• in English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
    • Asennemedia
  • Reseptit
    • Kaikki reseptit
    • Kasvisruuat
      • Vegaaniset reseptit
    • Merenelävät
    • Villiruoka
    • Liharuuat
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Oluet
      • Smoothiet
      • Viinit
    • Makumuistot
    • Edulliset ruuat
    • Nopeat reseptit
  • Ravintolat ja baarit
  • suomeksi
  • in English

18.8.2019

Vegaaniset dan dan nuudelit lähikaupan antimista

vegaaniset dan dan nuudelit

Dan dan nuudelit

Dan dan nuudelit ovat olleet kiinalaisista ruuista lemppareitani siitä asti, kun kävin Sichuanissa kymmenisen vuotta sitten. Jos olet joskus maistanut näitä jäätävän polttavia ja koukuttavan tulisia nuudeleita, ymmärrät ehkä miksi – dan dan nuudelit ovat ruokalaji, jota todennäköisesti rakastaa, jos on päässyt sichuanpippurin makuun kuten minä. Kaipaan välillä tuota turruttavaa poltetta niin kovasti, että mutustelen niitä sellaisenaan jos en jaksa alkaa kokkaamaan niillä. Jep, halvat on huvit!

Sichuanilaisen katuruoan dan dan mian -nimen dan dan viittaa tankoon, jonka varassa katumyyjä ruokaansa kantaa, kun taas mian tarkoittaa nuudeleita. Tangon toisessa päässä on nuudeliastia, toisessa kastike. Nämä kaksi komponenttia yhdistämällä edessäsi on yhtäkkiä jotain taivaallista! Dan dan nuudelit voidaan tarjoilla “kuivina” tai keittomaisena liemen kera ja molemmat versiot ovat minusta yhtä ihania. Myös japanilainen versio tästä ruuasta eli tantan-men ramenkeitto on herkkua!

dan dan nuudelit

Autenttinen vs. matalan kynnyksen versio

Dan dan nuudelit eivät ole mitenkään erityisen vaikeita valmistaa, mutta jostain syystä en ole kuitenkaan tehnyt tätä herkkua aiemmin kotona. Kipinä operaatioon ryhtymiselle syntyi lopulta tänä kesänä, kun söin Vancouverissa törkeän ihanat kylmät ja vegaaniset dan dan nuudelit … tai itseasiassa spagetin.

Sichuanissa dan dan nuudelit eivät tosiaan ole vegaanisia, eivätkä valmistu spagetista. Ne sisältävät possua ja vaativat visiittiä aasialaiseen kauppaan jos toiseenkin, sillä raaka-ainelista sisältää liudan tuotteita joita ihan tuosta lähikaupasta ei löydy. Nuudelitkin pitäisi olla juuri oikeanlaisia, eikä mitä tahansa makarooneja. Autenttiseen makumaailmaan tarvitaan mm. Ya Cai -pikkeliä sekä kiinalaista seesamitahnaa. Kiinalaista mustaa viinietikkaakin olisi hyvä olla… sekä sichuanilaisittain maustettua chiliöljyä!

Koluttuani useampaan kertaan Kallion aasialaiset marketit olen onnistunut löytämään sen verran aineksia, että “autenttisensuuntaisen” version naputteleminen tänne blogiin on nyt vain ajan kysymys (ja nyt se löytyy täältä!). Vancouverissa syömäni fuusiotyyppinen variaatio tästä herkusta muistutti kuitenkin siitä, ettei aina tarvitsisi hypätä suoraan syvään päähän näiden ruokahurahdusten kanssa! Voihan sitä aloittaa myös “sinnepäin” versioista ja soveltaa reseptiikkaa vähän tutumpien raaka-aineiden kanssa näin alkuun 🙂

Niinpä aloitin dandan-kokkailuni tällä kertaa matalan kynnyksen versiolla. Nämä Vancouverissa syömäni annoksen tapaan vegaaniset “dan dan nuudelit” syntyvät vähän tutummista lähikaupan raaka-aineista, eivätkä taatusti ole autenttisia nähneetkään. Lopputulos toimii kuitenkin silti siihen tarkoitukseen minkä vuoksi alunperin puuhaan ryhdyinkin: sen Sichuanissa syömäni annoksen kaipuuseen!

sichuanpippuri

“Sinnepäin resepti”

