Misorisotto maistuu niin vegaanille kuin sekaanillekin.
Pitäisi tehdä vegaaninen risotto. Eli … ei juustoa … eikä voita? Apua!
Ensireaktiosta toivuttua alkaa järki taas pelaamaan: enhän minä itseasiassa laita läheskään kaikkiin risottoihini juustoa – voin puuttuminen on siis se pahempi pulma! Kermaisen risotosta kyllä saa ilman sitäkin, ihan vain tekemällä risoton niin kuin kuuluu: houkuttelemalla tärkkelystä riisistä ulos nestettä vähän kerrallaan lisäämällä. Koostumukseltaan kermainen risotto pitäisi siis onnistua myös täysin vegaanisena ilman sen kummempia kommervenkkejä. Voiko sen maku vaan olla mistään kotoisin ilman voita? Ei auta kuin lähteä kokeilemaan!
Voin makua on aika vaikea vegaanisena saavuttaa, joten unohdetaanpa ihan ensiksi se ja lähdetään rakentamaan makua jotain muuta kautta. Silmiini osui taannoin Serious Eatsin juttu, jossa vinkattiin laittamaan misoa (japanilaista suolaista soijapaputahnaa) vegaaniseen risottoon. Jutussa lupailtiin sen tuovan ruokaan hieman samantyyppistä umamisuutta kuin parmesaani – kuulostaa hyvältä!
Jo ensimmäisen testikokkailun jälkeen voin allekirjoittaa tuon väitteen. Miso tuo risottoon ihanaa suolaisuutta ja täyteläistä umamisuutta, tekemättä kuitenkaan lopputuloksesta yksiulotteista. Parmesaanille misorisotto ei tokikaan maistu, saatikka rakkaalle voilleni, muttei kai niin ole tarkoituskaan.
Kokkailukokeiluja jatkamalla misorisotosta on jalostunut pikkuhiljaa varsin herkullinen annos, jossa en kaipaa niin voita kuin parmesaaniakaan. Vinkkini täyteläisen maun saavuttamiseen vegaanisin keinoin ovat seuraavat:
- Käytän nesteenä siitakedashia kasvisliemen sijaan, siinä kun sitä umamia vasta onkin. Dashi ei ole kasvisliemen tapaan suolaista, minkä ansioista voin läträtä risottoon vielä vähän enemmän herkkuani misoa.
- Käytän saken sijaan kuivaa sherryä (finoa, manzanillaa tai amontilladoa), sen pähkinäinen aromi kun tuntuu täydentävän misoa erityisen hyvin. Mikäli olet HC vegaani, varmista, että käyttämäsi alkoholi on vegaanista.
- Käytän öljynä pähkinäöljyä, en oliiviöljyä. Se tukee sekä sherryn että paahdetun kukkakaalin makuja ja tuo risottoon lisää ulottuvuuksia. Omasta mielestäni tässä toimii varsinkin hasselpähkinä- ja saksanpähkinäöljy.
- Pikakaramellisoin sipulit ja valkosipulit. Perinteinen karamellisointi vie parhaimmillaan jopa tunnin, joten käytän usein seuraavanlaista oikotietä: lisään pannulle ripauksen suolaa heti paistamisen alussa houkuttelemaan sipulista nesteitä ulos, hetken kuluttua taas lisään ripauksen sokeria nopeuttamaan karamellisoitumista. Huijaustahan se on, mutta herkullisin lopputuloksin! Valkosipuli kannattaa muuten jättää tässä tarpeeksi ronskeiksi paloiksi, jottei sille käy käry.
