Kaupallisessa yhteistyössä Asennemedia ja Urtekram
Yksi rakkaimmista joulumuistoistani liittyy aaton aamuihin. Ihan viime vuosiin asti me aikuiset tyttäret ollaan vietetty jouluja lähes poikkeuksetta äidin luona, missä asiat kulkevat aina jo lapsuudesta tuttua kaavaansa: päivä aloitetaan aamusaunalla ja sitten syödään myöhäinen aamupala, riisipuuroa ja sekametelisoppaa.
Äiti piilottaa puuroon aina mantelin, jonka löytämisestä me lapset aikuiset tietysti kisataan. Viime aikoina tosin niitä manteleita on ruvennut ilmestymään äidin joulupuuroon vähän runsaamminkin, mitä lie hän mahtaakaan yrittää vihjata…
Riisipuuro liittyy siis mielessäni saumattomasti jouluun, joten tuntuu aina vähän hassulta syödä riisipuuroa muina vuodenaikoina (riisipuuroa kesällä? HULLUUTTA). Lisäksi riisipuuro liittyy tietysti äitiin, jonka keittelemänä sitä eniten syön. Itse en siis ole riisipuuroa lähtenyt hämmentelemään, vaikka olisin jonkun joulun äidin helmoista vähän kauempana viettänytkin. Mutta nytpä on sekin tilanne korjattu!
Vuoden viimeisen Urtekram yhteistyöni aihe on nimittäin jouluisasti luomu puuroriisi sekä perinteiset joulupuuron kumppanit, kuivatut hedelmät ja joulumausteet. En näistä raaka-aineista silti perinteistä puuroreseptiä teille ole kehitellyt, vaan ideoin joulupuuron mahdollisille jämille jatkojalostuskeinon 🙂
Päättyvän vuoden yhteistyöt Urtekramin kanssa ovat olleet minulle ilo ja kunnia, heidän luotettavista, puhtaista ja monipuolisista tuotteista kun on aina ollut inspiroivaa lähteä kehittelemään reseptejä. Tällä kertaa reseptinkehittelyni lähti joulupuuromuisteloista toisen rakkaan makumuiston suuntaan, johon riisipuuron jämät voi upottaa herkullisesti. Iki-ihana ahvenanmaan pannari valmistettiin meillä aina riisipuurosta!
Jalostin siis mantelimaitoon keittelemäni riisipuuron hieman tavallista paksummaksi pannukakkutaikinaksi, josta sitten paistoin pannukakku-keikauskakun. Taikinan pohjalle piilotin glögissä liotettuja kuivattuja hedelmiä, sekä riisipuuroon ehdottomasti kuuluvaa kaneli-sokeriseosta, taikinan maustoin perinteisesti kardemummalla.
Hieman mietitytti, miten pannaritaikina toimisi keikauskakkuna, mutta lopputulos onnistui yli odotusten! Ehkä sitä riisipuuroa täytyy nyt ruveta keittelemään useamminkin – ja aina tietysti vähän yli omien tarpeiden, jotta saadaan syy tehdä lisää pannarikakkua ♥
Riisipuuro on luontaisesti gluteenitonta herkkua, joten päätin tehdä pannukakkukakusta samantein muutenkin gluteenittoman herkun. Urtekramin leivontamixit tulivat minulle tutuksi keväällä gluteenittoman olut-cheddar pannuleivän tekemisen yhteydessä ja minusta on kiinnostavaa testailla erilaisia käyttökohteita niille edelleen (vaikkei tällä kertaa kukaan gluteeniherkkä ystäväni ollutkaan tulossa kylään kakkua maistamaan).
Maidottomaksikin ohje muuntuu helposti, kun käyttää taikinassa ja kakkuvuuassa voin sijasta kasvipohjaista margariinia 🙂
Joulupannukakkukakku
Riisipuuroon:
2 dl Urtekram luomu puuroriisiä
2 dl vettä
1 l rasvaista ja makeuttamatonta mantelimaitoa
1 tl suolaa
(1 manteli romantikoille)
Kakkutaikinaan:
3 dl kylmää riisipuuroa
4 dl mantelimaitoa
4 kananmunaa
½ dl (kookos)sokeria
2 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (esim. Urtekram yleis leivontamix)
1-2 rkl Urtekram jauhettua luomukardemummaa
1 tl Urtekram luomuvaniljajauhetta
Vuuan pohjalle:
n. 200 g kuivahedelmiä, esim. Urtekram luomu luumuja, aprikooseja ja/tai aurinkokuivattuja viikunoita
3-4 dl glögiä
½ dl sokeria
1 rkl Urtekram luomukanelia
n. 50-70 g voita, kasvimargariinia tai neitsytkookosöljyä
Glögisiirappiin:
n. 1 ½ dl kuivahedelmien liotusglögiä
n. ½ dl sokeria
Keittele ensin riisipuuro. Äitini teki riisipuuron yleensä vesihaudekattilassa, minulla ei sellaista ole, joten teen sen pinnoitetussa kasarissa.
