Vegaaninen mapo tofu -pata laiskan riisinkeittäjän tyyliin
Mapo tofu!
Mapo tofu, tuo Sichuanin maakunnan ikoninen ruokalaji, on ollut herkkuani siitä asti kun matkustelin aikoinaan Kiinassa. Moni tuolla matkalla syömäni ruoka on jäänyt unholaan (tai en osaa sitä nimetä 😀 ) mutta mapo tofu oli helposti tilattava annos ja sitä sai vieläpä lihattomana versiona monessa paikassa. Jep, olin niihin aikoihin kasvissyöjä ja vaikka Kiinassa toki on runsaasti kasvisruokia, ei niitä aina ollut ihan helppo metsästää kaupungeissa, joissa harva ymmärsi englantia.
Mapo tofu sisältää jauhelihan lisäksi ihanan silkkistä tofua sekä punaisena kiiltelevää, öljyistä ja tulista kastiketta, joka saa reilusti makua ja väriä fermentoidusta doubanjiang -tahnasta. Ruoka on koukuttavan tulinen ja intensiivinen eikä ihme, sen makuprofiili kun on sichuanilaisittain málà eli turruttava ja tulinen. Ruuan nimi, ma po, kääntyy ”rokonarpiseksi isoäidiksi” ja ainakin joidenkin lähteiden mukaan tällaisilla piirteillä varusteltu vanha rouva tätä ruokaa Chengdussa sijaitsevassa ravintolassaan aikoinaan laittoi. Tiedä sitten onko tarina totta, mutta ainakin kertomus ja nimi on mieleenjäävä!
Mapo tofu ei ole erityisen vaikea ruoka valmistaa, mutta visiittiä aasialaiseen markettiin se kyllä vaatii. Annokselle ominainen punainen väri ja turruttava tulisuus eivät onnistu ihan millä tahansa chilitahnalla tai mausteella, vaan tarvitset ehdottomasti doubanjiang -tahnaa sekä sichuanpippuria. Lisäksi autenttiseen makuun pyrkiessä tarvittaisiin fermentoituja mustapapuja, mutta niitä en ole itse löytänyt ja niinpä olen ne tästä tämänpäiväisesti viritelmästäni jättänyt pois. Omasta mielestäni tässä ruuassa toimii Suomessa myytävistä tofuista parhaiten pehmoisen tytisevä silken tofu, jota aasialaisista kaupoista löytyy aina varmuudella – toisin kuin lähikaupastani.
Laiskan riisinkeittäjän viritelmä
Sataprosenttisen autenttista versiota ei täällä tällä kertaa olla yrittelemässä (eikä autenttista kiinalaista ruokaa ei oikein suomalainen kotikokki voi edes valmistaa) :D: tekeillä on paitsi vegaaninen versio, mutta myös yhden padan versio. Jostain syystä olen nimittäin valtavan laiska riisinkeittäjä! Teen äärimmäisen harvoin riisiä lisukkeeksi millekään ruualle ja vaikka mapo tofu perinteisesti tarjotaan erikseen keitetyn riisin kera, en tälläkään kertaa millään viistinyt sitä erikseen keitellä. Niinpä ratkaisin asian niin, että lisäsin riisin kypsymään samaan pataan mapo tofun kera. Siellä se imee itseensä kaikki kastikkeen ihanat maut ja samalla suurustaa ruuan muhennosmaiseksi. Omia lisäyksiäni ruokaan on myös munakoiso ja kourallinen maapähkinöitä, mutta Chengdussa maistamani mapo -makuprofiili on lopputuloksessa kuitenkin läsnä.
Kuukauden ruokahaaste
Tämä lievän laiskuuden synnyttämä vegaaninen mapo tofu -pataruokani on muuten ihan parasta hyisevään ja pimeään marraskuuhun! Marraskuun ruokahaaste onkin sopivasti ”mitä söisit syys- tai talvimyrskyn aikaan?” – No tätä. Jos sylissä on kulhollinen höyryävän kuumaa, tulista ja turruttavan polttavaa mapo tofua ja saan ehkä vielä kääriytyä vilttiin sohvannurkassa, ei pahinkaan talvimyrsky kyllä paljon hetkauta!
Hannan Soppa -blogissa vastaus haasteeseen on kurpitsa-papukeitto, kun taas Kokit ja Potit lämmittelee munakoisocurryllä. Jos joku teistä haluaa osallistua haasteeseen, riittää että jakaa marraskuussa lopputuloksen #kuukaudenruokahaaste -tägillä varusteltuna somessa tai omassa blogissa, mikäli sellaista pitää. Voittajia tässä haasteessa ei kuitenkaan valikoida, sillä niitähän me ollaan kaikki, kun päästään fiilistelemään ja jakamaan kokkailuideoita yhdessä 🙂
Vegaaninen mapo tofu -pata
4:lle
2-3 rkl neutraalinmakuista kasviöljyä
n. 200 g vegaanista ”jauhelihaa”, itselläni oli käytössä Hälsans Kökin Incredible Mince
400 g silken tofua + kattilallinen vettä + n. 1 tl suolaa
2-3 rkl neutraalinmakuista kasviöljyä
n. ½ tl seesamiöljyä
1 pieni sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
n. 20 g inkivääriä (peukalonpituinen pätkä)
1 keskikokoinen munakoiso (n. 300g)
1-2 tl sichuanpippuria
1 tl viismaustetta
1 dl suolattomia ja kuorettomia maapähkinöitä
½-¾ dl doubanjiang -tahnaa*
3 rkl puolikuivaa sherryä
2 rkl tummaa sokeria
1 rkl kiinalaista light soijakastiketta
1 litra vähäsuolaista kasvislientä
1 dl jasmiiniriisiä
2-3 vartta kevätsipulia
* Doubanjang -tahna on hyvin suolaista ja tietysti myös tulista, joten sitä kannattaa lisätä ruokaan ensin vähemmän ja lisätä määrää myöhemmin tarpeen mukaan. Eri valmistajien tahnoissa saattaa myös olla tulisuus- ja suolaisuuseroja, joten varovaisuus on tarpeen! Jos kaipaat ruokaan lisää tulisuutta mutta et enempää suolaa, ruokaa voi lisätä loppuvaiheessa toki myös joko tuoretta chiliä tai chilihiutaleita.