Dan dan nuudeleiden makuun pääsee tosiaan siis myös hieman vähemmällä erikoisraaka-aineiden metsästämisellä ja halutessaan myös ilman eläinperäisiä tuotteita. Ruun sielu eli sichuanpippuri on tosin jostain paikallistettava, ilman sitä ei tätä ruokaa yksinkertaisesti voi minusta tehdä ja itselläni onkin kotona sichuanpippuria aina! Kaapistani löytyy niin punaista kuin kukkaisan aromaattista vihreää sichuanpippuria, kokonaista kuin valmiiksi jauhettuakin. Tähän reseptiin laitan itse useimmiten vain punaisia sichuanpippureita, mieluiten kokonaisina ja juuri ennen käyttöä kevyesti kuivalla pannulla paahdettuina ja murskattuna. Näin niistä saa parhaan hyytävän-polttavan makuelämyksen irti!

Muuten tämän “sinnepäin reseptin” raaka-aineet löytyvätkin visiitillä johonkin vähän paremmin varusteltuun korttelikauppaan: tarvitset soijaa, riisiviinietikkaa, jonkinlaisia nuudeleita (tai spagettia!), chilihiutaleita, makeutusta (itse käytän kokkailussa lähes aina agavesiirappia, mutta sokerikin käy), maapähkinävoita, joitain vihanneksia sekä annoksen pinnalle ripoteltavan proteiinin. Autenttisessa versiossa se tosiaan on jauhettua lihaa, mutta vegaanisena sinnepäin -versiona nuudelit voi toteuttaa esim. jollain kaupan alati laajenevalla murumaisella kasviproteiinivalmisteella tai sienillä, maapähkinöillä, savutofulla… mikä nyt kellekin maistuu.

Itse päädyin käyttämään annoksessa rapeaksi paistettua ja murustettua kotimaista jalotempeä. Murustettuna paistettua tempeä meillä onkin syöty viime talven neronleimauksestani asti jos jonkinlaisten ruokien osana, sillä pidän kovasti tempen kevyesti fermentoidusta mausta ja rakenteesta. Tempeh tuo ruokaan proteiinin lisäksi kivasti myös umamia!

vegaaniset dan dan nuudelit

Kesäkuukausien hellepäivinä söin nämä(kin) nuudelit mieluiten kylminä ja ns. “kuivina”. Tällöin lisään nuudeleihin myös raikkautta ja rousketta kurkulla ja retiiseillä. Talven tullen halajan nuudelini tulikuumina! Sekaan lisättäviä vihanneksia voi ja kannattaa tietenkin myös vaihdella sesongin mukaan. Esim. bok choy, broccoliini, pinaatti ja lehtikaali toimivat hyvin. Ja kun kastiketta sekä muruseosta tekee kerralla tupla- tai triplasatsin, valmistuvat dan dan nuudelit tarvittaessa siinä ajassa kuin nuudelit keittää. Sen kun heittää sen valikoimansa vihreän suupalakokoon pilkottuna nuudeleiden kanssa kypsymään muutamaksi viimeiseksi keittominuutiksi ja annostelee kaiken kulhoon. Kuumat nuudelit lämmittävät sopivasti sekä soossin että murun!

Vegaaniset dan dan nuudelit

2:lle

n. 225 g kuivia vehnänuudeleita (huom! Tarkista ettet osta vahingossa munanuudeleita)

Kastike:

3 rkl karkeaa maapähkinävoita

1½-2 rkl soijaa

2 tl kokonaisia punaisia sichuanpippureita

1 rkl riisiviinietikkaa (tai valkoviinietikkaa)

muutama tippa (n. ¼ tl) paahdettua seesamiöljyä

puolikas valkosipulin kynsi

noin peukalon pään verran raastettua inkivääriä

1 rkl agavesiirappia / vaahterasiirappia / sokeria

2-4 tl (sichuanilaista) chiliöljyä*

+ ripaus chilihiutaleita (tulisuudenkaipuun ja käyttämäsi öljyn tulisuuden mukaan)

Lisukkeet:

1-2 kevätsipulin vartta

1 kuorittu avomaankurkku tai 10 cm pätkä kurkkua

6-7 retiisiä

puolisen ruukkua thaibasilikaa / ruukku babypinaattia tai mustakaalia

Muruseos:

125 g tempehiä

1-2 rkl öljyä

1 tl kokonaisia punaisia sichuanpippureita

1½ valkosipulin kynttä

pieni pala inkivääriä

1 rkl soijaa

1 rkl agavesiirappia / vaahterasiirappia / sokeria

* Voit käyttää ohjeessa tarvittaessa mitä tahansa kaupan chiliöljyä, mutta mikäli joudut joka tapauksessa piipahtamaan aasialaiseen markettiin sichuanpippurin perässä, kannattaa sieltä etsiä kiinalaista, mieluiten sichuanilaista punaista chiliöljyä. Kotitekoinen sichuanilaisittain maustettu öljy on kuitenkin ehdottomasti paras vaihtoehto ja sitä on suhteellisen helppo tehdä itse. Ja kun sitä kerran tekee, öljyä voi käyttää kaikenlaiseen muuhunkin, se kun säilyy hyvin. Yksinkertainen sichuanilaisen chiliöljyn resepti löytyy esim. täältä. Jos et löydä chiliöljyä ollenkaan, korvaa se reseptissä neutraalin makuisella kasviöljyllä ja lisää ruokaan makusi mukaan tulisuutta kuivatuilla chilihiutaleilla.

Muruseos:

Raasta tempeh tai surauta se silppurilla hienoksi muruksi. Paista tempeh öljyssä paistinpannulla rapeaksi. Tähän menee keskilämmöllä viitisen minuuttia. Murskaa sichuanpippurit mahdollisimman hienoksi jauheeksi ja lisää pannulle. Raasta pannulle vielä puolitoista valkosipulin kynttä ja muutaman sentin mittainen pätkä inkivääriä ja jatka paistamista muutama minuutti. Lisää pannulle sitten lusikallinen soijaa ja agavesiirappia/sokeria ja paista vielä sen aikaa, että seos rapeutuu, saa hyvän värin ja valkosipuli kypsyy. Ota pannu liedeltä ja jätä tempehmuru odottelemaan muiden raaka-aineiden valmistelua.

Lisukkeet:

Kuutioi kurkku sekä retiisit. Leikkaa kevätsipulista nuupahtaneet osat ja varsien latvat pois ja silppua loput. Riivi thaibasilikan lehdet oksistaan. Pidän thaibasilikan miedon anismaisesta aromista tässä ruuassa, mutta hitusen autenttisempi valinta lähikaupan lehtivihreäksi tähän ruokaan olisi esim. bok choy, ruukkupinaatti tai mustakaali.

Kastike:

Sekoita maapähkinävoi, soija, riisiviinietikka, sichuanpippuri, chilihiutaleet, chiliöljy, seesamiöljy ja agavesiirappi/sokeri. Raasta sekaan hienolla terällä muruseoksen tekemisestä yli jäänyt valkosipulin kynnen puolikas ja inkivääriä. Tarkista maku – seoksen pitäisi olla tulisen polttavaa, hitusen makeaa, suolaista ja etikkaista. Kastike on todella vahvan makuista, mutta niin sen kuuluukin olla. Jos tulisuus mietityttää, lisää sichuanpippuria, chiliöljyä ja chilihiutaleita ensin ohjetta vähemmän ja nosta määrää sen mukaan mikä itsellesi tuntuu sopivalta.

Annoksen kokoaminen:

Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan kypsiksi ja valuta ne. Älä suolaa vettä! Jos käytät ruuassa pinaattia/mustakaalia, laita se siivilän pohjalle niin, että kuumat nuudelit vesineen valuvat kypsyttyään vihannesten päältä – tämä riittää “kypsentämään” nämä lehtivihreät. Halutessasi voit säästää osan nuudeleiden keitinvedestä sekoitettavaksi annokseen (½-1,5 dl per annos), jolloin kastike ohenee mukavasti.

Mikäli haluat tarjota dan dan nuudelit kylminä, huuhtele keitetyt nuudelit kylmällä vedellä ja valuta huolella. Sekoita nuudeleihin kastike sekä noin puolet kurkusta, retiisistä, thaibasilikasta, kevätsipulista ja tempehmurusta. Annostele näin aikaansaamasi vegaaniset dan dan nuudelit kulhoihin ja ripottele päälle loput lisukkeet. Tarjoile heti!

vegaaniset dan dan nuudelit

Dan dan nuudelit voi halutessaan tarjoilla myös niin, että nuudelit, kastike ja lisukkeet tarjoillaan omissa kipossaan ja jokainen ruokailija miksaa aineksista itselleen oman seoksen. Perinteinen järjestys on lusikoida kastike kulhon pohjalle ja nostaa nuudelit sen päälle. Nuudeleiden päälle kasataan lisukkeet ja lopuksi kaikki sekoitetaan yhteen.

