Sake chahan eli paistettua riisiä ja lohta japanilaisittain
Siitä asti, kun kotiuduin Japanin matkalta, on keittiössäni kulutettu poikkeuksellinen määrä riisiä. Riisin ostotahti on ollut jopa paketti viikossa, vaikka ennen moinen riitti kuukausiksi, ellei suorastaan puoleksi vuodeksi. Tilanne on vähän hassu, kas kun en ole koskaan ollut mikään suuri riisin ystävä! En laita useinkaan ruokia, joihin kuuluisi riisiä lisukkeena, saatikka pääraaka-aineena (poikkeuksena risotto) – riisiä on siis tullut ostettua lähinnä onigirazua tai sushia varten.
Ennen en kuitenkaan ollut tutustunut japanilaiseen keittiöön niin laajalti kuin nyt! Riisiin ympärillä pyöriviä reseptejä on tekeillä tai odottelemassa julkaisuaan tälläkin hetkellä viisi, eikä niille ole näkymässä loppua ihan hetkeen. Niinpä olen jo alkanut myös pohtia erilaisia käyttötarkoituksia ylijäämäriisille, sitä kun kertyy jääkaappiin toki myös entistä tiheämmällä tahdilla. Tämänhetkinen lempiosoitteeni sille on ochazuke (eli riisiä ja vihreää teetä), mutta toki minulle maistuu myös vanha kunnon paistettu riisi!
Chahan eli paistettu riisi japanilaisittain × 2 + lisukkeet: umeboshi, beni shoga & takuan ♥
Taannoin kotoani löytyi tähteinä sushiriisin ja punaisen riisin lisäksi kimpale kypsää lohta sekä jonkun verran kypsää kanaa. Ystäväni oli tulossa kylään lounaalle ja päädyin hetken mielijohteesta paistamaan meille näistä tähteistä kahdenlaista chahania (eli paistettua riisiä japanilaisittain).
Jos kaapista löytyy jo valmiiksi japanilaisen keittiön perusmausteita, ei moinen päähänpisto ole kovinkaan vaikea toteuttaa: tarvitsee vain pilkkoa ainekset ja paistaa ne pannulla – just niin rapeiksi kun omaan makuun sopii – ja heittää haluamansa mausteet sekaan. Paistetun riisin kruunaa Japanissakin muna, jonka voi sekoittaa mukaan jo paistaessa, tai lisätä annoksen päälle raakana (vastapaistettu riisi kypsentää munan lautasella sekoittaessa), pehmeäksi keitettynä tai miksei myös paistettuna. Itse tein meidän lounasannostemme päälle pehmoiset munat kylvettämällä (katso ohje täältä).
Mitä tulee chahaniin, siihen voi laittaa riisin lisäksi tietysti mitä tahansa tähteitä: pekonia, tofua, makkaraa, vihanneksia, katkarapuja… Chahan on eräänlainen pyttipannu, jonka sisällöstä on jokaisella japanilaisella varmaan omat mielipiteensä. Paistettua riisiä tarjotaan hieman erilaisina versioina Aasiassa toki muuallakin, joten Japanilaiseksi tämän paistetun riisin tekee minusta mausteet: miso, furikake eli leväsilppu (josta minulle entisenä akvaarion omistajana tulee muuten aina kalanruoka mieleen 😀 ), seesaminsiemenet, soija sekä superaddiktoiva aromaattinen chilimauste, sichimi togarashi.