- Lisään risottoon välillä lopuksi ravintohiivahiutaleita, jotka ovat maultaan jännän juustoisia (tsek tsek vegaaninen simsalabim-juustosoossi). Joskus kaipaan tähän risottoon tuota juustoisuutta, välillä taas en. Se riippuu oikeastaan siitä, mitä risoton päällä tarjoilen 🙂
- Proteiinia annokseen voi lisätä pähkinöillä, pinjansiemenillä tai manteleilla. Omasta mielestäni risoton suolaisiin ja täyteläisiin makuihin sopii hyvin pieni happamuus, joten olen suosinut lemppareitani eli viinietikkamanteleita, joita löytyy ainakin Punnitse & Säästä -kaupasta. Savumantelit toimivat myös hienosti – samoin paahdetut pinjansiemenet. (*
Kukkakaalipihvit 2:lle
1 keskikokoinen luomukukkakaali
2-3 rkl pähkinäöljyä (esim. hasselpähkinä tai saksanpähkinä)
ripaus sokeria ja suolaa
2-3 rkl ravintohiivahiutaleita
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi kukkakaali pitkittäin noin sentin paksuisiksi pihveiksi. Kukkakaalin varsi pitää nuput kätevästi samassa paketissa – tosin tämän vuoksi yhdestä kukkakaalista harvemmin saa enemmän kuin kaksi pihviä. Loppu kukkakaali kannattaa kuitenkin paahtaa samalla kertaa ja käyttää se esim. salaateissa – sen voi myös pilkkoa lopuksi ja lisätä risoton sekaan.
Laita kukkakaali uunipellille ja valele sitä öljyllä. Ripottele sitten päälle hieman sokeria, suolaa ja ravintohiivahiutaleita. Paista kukkakaalia ylätasolla uunissa 20-30 minuuttia, tai kunnes se on makuusi sopivan kypsää ja pinnaltaan kauniin ruskistunutta. Tarjoile pihvit misorisoton kanssa.
Misorisotto 2:lle
n. 2 dl risottoriisiä
n. 3 rkl pähkinäöljyä (esim. hasselpähkinä- tai saksanpähkinäöljyä)
2 kevätsipulin vaaleat osat
1 pieni keltasipuli
4-5 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa ja sokeria
1 dl kuivaa sherryä
6-7 dl lämmintä siitakedashia (+ sen valmistuksesta ylijääneet siitakesienet)
½ – ¾ dl vaaleaa misoa
vastarouhittua mustapippuria
(n. 3-4 rkl ravintohiivahiutaleita)
Tarjoiluun:
kevätsipulin vihreitä osia tai ruohosipulia
pähkinöitä, pinjansiemeniä tai manteleita (viinietikkaisia, savuisia, chilisiä, you name it)
Viipaloi kevätsipulin vaaleat osat (säästä vihreät osat tarjoiluun) ja silppua keltasipuli. Paloittele myös valkosipulit karkeasti. Kuumenna öljy pinnoitetussa kasarissa ja lisää siihen sipulit sekä pieni ripaus suolaa. Paistele keskilämmöllä hetki ja lisää sitten sokeri. Alenna lämpöä ja jatka paistamista ainakin kymmenen minuuttia, jotta saat sipuliin kauniin värin. Varo kuitenkin polttamasta valkosipulia. Mikäli käytät siitakkeita, viipaloi ne, ja lisää pannuun tässä vaiheessa.
Huolehdi siitä, että dashi on lämmintä. Pidä se esim. viereisellä levyllä kattilassa valmiina kauhottavaksi risottoon.
Lisää kasariin sitten riisi. Pyörittele se kauttaaltaan öljyisessä sipulissa, kunnes se muuttuu reunoiltaan hieman läpikuultavaksi. Kaada sitten kattilaan sherry samalla riisiä hämmentäen. Odota, kunnes sherry on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Ala sitten lisäämään risottoon siitakedashia kauhallinen kerrallaan, antaen edellisen kauhallisen aina imeytyä riisiin melkein kokonaan ennen seuraavan lisäämistä. Hämmentele risottoa samalla rauhallisesti pohjia myöten. Jatka liemen lisäämistä, kunnes kaikki on käytetty. Mikäli riisissä on tässä vaiheessa vielä reilummin puruvastusta, jatka nesteen lisäämistä vähän kerrallaan käyttäen lämmintä vettä.
