Temaki eli käsirulla eli sushitötterö on hauska ja sosiaalinen tapa syödä sushia. Käsirullia kun ei oikein voi valmistaa etukäteen, sillä muuten norilevä vettyy eikä rulla ole enää parhaimmillaan. Temaki onkin siksi loistava illanistujaisruoka; jokainen voi kääräistä omansa samantien syötäväksi, siinä tahdissa kun tekee mieli.
Kovin taitavaksi temaki-rullailijaksi en ole vielä itse kehittynyt, mutta onneksi harjoittelukappaleet maistuvat yhtä hyvältä kuin näppärämmänkin tötteröntekijän taidonnäytteet. Temakit voi täyttää makirullien tapaan eri tavoin sashimilla, äyriäisillä, tofulla tai tamagolla, mutta tänään tässä köökissä niiden sisään on rullattu vegaaniset täytteet: portobellosientä, vihreää parsaa, avocadoa, ituja sekä sokeriherneitä. Vegaaninen temaki maistuu nimittäin isommassakin seurueessa jokaiselle ystävistäni, ruokavalioon katsomatta.
Niin paljon kuin perinteisesti riisiviinietikalla maustetusta sushiriisistä pidänkin, kokeilin näiden temakien täytteeksi tällä kertaa pähkinäistä täysjyväriisiä. Irtonaisuusongelman poistin sillä, että sekoitin riisiin sen hieman jäähdyttyä muutaman ruokalusikallisen sekä vegaanista majoneesi, että srirachaa. Näin aikaansaatu tahmainen ja ihanan tulinen riisi pysyi hyvin kasassa temakitötterön sisällä ja myös maistui herkulliselta.
Vegaaninen temaki
n. 12 kpl
6 norileväarkkia
2 ½ dl (pika)täysjyväriisiä
4-5 rkl vegaanista majoneesia
n. 1 rkl srirachaa
Täytteet:
1 rkl oliiviöljyä
2-3 portobellosientä tai 3-4 isoa herkkusientä (n. 250 g)
½ tl nestemäistä savua
2-3 tl soijakastiketta
2 tl vaahtera-/agavesiirappia
n. 100 g tuoreita sokeriherneen palkoja
pieni rasiallinen ituja (esim. sinimailasta tai mungpavun ituja)
1 iso kypsä avocado
n. 1 rkl riisiviinietikkaa
6 napakaksi keitettyä vihreää parsaa
1-2 kevätsipulin vartta
wasabia
garia eli pikkelöityä inkivääriä
Keitä riisi paketin ohjeen mukaan ja valuta siitä huolella kaikki vesi pois. Sekoita jäähtyneeseen riisin vegaaninen majoneesi sekä sriracha (jota voit laittaa oman makusi mukaan enemmän tai vähemmän). Majoneesia tarvitaan niin paljon, että riisistä muodostuu hyvin kasassa pysyvää, tahmeaa massaa.
Viipaloi portobellosienet noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi pitkittäin ja paista ne kullanruskeiksi öljyssä. Lisää pannulle lopuksi soija, vaahterasiirappi ja nestesavu ja anna nesteen imeytyä sieniin. Viipaloi (tai muussaa) avocado ja valuta riisiviinietikka viipaleille tummumisen ehkäisemiseksi. Napsauta parsasta kuiva tyvi pois ja keitä parsa juuri ja juuri kypsäksi. Jäähdytä kylmässä vedessä ja pätki parsat sitten kahteen osaan. Leikkaa vielä sokeriherneet pitkittäin kahdeksi osaksi ja suikaloi kevätsipuli. Aseta lopuksi riisi, idut sekä muut täytteet esille pöytään.
…ja sitten rullataan!
Leikkaa norileväarkit pitkittäin kahteen osaan. Ota pätkä levää kämmenellesi niin, että sen kiiltävä puoli on vasten kättäsi ja levyn toinen pää lepää kämmenelläsi. Nosta iso lusikallinen riisiä arkille niin, että siitä muodostuu kämmenesi kokoinen soikio ja painele riisi varoen vasten leväarkkia. Riisin kanssa ei minusta kannata ahnehtia, sillä mitä paksumpi tötterö, sen vaikeampi se on syödä 😀
Sipaise riisille halutessasi hieman wasabia ja nostele sille sitten haluamiasi täytteitä. Omaan käteen – ja suuhun! – sopivan täyte- ja riisimäärän oppii hahmottamaan kokeilemalla – itse tykkään tehdä temakeista suht pieniä. Taita lopuksi päätyyn jäänyt noriarkin kulma (katso kuva) täytteiden päälle. Rullaa sitten jäljelle jäänyt leväarkki tötteröksi täytteiden ympärille. Mallia rullailuun kannattaa kurkata näiden minun sanallisten selostusten lisäksi esim. tästä videosta 🙂
Tärkeää rullatessa olisi saada tötterön kärki suljetuksi, jotteivat täytteet pääse syödessä karkaamaan sitä kautta. Rullasta kannattaa myös yrittää tehdä mahdollisimman napakka, jotta se pysyy kasassa syödessä. Lisäksi, kuten jo aiemmin mainitsin, tötterö pitää syödä heti, jolloin norilevä on vielä rapsakkaa!
Temakin voi dipata varovasti makisushin ja nigirien tapaan soijaan, mutta kun sekä riisi että portobellosienet ovat jo maustettu suht vahvaksi, ei tämä vegaaninen temaki välttämättä sitä edes kaipaa. Pikkelöityä inkivääriä nostaisin pöytään joka tapauksessa, se kun raikastaa suuta kivasti annosten välissä. Toimi toki kuitenkin siellä kotikeittiössäsi just oman makusi mukaan – niinkuin kannattaa tehdä muutenkin aina ♥
Kuvauskohteena temaki on muuten harvinaisen hankala, ihan tiedoksi vaan! Koitappa nimittäin tehdä näitä sillä nopeudella, että kuvassa näkyisi useampi tötterö, mutta että sen ensimmäisen kappaleen norilevä ei olisi jo aivan vettynyt siinä vaiheessa kun olet valmis räpsimään kuvia… Ei oo heleppoo ei! Olis pitänyt olla kuvauspäivänäkin useampi tötteröntekijä paikalla 😀
Ps. Myös Maikin Mokomin on tehnyt herkullisen näköisiä kasvistemakeja 🙂
Pps. Vaikka temaki on helppo tehdä, vielä helpommalla pääsee, kun rakentaa sushinsa kulhoon!
Pps. Tuoreita sokeriherneen palkoja voi hyvin syödä raakana, mutta mikäli haluat, voit myös kiehauttaa ne parsan kanssa nopeasti.
Vastaa