Munakoiso on yksi lempi raaka-aineitani! Rakastin sitä jo lapsena, kun äiti kokkaili uunissa munakoisopihvejä. Munakoison koostumus on minusta ihanaa ja toisin kuin monet, tykkään siitä myös ns. rapsakampana – esimerkiksi ne pienet pyöreät munakoisot, joita thaimaalaisissa curryissä käytetään, ovat minusta tolkuttoman hyviä!
Munakoisoruuista suosikkejani on edelleen uunissa paahdettu munakoiso, vaikka rakastankin myös baba ganoush -tahnaa ja munakoisopastaa. Tosin toisin kuin äidin köökissä 80-luvulla, meillä paahdettu munakoiso saa mausteeksensa suolaripauksen sijasta misotahnaa.
Tiesittekö muuten, että munakoiso on kasvitieteellisesti marja, eikä suinkaan vihannes. Näitä marjojahan onkin sitten ihan joka lähtöön: on paksua, lyhyttä, ohutta, pitkää, tummaa sekä vaaleaa violettia, valkoista, keltaista, vihreää, oranssia, raidallista, pyöreää, pikkuruista, jättimäistä, käppyrää, suoraa… ja ne ovat kaikki minusta yhtä ihania.
Tähän reseptiin käytän kuitenkin mieluiten ohuita ja pitkiä japanilaisia munakoisoja, jos vain saan niitä käsiini.
Paahdettu munakoiso misotahnalla
250 g ohuita japanilaisia munakoisoja
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaista misoa
1½ rkl miriniä
½ rkl vaahterasiirappia
¼ tl seesamiöljyä
Halkaise munakoisot pitkittäin kahtia. Viillä munakoisojen pintaan vinottaisia muutaman millin syvyisiä viiltoja. Sekoita loput raaka-aineista yhteen ja sivele munakoisoille. Laita munakoisot uunivuokaan ja paahda 225 asteisen uunin ylätasolla n. 20-30 minuuttia, tai kunnes munakoiso on täysin kypsää ja pinnaltaan kullanruskeaa. Laske pelti tarvittaessa keskitasolle, jos munakoisot uhkaavat saada liikaa väriä olematta vielä kypsiä.
Tarjoa paahdettu munakoiso heti!
Meillä näitä misolla maustettuja japanilaisia ohuita paahdettuja munakoisoja syödään useimmiten joko vegaanisten temakien tai onigirazun täytteenä, mutta tällä kokkailukerralla täytin niillä riisikulhon.
Mukaan pääsivät myös paahdetut kuningasosterivinokkaat ja savuiset shimejit edellisestä reseptistäni, sekä hieman höyrytettyä parsaa. Tämäntyyppinen riisikulho ei minusta ole myöskään täydellinen ilman kevätsipulisilppua ja kunnon lorausta soijaa!
Ps. Kypsennysaika riippuu käyttämiesi munakoisojen paksuudesta. Mikäli käytät tavallista, ”paksua” munakoisoa, viipaloi se poikittain vajaan sentin paksuisiksi kiekoiksi.
Pps. Näin kesällä misomunakoisot voi toki myös grillata!
Ppps!! Munakoiso kannattaa säilyttää huoneenlämmössä esim. paperipussissa. Jääkaappi on munakoisolle liian kylmä ympäristö. Pussi kannattaa pitää kaukana etyleeniä tuottavista hedelmistä, se nimittäin nopeuttaa munakoison pilaantumista. Munakoiso olisi hyvä käyttää kolmen päivän sisällä ostamisesta. Jos lykkäät sen kuitenkin sinne jääkaappiin, kääri munakoiso paperiin (joka imee ylimääräistä kosteutta) äläkä sulje sen säilytyspussia. Munakoiso on herkkä säilytettävä!
Hei, minka merkkista misoa kannattaa kayttaa? Huomasin etta niita on niin monenlaisia, toiset paksumpia melkein kiinteita ja toiset loysin. Mita tarkkaan otan suosittelisit?
Hei Inka! Mulla on tässä reseptissä ollut käytössä punainen miso, joka on maultaan jo aika vahva, omassa lähikaupassani valikoimissa oleva Yutaka on ihan passeli tuote ja toimisi varsinkin tässä reseptissä varmasti hyvin 🙂 Yleistäen voi ajatella, että mitä tummempi väri misossa on, sitä vahvempi on todennäköisesti myös maku. Koostumus ei siis niinkään ole se seikka mihin kiinnittäisin huomiota vaan väri – paksumpaa tavaraa voi ohentaa reseptistä riippuen jollain nesteellä/öljyllä 🙂 Ehkä sellainen monikäyttöisin yleismiso on mikä tahansa mieto ja makeahko valkoinen miso (shiromiso). Sitä löytyy esim. Clearspringiltä!