Kun riisinjyvät ovat lähestulkoon pehmenneitä, mutta niissä on vielä aavistus puruvastusta, voit viimeistellä risoton. Koostumuksen pitäisi olla melko vellimäistä – enemmänkin lusikoitavaa kuin haarukoitavaa – joten lisää tarvittaessa vielä hieman vettä. Risotto jatkaa paksuuntumistaan hieman vielä lautasella, joten jätä se mieluummin hieman liian löysäksi kuin paksuksi! Ota sitten risotto liedeltä ja lusikoi sekaan miso huolella sekoittaen. Aloita vaikka yhdestä ruokalusikallisesta ja jatka lisäämistä, kunnes risotto on sopivan suolaista omaan makuusi. Mikäli haluat, voit maustaa risoton vielä ravintohiivahiutaleilla, ja lisätä sekaan ylimääräiset paahdetut kukkakaalit.
Tarjoile misorisotto lämmitetyiltä lautasilta kukkakaalipihvien kera. Viimeistele annokset vihreällä kevätsipulisilpulla/ruohosipulilla, pähkinöillä, manteleilla tai pinjansiemenillä.
*) Kuvauspäivänä tälle ruokablogaajalle kävi sellainen kämmi, että kotoa ei löytynyt mantelin mantelia saatikka pinjansiemeniä. Kun sekä päivänvalo että kuvauspäivät ovat tähän vuodenaikaan ja päivätyöhöni nähden kortilla, piti keksiä pikaratkaisu: keitin kaapista kaivettuja maapähkinöitä balsamicosiirapissa. En ehkä antaisi pisteitä tälle ratkaisulle sen estettisyydestä, mutta maun puolesta viritys toimi kyllä oikein hyvin.
Ps. Alkon valikoimista löytyy ainakin nämä vegaaniset sherryt:
- Tio Pepe Fino En Rama (tämän lähteen mukaan)
- Tio Pepe Fino Sherry (tämän lähteen mukaan)
- Dry Sack Medium Dry Sherry (tämän lähteen mukaan)
Kommentoikaa paremmin kärryillä olevat ihmeessä jos tiedätte muita, tai jos nämä tiedot ovat väärin 🙂
Pps. Annos on gluteeniton, kunhan käytät gluteenitonta misoa (esim. riisi- tai tattarimiso)
Hannele | Kokit ja Potit -ruokablogi sanoo
Nämä sinun reseptit on aina vaan ihan hämmentävän ihania. Paitsi että ehkä ihan vähän laittaisin kuitenkin voita ja parmesaania 😀
Juulia sanoo
Kiitos Hannele! Kyllä mäkin olen laittanut 😀 Tein yhtenä päivänä tämän päälle kampasimpukoita, pakkohan ne oli paistaa voissa! Samantien voikin sitten heittää voita myös risottoon… eli se siitä vegaanisuudesta sillä kertaa 🙂
Kermaruusu sanoo
Kasvisruokia näkyy nyt joka puolella, se on nyt niin pinnalla. Mutta mikäs ettei, hyvältä näyttää tämäkin. 🙂
Juulia sanoo
Pinnalla se on kyllä selvästi! Ainakin omassa lähipiirissäni suuri osa ystävistä on kasvissyöjiä tai vegaaneja 🙂
minni / kokeileva keittiöni sanoo
Ihanan tarkkaa analysointia! Ja hyvän näköinen risottokin kyllä!
Juulia sanoo
Kiitos Minni!
Dinner4u2 Mirka & Pauliina sanoo
Tosi monta hyvää vinkkiä tässä postauksessa, kiitos! Pähkinäöljyistä tykkään minäkin :).
Juulia sanoo
Kiitos! Erilaisilla pähkinäöljyillä saa kyllä moneen ruokaan kivasti vaihtelua 🙂 mun kaapissa pitää aina olla vähintään saksanpähkinäöljy.
