee minulla aina jotenkin ohi. Viikot vain vilisevät ja yhtäkkiä ollaankin jo kesäkuun puolessa välissä! Olo on tähän aikaan vuodesta siksi jotenkin aina hieman sekava. Ensin on kuukausitolkulla odotellut että eikö se kesä ala ikinä … ja yhtäkkiä se on jo täydessä vauhdissa. Ei auta kuin hypätä liikkuvan junan kyytiin (ja vähän äkkiä) ja alkaa juhlistamaan kesää ihan tosissaan
Koska kevät on parsan aikaa ja kesä taas mm. mansikan aikaa, mikä olisikaan parempi annos juhlistamaan tätä hieman viiveellä tapahtunutta mentaalista siirtymää keväästä kesään, kuin yrteillä ja syötävillä kukilla kruunattu mansikka-parsasalaatti?
Malja luomulle!
Osallistuin taannoin Pro Luomu:n järjestämälle PR-brunssille Ahlbergin puutarhalla, ja sain sieltä mukaani inspiroivien puheiden ja luomu-tiedon lisäksi kassillisen ihania Ahlbergin luomutuotteita. Ostan usein itselleni ”lahjaksi” Ahlbergin yrttejä ja syötäviä kukkia Uudenmaan ruokapiirin kautta, joten visiitti näiden ihanuuksien alkulähteellä Sipoossa oli todella kiinnostava! Herkullisen luomubrunssin tarjoiluista vastasi Härmän Rati – lämmin suositus mikäli tiesi vie Järvenpään suunnalle!
Miksi ostan luomua?
- Luomuruoka on puhdasta. Luomupeltoja ei lannoiteta teollisilla väkilannoitteilla vaan pääasiassa eloperäisillä lannoitteilla ja tuhkalla. Torjunta-aineiden käyttö on rajoitettua ja rikkakasvien torjunta-aineet on kokonaan kielletty. Lisäaineiden käyttö on tiukasti säädeltyä – vain elintarvikehygienian kannalta välttämättömät lisäaineet ovat sallittuja.
- Luomutuotanto ottaa huomioon eläinten olot tehotuotantoa paremmin, mahdollistamalla eläinten lajinmukaisia käyttäytymistarpeita, tarjoamalla eläimille enemmän tilaa ja ulkoilua, ja ruokkimalla eläimet niille luontaisesti sopivalla rehulla.
- Luomutuotanto ylläpitää luonnon monimuotoisuutta! Pölyttäjät ja muut öttiäiset viihtyvät luomutiloilla, joilla ei käytetä niille haitallisia torjunta-aineita. Luomupelloilla elää enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisesti viljellyillä pelloilla ja maaperä on ravinteikasta ja muhevaa. Luomuviljelty maaperä sitoo itseensä myös enemmän hiiltä kuin tavanomaisesti viljelty maaperä.
Nämä tiedot on koostettu Pro Luomun sivuilta, voit lukea sieltä aiheesta lisää!
Syötävät kesäkukat
Vaikka Ahlbergilta saamani lahjakassini pursuili jo valmiiksi ihania yrttejä, versoja ja salaatteja, en malttanut olla ostamatta mukaani vielä muutamaa ekstraruukkua. Bongasin nimittäin taimikaupasta joka kesä Ahlbergilta hamstraamaani shisoa (vihreää JA punaista!) sekä kesäbegonian, joka oli syötävänä kukkana minulle täysin uusi tuttavuus. Kesäbegonian rakenne on mehukkaan mehikasvimainen, ja maku kuin ketunleipää. Ihana! Olenkin nyt vaahdonnut kesäbegoniasta kaikille, jotka vaan jaksavat kuunnella…
Puutarhalla oli niin mukava tutkiskella kaikkea ihanaa kaunista ja tuoksuvaa mitä siellä kasvaa, että päätin samantien viedä äidinkin sinne retkelle! Piffasin äidillekin oman kesäbegonian (pientä tuputtamisen makua saattoi olla ilmassa mutta äitikin ihastui tämän kukan makuun) ja muutamat muut parvekekasvit. Omalle postimerkin kokoiselle parvekkeelleni ilmestyi samalla reissulla huikea yrttiamppeli, joka pursuilee rosmariinia, marokonminttua ja sitruunaverbenaa! Kunpa vain saisin nyt nämä ihanuudet pysymään hengissä! 🤞
Syötäviä kesäkukkia:
- Ruusu
- Sarviorvokki
- Ruiskukka
- Kesäbegonia*
- Karjalanneito
- Pelargoni
- Krassi
- (Kääpiö)samettikukka
- Verbena
- Kurkkuyrtti
- Kehäkukka
- Malva
- Neilikka
- Verenpisara
- Kosmoskukka
- Laventeli
- Särkynyt sydän
- Leijonankita
Huom! Kukkien syömistä ei suositella astmaattisille tai allergisille. Kannattaa myös olla tarkkana siitä, mitkä kukat ovat myrkyttömiä (esim. *mukulabegonia on myrkyllinen, toisin kuin kesäbegonia johon nyt juuri kovasti tykästyin!), sekä tietysti siitä, että kukat joita laitat lautasellesi ovat luomua. Kaltaiseni puutarhaummikko onkin ehkä turvallisimmilla vesillä ostaessaan syötävät kesäkukat juurikin Ahlbergin puutarhan kaltaisesta paikasta, jossa myydään vain luomua ja vain syötäväksi sopivia kukkia 🙂
Ja jahka kotiin on saatu kannettua ne syötävät luomukukat, vielä toinen huom: Jokainen kukka maistuu erilaiselle ja sopii siksi eri käyttötarkoituksiin. Ihan jokainen syötävä kukka ei välttämättä ole parhaimmillaan kakun koristeena, vaan loistaa sen sijaan vaikkapa salaatin seassa, tai jopa grilliruuan kaverina. Maistelemalla sen tietää! Syötävien kukkien lista on pitkä, mutta yllämainituilla kukilla pääsee ainakin alkuun. Listaamiani kukkia löytyy just nyt vaikkapa tuolta Ahlbergilta!
