Kylmät nuudelit kaunistaa! Tai … ainakin toivottavasti, olen nimittäin syönyt niitä viime kuukauden aikana aika tiuhaan tahtiin. Kirjoittelinkin jo iki-ihanista sobanuudeleista yuzu-dashi-liemessä, mutta paljastetaanpa tänään nyt keittiöni toinen uusi suosikkiruoka: kylmä ramen!
Minusta kuuma ramen on ihanan lohdullista kylmänä vuodenaikana, ja nyt olen omakohtaisesti oivaltanut myös sen, että homma toimii myös toisin päin. Kylmä ramen ja kuuma kesäpäivä = match made in heaven! En ole vielä matkustanut Japanissa kesäaikaan, mutta uskallan silti veikata, että kylmä ramen maistuisi vieläkin paremmalle siellä!
Kylmä ramen
Idea tälle soijamaitopohjaiselle kylmälle ramenkeitolle on peräisin Bon Appetit -sivustolta löytyvästä ohjeesta, johon satuin törmäämään eräänä päivänä YouTubea plärätessäni (kyllä, seuraan Tubessa erinäisiä ruokasivustoja, vaikka enemmän tuijottelenkin sieltä salaista pahettani eli meikkivideoita). Kylmiä nuudeliruokiahan on Japani (ja Korea, ja muukin Aasia) pullollaan, mutta tämä nimenomainen kiehtova resepti on menestyksekkään japanilaisen ramenkokin, Shigetoshi Nakamuran käsistä. Siitä on siis oikein hyvä aloittaa omat kylmä ramen -kokeilut!
Ravintola Nakamuran kylmä ramen on reseptinä sen verran monimutkainen, että päätin suorilta käsin käyttää sitä lähinnä etäisenä inspiraation lähteenä. Kuinka kaukana tulkintani alkuperäisestä on, selvinnee minulle heinäkuussa kun vierailen New Yorkissa ja toivonmukaan ehdin piipahtaa Nakamurassa kylmällä ramenkeitolla. Ihanaahan se videolta kuolaamani luomus olisi oikeasti maistaa!
Vaikka esikuva on omasta keitostani kaukana, hyvää tämä minunkin kylmä ramenkeittoni on. Suolaista, täyteläistä, sopivan polttavaa ja umamista, kiitos miso-pohjaisen liemen. Vaikka oikaisin keittoni kanssa useammankin Nakamura-kulman, sen verran näin kuitenkin vaivaa että kokeilen tehdä lientä varten aivan oman ihka ensimmäisen soijamaitoni. Prosessi oli kaupassakäyntiin verrattuna hieman työläs, mutta ero kaupan soijamaitoon valmistetun liemen ja kotitekoisen välillä on kyllä iso! Omatekemästä soijamaitoliemestä tulee kermaisen täyteläinen ja paksu, kun taas kaupan soijamaidolla liemi on reilusti lirumpaa.
(Julkaisen ehkä perästä oman soijamaitoreseptini, mutta ihan vielä en kehtaa – täytyy jatkaa ensin vähän enemmän testailuja! Jos innostutte tekemään itse soijamaitoa, kurkatkaa vaikkapa tämä ohje. Metodeja on monia, mutta tätä olen nyt käyttänyt itse. Otan mieluusti myös vastaan vinkkejä teidän luotto soijamaito-ohjeista!)
Minusta tämä aikaansaamani kylmä ramen käy melkeinpä kesäkeitosta, onhan liemi ”maito”pohjainen ja sattumina keitossa on kesän tuoreimmat herkut! Omia suosikkejani liemen kaveriksi on makoisa maissi, rapsakat retiisit tai nauriit, raikas kurkku sekä herneet – muodossa tai toisessa. Sattumiksi keittoon käy minusta kuitenkin periaatteessa mikä tahansa raakana syötävä vihannes ja uskaliaat voivat kokeilla lisätä sekaan myös vaikkapa vesimelonia! Jos keitostaan haluaa vähän ruokaisamman, voi mukaan heitellä vielä vaikkapa savutofua tai jotain muuta proteiininlähdettä.
Kylmä ramen miso-soijamaitoliemellä
vegaaninen
2:lle
Liemi:
6 dl soijamaitoa (itsetehty on mielestäni tässä parasta!)
