Ravintohiivahiutaleet <3
Käsi ylös kuka tykkää ravintohiivahiutaleista? Minä minä minä! Sekä miljoonat muut 🙂 Ravintohiivahiutaleet ovat varsinkin vegaanien ja kasvissyöjien fanittamia pähkinäisiä, juustoisia ja umamisia hitusia, joilla taikoo monenlaiseen ruokaan juustomaista makua ilman eläinperäisiä tuotteita. Ravintohiiva on nimensä mukaisesti ravinteikasta: se sisältää mm. rautaa, sinkkiä ja B-ryhmän vitamiineja (tuotteesta myös B12!), mutta myös kuitua ja proteiinia. Silkkaa bonusta, kun näitä hiutaleita kiskoo vaikka sellaisenaan jo pelkän maun vuoksi!
Ravintohiiva tekee taikoja vaikka minkälaisille ruuille, mutta salaatinkastikkeeseen en sitä ollut vielä laittanut. No, nytpä olen tehnyt senkin! Tutustuin taannoin ohjeeseen, jossa ravintohiivahiutaleet surautetaan uskomattoman paksuksi ja koukuttavaksi ”vinegretiksi” soijan, öljyn ja viinietikan kanssa, ja levitän tämän soossin ilosanomaa mielelläni eteenpäin teillekin. Hyvää joulua!
Hyppää reseptiin tästä!Oluthiiva
Tutustuin näihin maukkaisiin hiutaleisiin aikoinaan nimellä oluthiivahiutaleet, jolla nimellä niitä onkin Suomessa myyty ravintolisänä jo vuosikymmeniä. En jostain syystä ole aiemmin pysähtynyt selvittämään mistä tämä nimity on peräisin – arvelin vain, että tuotteen täytyy liittyä jotenkin oluen valmistukseen. Ja kas, olin oikeassa! Ruohonjuurelta löytyy ilmeisesti melko vanha blogijuttu, jossa Valioravinnon (nykyinen Bertil’s) tuotepäällikkö kertoo oluthiiva-nimityksen historiasta:
”Oluthiiva on aikanaan ollut nimensä mukaisesti oluen valmistuksesta koitunutta sivuvirtaa. Kun oluesta on suodatettu hiiva pois, on tuota ylijäämää sen jälkeen käytetty ihmisravinnoksi. Siksi oluthiivassa oli alun perin oluelle tyypillinen karvas ja kitkerä maku”
Nykyään ravintohiivan valmistuksessa hyödynnetään melassia. Ja mikäli ajatus hiivan syömisestä tuntuu hurjalta, niin huoli pois! Ravintohiivan hiiva, Saccharomyces cerevisiae (eli leivinhiiva, oluthiiva) on inaktiivista; se on kuumennettu ja kuivattu ja ei todellakaan lähde käymään enää kenenkään massussa. Hyvä niin, sillä itsehän rakastin jo lapsena syödä tuorehiivaa… ja voin raportoida että hetken mielihyvän tavoittelulla on totta tosiaan seuraamuksensa 😀
Ravintohiiva-vinegretti
Törmäsin reseptiin nimeltä Nutritional Yeast Vinaigrette Carla Lalli Musicin YouTube-kanavalla. Hän jakoi videolla kokkiystävältään saamansa ohjeen omalla twistillään, aikamoisen hypetyksen saattelemana. Uteliaisuus heräsi, ja päädyin nopeasti kokeilemaan ohjetta itsekin! Alkuperäinen ohje sisältää vain ravintohiivaa, omenaviinietikkaa, tamaria, valkosipulia ja oliiviöljyä; Carla taas mm. korvasi osan öljystä tahinilla. Raaka-aineet surautetaan sauvasekoittimella paksuksi emulsioksi, jota oikeasti tulee ihan huomaamatta lusikoitua suuhun ”maistelumielessä” vaikka kuinka paljon, ellei ole varovainen!
Jos nettiä alkaa kaivelemaan hauilla ”nutritional yeast dressing” tai ”nooch dressing” (nooch on ravintohiivan englanninkielinen lempinimi), voi nopeasti todeta että hyvinkin samoja raaka-aineita sisältäviä ohjeita on postailtu vegaanisilla ja kasvisruokasivustoilla jo pitkään. Mikään suuri salaisuus tämä yhtälö siis ei taida olla! Mutta olisinpa silti kuullut siitä jo aiemmin 😀
Pääset ravintohiivahiutaleet -reseptiarkistooni tästä!