Kiehauta vesi ja lisää siihen puuroriisi. Kun vesi on melkein imeytynyt riisiin, lisää mantelimaito. Säädä lämpötila hieman alle keskilämmön ja keittele puuroa aina välillä hämmentäen noin 45 minuuttia, eli kunnes se paksuuntuu. Lämpö ei saa olla liian korkea tai puuro palaa pohjaan. Mausta puuro lopuksi suolalla, sekä tipauta sekaan halutessasi manteli. Ota puurosta 3 dl sivuun pannukakkukakkutaikinaa varten – loput voi syödä just niin kuin omaan makuun sopii (mikä täällä tarkoittaa kanelin ja sokerin kera).
Pannukakkukakun valmistaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin laittamalla kuivahedelmät likoamaan glögiin – ideaalitilanteessa ne kylpevät maustumassa ja pullistumassa glögissä yön yli jääkaapissa, mutta muutama tunti huoneenlämmössä toimii akuutin pannarikakun himossa vallatessa myös.
Pannukakkukakkutaikina on helppo valmistaa: sekoita kylmä riisipuuro, mantelimaito, jauhot, munat, sokeri sekä mausteet hyvin sekaisin ja jätä taikina noin puoleksi tunniksi turpoamaan. Laita sitten uuni lämpenemään 225 asteeseen.
Voitele suorapohjainen kakkuvuoka tai paistinpannu reunoja myöten paksulti huoneenlämpöisellä voilla, kasvimargariinilla tai neitsytkookosöljyllä. Mikäli haluat pelata keikaushommissa varman päälle, laita vuuan pohjalle juuri sopivan kokoiseksi leikattu leivinpaperi, jonka voitelet tietysti silloin vuuan pohjan sijaan – itse koen tämän varotoimenpiteen kuitenkin ylimitoitetuksi, kunhan vuoka/paistinpannu on voideltu tarpeeksi runsaasti (mistä ei tässä köökissä koskaan tarvitse murehtia, olen aikamoinen voin suurkuluttaja).
Ripottele paistoastian pohjalle hieman sokeria ja kanelia, lado sitten glögissä mehevöityneet kuivahedelmät vuokaan. Kakku on keikautettuna erityisen näyttävän näköinen, kun leikkaat hedelmät puoliksi ja ladot ne vuokaan leikkauspinta pohjaa vasten.
Kaada sitten pannukakkukakkutaikina hedelmien päälle ja lykkää paistoastia keskitasolle uuniin n. 40 minuutiksi, eli kunnes se on pinnalta kauniin ruskistunut ja kypsä (testaan itse kypsyyden perinteisesti hammastikulla – jos siihen ei jää kiinni taikinaa, kakku on valmis).
Anna valmiin pannukakkukakun jäähtyä paistoastiassaan viitisen minuuttia ennen kumoamista. Varmistele varovasti tylsän puoleisella veitsellä, että kakun reunat ovat irti vuuasta ja aseta sitten paistoastiaa hieman isompi lautanen sen päälle. Ota molemmilta laidoilta tukeva ote ja humpsauta kakku nopeasti ympäri niin, että se tipahtaa tarjoilulautaselleen.
Huom! Älä jätä kakkua vuokaan jäähtymään: kakun pohjalle muodostunut tahmea siirappi tarttuu jäähtyessään astiaan aina vain tiukemmin, etkä saa sitä jäähtyneenä enää ihan niin vain vuoasta ulos.
Kuivahedelmien liotuksesta ylijääneen glögin voi keittää siirapiksi sokerin kera. Siirapin kokoonkeittelyaika riippuu käyttämäsi glögin määrästä, mutta siirappi on valmista, kun se valuu lusikasta hieman paksumpana norona. Pidä kuitenkin mielessä, että siirappi jähmettyy reilusti lisää jäähtyessään, ole siis tarkkana ettet keitä siirappia liian paksuksi!
