Pelmenit – pikaruokaa?
Mikään ei ole minusta kätevämpää kuin pussillinen pelmenejä pakastimessa. Niillä pelastaa käden käänteessä nimittäin päivän kun päivän, jos ei jaksa kokata / jaksa käydä kaupassa / muista käydä kaupassa (kyllä, näinkin voi joskus käydä) / kaipaa jotain lohdullista ja lämmittävää. Pelmenejä vieläpä löytyy kaupasta jos jonkinsortin täytteillä, joten valinnanvaraa on!
Välillä syön pelmenit vahvassa liemessä keitettyinä, välillä keitän ne ihan vain suolavedessä. Välillä kruunaan annoksen voilla ja pippurilla, välillä smetanalla, silloin tällöin silputulla sipulilla ja yrteillä. Myönnän myös paistaneeni pelmenejä juustolla kuorrutettuina uunissa. AAH. Kaikki kelpaa!
Itse tehdyt pelmenit karitsatäytteellä, smetanalla, piparjuurella ja tillillä.
…ehkä ei sittenkään…
Koska kaupasta tosiaan löytyy pelmenejä ihan jokaiseen lähtöön, en ole koskaan tullut valmistaneeksi niitä alusta asti itse, vaikka ajatus on kieltämättä jo pidempään hieman kutkutellut. Pikaruokaahan ne tosiaan ovat jos joku muu ne on sinne pakastimeen ensin tehnyt, mutta kaikkea muuta kuin jos lähdet tekemään niitä alusta asti itse.
Tämän pääsin alkuvuodesta kokemaan ihan itse, kun eräs ystäväni kutsui minut pelmenikesteille. Venäjällä pelmeneitä ei ilmeisesti koskaan tehdä yksin, vaan aina ison porukan voimin – enkä sitä tuon illan jälkeen lainkaan ihmettele. Aikaimoinen työhän näiden herkkunyyttien pyöräytteleminen nimittäin on… Me taisimme saada lopulta toistasataa pelmeniä neljässä tunnissa valmiiksi, tarpeeksi siis sen hetkiseen nälkään ja viimeisillään raskaana olevan ystäväni pakastimen täyttämiseen. Ottaen huomioon, että jokainen paikallaolija teki tuolloin pelmenejä ensimmäistä kertaa, saavutus on mielestäni aikamoinen! Ja kylläpä olivat muuten hyviä!
Huomio huomio, älkää keskittykö minun laillani kuvien ottoon vaan sen taikinan kaulimiseen. On muuten nimittäin ihan kiva kuva mutta aika paksu lettu… ja sihtikin lasin kanssa näköjään vähän sinne päin 😀
Tuosta illasta saakka olen takaraivossani haudutellut ajatusta tehdä pelmenejä kotonakin. Olishan se nyt nimittäin siistiä, kun ne arjen pelastavat pakastepelmenit oliskin ikiomia! Nyt tartuin vihdoin toimeen, mutta jänistin sen verran että tein vain puolikkaan reseptin. Voin vain kuvitella mitä pelmenejä ikänsä pyöritelleet taitajat näistä palleroistani ajattelevat: ovat varmaan ensinnäkin aivan liian paksuja, liian isoja ja muutenkin vähän muotopuolia… Mutta kylläpä vain sain kuin sainkin aikaan silti jotain täysin syömiskelpoista. Nyt on sitten pakastin täynnä ihan itse tehtyjä pelmenejä ja siihen olen enemmän kuin tyytyväinen.
Perinteisesti pelmenit täytetään vissiin possun, naudan ja lampaanlihan seoksella, mutta omani täytin tällä kertaa pelkällä karistan jauhelihalla, jota mehevöitin reilulla määrällä voita ja pehmeäksi paistettua sipulia. Kasvissyöjille pelmenit voi täyttää esim. paistetulla sipulilla ja/tai sienillä rikastetulla keitetyllä perunasurvoksella – tosin pelmeniksi ei kai saisi kutsua kuin lihatäytteisiä nyyttejä, muut ovat nimeltään vareniki.
Itse tehdyt pelmenit
n. 50-60 kpl
Taikina:
500 g vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 cl vodkaa
1 tl suolaa
1½ dl vettä + 1-3 rkl
Täyte:
400 g karitsan jauhelihaa (tai sekoitus lammasta, nautaa ja possua)
1 iso keltasipuli
3-4 valkosipulin kynttä
n. 50 g voita
1½-2 tl suolaa
1-2 tl vastarouhittua mustapippuria
n. ½ tl sekä kuivattua rosmariinia että timjamia
Valmista ensin taikina sekoittamalla kaikki sen raaka-aineet kulhossa. Lisää tarvittaessa vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jotta saat taikinasta kiinteän mutta ei liian kostean. Vaivaa taikina tasaiseksi ja sileäksi massaksi, kääri kelmuun ja laita jääkaappin lepäämään vähintään tunniksi.
Sillävälin kun taikina lepää, valmista täyte: kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Sulata voi paistinpannussa ja kuullota sipulit voissa pehmeiksi. Älä ruskista. Lisää pannulle mausteet ja paista vielä muutama minuutti. Anna sipuliseoksen jäähtyä ja kaavi se sitten huolellisesti pannulta jauhelihan sekaan ja sekoita hyvin.
Sitten voit käynnistää pelmenitehtaan! Jaa taikina kahteen osaan ja kääri toinen puolikas takaisin kelmun sisään odottelemaan. Kaulitse taikinapala jauhotetulla tasolla mahdollisimman ohueksi (ohuemmaksi kun näissä kuvissani, kröhöm) ja leikkaa siitä sitten juomalasilla pyöreitä kiekkoja. Itse tein ensin aikamoisia jättipelmenejä kun juomalasini oli tarkoitukseen ehkä turhankin iso, puolivälissä hoksasin vaihtaa halkaisijaltaan sopivampaan skumppalasiin. Kääri yli jäänyt taikina takaisin palloksi ja laita se kelmun sisään.
Pelmeni syntyy siten, että nostat nokareen täytettä taikinakiekon toiselle reunalle. Sen jälkeen taita kiekko puoliympyrän muotoon ja ala nipistelemään taikinan reunaa kiinni keskeltä reunoja kohden. Pyri puristamaan samalla ilma täytteen ympäriltä pois. Pyöräytä lopuksi puoliympyrän ”kulmat” yhteen ja nipistä ne kiinni toisiinsa.
Niin söpöjä! Sellaisia pikku pylleröitä.
Kun kaikki taikina on käytetty, kauli toinen pala ja jatka, kunnes kaikki täytekin on käytetty. Sitten voitkin joko ruokkia suurperheen tai lykkiä ylimääräiset pelmenit pakastepusseissa pakastimeen odottelemaan jutun alussa kuvailemiani päiviä (jutun lopussa vielä pakastusvinkkini!). Samalla voit harmitella, että miksi et sittenkin tehnyt kerralla isompaa satsia?
Ja nyt sitten sitä ”pikaruokaa”
Kun olet valmis käymään pöytään, keitä pelmenit kypsiksi runsaassa suolatussa vedessä tai vahvassa kasvis- tai lihaliemessä. Veden voit halutessasi maustaa myös laakerinlehdillä, pippurilla, yrteillä… Riippuen kuinka ohueksi taikinan sait kaulittua, kuinka isoja pelmenisi ovat ja kippaatko kattilaan tuoreita vai pakastettuja pelmeneitä, ruoka on valmista n. 10-15 minuutissa. Kypsät pelmenit nousevat kattilan pintaan, mutta itse keitän niitä mieluiten vielä vähän siitä pidempäänkin. Varsinkin kiireisenä ja väsyneenä päivänä pakastepelmeneitä keitellessä sellainen keskeltä vielä jäinen ylläri ei nimittäin paljon naurata.
