• English

Vaimomatskuu ruokablogi

Ruokahullun päiväkirja - kaikenlaista nälkään ja janoon

  • Etusivu
  • INFO
    • Vaimomatskuu
    • Evästelauseke
    • Tietosuojaseloste
    • Asennemedia
  • Reseptit
    • Kasvisruoka
      • Vegaaniset
    • Merenelävät
    • Liha
    • Villiruoka
    • Herkut
    • Leipomukset
    • Juomat
      • Drinkit
      • Mehut
      • Olut
      • Smoothiet
      • Viini
    • Makumuistot
    • Edulliset
    • Nopeat
  • Ravintolat ja baarit
  • Suomi
  • English

18.1.2021

Valkosipuliliemi fuusiotyyliin

valkosipuliliemi

Valkosipuliliemi!

Valkosipuliliemi on kuin tehty alkuvuoden pakkaspäiviin: se on täyteläistä ja lämmittävää … ja pitää pöpöt loitolla (tai no, ainakin vampyyrit – kypsennetyllä valkosipulilla kun ei ole samoja terveyshyötyjä kuin raa’alla)! Valkosipuliliemi valmistuu yksinkertaisimmillaan valkosipulista (mistäs muusta) ja muutamasta mausteesta, mutta buustaan lientä mieluiten muutamalla umamirikkaalla raaka-aineella: kuivatuilla siitakesienillä, kombulevällä sekä parmesaanin kuivalla kantapalalla!

Lopputulos on intensiivinen ja täyteläinen liemi, joka on ihana pohja monenlaiselle keitolle, padalle ja muhennokselle. Itse olen käyttänyt sitä erityisesti erilaisten nuudelikeittojen pohjana, jolloin maustan sen soijalla ja/tai misotahnalla, sekä linssi- tai papukeittojen pohjana, jolloin maustan sen suolalla, mustapippurilla, rosmariinilla sekä timjamilla. Valkosipuliliemi toimii kuitenkin ihanasti myös risotoissa ja sopiipa se myös ihan sellaisenaan siemailtavaksikin!

valkosipuliliemi

umami reseptiFuusio-valkosipuliliemen ainekset: kombulevä, kuivatut siitakesienet, parmesaanin kanta sekä tietysti valkosipuli! (Kuvan yksilö mokoma oli ehtinyt alkaa itämään. Kuvassa myös pecorino romano -juuston kanta, joka tämän kerran upposi liemeen myös!)

Fuusioliemi

Valkosipuliliemen resepti osui silmiini muutama vuosi sitten sekä Epicurious että NYT Cooking -sivustoilla ja olen keitellyt sitä siitä alkaen erityisesti kylmänä vuodenaikana vähän väliä. Liemen voi tehdä tosiaan yksinkertaisimmillaan pelkästä valkosipulista ja muutamasta mausteesta, mutta itse olen mieltynyt eräänlaiseen fuusioversioon, jossa valkosipuliliemi yhdistyy japanilaiseen dashi-liemeen sekä italialaiseen parmesaaniliemeen.

Dashi on keittiöni kulmakiviä, jota käytän jos jonkinlaisissa ruuissa… ja säästän säntillisesti kaikki parmesaanin kannat liemiä maustamaan muutenkin! Niinpä sekä dashin että jääkaappiini kertyvien parmesaanin kantojen hyödyntäminen valkosipuliliemen tukena on minulle täysin luonteva veto – ja umamia runsaasti sisältävien kombun, siitakkeiden ja parmesaanin ansiosta tämä buustattu valkosipuliliemi onkin ihan omaa luokkaansa!

valkosipuli

Valkosipuli kuin valkosipuli?

Kuten sanottu, valkosipuliliemen aikaansaaminen vaatii ensisijaisesti valkosipulia, ja kuten aina valkosipulin kanssa, mitä tuoreempaa, sen parempaa. Parasta on, kun kesällä saa käsiinsä kotimaisia meheviä ja kosteanpulleita valkosipuleita, jotka tahmaavat kädet ja huumaavat aromeillaan! Niillä ei kuitenkaan herkutella ympäri vuoden, joten valkosipuli kannattaa minusta valikoida kaupassa huolella.

Kuivahtaneet ja itäneet valkosipulit kannattaa jättää kauppaan ja valita vain kokoonsa nähden painavan oloisia ja pinnaltaan vaurioitumattomia valkosipuleita. Valkosipulin pintaa voi kokeilla kevyesti kädellä: jos kynnet tuntuvat kuoren alla pehmeiltä tai koverilta, paino on kovin kevyt tai pinnasta löytyy hometta, on kyseinen yksilö todennäköisesti pilalla.

