Kaupallinen yhteistyö Asennemedia & Urtekram
Tämänkertaisen Urtekram-yhteistyöni teemana on kuivatut luomuhedelmät – eli siis toisinsanoen karkki ♥ En ole koskaan oikein ollut perinteisten makeisten perään, mutta kuivatut aprikoosit, luumut, viikunat ja varsinkin rusinat ovat tehneet minulle sen sijaan aina kauppansa! Äitini piti lapsuudessa huolen siitä, että kotoa löytyi aina erilaisilla kuivahedelmillä täytettyjä kulhoja, kun taas karkkia saatiin vain lauantaina (ja se yksi lauantaipussi piti jakaa kolmen kesken). En tiedä oliko äidillä siinä jonkinlainen strateginen taka-ajatus, mutta ainakin minulle se toimi – karkki ei nimittäin maistu edelleenkään yhtä hyvin kuin kuivahedelmät.
Poikkeuksena joukossa on kuitenkin tähän aikuisikään asti ollut taateli. Jostain syystä en pitänyt siitä lapsena (se oli ehkä liian makeaa?) ja tilanne onkin muuttunut itse asiassa vasta viime vuosina. Käännekohta oli varmaankin silloin, kun maistoin ensimmäisen kerran oikein mehevän pehmeää ja tahmaista tuoretta taatelia – ihan eri juttu kuin lapsuuteni muistikuvat taatelikakun kuivakoista sattumista. Sen jälkeen paluuta ei olekaan enää ollut, taatelit maistuvat minulle nyt mitä parhaiten!
Gochujang-taatelitoffee + karkkipossu/tofu + endiivi = pikkujoulukauden iisi illanistujaisruoka
Tämänpäiväisessä reseptissä käyttämäni luomulaatuiset Urtekramin aurinkokuivatut taatelit ovat sekä ihanan tahmeita, että maultaan makean intensiivisiä ja toffeemaisia. Mikäli mietit (kuten minä), mitä tuo ”aurinkokuivattu” tarkoittaa, niin se tarkoittaa sitä, että hedelmät on kuivattu luonnollisesti ilman esim. väriä säilyttäviä kemikaaleja.
Taateleista surautettu tahmea ”toffee” on yksi lempitavoistani käyttää taateleita – taatelitoffee nimittäin makeuttaa niin aamupuurot kuin jugurtinkin ja saatanpa joskus sipaista sitä leivänkin päälle. Taatelitoffeen perusohjetta voi myös maustaa monin tavoin, joten kun taatelitoffee on kerran kaappiin pyöräytetty, se säilyy siellä noin viikon ja taipuu vaikka minkä ruuan höysteeksi. Myös suolaisen!
Laiskan versio pekoni-taateleista: serranonkinkkuun käärityt, gochujang-manteleilla täytetyt taatelit.
Vietin syyslomaviikkoni Mallorcalla perheeni kanssa ja törmäsin siellä yksinkertaisuudessaan nerokkaaseen tapakseen: pekoniin käärittyihin taateleihin. Tämä makuyhdistelmä on varmasti kaikille Espanjassa enemmän matkanneille tuttu, mutta minulle täysin uusi (kyllä, näinkin voi joskus käydä, vaikka kaiken mahdollisen tiedon ruuasta yritän päähäni aktiivisesti ahtaakin). Meillä oli kummipojan kanssa reissussa diili: hän söi taatelin ja minä sen pekonin siitä ympäriltä. Kun en matkalla näin ollen kovinkaan montaa kokonaista suupalaa tullut syöneeksi, oli samaa makuyhdistelmää testattava heti kotiin päästyä rauhassa. Pekonin paistelun sijaan kokeilin kääriä taatelit ilmakuivattuun kinkkuun ja niiden sisälle lykkäsin tulisia manteleita!
Nämä makeansuolaiset ja salakavalan tuliset taatelit mielessäni syntyi oikeastaan tämän päiväinen reseptikin. Maustoin osan tekemästäni taatelitoffeesta gochujangilla ja sivelin sillä endiivin lehtiä. Täytteeksi näin syntyville endiiviveneille paistoin helppoa karamellipossua, jota ryydittämään päätyi pippurista vesikrassia, itsetehtyjä gochujang-manteleita ja kirpeää vihreää omenaa.
Lopputuloksena kotona oli vadillinen vaikkapa pikkujouluihin täydellisesti sopivaa naposteltavaa, jonka kokoamisen voisi tiukan paikan tullen jättää myös vieraille. Samankaltaisen makuelämyksen voi muuten helposti toteuttaa myös kylmäsavutofulla possun sijaan – testattu on ja hienosti toimii! Laitan jutun loppuun ohjeet ”karkkitofun” valmistamiseen.