Pannukakkukakku on minusta parhaimmillaan vielä hieman lämpimänä. Itse tarjoilen sen mieluiten Ahvenanmaan pannarin tyyliin kermavaahdon kera ja viimeistelen annoksen glögisiirapilla. Ah, nam!
Ps. Edelliset Urtekram -yhteistyöjuttuni löytyvät täältä 🙂 Olisi tosi hauska kuulla, mitä olette niistä tykänneet. Omia suosikkejani ovat olleet Risottopuuroa Risi e bisi sekä Kookosöljyssä haudutettua nieriää ”sous vide” 🙂
Ai että miten kiva idea käyttää pannaritaikinaa keikauksessa! Ahvenanmaanpannukakku on kyllä pannareitten kuningas ja sitten kun tähän vielä lisätään noita hedelmiä ja glögiä, niin… nam nam 🙂 Tiedän, mitä teen jouluna!
Kiitos! Kiva että innostuit 😀
Mullekin Ahvenanmaan pannari on ehdoton ykkönen, vaikka kyllä äidin tekemä jauhelihapannari tulee melkein tasoihin <3 Herkullista joulua sinne!
Ahvenanmaan pannari on ihan parasta! Ihan mahtava joulutuunaus tuosta herkusta.
Kiitos Minni! Tää oli kyllä onnistunut viritelmä 😀
Kiva idea, kunhan vielä jäisi puuroa yli. Ehkä keitän tuplat, jotta saan tämän tehtyä 🙂
Oikein 😀
Aivan ihana nimi tämä joulupannukakkukakku 😀
Heh, Merituuli, kiitosta vaan! Mä tykkään niin kovasti yhdyssanoista … mutta en silti taida vaihtaa alaa copywriterin saatikka äidinkielen opettajan hommiin kuitenkaan :’D
Ihana resepti ja erityisesti tuo glögisiirappi!
Kiitos Janna! Glögisiirappia kantsii kyllä keitellä ihan reilusti, se toimii hyvin myös monessa muussa herkussa!
Ihanan hedelmäinen joulupannukakku. Ps. meilläkin on oudosti alkanut mantelit lisääntymään puurossa viime vuosina 😉
Kiitos Peggy! Hmmm… ovatkohan ne lisääntyvät mantelit joku geenimanipuloitu lajike 😀
Vau, ihana idea. Syön riisipuuroa itse asiassa vain kerran vuodessa: jouluaaton lounaana samalla kun joulurauha julistetaan.
Kiitos Sirkku! No tuohon traditioonhan voi sitten liittää vaikka Tapaninpäivän riisipuuropannukakkukakun? 😉
Meillä on ollut aina niin että mantelin puurosta löytänyt saa jonkun palkinnon. Mutta viime vuonna manteleita olikin kaksi! Tuntui vähän huijaukselta koko juttu! No se vähän lohdutti että minä sain sen toisen. 😀 Tosin äiti väitti että yksi manteli siellä oli, se oli vaan haljennut..
Aaaa… tuo vanha ”se on vaan haljennut” väite… 😀
Ihana resepti! Mä keittelin yksi päivä glögisiirappia päärynöiden kaveriksi, oli eri hyvää!
No sehän toimiskin päärynän kanssa varmaan aivan loistavasti. Päärynät vois varmaan itsensäkin keitellä siinä glögissä!
Erilainen mutta niin hyvältä näyttävä pannukakku.
Kiitos!
Onpas hän kaunotar <3
Kiitos Erja 🙂
Ihana idea! <3
Kiitos Annaleena
Sun käsissä riisipuurokin muuttuu joksikin IHAN muuksi, vitsi miten kiva idea! Mä tykkään myös tehtailla yhteistyöreseptejä; tulee haastettua itseään toisinaan ihan uusienkin tuotteiden pariin ja tai keksittyä vanhoille tutuille ihan uusia käyttötarkoituksia. Maailman parast työ sanon! 🙂
Naulan kantaan Jenni!
Ihana resepti, mutta en kyllä sulta muuta odottanutkaan. Kiva idea nuo hedelmät tuossa pohjassa. Riisipuuro, mutta toisessa muodossa, love it!
Kiitos Sari! Kiva että sun ihanien puurokakkujen avulla muistui itsellekin mieleen tämä oma resepti, nythän on taas näiden herkkujen sesonki 🙂 Mun täytyy kyllä ehdottomasti testata myös se sinun sahramipannari!