Valkosipuli säilyy kuivassa huoneenlämmössä parhaimmillaan viikkoja, mutta ainakin meillä kotosalla pöydällä pidempään pyörineistä valkosipulista pilkistää aina ennenpitkää muutama kitkerä verso. Jos verso on vielä pieni, voi valkosipulin edelleen käyttää kunhan poistaa idun ennen käyttöä, itu kun on maultaan kitkerä. Paras maku (ja ravintoarvot) on tietysti kuitenkin niissä itämättömissä, tuoreissa  ja kypsentämättömissä kynsissä!

valkosipuli liemi

Valkosipulin voi laittaa liemeen monessa muodossa: viipaleina, murskattuna tai jopa kokonaisina kynsinä, kuorineen tai ilman, paistettuna tai raakana. Mitä pienempää palaa liemeen laittaa, sen vahvempi on liemen valkosipulinen maku. Tykkään itse paistaa noin puolet kynsistä kullanruskeiksi joko veitsen lappeella murskattuina tai viipaloituina ja laittaa loput liemeen raakana. Paistaminen tuo makuun paahteisuutta, makeutta ja pehmeyttä, josta pidän!

Lisään välillä liemeen porkkananpätkän ja sellerinvarren, joilla liemeen saa hieman lisää aromeja, makeutta ja syvyyttä, sekä erilaisia yrttejä riippuen hieman liemen myöhemmästä käyttötarkoituksesta. Jos tarkoitus on tehdä valkosipuliliemestä nuudelikeittoa, käytän korianterin varsia tai jätän yritit pois, jos risottoa tai vaikka papusoppaa, lisään hieman rosmariinia, timjamia tai persiljaa. Liemeen kannattaa lisätä samasta syystä myös suola vasta lopuksi … ja suolaisuuttahan liemeen saa suolan lisäksi esim. soijakastikkeella, kalakastikkeella ja misotahnalla 🙂

Valkosipuliliemi

100-150g valkosipulia (2-3 keskikokoista valkosipulia)

1-2 rkl kasviöljyä

n. 10g kombua

n. 10g / 4-8 kpl kuivattua siitakesientä (koosta riippuen)

1 salottisipuli ja/tai muutama kevätsipulin varsi

2 l vettä

Muutama laakerin lehti

Tuoreita yrttejä maun mukaan (esim. korianteria, persiljaa, rosmariinia, timjamia..)

(1 pieni porkkana, pätkä sellerinvartta)

(Parmesaanin kanta tai pari)

Viimeistelyyn:

Suolaa/soijakastiketta/misotahnaa

Valmistelut:

Liota kombua ja kuivattuja siitakesieniä litrassa vettä yön yli jääkaapissa, tai 3-4 tuntia huoneenlämmössä. Halkaise yksi valkosipuleista ja ota sen leikkuupintoihin väriä muutamassa teelusikallisessa öljyä – paistan itse valkosipulin monesti suoraan liemikattilassa, mutta yhtä hyvin valkosipulin voi paistaa paistinpannulla. Kuori loppu valkosipuli ja joko murskaa kynnet veitsen lappeella, tai viipaloi kynnet. Ota puolitettu valkosipuli pois pannulta/kattilasta ja paista murskattua tai pilkottua valkosipulia muutamassa teelusikallisessa öljyä, kunnes se on pehmeää ja kullanruskeaa. Varo polttamasta valkosipulia! Kun valkosipuli on valmista, ota se pois pannulta ettei jälkilämpö tee sille tepposia.

Valkosipuliliemen valmistus:

Lisää sekä paistetut valkosipulinkynnet että pinnoiltaan ruskistetut valkosipulin puolikkaat isoon liemikattilaan ja kaada päälle kombu ja siitakkeet liotusvesineen. Lisää vielä litra puhdasta vettä (huuhtele osalla valkosipulin paistamiseen käytetty pannu ellet paistanut valkosipuleita suoraan liemikattilassa) sekä muutama laakerin lehti, parmesaanin kova kanta jos sitä käytät, sekä neljännekseksi lohkottu salottisipuli ja/tai kevätsipuli, josta on poistettu kuivat osat. Lisää halutessasi muutamaan osaan pätkitty porkkana ja sellerinvarsi sekä haluamiasi yrttejä.

