Kesäruokaa!
Hyvää heinäkuuta! Tässä vaiheessa kesää täällä on siirrytty täysin kesäruokiin. Uunia ei lämmitetä, eikä mielellään hellaakaan. Ruoka kuin ruoka saisi valmistua vallan pilkkomisella ja sekoittamisella! Ja jos jotain on pakko keitellä tai paistella, niin kerralla tehdään isompi satsi varastoon nopeuttamaan seuraavia aterioita.
Minulle yksi tärkeimmistä kesäruokatyypeistä on erilaiset kylmät nuudelireseptit. Oli kyseessä sitten udon, soba, ramen tai riisinuudeli, nautin ne kesäisin mieluiten kylminä! Joko ns. salaattina, tai sitten jonkinsortin pidemmän liemen kera. Jo useamman vuoden ajan on itseasiassa tuntunut vähän siltä, että toistan itseäni näillä nuudeliresepteillä… Mutten malta silti olla naputtelematta talteen tätäkin reseptiä!
Keltavihreä sobanuudelisalaatti on raikas ja maukas, kevyt, mutta just sopivan ruokaisa ateria laiskaan kesäpäivään. Valmistaminen on pitkälti vain sitä kaipaamaani pilkkomista ja sekoittamista, vaikka nuudelit toki pitää kyllä keittää! Sobanuudeleiden kaverina on sekä keltaista kesäkurpitsaa että vihreää parsaa, mutta seassa on myös japanilaiseen tyyliin tehtyjä munakasnauhoja! (Kääk! Paistamista!) Munakasnauhoja voi kuitenkin tehdä jääkaappiin kerralla isommankin määrän, ja lätkiä niitä sitten kourallisen sinne, kourallisen tänne, kun joku ateria kaipaa pientä ruokaisaa lisää. Sobanuudelisalaatti on minusta parhaimmillaan ahmittuna joko partsilla pihalla viihtyvää jänöpupua katsellen – tai sitten pakattuna evääksi lähikallioille.
Hyppää ohjeeseen tästä!Kaapin aarteet – ja mitä käyttää niiden sijaan:
Tämä sobanuudelisalaatti syntyi pitkälti keittiön kaappeihin säilömieni aarteiden voimin. Jos edellisten vuosien kylmät nuudelireseptit ovat sinulle tuttuja, tiedätkin jo että sekä tsuyu että yuzukosho ovat monesti kylmien nuudeliruokieni selkäranka. Sama pätee kähäräveripeippiin eli shisoon, jota on kasvamassa tänäkin vuonna parvekkeellani runsain mitoin. Lisäksi upotin tähän ruokaan fermentoitua karhunlaukkaa! Ymmärrettävästi kaikkea tätä ei välttämättä ole ihan jokaisen kaapissa… joten alla ideoita sille kuinka näitä raaka-aineita voisi korvata.
MENTSUYU:
Mentsuyu (tai ihan vaan tsuyu) on japanilainen liemitiiviste, joka sisältää soijaa, miriniä, sakea ja kombulevää ja/tai katsuobushia eli savuista kuivattua boniittia. Tsuyua voi laimentaa keitoksi tai liemeksi, tai käyttää sellaisenaan dippinä tai kastikkeena. Minulla on tsuyua kaapissa aina ja käytän sitä ihan kaikenlaisissa ruuissa. Kombutsuyu on loistava pohja mm. vegaaniselle risotolle! Nopea korvike tsuyulle syntyy sekoittamalla 1:1 soijaa ja miriniä. Sekaan kannattaa laittaa ripaus dashijauhetta jos sellaista löytyy kaapista. Perinpohjaisempi ohje löytyy esim. The Way Of Ramen -sivustolta!
Fermentoitu karhunlaukka:
Minulla oli keväällä iso nippu karhunlaukkaa jota upotin mm. karhunlaukka gnudeihin ja karhunlaukalla silattuun parsarisottoon. Saaliista riitti kuitenkin myös fermentointikokeiluun! Käytin The Salt Box -sivuston ohjetta ja kokeilu onnistui niin hyvin, että tein myöhemmin vielä toisenkin satsin. Jos kaapissasi ei ole fermentoitua karhunlaukkaa, käyttäisin ohjeessa raastettua valkosipulia – tai jos kasvimaaltasi löytyy valkosipulin kukkavarsia eli skeippejä, niitä voi silputa salaatin sekaan joko raakana tai ryöpättynä! (Voi kun saisikin jostain skeippejä, voisinkin fermentoida myös niitä…)
YUZUKOSHO:
Japanilainen yuzuhedelmän kuoresta, vihreästä chilistä ja suolasta tehty fermentoitu tulinen sitrustahna eli yuzukosho on lempimaustetahnojani. Sitä ei kuitenkaan löydy aina ihan kaikista aasialaisista ruokakaupoista. Itseltänikin on yuzukosho tällä hetkellä loppu! Hieman samaan makuprofiiliin pääsee kuitenkin helposti silppuamalla käsin tai koneella yksi yhteen suolaan säilötyn sitruunan kuorta ja jalapenoa! Eihän se sama ole mutta omiin tarpeisiini maku on tarpeeksi samankaltainen! Olen tehnyt ”yuzukoshoa” myös pidemmän kaavan mukaan fermentoimalla vihreää chiliä sitruunan ja limetin kuoren kanssa. Siitä kokeilusta voit lukea lisää täältä!