Valmistelut:
Ruskista vegaaninen ”jauheliha” öljyssä joko pinnoitetussa kattilassa tai isossa kasarissa. Siirrä se sitten pannusta kulhoon odottamaan. Kiehauta kattilallinen vettä ja liuota sekaan teelusikallinen suolaa. Kuutioi tofu varovasti parin sentin kuutioiksi ja liu’uta se varovasti suolaveteen. Varo rikkomasta kuutioita! Jätä tofu veteen odottamaan. Kuuma suolavesi kiinteyttää hieman silken tofua jolloin se ei hajoa myöhemmin ruokaan lisätessä niin helposti. Silppua sipuli ja valkosipuli, raasta inkivääri hienolla terällä. Kuutioi munakoiso noin sentti × sentti paloiksi.
Sitten kokkaamaan:
Lisää samaan pannuun muutama ruokalusikallinen öljyä sekä puolisen teelusikallista seesamiöljyä ja kuullota siinä sipuleita, inkivääriä sekä munakoisoa, kunnes munakoiso selvästi pehmenee. Älä ruskista! Kun munakoiso on pehmennyt, lisää pannuun maapähkinät, viismauste, sichuanpippuri, sekä puolisen desiä doubanjiang -tahnaa. Jatka paistamista keskilämmöllä, kunnes munakoiso on kauttaaltaan chilitahnassa.
Ps. Jos käytät kokonaisia sichuanpippureita, paahda niitä ensin kuivalla pannulla muutama minuutti ja murskaa ne morttelissa mahdollisimman hienoksi jauheeksi. Mitä tulee douganjiang -tahnaan, itse laitan tahnaa ¾-1 dl, mutta meillä ollaankin tosi tulisen ja suolaisen ystäviä. Suosittelen alkuun varovaisuutta!
Lisää pannuun sitten sokeri, sherry sekä soija. Pyörittele sen aikaa, että sherry haihtuu. Lisää pannuun litran verran vähäsuolaista kasvislientä. Kiehauta ja alenna sitten lämpöä niin, että seos pulputtelee hyvin rauhallisesti.
Lisää pannuun desin verran riisiä. Jatka keittämistä muutaman kerran pohjia myöten sekoitellen, kunnes riisi on kypsynyt. Lisää ruokaan sitten vegaaninen ”jauheliha” ja sekoita hyvin. Nostele tofu reikäkauhalla sekaan ja sekoita hyvin hyvin varovasti. Tarkista maku ja lisää ruokaan tarvittaessa hieman chiliä tai lusikallinen doubanjiang-tahnaa.
Tarjoile mapo tofu -pata kulhosta kevätsipulisilpun kera. Tämä ruoka on kuin tehty lusikoitavaksi mukavassa asennossa takkatulen – tai Netflixin! – hohteessa 🙂
Ps. Edelliset #kuukaudenruokahaaste juttuni löydät täältä.
Sofia sanoo
Oi, ihana resepti! Vietin syksyllä aikaa New Yorkissa ja söin siellä moneen otteeseen aivan ihanaa mapo tofua, tätä on ehdottomasti testattava!
Sichuan pippurit oli helppo löytää, mutta muistatko mistä olet ostanut doubanjiang- tahnasi? Tai minkä merkkistä se on? En löytänyt Hakaniemen kaupoista kuin yhden tuolla nimellä myytävän ja siinä oli osteria makuaineena, eli ei ollut valitettavasti vegaanista.
Juulia sanoo
Hei ja kiitos! Voin vaan kuvitella miten hyvää Mapo tofua New Yorkista voi löytää 🙂 mulla on parhaillaan kaapissa ihan Lee Kum Keen Toban Djan, joka ei tuoteselosteen mukaan sisällä eläinperäisiä ainesosia. Tuo dounbanjiang kirjoitetaan monella tapaa, joten itsekin aasialaisissa marketeissa usein pyörin kännykkä kädessä varmistaen mitähän mikäkin tuote oikein on 😅 Tämä purkki on ostettu Aseanic Tradingistä. Toivottavasti löytyy sullekin! Ja jos et ole ennen käyttänyt, laita alkuun vähän, tämä on tosi suolaista ja ytyä tavaraa 🙂
Tuomo sanoo
Hakaniemen siitä aasialaisesta, joka tuli Valintatalon tilalle, löytyy muuten douchia, fermentoituja mustapapuja (ehkä inkiväärillä maustettuna). Semmoinen pyöreä pahvinen purkki jossa on keltaista.
Juulia sanoo
Oijoi! Paljon kiitoksia vinkistä! Jahka liikun taas Kallion suunnalla täytyy käydä kurkkaamassa 🙂