Endiiviveneet, tulisen taatelitoffeen sekä muut tykötarpeet voi kukin koota suupaloiksi myös itse pöydässä, niin saa täytteitäkin juuri sen verran kun haluaa 🙂
Ihan ensiksi tarvitaan taatelitoffeeta. Sitä kannattaa minusta aina tehdä kerralla vähän reilummin ja aateloida tällä luonnollisella makeutuksella niin aamupuurot, välipalaleivät kuin jugurtitkin. Taatelitoffeen voi tehdä periaatteessa melkeinpä mihin nesteeseen vaan, mutta itse olen käyttänyt väliin vettä, väliin kookosmaitoa.
Taatelitoffee:
250 g Urtekram aurinkokuivattuja taateleita
n. 2 dl vettä (tai kookosmaitoa/mantelimaitoa/riisimaitoa…)
Tarkista, ettei taateleiden sisällä ole ”kiven” siruja. Liota taateleita sitten yön yli kylmässä vedessä, tai kiiren sattuessa puolisen tuntia lämpimässä vedessä. Soseuta pehmenneet taatelit käyttämäsi nesteen kera. Vesi käy hyvin, mutta varsinkin makeissa käyttötarkoituksissa kookosmaitoon tehty taatelitoffee maistuu minusta ihanalta!
Karamellipossua & taatelitoffee -endiivejä omenalla ja vesikrassilla
n. 20-25 kpl
2-3 endiiviä
n. 1¼ dl taatelitoffeeta
2-4 rkl gochujangia
Simppeli karamellipossu / karkkitofu:
350 g luomuporsaan kassleria / 250 g kylmäsavutofua + 2 rkl öljyä
2 rkl tummaa soijaa
2 rkl tummaa sokeria
2 tl viismaustetta
1 dl vettä
Lisäksi:
1 kirpeä vihreä luomuomena
1 limetti
1 ruukku vesikrassia (tai mizunaa, thaibasilikaa, perillaa)
100 g gochujang-manteleita (tai kaupan valmiita chilikuorrutettuja-/karamellisoituja-/savumanteleita)
Karamellipossu:
Kuutioi possu reilun sentin kuutioiksi. Ruskista possu kuivalla pannulla eli omassa rasvassaan huolella ja lisää pannulle sitten sokeri, soija, vesi sekä viismauste. Sekoita hyvin ja jätä possu sitten tiiviin kannen alla hautumaan miedolla lämmöllä vähintään puoleksi tunniksi. Voit sekoitella kuutioita hautumisen aikana muutamaan kertaan. Kun possu on mukavan mureaa, nosta lämpöä vielä siksi aikaa, että pannulla oleva neste tiivistyy siirappimaiseksi ja takertuu possun pintaan. Nosta pannu sitten liedeltä odottelemaan endiiviveneiden täyttämistä.
Sekoita gochujang ja taatelitoffee keskenään. Mikäli tulinen korealainen gochujang on sinulle uusi tuttavuus, laita ensin vähemmän ja lisää sen pikkuhiljaa sen verran mikä omaan makuusi sopii. Leikkaa endiivin tyvestä noin sentin pätkä pois ja irroita kaikki helposti irtoavat lehdet. Leikkaa sitten tyvestä taas siivu ja irroita seuraavat lehdet. Jatka näin, kunnes jäljellä on enää kaikken pienimmät lehdet endiivin sydämessä.
Sisus on minusta endiivin paras osa. Yleensä puolitan nämä pikkuendiivit pitkittäin ja paistan niihin nopeasti öljyssä karamellisoituneen paistopinnan – nam, mikä ihana kokin välipala! Jos endiivin sydämiä kertyy pöydälle enemmänkin, saatan tehdä niistä seuraavana päivänä esim. risottoa.
Viipaloi vihreä omena ohueksi mandoliinilla tai juustohöylällä ja pyörittele viipaleet limetinmehussa, jotteivät ne tummu. Sitten vaan endiivejä täyttämään! Sivele noin teelusikallinen gochujang-taatelitoffeeta jokaiselle endiiville. Lisää päälle muutama omenasiivu sekä 3-4 palaa karkkipossua. Viimeistele endiivit vesikrassilla ja rouhituilla manteleilla (voit käyttää itsetehtyjen gochujangmanteleiden sijaan myös vaikkapa kaupan valmiita hunajamanteleita tai savumanteleita, pääasia että endiivissä on jotain rapean rouskuvaa!). Tarjoile endiivit mieluiten heti.
Nopean karkkipossun tapaan valmistuu myös suolaisen makea tofu – näissä veneissä sen kaverina on mizunaa.