Chinkiang etikkaa, chiliöljyä, Makeutta, kiitos!
Sisäinen makukompassini on viime aikoina osoittanut niin tanakasti kohti Aasiaa, että päädyin tekemään ohjeesta monia kiinalaisia lempiraaka-aineitani sisältävän version. Siinä on kiinalaista seesamitahnaa (joka on ihanan paahteista), vaaleaa soijaa ja mustaa Chinkiang-etikkaa. Käytin öljynä neutraalin makuista rypsiöljyä, josta korvasin osan kotitekoisella chiliöljyllä. Lisäksi surautin sekaan valkosipulin kaveriksi tuoretta inkivääriä. Minusta lopputulos oli myös paremmassa tasapainossa, kun sekaan töräytti hieman makeutta!
Kun tämän ohjeen kanssa kerran alkaa kikkailemaan, niin variaatioitahan on loputtomasti. Maku on aina hieman erilainen, riippuen minkälaista pähkinä- tai siementahnaa, öljyä ja etikkaa käytät, sekä mitä muuta makua sekaan surautat. Ja kas näin ravintohiiva-vinegretti mukautuu myös monenlaisen asian kaveriksi! Itseäni on viime aikoina laiskottanut keittiössä sen verran, että söin testisatsini todella yksinkertaisesti kuivalla pannulla paikoin hiiltyneeksi paahdetun broccolinin kanssa. Toimii!
Ohje on mukailtu Carla Lalli Musicin YouTube-videolta; hänen ohjeensa on taas peräisin kokilta nimeltä Griffin Wilson (IG: @cabincorn )
Ravintohiiva-vinegretti
Tarvikkeet
- sauvasekoitin / blenderi
Raaka-aineet:
- 1½ dl ravintohiivahiutaleita
- ⅔ dl vaaleaa soijakastiketta (tai tamaria)
- ¾ dl omenaviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa, riisiviinietikkaa, sherryviinietikkaa, kiinalaista mustaa Chinkiang-etikkaa…)
- 2-3 valkosipulin kynttä (koosta riippuen)
- 2-3 cm pätkä tuoretta inkivääriä (halutessasi)
- ½ dl suolatonta tahinia (tai maapähkinävoita, mantelivoita…)
- 3+ rkl agavesiirappia (tai vaahterasiirappia, tai sokeria)
- 1½ dl neutraalin makuista rypsiöljyä (tai 1 dl rypsiöljyä + ½ dl chiliöljyä)
- 1 rkl paahdettua seesamiöljyä (halutessasi)
- 1-3 rkl mandariinimehua tms. (ohentamaan kastiketta, tarvittaessa!)
Ohjeet
- Mittaa ravintohiivahiutaleet, soija ja etikka sauvasekoittimelle sopivaan syvään kapeaan kulhoon tai blenderiin. Kuori valkosipuli (ja inkivääri, jos haluat), viipaloi ja lisää sekaan. Soseuta kaikki tasaiseksi ja ala sitten valuttamaan sekaan öljyä ohuena nauhana, samalla kun kone käy.
- Kun seos on täysin emulsoitunutta, lisää kulhoon tahini ja siirappi. Surauta seos tasaiseksi ja emulsoi sekaan vielä paahdettu seesamiöljy, jos käytät sitä. Tarkista maku ja jos säädät sitä, emulsoi kastike vielä kertaalleen.
- Valmis vinegretti on kermaisen paksua! Säilytä vinegretti ilmatiiviisti peitettynä jääkaapissa ja varaudu siihen että se paksuuntuu viiletessään vielä lisää. Haluan itse välillä ohentaa kastiketta hieman, ja näin sitrussesongin aikana teen sen esim. mandariinimehulla, muutama rkl kerrallaan samalla soseuttaen.
Huom:
- 1,5 dl ravintohiivahiutaleita
- 2/3 dl soijaa
- 3/4 dl etikkaa
- 2 dl öljyä
- 3/4 dl ravintohiivahiutaleita
- 1/3 dl soijaa
- 2,5 rkl etikkaa
- 1 dl öljyä
Muut ravintohiivaa sisältävät ohjeeni löydät täältä. Lisää infoa ja rutosti reseptivinkkejä ravintohiivan käyttöön löytyy myös mm. Vegaanihaaste– ja Kasviskapina-sivuilta!
Iloista ja omannäköistä joulua itse kullekin! Onnellista uutta vuotta 2024!
Vastaa