Shiso:
Olen kirjoittanut shisosta omasta mielestäni ehkä jo tylsyyteen asti, mutta shiso eli kähäräveripeippi on ehdottomasti lempiyrttini! Näin kesällä parvekkeellani kasvaa iso puska sekä vihreää että punaista shisoa, mutta sen lisäksi kaapista löytyy vuoden ympäri eri tavoin säilöttyä shisoa: shisosuolaa, shisolla maustettua viinietikkaa, shiso furikakea, suolattua shisoa, pakastettua shisoa… ja löytyypä sieltä myös pullollinen shiso vodkaa. Jos et saa käsiisi shisoa, tsekkaa löytyisikö kauppasi yrttihyllystä perillaa – ainakin Järvikylän valikoimassa on ollut sitä aikoinaan. Muussa tapauksessa shison voi korvata esim. mintun ja basilikan yhdistelmällä!
Keltavihreä sobanuudelisalaatti & munakasnauhat
Vihreä koostuu tässä ohjeessa parsasta, shisosta ja nippusipulista, joka käytetään tietenkin varsineen! Kuvan annosta koristaa lisäksi karhunlaukan kukat, mutta niiden sijasta salaattiin sopii loistavasti vaikka ruohosipulin kukinnot.
Keltainen on taas on mahdoliinilla ohueksi veisteltyä keltaista kesäkurpitsaa, sekä että ohuen ohueksi paistettua munakasta, joka rullataan ja leikataan nauhoiksi. Nämä munakasnauhat ottavat mallia Japanista, jossa niiden nimi on kinshi tamago. Nauhat leikataan ohuesta munakkaasta nimeltä usuyaki tamago. Sen kuuluu olla yhtä ohut kuin kreppi, eikä munakas saa olla ruskistunut saatikka reunoiltaan rapea, vaan sen pitäisi ymmärtääkseni olla kauttaaltaan pehmeä, kullankeltainen ja mehevä.
Lukemissani usuyaki tamago ohjeissa munakasmassa maustetaan monesti vain suolalla ja mirinillä tai dashilla, mutta itse tykkään lorottaa munakkaisiini aina tsuyua (tai soijaa ja miriniä) – niin myös tässä tapauksessa. Munakasnauhani ovatkin siksi jo lähtökohtaisesti enemmän rusehtavia kuin keltaisia väriltään ja välillä paistohommissakin lipsahtaa vähän ruskettuneemman puolelle kuin pitäisi… Mutta hyviä ovat nämä minunkin nauhani siitäkin huolimatta. Voit lukea kinshi tamagosta ja usuyaki tamagosta lisää esim. Just One Cookbook-blogista.
Tätä kirjoitellessa pitäisi rykäistä jonkin sortin iltapala … ja koska kaapissa on sattumoisin satsi munakasnauhoja ja sobanuudeleitakin löytyy, taidankin pyöräyttää iltapalaksi sobanuudelisalaattia! Suosittelen samaa sinnekin.
Keltavihreä sobanuudelisalaatti
Raaka-aineet:
- 2 annosta sobanuudeleita
- 200 g vihreää parsaa
- 1-2 nippusipulia varsineen
- 300 g keltaista kesäkurpitsaa (yksi pienehkö kesäkurpitsa)
- 3-4 isoa shisolehteä (tai puolisen ruukkua minttua ja/tai basilikaa)
- 1 rkl fermentoitua karhunlaukkaa
- 2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Munakasnauhat:
- 1 kananmuna
- 2 tl tsuyua (tai 1 tl japanilaista soijaa + 1 tl miriniä)
- 1 rkl rypsiöljyä (tai muuta neutraalin makuista kasviöljyä)
Kastike:
- 2 rkl tsuyua
- 2 rkl yuzumehua (tai sitruuna/limettimehua)
- 2 rkl ekstra neitsyt oliiviöljyä
- 1 tl paahdettua seesamiöljyä
- 1 tl yuzukoshoa (tai enemmänkin :D)
- 2 tl agavesiirappia (tai jotain muuta juoksevaa makeaa)
Ohjeet
Valmista munakasnauhat:
- Sekoita kananmuna ja tsuyu yhteen tasalaatuiseksi seokseksi. Varo vaahdottamista! Kuumenna hyväkuntoinen pieni pinnoitettu paistinpannu (tai suorakaiteen muotoinen japanilainen munakaspannu jos omistat sellaisen!) miedolle lämmölle ja laita pannulle öljyä.