Karkkitofu:
Mikäli käytät kylmäsavutofua, kuivaa palat huolella ja kuutioi ne. Paista tofukuutiot rapeaksi öljyssä ja lisää pannulle sitten soija, sokeri sekä viismauste – vettä et kuitenkaan tarvitse. Jatka paistamista keskilämmöllä pannua ravistellen, kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi ja takertuu tofuun. Varo polttamasta sokeria! Rakenna endiiviveneet tämän jälkeen edellä kuvailemallani tavalla tofua käyttäen.
(Mikäli muuten ihmettelet tofun selvästi possua pienempää määrää ohjeessani, syy on possun kutistuminen paistaessa. Lopullinen määrä täytettä on siis lihalla ja tofulla valmistaessa suurinpiirtein sama.)
Tiesittekö muuten, että Urtekram on luomun edelläkävijöitä? Firma on perustettu jo vuonna 1972! Valikoimasta 100% on luomua ja seassa on niin elintarvikkeita, luomukosmetiikkaa kuin gluteenittomia tuotteitakin. Lisäksi 80% tuotteista sopii myös vegaaneille. Urtekramin historiasta ja periaatteista voi lukea lisää täältä.
Edelliset Urtekram-reseptini ovat tässä – onpa niitä kertynyt jo monta!
- Mukiinmenevä voileipäkakku
- Jouluinen pannukakkukakku
- Teetä ja porkkanakakkupuuroa
- ”Hitaasti mutta varmasti” dry rub -wingsit
- Gluteeniton olut-cheddar pannuleipä
- Kukkakaaliwingsit mausteisella kastikkeella
- Risottopuuroa ”risi e bisi”
- Suklaakaarna Elviksen tyyliin
- Kookosöljyssä haudutettua nieriää ”sous vide”
Hanna sanoo
Siis tämä kuulostaa jumalaiselta! Tiedän mitä tarjoilen mahdollisille joulunalusvieraille 🙂
Juulia sanoo
Kiitos Hanna! Sun joulukinkku-karkkipossu muuten pyörii taas mielessä (niinkuin tätäkin tehdessä) … vaikken joulukinkkua oikeestaan oo koskaan juuri syönyt mietin et josko ihan pikkkuruisen palan ostaisi tänä vuonna ihan vaan että vois tehdä tähderuokia 😀
Piiku sanoo
Taatelit on upeita ja niistä tehty toffee aivan todella herkullista. Olen käyttänyt joskus leivonnassa ja smoothieissa. Resepti oli helppo pitänee lisätä omaan vihkoseen tuo taatelitoffee 🙂
Juulia sanoo
Kiva kuulla!
Nanna sanoo
Näissä on kyllä tietynlainen finessi! kehtaa tarjota kelle vaan!
Juulia sanoo
Kiitos Nanna! Finessiä on juu, omasta mielestä ovat muodoltaan suorastaan jopa hieman retroja 😀
Sirkku sanoo
Miulla on vähän samanlainen suhde taateliin: lapsena kuivatut taatelit eivät maistuneet, mutta aikuisena – oikeastaan vasta tänä vuonna – olen löytänyt tuoreet taatelit. Nehän ovat ihania! Nuo serranonkinkku-taatelikääröt tekisivät kyllä kauppansa, ja nuo endiiviveneet näyttävät aivan hurmaavilta!
Juulia sanoo
Kiitos Sirkku! Tuoreet taatelit ovat kyllä ihan oma juttunsa! Ilmakuivattu kinkku + taateli on kyllä niin helppo ja nopea suupala väsätä, että onnistuu vaikka vähän lyhyemmälläkin varoitusajalla 🙂
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä sanoo
Onpa upeita luomuksia ja kombo on sellainen, että kuola valuu näppikselle 🙂
Juulia sanoo
Kiitos Johanna! Nyt varovasti siellä 😀
Ranteita myöjen taikinasa/Marika sanoo
wau niin herkullista, pelkkä ajatuskin saa kuolan valumaan 😛
Juulia sanoo
Kiitos! Herkkuahan nämä – se on se suolaisen, makean, kirpeän ja raikkaan kombo mikä kolahtaa aina mulle 🙂
Tiina sanoo
Mun kokemus taateleista oli parikymmentä vuotta kuiva taatelikakku. Sitten joku työnsi mulle suuhun sinihomejuustolla täytetyn tuoreen taatelin. Ah! Seuraavaksi maistoin mehevää sticky date puddngia ja olin lopullisesti myyty. Taatelitoffee kookoksella menee heti testiin, täydellinen lisä Thanksgivingin jälkkäripöytään 🙂
Juulia sanoo
Sinihomejuustolla täytetty taateli UUH! Uskon että taatelikakkukin voi olla ihan hyvää (eikä kuivaa), mutta valitsisin silti sticky date puddingin sen yli milloin vaan 😀 Kiva kuulla että innostuit taatelitoffeesta, toivottavasti maistuu!