Saara / Viimeistä Murua Myöten sanoo
No jopas on taas! Suurella mielenkiinnolla avasin tämän postauksen. Misoa! Sitä täytyy kyllä kokeilla! Oon tässä todennut, että en oo vielä moneen ruokaan törmännyt, jota ei vois veganisoida 🙂
Juulia sanoo
No niinpä! Samaa olen itse miettinyt. Niin kauan kun ei pyri tekemään täysin yks yhteen ruokaa, niin kyllähän sitä melkein mistä vaan saa väännettyä kasvis- tai vegaaniversion. Miso toimii tässä kyllä todella hauskasti, ilman että tuota risottoa syödessä tulis sellainen olo että söis misokeittorisottoa 😀
Tuulia Talvio sanoo
Sä olet kyllä niin luova! Nää näyttää superhyviltä, kiinnostaa etenkin tuo mison käyttö! 🙂
Juulia sanoo
Kiitos Tuulia 🙂
Virpi Mikkonen sanoo
Oi, Näyttää kyllä ihan super herkulta setiltä! 🙂
Juulia sanoo
Kiitos Virpi!
Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi sanoo
Misotto 🙂 mielenkiintoisen kuuloinen kombo!
Juulia sanoo
Ah nytpä sä sen keksit! Pitääkö lähteä vaihtamaan otsikkoa… misotto, tietysti 😀
Elina/Chocochili.net sanoo
Mun täytyy tunnustaa, että en ole ikinä eläessäni tehnyt itse risottoa! Tämä epäkohta täytynee korjata pikimmiten. Miso kuulostaa täydellisestä mausteelta risottoon, joten tän laitan ehdottomasti korvan taakse!
Juulia sanoo
Aijjai! Tilanteen voi onneksi korjata helposti! Mulla itsellänikin on tullut tämä nykyinen risottohulluus (teen risottoa melkein kerran viikossa) vasta viiden viime vuoden aikana. Aiemmin en oikein risotolle jostain syystä lämmennyt!
Suusta suuhun Alisa sanoo
Voihan misoriso! Määä niin haluan tulla joskus teille syömään. Aivan ihanan kuuloinen ja näköinen ohje. Tunnen jo melkein maun suussani. Kutsua odotellessa 😉
Juulia sanoo
😀 No sehän on sitten järjestettävä! Kiitos Alisa <3
Jenni liemessä sanoo
Mutkin saa kutsua! 😀 Sun resepteissä on hämmentävän paljon erilaisia ainesosia joista en ole a) ennen kuullutkaan b) koskaan kuvitellut käyttäväni samassa yhteydessä. Inspiroivaa, kiitos! Oletko muuten kokeillut tähän risottoon valkoviiniä, toimisiko?
Merituuli sanoo
Ihan älyttömän kaunis annos kukkakaalipihveineen kaikkineen. Haluaisin maistaa tätä, sillä olen aika voi-parmesaanilotraaja risotoissa ja tuumailen miten se VOI toimia ilman. (Tosin liian voistakin risottoa olen maistanut ja se oli ihan kauheaa.)
Juulia sanoo
Kiitos Merituuli! Siis kyllähän tähänkin VOI laittaa voita 😉 jos ei oo vegaaneja kylässä eikä itse ole aiheen suhteen tiukkis. Pikku nokare vaan … 😀
Minna sanoo
Siis aivan ihana, houkutteleva ohje! Vaikka en olekkaan vegaani, niin toi miso alkoi kyllä kiinnostamaan.
Minttu / Haarukkavatkain sanoo
Serious Eats on niin mahtava! Ja upeat ovat sinun kuvasikin – tuo kukkakaalipihvi tossa risoton päällä on niin söpis 🙂 Sen verran HC risottoimmeinen oon, että vaikka rakastankin misoa, niin voita ja parmesaania on risotossani oltava.
Veera sanoo
Ihanan kuuloinen risotto! Noi kukkakaalipiffit on mein ruokalistalla ensi viikolla, mainio idea.
Heidi K. sanoo
Vitsi, ihana idea nuo kukkakaalipihvilöiset!
-Heidi
Juulia sanoo
Joo eikö! Jostain syystä mun blogin luetuimmat jutut on vuodesta toiseen kukkakaalireseptejä. Eiku lisää kukkakaalia siis 😀