Sekin mainittakoon, että dan dan nuudelit eivät perinteisesti vissiin ole tarjolla näin isossa annoskoossa. Tässä “sinnepäin” reseptissäni on myös liikaa murua suhteessa nuudeleihin. Sichuanissa sitä laitetaan nuudeleille käsittääkseni suhteessa paljon vähemmän. Mutta minkäs teet kun kaikki on niin hyvää! Kun palaan asiaan sen autenttisemmansuuntaisen reseptiyritelmäni kanssa, pistän itseni paremmin kuriin 😀 (ehkä).

vegaaniset dan dan nuudelit

PS. Vielä yks vinkki kiireisiin päiviin! Yhtenä päivänä tein annokset nuudeleita niin, että mittasin kastikkeen raaka-aineet suoraan kulhojen pohjalle. Perään viipaloin raakaa porkkanaa ja leikkasin suoraan tähkästä tuoreita maissinjyviä (kun ne olivat ainoat tuoreet asiat kotona). Paistoin mukaan vielä lämpimästä papusalaatista ylijääneet seitan chorizot ja annostelin kulhoihin sitten nuudelit. Sekoitus, ja ruoka oli siinä! Toisinsanoen, vaikka ohje näyttää pitkältä, se on loppujen lopuksi melkoisen yksinkertainen ja yksinkertaistettavissa vielä lisää 🙂

Pps. Lisää nuudelireseptejä löydät täältä!


Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Kasvisruoka, Makumatkat, Vegaaniset Avainsanoilla: avomaankurkku, inkivääri, kevätsipuli, maapähkinävoi, nuudelit, sichuanpippuri, tempeh, valkosipuli

Uusimmat

  • Säästeliään mansikkamehu
  • Tomaatti, viinirypäle, herkut ja aarteet
  • Hummuskulho, musta valkosipuli -labneh & paahdetut tomaatit
  • Šaltibarščiai – kylmä borssikeitto liettualaisittain
  • Basilikamartini!

Luetuimmat

  • Löytö: valkosipulin kukkavarret
    Löytö: valkosipulin kukkavarret
  • Säästeliään mansikkamehu
    Säästeliään mansikkamehu
  • Kokonaisena paahdettu kukkakaali
    Kokonaisena paahdettu kukkakaali
  • Kotitekoinen chiliöljy sichuanilaisittain
    Kotitekoinen chiliöljy sichuanilaisittain
Edellinen artikkeli: « Lämmin papusalaatti
Seuraava artikkeli: Meksikolainen maissisalaatti aka esquites »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Tiina @myberryforest sanoo

    18.8.2019 19:02

    OHO no onpa ihanan näköistä herkkua ja houkutteleva resepti!! Enpä ole ennen tällaista syönyt. Täytyisi aika vikkelää tehdä visiitti erikoisruokakauppaan, jotta pääsen testaamaan 🙂

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      18.8.2019 19:26

      Kiitos Tiina! Ihana kuulla että mietit tän tekemistä! Itse voisin just nyt syödä eri versioita tästä vaikka päivittäin… Ne sichuanpippurit on juu tosiaan jostain etsittävä, että tämä onnistuu. Jos sellaista kauppaa mistä niitä saa ei ole lähellä ja jos ei ole kiire, niin voihan niitä tilata netistäkin! Mä en enää voi elää ilman, hamstraan niitä kotiin jo kauan ennen kuin edelliset on loppu 😀

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Jella Juulia

Vaimomatskuu ruokablogi

Hei! Olen Jella, helsinkiläinen ruokahullu. Tervetuloa blogiini!

Viimeisimmät artikkelit

  • Säästeliään mansikkamehu
  • Tomaatti, viinirypäle, herkut ja aarteet
  • Hummuskulho, musta valkosipuli -labneh & paahdetut tomaatit
  • Šaltibarščiai – kylmä borssikeitto liettualaisittain
  • Basilikamartini!
  • Syreenisokeri & syreenilikööri

Luetuimmat

  • Löytö: valkosipulin kukkavarret
    Löytö: valkosipulin kukkavarret
  • Säästeliään mansikkamehu
    Säästeliään mansikkamehu
  • Kokonaisena paahdettu kukkakaali
    Kokonaisena paahdettu kukkakaali
  • Kotitekoinen chiliöljy sichuanilaisittain
    Kotitekoinen chiliöljy sichuanilaisittain
  • Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain
    Tteokbokki eli tuliset riisikakut korealaisittain

Instagram

BLACK GARLIC 🖤 Musta valkosipuli best! Muutama BLACK GARLIC 🖤 Musta valkosipuli best! Muutama kynsi tekee taikoja dipeille, keitoille ja kastikkeille... tätä pehmeän makoisaa ihanuutta pitää olla meillä kaapissa aina!