Sake chahan eli paistettua riisiä lohella 2:lle
4 dl kypsää sushiriisiä ja/tai punaista riisiä, täysjyväriisiä tms.
n. 1 ½ dl kypsää kevyesti suolattua lohta murusteltuna hiutaleiksi
3-4 valkosipulin kynttä
1 rkl furikakea / kuivattua ja silputtua merisalaattia / silpuksi saksittua norilevää
1 tl shichimi togarashi -chilimaustetta
ripaus suolaa
2 kananmunaa (*
Paistamiseen:
50 g voita
1 rkl (vaaleaa) misoa
Sulata voi paistinpannulla ja lisää siihen sekä miso että ohuelti viipaloitu valkosipuli. Paista hetki keskilämmöllä ja lisää sitten riisi. Jatka paistamista, kunnes riisi on makuusi sopivan paahtunutta (jotkut eivät halua paahtaa riisiä juuri ollenkaan, toiset – kuten minä – jatkavat paistelua kunnes suurin osa riisinjyvistä on mukavasti hieman rapeutunut). Lisää sekaan lohi, merilevä sekä makusi mukaan sichimi togarashia sekä suolaa.
Sichimi togarashin voi halutessaan korvata myös jollain muulla chilillä, mutta jos saat tuota nimenomaista maustetta käsiisi, en usko että enää haluat niin tehdä ♥
Tarjoile sake chahan kananmunan kera (katso seuraava resepti).
Paistetun lohiriisin kaveriksi sopii munan lisäksi mielestäni myös rapean raikas retiisi tai retikka, jonka nykyään leikkaan aina kukiksi. (Kun kerran hankkii muotin, jolla saa leikattua vihanneksista kukkia, sitä pitää tietysti käyttää!) Punaiset säikeet annoksen päällä ovat kauneinta kuivattua chiliä mitä tiedän: ito togarashia.
Paistetun kanariisin päällä pikkelöityä inkivääriä (beni shoga) sekä tuoretta ja pikkelöityä retikkaa (takuan). Vain muna puuttuu!
Tori chahan eli paistettua riisiä ja kanaa 2:lle
4 dl kypsää sushiriisiä ja/tai punaista riisiä, täysjyväriisiä tms.
n. 2 dl kypsää kanaa pieninä kuutioituna
1-2 ohuelti viipaloitua kevätsipulia
1 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl yuzun mehua tai sitruunamehua
1 rkl seesaminsiemeniä
1-2 rkl soijakastiketta
2 kananmunaa (*
Paistamiseen:
2 rkl kasviöljyä + muutama tippa vahvaa seesamiöljyä (tai 2 rkl mietoa seesamiöljyä)
Lämmitä öljy paistinpannussa ja paista riisiä keskilämmöllä, kunnes se rapeutuu kauttaaltaan hieman. Lisää kana sekä mausteet ja jatka paistamista, kunnes kaikki raaka-aineet ovat kuumenneet ja hieman paahtuneet.
*) Tarjoile tori chahan kananmunan kanssa: voit sekoittaa munat riisiin jo paistinpannulla paistamisen loppuvaiheessa, tai rikkoa vastapaistetun annoksen päälle munan raakana, tai tehdä kuten minä, ja kypsentää munat vesihauteessa. Myös paistettu muna toimii hienosti annoksen päällä. Kananmuna tuo annokseen täyteläisyyttä, kermaisuutta ja kosteutta – varsinkin kun sen lisää annokseen raakana aivan lopuksi. Kukin tyylillään!
Ps. Hiramenome-blogin sake chaahan -reseptissä neuvotaan, kuinka voit hyödyntää kokonaisen lohen ruodot tai pään lohihiutaleiden valmistamiseen – mahtava vinkki joka tulee tässä keittiössä ainakin käyttöön!
Pps. reseptit voi tehdä gluteenittomana, kun käyttää gluteenitonta soijaa ja valitsee mison, jonka valmistamisessa ei ole käytetty vehnää, ohraa tai ruista.
Minna Vuo-Cho sanoo
Näyttää herkulliselta – Meillä usein jämäriisit pyöritellään palleroiksi ja paistetaan, mutta kyllä tällainenkin varmaan perheeseen uppoaisi.