Mansikka-parsasalaatti
Ihailtuani ja kuvattuani sydämeni kyllyydestä kaikkia mukaani pakattuja ihania rehuja ja kukkia, syntyi kassin sisällöstä lopulta kesäinen mansikka-parsasalaatti. Kesän ekat mansikat ovat parsalle mitä mainioin kaveri, joten yhtälöä kannattaa ehdottomasti kokeilla ennen kuin parsakausi hiipuu ohi. Olen tästä kombosta kirjoitellut itseasiassa ennenkin, mutta tällä kertaa seuraan pääsi rapeaksi paistettua halloumia ja purkillinen voipapuja. Sekä tietysti reilu määrä tuoreita yrttejä ja syötäviä kukkia: shisoa, thaibasilikaa, orvokkeja, omenankukkaa, begoniaa ja karjalanneitoa!
Mansikka-parsasalaatti
Raaka-aineet:
- 250 g mansikoita (tai vadelmia, pensasmustikoita, viinirypäleitä, melonia...)
- 200 g halloumia (tai vegaanista fetaa)
- 230 g voipapuja (tai kikherneitä)
- 500 g vihreää parsaa (tai vihreitä papuja, sokeriherneenpalkoja, broccolinia...)
- 2-3 rkl oliiviöljyä
- n. 50 g salaattia / versoseosta ja/tai yrttejä (basilikaa, minttua, shisoa, persiljaa, rakuunaa, kirveliä...)
- syötäviä kukkia (orvokkeja, kehäkukan terälehtiä, krassia, ruiskukkaa, kesäbegoniaa...)
Kastike:
- 1½ rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- 1½ rkl hasselpähkinäöljyä (tai jotain muuta aromaattista pähkinä- tai siemenöljyä)
- 1 tl Dijon-sinappia
- 1 rkl vaahterasiirappia (tai agavesiirappia / juoksevaa hunajaa)
- 1 rkl omenasiiderietikkaa (tai valkoista balsamicoa, valkoviinietikkaa tms. )
- 1-2 rkl pieneksi silputtua salottisipulia (halutessasi)
- vastarouhittua mustapippuria (maun mukaan)
- ¼ tl suolaa
Ohjeet
Valmistelut:
- Pese mansikat ja parsa, napsi parsan kuivat tyvet pois ja poista mansikan kannat. Leikkaa parsa parin sentin pätkiksi, lohko mansikat. Valuta voipavut liemestään.
- Viipaloi, raasta tai murusta halloumi käsin paistinpannulle. Lorauta perään muutama ruokalusikallinen öljyä. Kuumenna levy keskilämmölle ja paista halloumia välillä sekoitellen, kunnes seassa on kauttaaltaan reilusti kullanruskeaksi paistuneita murusia. Lisää pannulle sitten vielä parsa muutamaksi minuutiksi, tai kunnes se on kypsynyt napakan kypsäksi.
Kastike:
- Samalla kun halloumi paistuu, mittaa öljyt, etikka, sinappi ja siirappi pieneen pulloon tai kulhoon. Lisää sekaan maun mukaan vastarouhittua mustapippuria ja suolaa, sekä halutessasi myös hienoksi silputtua salottisipulia. Sekoita kastike emulsoituneeksi lusikalla, tai sulje korkki ja ravista tasaiseksi!
Viimeistely:
- Nostele tarjoilukulhoon tai lautasille versoseos, salaatti ja/tai yrtit. Annoste päälle parsa, halloumi, mansikat ja voipavut. Valuta päälle kastike ja viimeistele salaatti syötävillä kukilla!
Huom:
Variaatioita salaattiin:
- Salaattiin saa vaihtelua käyttämällä mansikan sijaan muita sesongin makeita meheviä marjoja tai hedelmiä.
- Kun parsakausi hiipuu, parsan sijasta voi käyttää vihreitä papuja, sokeriherneenpalkoja, tai vaikka varsiparsakaalia eli broccolinia!
- Oma suosikkipapuni on iso valkoinen voipapu, mutta salaattiin sopii myös kikherneet.
- Vegaaniseen salaattiin vaihdan halloumin vegaaniseksi fetaksi - siinä tapauksessa kastikkeessa ei toki myöskään voi käyttää hunajaa!
Variaatioita kastikkeeseen:
- Kastikkeeseen saa vaihtelua käyttämällä erilaisia pähkinä- tai siemenöljyjä. Omia suosikeitani on hasselpähkinäöljyn lisäksi pistaasi-, pekaani- ja kurpitsansiemenöljy!
- Vaahterasiirapin lisäksi makeutukseksi sopii agavesiirappi ja juokseva hunaja (paitsi jos teet salaattia vegaanisena).
- Omassa kaapissani on erilaisia maustettuja etikoita, joten olen käyttänyt kastikkeessa myös itse valmistamaani shisolla maustettua etikkaa, sekä Itiksen Skutasta ostamaani pihlajansilmuetikkaa!
Vastaa