Valuta pelmenit huolellisesti, ellet tarjoile niitä liemessä. Siinä tapauksessa kauho pelmenit kulhoihin ja annostele liemi päälle. Valutetut pelmenit syön itse yleensä smetanan tai voin kera. Tykkään raastaa pinnalle reilusti tuoretta piparjuurta (jos sitä kotona vaan on) sekä kuorruttaa pelmenit runsaalla määrällä vastarouhittua mustapippuria. Tällä kertaa lisäsin annokselleni myös tuoretta tilliä 🙂
Koska tässä oltiin tosiaan lähestulkoon ekakertalaisia pelmenien tekemisessä, otan ilolla vastaan tietoa ja vinkkejä siitä, miten voisin tästä pistää paremmaksi!
Ps. Pelmeneistä voit lukea lisää esim. Food Perestroika -blogin varsin kattavasta jutusta!
Pps. Pelmenit pysyvät pakastimessa varmasti irtonaisina, kun pakastat ne ensin tarjoittimella toisistaan irrallaan ja siirrät ne pussiin vasta jäätyneinä.
Tulipa nättejä. Pitää joskus testata.
Kiitos 🙂 Jos yhtään on pelmenien fani niin kannattaa joskus kokeilla tehdä itse! Siitä tulee aika huikea fiilis 😀
Olen KERRAN syönyt ihania pelmeneitä sienitäytteellä Virossa eräässä vegeravintolassa, jonka jälkeen olen tätä herkkua himoinnut. Nää näyttää ihanilta! Mutta mistä kaupasta löytyy oikeesti hyviä pelmeneitä? Myös Meri-Tuuli on liputtanut kaupan pelmeneiden perään mutta myös anonyymien sellaisten… Prismasta olen löytänyt, mutta vaan Deliciestin kasvis- ja lihapelmeneitä, joidenka ainesosalista on aika kauheaa luettavaa ja makukaan ei ole kaksinen… Kiinnostaisi saada vinkkejä paikoista ja merkeistä! ❤️Myös tuning-vihjeitä kaivataan!
Itse ostan lähinnä Taschki-merkkisiä pakastepelmeneitä, ne ovat lisäaineettomia 🙂 Taschkilla ei kuitenkaan ikävä kyllä vaan ole vegeversiota valikoimissaan. Oma lempparityylini syödä pelmenejä väsyneinä arkipäivinä on keittää ne, valuttaa huolella ja laittaa päälle reilusti luomuvoita, vastarouhittua mustapippuria ja ehkä sipulisilppua (aina ei jaksa edes sitä sipulia tosin silputa). Jos aikaa ja tarvikkeita on kotona enemmänkin, laitan päälle tämän jutun tyyliin tuoretta piparjuuriraastetta, tilliä/ruohosipulia/kevätsipulia, pippuria sekä ranskankermaa tms. Joskus keitän pelmenit vahvassa liemessä ja syön ne liemineen – joskus taas paistan pelmenit pannulla tai gratinoin ne juuston kanssa uunissa 😀 Joskus olen jopa tehnyt lasagnentyyppisen virityksen pelmeneistä tomaattikastikkeen ja bechamelin kanssa!
Itse paljon noita valmistaneena katsoi pelmenejäsi. Ovat kaunottaria, siis niin herkullisen näköisiä, että uskon niitten olevan myös maukkaita. Kerrassaan upeita! Mulla on muutaman vuoden tauko ja nyt päätin verestää taitojani.
Voi kiitos! Onpa kiva kuulla! Maukkaita olivat, ehdottomasti – jäin silloin miettimään lähinnä että olikohan taikina liian paksua. Nyt on minullakin jo tästä hommasta muutaman vuoden tauko, aika verestää tätä taitoa itsekin! Pelmenit on minusta just tämän vuodenajan ruokaa ❤️