Juulia sanoo
Nami! Paistetut riisipallerot kuulostavat just herkuilta 😀
Minna Vuo-Cho sanoo
Itse asiassa inspiroiduin tästä käyttämään riisinjämät pannulla kananmunan (ja muutaman mausteen) kera ja päälle vielä edellisen illan kalaa. Kelpasi jokaiselle muksulle. Eli kyllä tätä tehdään meillä joskus uudelleenkin (ja ehkä vähän paremmin suunnitellen) kun oli noin mahtava menestys pikaversionakin.
Juulia sanoo
Hei onpa kiva kuulla! Pikaversiot kunniaan, nehän on usein just parhaita 🙂
Sirkku sanoo
Mie olen melko vähäriisinen – risottoja teen kyllä, mutta harvemmin riisiä on muuten meillä ruokapöydässä. Nämä näyttää kyllä hyviltä! Matkoissa on kyllä sekin kiva, että niitä voi fiilistellä jälkikäteen makujen avulla. Meilläkin on vielä nyt talvella näkynyt pöydässä niin veggie fish & chipsiä kuin Eton messiäkin viime kesän Lontoonmatkan inspiroimana.
Juulia sanoo
Kuulostaa tutulta! Matkustelussa on kyllä mun mielestä parasta aina ruoka: sekä etukäteen fiilistellessä, että paikan päällä herkutellessa, että jälkikäteen fiilistellessä … alkoipa muuten samantien tekemään mieli fish and chipsiä 😀
minni / kokeileva keittiöni sanoo
Ihanan näköistä ja inkivääri ja soija kuulostaakin niin herkulliselta. Voi miksi mä olen niin arka kokeilemaan tällaisia!
Juulia sanoo
Minni sun blogin nimi kyllä melkein nyt vähän velvoittais kokeilemaan 😉 <3
Nanna sanoo
Kunpa mä muistaisin nuo mausteet kun pääsen seuraavaksi johonkin kauppaan missä valikoima japanilaisia mausteita!
Juulia sanoo
Mulla on sekä kännykässä että kalenterissa kaikenlaisia merkintöjä, mitä pitää muistaa pitää silmällä kun käy erilaisissa kaupoissa. Sit kun pää lyö paikanpäällä aina tyhjää, kaivan mun muistilistat esiin 😀
Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi sanoo
Olen viime aikoina tunkenut löysästi paistettua kananmunaa ihan kaikkeen – sen kermaisessa täyteläisyydessä on vai jotain niin lohdullista <3
Juulia sanoo
Samaa mieltä! Kananmunassa on jotain kovin lohdullista. Siitä asti, kun opettelin tekemään tuollaisen ”onsen tamagon” eli kylvetetyn munan, sitä on tullut tungettua vähän ruokaan ku ruokaan – ja vanha kunnon paistettu muna juoksevalla keltuaisella tulee hyvänä kakkosena! Tajusinkin just että mun kokkailuhan onkin nykyään melkein pelkkää riisiä ja kananmunaa. Hupsista. No kait tämä vaihe menee ohi vielä… muuten käy ehkä vähän yksitoikkoiseksi näiden mun reseptien lukeminen?
Minna sanoo
Kuulostaa hyvältä! Mulle Japanilainen ruoka ei ole kovin tuttua, mutta sitäkin kiinnostavampaa.
Juulia sanoo
Kiitos Minna!
Mari sanoo
Mmm..maistuis!
Juulia sanoo
🙂
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo
Näyttää ihan törkeän hyvälle! Mutta mistähän ihmeestä Oulusta löytyisi tähän tarvittavia mausteita. Ehkä postista. Jos tilaisi nettikaupasta 🙂
Juulia sanoo
Nettikauppa varmasti juu vois olla ratkaisu. Nuo ovat onneksi kaikki sellaisia tuotteita jotka säilyvät vaikka vähän kauempaakin lentäisivät! Luulen, että alan itsekin tilaamaan joitain asioita netistä, kun kaikkea jännää ei täältä Helsingistäkään vielä saa 🙂