1½-2 rkl valkoista/keltaista misoa (+1 tl punaista tai ruskeaa misoa*)
1½ rkl sakea
1 rkl miriniä
1 rkl yuzumehua (tai limetin mehua)
n. 2 tl soijaa
1-2 tl gochugarua (korealaisia chilihiutaleita)
1 tl shichimi tōgarashia / tai ripaus hienonnettua sichuanpippuria
1 pieni valkosipulin kynsi
1-2 cm pätkä inkivääriä
2 annosta ramennuudeleita (kuvan nuudelit mustasta riisistä tehtyjä gluteenittomia ramennuudeleita)
Sattumat:
1-2 naurista / kourallinen retiisejä / pätkä retikkaa
¼ kurkkua tai 1 avomaan kurkku
1 tuore maissintähkä
kourallinen tuoreita herneitä / raakana syötäviä sokeriherneen palkoja
1-2 kevätsipulin tai nippusipulin vartta
(3-4 mustaa valkosipulin kynttä + 2 rkl oliiviöljyä)
(kourallinen vesimelonikuutioita)
(syötäviä kukkia: ruohosipulia, litulaukkaa…)
*) Itse olen tykännyt käyttää tässä liemessä pääasiassa valkoista mietoa misotahnaa (shiromisoa), mutta olen lisännyt sekaan teelusikallisen vahvempaa ruskeaa riisimisoa (genmai miso) tuomaan makuun vähän lisää ytyä. Kahta sorttia ei tarvitse tätä keittoa varten ostaa, varsinkaan jos ei ole mison suurkuluttaja kuten minä, mieto valkoinen/keltainen miso riittää ja se on mietoutensa vuoksi tosi monikäyttöinen tuote. Kurkkaa käyttötapoja vaikka täältä!
Kylmä ramen – liemi ja sattumat:
Raasta valkosipuli ja inkivääri, sekoita ne soijamaitoon. Lämmitä seos kiehumispisteeseen, siivilöi ja jäähdytä. (Raa’an valkosipulin maun ystävät voivat skipata soijamaidon lämmittämisen kokonaan)
Sekoita misotahna, sake, mirin, yuzu, soija, shichimi togarashi sekä gochugaru keskenään. Itse olen tykännyt käyttää tässä liemessä pääasiassa valkoista mietoa misotahnaa, mutta olen lisännyt sekaan teelusikallisen vahvempaa ruskeaa riisimisoa tuomaan makuun vähän lisää ytyä. Sekoita misoseos soijamaitoon ja laita liemi sitten jääkaappiin odottelemaan sattumien valmistelua. Keitä vielä ramennuudelit paketin ohjeen mukaan ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Valuta hyvin.
Kuori ja kuutioi nauris tai retikka, viipaloi retiisit. Kuori myös avomaankurkku, mikäli käytät sitä etkä kasvihuonekurkkua. Kuutioi kurkku. Pätki sokeriherneen palot tai riivi herneet paloistaan. Pese maissintähkä ja leikkaa siitä terävällä veitsellä jyvät irti (helpoiten tämä onnistuu sotkematta jyviä ympäriinsä, kun tuet tähkän esim. pienen ylösalaisin asetetun kupin päälle syvän kulhon pohjalle, ja veistelet tähkän reunoja niin, että jyvät tippuvat kulhoon.) Kuutioi vielä vesimeloni, mikäli käytät sitä, ja silppua sipulinvarsi.
Mikäli haluat maustaa keittoa mustalla valkosipuliöljyllä, muussaa musta valkosipuli veitsen lappeella leikkuulaudalla ja sekoita se öljyn kanssa pienessä kulhossa mahdollisimman tasaiseksi.
Kokoa kylmä ramen näin:
Jaa kylmät ramennuudelit kahteen syvään kulhoon. Sekoita liemi vielä kertaalleen huolella ja kaada se nuudeleiden päälle. Annostele kulhoon vielä maissinjyvät, kurkku, nauriit/retiisit/retikka, sekä muut käyttämäsi sattumat. Viimeistele annokset syötävillä kukilla (kuvassa litulaukan kukkia), sipulinvarrella, ripauksella gochugarua tai shichimi tōgarashia, sekä halutessasi mustalla valkosipuliöljyllä.
Tarjoa kylmä ramen heti jääkylmänä! Jos päivä on kovin kuuma, voit lisätä kumpaankin kulhoon muutaman jääpalan viilentämään keittoa entisestään.
Ps. Tästäkin keitosta saa tarvittaessa tehtyä gluteenittoman, kun etsii käsiinsä gluteenitonta misotahnaa, käyttää soijakastikkeen sijasta tamaria ja nuudeleina gluteenittomia nuudeleita.
Vastaa