- Valuta munakasseosta pannulle sen verran, että se leviää ohuen ohueksi kerrokseksi. Alenna lämpöä jos munakas alkaa kuplimaan tai ruskistumaan reunoilta – tarkoitus on vain saada munakas hyytymään läpikotaisin ohueksi levyksi, ei varsinaisesti ruskistaa sitä.
- Kun munakas on kauttaaltaan hyytynyt ja pintaa myöten "kuiva", ota se pannulta ja käytä mahdollisesti jäljelle jäänyt muna toiseen lettuseen. Munakkaan voi tarvittaessa kääntää lopuksi pannulle hetkeksi toisin päin. Rullaa hieman jäähtyneet munakkaat kääryleiksi ja leikkaa rullat sitten ohuiksi siivuiksi. Kun ravistelet siivut auki, edessäsi on keko ohuita munakassuikaleita! Ta daa, valmista on.
Sobanuudelisalaatti:
- Sekoita kastikkeen raaka-aineet yhteen kulhossa. Lisää sekaan fermentoitu karhunlaukka, tai raasta sekaan pikkuinen valkosipulin kynsi. Pese ja silppua ohuelti shiso ja sipuli varsineen. Veistele kesäkurpitsasta ohuita nauhoja mandoliinilla, juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä.
- Pese virheä parsa ja napsi parsasta kuiva tyvi pois taivuttamalla parsaa tyvipäästä. Se katkeaa yleensä siitä kohtaa josta kuiva osa alkaa. Viipaloi parsa noin sentin pätkiksi ja ryöppää parsa 1-2 minuuttia kiehuvassa vedessä (nipin napin kypsäksi vain!). Huuhtele parsa kylmällä vedellä. Parsan voi myös syödä raakana – silloin viipaloisin senkin mandoliinilla ohueksi lastuksi.
- Keitä sobanuudelit kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Varo ylikypsentämistä! Huuhtele sobanuudelit jääkylmässä vedessä ja valuta huolella. Vinkki: Jos tykkäät multitaskata keittiössä, voit heittää parsat sobanuudelikattilaan kun nuudelit ovat paria minuuttia vaille kypsiä!
- Sekoita sobanuudelit, vihannekset ja yrtit kastikkeen kanssa. Paahda kuivalla pannulla seesaminsiemeniin kaunis väri ja viimeistele salaatti seesaminsiemenillä! (Seesaminsiemeniä voi myös ostaa valmiiksi paahdettuna.) Tarjoile sobanuudelisalaatti esim. ruohosipulin kukkien kera!
Huom:
- Munakasnauhoja voi tehdä kerralla isomman määrään ja säilyttää nauhat ilmatiiviissä rasiassa jääkaapissa. Nauhoja voi myös pakastaa!
- Salaatteihin tai liemiin käytettäviä sobanuudeleitakin voi hätätapauksessa keittää isomman satsin etukäteen jääkaappiin, kunhan pyöräyttää nuudelit huuhtelun ja huolellisen valuttamisen jälkeen öljytilkassa yhteen tarttumisen ehkäisemiseksi. Kaikki nuudelit ovat parhaimmillaan vastakeitettynä joten en varsinaisesti suosittele tätä … joskus hätä kuitenkin pyhittää keinot ja ehkäpä tästäkin vinkistä on jollekin joskus iloa! Mutta ette sitten kuulleet tätä minulta.
Vietän muuten näillä näkymin heinäkuun kutakuinkin lomaillen! Jos joku kokkailu- ja kuvailuinspis yhtäkkiä iskee, niin saattaahan tänne joku ohje ilmestyä. Todennäköisesti kuitenkaan ei 😀 Instagramin puolella päivitän syömisiä kuitenkin jossain määrin – tervetuloa seuraamaan heinäkuun ruokahommia siis sitä kautta!
Herkullista heinäkuuta kaikille!
Vastaa