Kuvassa tämän kesän helppo hitti: kaupan hummus, sekoittamalla valmis musta valkosipuli labneh, za'atar & paahdetut tomaatit. Ohje blogiarkistoissa!

#texthursdays @texthursdays
#blackgarlic #mustavalkosipuli #valkosipuli #hummusplatter
#rehurakkaus #reseptivinkki #belightinspired #foodfluffer #storyofmytable #dipdipdip #ofsimplethings #dippikastike #foodandflatlay #mystoryoflight
#foodartblog #foodartproject #hautescuisines
Strawberry Top Syrup 🍓 What do you do with th Strawberry Top Syrup 🍓 

What do you do with the strawberry stems and leaves? I used to trim them off, but not anymore. They are totally edible and also make a lovely juice - which I prefer as a concentrate to save up fridge/freezer space 🌿

200g strawberry tops
100g sugar
4 dl water
1/4 tsp citric acid 

Cut off the strawberry tops so that there's a bit of berry attached. Mix with sugar and water in a pot, bring to a boil and let summer until reduced by a half. 

Leave to cool and season with citric acid (or a squeeze of 🍋). Strain away the solids and store in the fridge - or freeze in an ice cube tray (that's what I do)!

Pssst. Ohje löytyy myös blogista, linkki profiilissa! 

#foodreels #reelsfood #recipereels #ruokareels #reseptivinkki #strawberrycordial #strawberrysyrup #strawberryseason #mansikka #mansikat #mansikkamehu #mansikankantamehu #recipevideo #reelsrecipe #zerowastekitchen #lovefoodhatewaste #hävikkiruoka #hävikkiviikko #ruokahävikki #hävikistäherkuksi #satokausi #sesonkiruoka #myseasonaltable #foodartproject #foodartblog #harvestseason
Vehreää viikonloppua! 🌿 🍸 Kuvan basilikam Vehreää viikonloppua!
🌿 
🍸
Kuvan basilikamartini löytyy blogiarkistoista!
•
•
•
•
•
#elokuuonkesäkuukausi #basilikamartini #martinitime #basilmartini #basilika #ihavethisthingwithgreen #imbibegram #summercocktails #drinkphotography #cocktailtime #cocktailsanddreams #kotibaari #craftcocktails #whatimdrinking
A season of plenty 🍓🍇🍒🫐🍉 Ps. Sideli A season of plenty
🍓🍇🍒🫐🍉
Ps. Sidelight or backlight?

#texthursdays @texthursdays
#whitecurrants #berryseason
#rehurakkaus #valkoherukka #kotimaisetmarjat #foodcloseup #getminimal #freshberries #produceisbeautifulproject #satokausi #sesonkiruoka #seasonalfood #harvestseason #myseasonaltable #marjat #aseasonalshift #ofsimplethings
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Kategoriat

  • Löydöt (158)
    • Makumatkat (69)
    • Ravintolat ja baarit (74)
  • Reseptit (633)
    • Edulliset (62)
    • Eväslaatikko (14)
    • Herkut (56)
    • Juomat (174)
      • Drinkit (40)
      • Mehut (11)
      • Olut (63)
      • Smoothiet (2)
      • Viini (42)
    • Kasvisruoka (377)
      • Vegaaniset (209)
    • Leipomukset (43)
    • Liha (82)
    • Makumuistot (22)
    • Merenelävät (81)
    • Nopeat (36)
    • Villiruoka (40)
  • ruokakuvaus (1)
  • Sekalaiset jutut (57)
  • Yhteistyöt (72)

Avainsanat

appelsiini avocado chili cocktail gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli korianteri löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna pinaatti pistaasi porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna tomaatti valkosipuli vegaaninen yhteistyö

Arkisto

Languages

  • suomeksi
  • in English

Copyright © 2022 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään