Harvempi meistä on neutraali suhteessa maksaruokiin, eikä ihme: kelleppä ei tulisi maksasta mieleen koulun harmaat maksapihvit, tai se iänikuinen makuasioiden kiistakapula, maksalaatikko? Pikaisen galluppini mukaan maksasta joko tykkää, tai siihen ei koske pitkällä kepilläkään. Itse rakastin maksalaatikkoa lapsena, erityisesti rusinoilla, mutta olen varsin tietoinen siitä että kuulun tämän asian suhteen vähemmistöön.
Kun aloitin syömään lihaa 14 vuoden kasvisyönnin jälkeen, iski eräänä ravintolailtana yllättävä mielihalu: paistettu poronmaksa. Annos hyppäsi listalta silmiini kutsuvasti, ja vaikka en tuolloin ollut maksaa moisessa muodossa eläissäni syönyt, tunne oli niin vahva että tilasin annoksen epäröimättä. Elämys oli ikimuistoinen, ja minusta tuli tuolloin kertaheitolla maksafani.
Kotona olen toistaiseksi valmistanut vain naudan maksaa: perinteisesti sipulin kera, välillä jallukermakastikkeella – himo maksaan iskee tasaisin välein. Niin paljon kuin siitä pidänkin, välillä minuakin hieman ällöttää ne jänteet ja kalvot… niinpä pienikokoinen kananmaksa on alkanut kiinnostamaan kokoajan enemmän. Utaliaisuuttani on nostanut erityisesti Instagramissa seuraamani Paleo Chef, joka hehkuttaa kananmaksaa harva se päivä.
Koska kananmaksa on nautaan sekä riistaan verrattuna miedomman makuista, eikä siitä tarvitse juuri jänteitä tai kalvoja siistiä, se on varsin aloittelijaystävällinen tie maksaruokien maailmaan, ja ehkä jopa auttaa taltuttamaan muutamat lapsuuden traumat 🙂 suosittelenkin kokeilemaan sitä rohkeasti. Itse en ole vielä ostosreissuillani törmännyt kananmaksaan, sen sijaan broilerinmaksaa tuntuu olevan pienimmissäkin kaupoissa. Ihanteellistahan se olisi löytyy tämäkin luomuna, mutta paremman puutteessa tällä mennään. Ehkä pitää piipahtaa vielä kurkkimassa etnisten kauppojen sekä kauppahallien valikoimat!
Itse paistelin ensimmäiset broilerinmaksani vasta muutama viikko takaperin mausteisten munakoisopihvien kaveriksi, ja sormeni ovat syyhynneet siitä asti päästä uudestaan tämän raaka-aineen kimppuun. Idea granaattiomenasiirapin käyttämiselle tuli, kun etsiskelin taannoin inspiraatiota arabialaiseen makumaailmaan, ja bongasin Iranilaisen Yasminin Saffron Tales -blogin kananmaksaresepteineen.
Kokkailemaan ehdin tällä hetkellä harvemmin, ja kun valoisa aika näin kaamoksen kynnyksellä on jatkuvasti enemmän kortilla, päädyin tänään kokkaamaan maksaa aamupalaksi! Ei kuulkaas yhtään hullumpi startti päivälle tämäkään 😀
Granaattiomenalla maustettua kananmaksaa 2:lle
300 g broilerinmaksoja
150 g kivettömiä viinirypäleitä
2-3 valkosipulin kynttä
1 mieto chili
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl granaattiomenasiirappia
nippu lehtipersiljaa
suolaa, mustapippuria
(1 tl sumakkia)
1 vihreä tomaatti / muutama tuore viikuna / yhden granaattiomenan siemenet
(1 satsuma/mandariini)
(2-3 rkl paahdettuja mantelilastuja)
Sulata broilerinmaksat rauhassa yön yli jääkaapissa, valuta ja taputtele palaset talouspaperilla kuiviksi. Irroittele palat toisistaan saksilla mutta älä muuten pilko paloja (paitsi jos seassa on yksi valtava ja loput pieniä, tuolloin on tietysti fiksua puolittaa se jättiläinen).
Pilko valkosipulit sekä chili pieneksi. Kuumenna oliiviöljy isossa paistinpannussa ja lisää sekaan valkosipuli, chili sekä (puolitetut) viinirypäleet. Paista hetki kokoajan sekoittaen. Lisää maksa pannuun ja anna paistua koskematta noin minuutin verran, käännä sitten maksat ja paista myös toista puolta noin minuutti. Pannu saa olla melkoisen kuuma, maksaan saisi mieluusti tulla kunnon paistopinta.
Kun kummatkin puolet on ruskistettu, alenna lämpöä ja lisää pannulle granaattiomenasiirappi – sekoita huolella. Mausta suolalla ja vastarouhitulla pippurilla, sekä halutessasi lisää sitruksista kirpeyttä, sumakilla.
Maksa on parasta, kun se jää sisältä hieman punertavaksi, voit testata kypsyyttä esim. halkaisemalla yhden keskikokoisen maksan. Siirrä pannu pois liedeltä kun esimerkkikappale on pinnalta ruskea mutta sisältä punertava. Tähän menee maksimissaan viisi minuuttia, joten kyseessä on sulatusaikaa lukuunottamatta melkoinen pikaruoka!
Tarjoile maksa heti, esim. rapean leivän päällä. Kokoa annos kahdelle rapeaksi paahdetulle maalaisleivänsiivulle, valuta pannulle jäänyt kastike päälle ja koristele vihreillä tomaattikuutioilla, granaattiomenan siemenillä tai viikunalla sekä persiljalla. Myös kanaliemellä, kanelilla ja manteleilla maustettu kuskus toimii hyvin maksan alustana, tällöin tosin annoksen päälle kannattaa puristaa vielä yhden satsuman tms. mehu mehevöittämään annosta entisestään.
Ps. Varmaan tiesittekin, että maksa on sekä edullista, että todella terveellistä ruokaa: se on täynnä mm. proteiinia, rautaa, A-vitamiini, B12-vitamiinia sekä folaattia. Raskaana oleville maksaa kuitenkaan ei suositella, koska liika A-vitamiini ei ole sikiölle hyväksi. Aiheesta lisää esim. täällä.
Eija sanoo
Ai jai, maksa on hyvää kun sen osaa laittaa! Täytyypä etsiä jostain tuota granaattiomenasiirappia.
Juulia sanoo
Sitä löytyy ainakin Kaisaniemen Hauler marketista 😊 kannattaa muuten tsekata tuoteseloste ja valita tuote jossa lyhyin ainesosalista 😃