Äidin jauhelihapannari
Äidin jauhelihapannari oli lapsena lempiruokiani. Pannukakku kuin pannukakku toki kelpasi – pinaattipannaria varsinkin meillä syötiin usein – mutta jauhelihapannari, se se vasta oli juhlaa!
Ei oikeastaan mikään ihme – kyseessähän on juustoa, taikinaa ja jauhelihaa, sehän on melkein sama kuin vielä nuorempana rakastamani pizza bolognese! Veikkaan, että aika harvassa on se (lihaa syövä) lapsi joka tästä kieltäytyisi. Näin aikuisena äidin jauhelihapannari on muistoissani edelleen herkkujen herkku, vaikka lihaa harvemmin enää syön ja muutenkin kaipaan ruokaani jo vahvempia makuja. Vuosia ruokamuistoa säännöllisen epäsäännöllisesti fiilisteltyäni päästiin viime kesänä lopulta pisteeseen, että muistelu ei enää riittänyt: oli yksinkertaisesti yritettävä tehdä äidin jauhelihapannaria.
Makumuistot
Välillä tuntuu, että pyrkiessä luomaan lapsena koettuja makuelämyksiä aikuisena, petaa itselleen vahvasti epäonnistumista. Makumuistoihin liittyy niin moni tekijä joita ei kaupasta niin vaan osteta, että jopa näin yksinkertaista ruokaa kuin pannukakku on käytännössä mahdoton saada samanlaiseksi kuin muistoissa. Ehkä äidin pitäisi tehdä se ruoka ja minun taantua… tai pitäisi olla aikakone!
Makumuistoihin liittyy vahvasti tilanne ja ympärillä olevat ihmiset, tunnetila ja ihan niinkin yksinkertainen juttu kuin nälkätilanne. Silläkin on merkitystä, onko ateria nautittu juuri pitkästä flunssasta tai mahataudista parannuttua, kun pitkästä aikaa haistaa ja maistaa kunnolla tai kun on ruokahalua. Mitään tällaisia yksityiskohtia en kuitenkaan jauhelihapannariin liittyen muista – muistan vain miten kovasti tästä ruuasta pidin. Eihän sitä lapsena aterian kontekstia jää analysoimaan 😀
Siitä olen kuitenkin kutakuinkin varma, että äidin jauhelihapannukakkuun liittyi aina odotusta ja erityisyyden tuntua. Jauhelihapannari oli harvinaista herkkua, vaikkei se juhlapäivien ruoka ollutkaan. Äidin rakkaudella (tai varmasti välillä myös rutiinilla, pakon edessä ja väsyneenä) laittama ruoka ja lapsuudessa vietetty yhteinen hetki pöydässä perheen kesken on jotain, jota ei pelkkää ruokaa laittamalla koskaan tavoiteta. Voi vitsi, olispa se aikakone.
Vietimme viime viikonlopun äidin kanssa kahdestaan reissussa. Kerroin äidille rakkaasta ruokamuistoistani ja kysäisinpä samalla mitä äiti itse tästä ruuasta muistaa. Kuinka ollakaan, äiti ei muista tehneensä pinaattipannaria ollenkaan, mutta jauhelihapannukakku oli hänellekin jäänyt mieleen. Idean hän bongasi aikoinaan lehdestä, jossa joku kertoi tekevänsä jauhelihapannaria perheelleen retkievääksi. Ja kas näin, lapsuuteni rakas ruoka saapui kotiimme ♥
Melkein äidin jauhelihapannari tarjotaan tietysti lapsuudesta tutuilla lautasilla. Oliko teidän kotona näitä?
Aikaansaannokseni ei tietenkään lopulta ollut tuo muistojeni elämys, joten saakon se nimekseen melkein äidin jauhelihapannari. Oikein hyvää se silti oli syötynä ilman nostalgian korkeuksiin nostamia odotuksia ja erityisen kätevä suolainen pannari on juurikin eväänä. Äidin pannarissa oli aina naudan jauhelihaa, mutta hyvin tämän ruuan kokkaa myös jollain lukuisista jauhelihan kaltaisista kasviproteiinivalmisteista. Seuraavan kerran kun tätä kokkaan, lisään päälle varmasti myös tomaattiviipaleita – nyt en raaskinut, kun äitikään ei niitä laittanut!
Melkein äidin jauhelihapannari
1 pellillinen / 1 uunivuoallinen
4 kananmunaa
7½ dl kevytmaitoa
4½ dl vehnäjauhoa
½ tl suolaa
50 g voita
400 g luomujauhelihaa / jauhelihan kaltaista kasviproteiinivalmistetta
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä viipaleina
n. 1 tl suolaa
1-2 tl vastarouhittua mustapippuria
n. 100 g mustaleimaraastetta
+ 1-2 rkl voita uunivuokaan
(2-3 tomaattia viipaleina)
Tarjoiluun:
sipulinvartta / kevätsipulia / ruohosipulia tms.
Riko munat ja sekoita ne maidon ja jauhojen kanssa tasaiseksi seokseksi. Mausta pannaritaikina suolalla. Sulata 50 g voita paistinpannussa ja kaada siitä suurin osa taikinan sekaan. Jätä pannukakkutaikina turpoamaan 30-60 minuutiksi. Hienonna sipuli ja kuullota se pannuun jääneessä voissa pehmeäksi. Lisää pannulle sitten viipaloitu valkosipuli ja jatka paistamista kunnes sekin pehmenee. Nosta sipulit pannusta pieneen kulhoon ja nosta pannun lämpöä. Lisää pannulle tarvittaessa hieman voita. Ruskista jauheliha kunnolla ja mausta se suolalla ja pippurilla. Sekoita sipuliseos lihaan ja tarkista maku – seos saa olla vahvasti maustettua.
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laita uunivuokaan muutama nokare voita ja nosta vuoka takaisin uuniin niin että voi sulaa ja alkaa kuplimaan. Kun taikina on turvonnut ja kaikki on valmiina, ota uunivuoka uunista ja kaada taikina siihen. Ripottele päälle jauheliha-sipuliseos ja juustoraaste (sekä halutessasi tomaattiviipaleet). Paista pannaria uunin keskitasolla 30-45 minuuttia tai kunnes se on kypsä ja kauniin ruskea. Paistoaika riippuu uunista ja käyttämäsi uunivuoan koosta – äiti käytti aina laakeaa uunipeltiä mutta itse lykkäsin pannarin nyt pinta-alaltaan pienemmässä ja syvässä uunivuoassa uuniin, jolloin siitä tuli paksumpi ja paistoaika oli vähän pidempi.
Tarjoile jauhelihapannari sipulinvarren kera. Äiti ei tehnyt muuten niinkään, mutta tykkäisi tarjoiluideastani varmasti, äiti nimittäin rakastaa sipulinvartta! Ja joka tapauksessa… tämähän on vain melkein äidin jauhelihapannari.
Taimi sanoo
Olipa mukava tarinointi jauhelihapannarin matkassa. Tulin etsimään pannarin paistoaikaa netistä. Sitä myöten tutustuin blogiisi. Meillä lapset saavat tänään jauhelihapannaria. Mie tietenkin myös. Ja rakas ukko.
Mukavaa syksyä!
Juulia sanoo
Voi miten ihana kuulla, kiitos! Nyt tuli sellainen olo että pitää tehdä tätä taas itsekin! Vaikka edelleen parasta se olis äidin tekemänä 😊