Tarkista mille korkeudelle nesteen pinta kattilassa ylettyy. Nosta lämpö sitten hyvin hitaasti kiehumispisteeseen. Poista kombu juuri kun ensimmäiset kuplat nousevat pintaan ja liemi on juuri ja juuri kiehumispisteessä.

umami liemiAika poistaa kombu!

Keitä lientä tämän jälkeen ilman kantta miedolla lämmöllä tunti-puolitoista välillä pohjia myöten sekoittaen (ettei parmesaanin kanta tartu kattilan pohjaan) tai kunnes maku on intensiivisen valkosipulinen ja nesteen määrä on haihtunut noin puoleen alkuperäisestä (vertaa alkukorkeuteen). Siivilöi liemi ja mausta se käyttötarkoituksen mukaan suolalla, soijakastikkeella ja/tai misotahnalla.

Vinkki: Jos haluat, voit myös poistaa liemestä lopussa vain yrtit, vihannekset, siitakesienet sekä valkosipulin kuoret (+ parmesaanin kannan jos sitä käytät) ja soseuttaa pehmeäksi kypsyneet valkosipulit mukaan liemeen! Liemeen voi myös lopuksi raastaa yhden tuoreen valkosipulinkynnen tuomaan raa’an valkosipulin potkua (ja ravinteita).

Valkosipuliliemi on parhaimillaan samana päivänä, mutta se säilyy jääkapissa 3-4 päivää ja sen voi hyvin myös pakastaa.

valkosipuliliemi

valkosipuli resepti


Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Pin on Pinterest
Pinterest

Aiheeseen liittyy

Kategoriassa: Kasvisruoka Avainsanoilla: kevätsipuli, kombu, parmesaani, siitakesieni, sipuli, valkosipuli

Uusimmat

  • Melkein gumbo aka tumma okrapata
  • Paahdettu sipuli, sipuliöljy & asiaa ruokasipuleista
  • Raikas lohirisotto parsalla & sitruunalla
  • Turkkilaiset munat aka çılbır
  • Feta-pinaatti dippi

Luetuimmat

  • Hapanjuurisima kolmeen makuun
    Hapanjuurisima kolmeen makuun
  • Paahdettu munakoiso misotahnalla
    Paahdettu munakoiso misotahnalla
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Löytö: Pimientos de Padrón
    Löytö: Pimientos de Padrón
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
Edellinen artikkeli: « Munakoisovuoka & tomaattikastike uunissa yhden vuoan taktiikalla
Seuraava artikkeli: Kotitekoiset udon nuudelit »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Mirja sanoo

    19.1.2021 20:26

    Blogisi on kuin aarrearkku jonka tasaisin väliajoin avaan! Sen lisäksi, että uudet udeat ilahduttaa, silmä lepää kuvataiteessa mitä luot. Tässä kuvien tulvimassa maailmassa alkaa olla ihme, että jonkin kuvan äärelle oikeasti pysähtyy. Sinun kuviasi haluaa jäädä katsomaan! Harvoin jaksan motivoitua tekemään mitään suoraan reseptistä, mutta kokeilin sunnuntaina sinun munakoisovuokaa ja tuli maukasta. Ilahdutti kun monet aineet löytyi suoraan kaapeista. Ateria lämmitti mieltä erityisesti vielä maanantain työlounaana. Kiitos kun teet tätä blogia

    Vastaa
    • Juulia sanoo

      19.1.2021 22:12

      Hei Mirja! Kiitos lämpimästä ja kannustavasta palautteesta! Tuntuu hyvältä ajatella, että siitä mitä tänne blogiin teen, on iloa sinulle siellä ruudun toisella puolella. Kuvan tekemisestä valokuvan keinoin on tullut minulle tämän blogin myötä tärkeä ilmaisukeino ja venttiili, ja jos kuvista on iloa vielä muillekin on niiden luomisella entistä enemmän merkitystä. Ihana myös kuulla että munakoisovuoka maistui! Se taisi syntyä täälläkin lähinnä juuri siitä mitä kaapista silloin löytyi 🙂 Kiitos että otit aikaa kommentin kirjoittamiselle, arvostan sitä kovasti!

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ensisijainen sivupalkki

Jotta sivuston käyttö olisi sinulle sujuvaa, käytämme kumppaniemme kanssa sivustolla evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä, hyväksyt evästeet. Jos et hyväksy evästeitä, muuta selaimesi asetuksia. Lisätietoja evästekäytännöistä.

Jella Juulia

Viimeisimmät artikkelit

  • Melkein gumbo aka tumma okrapata
  • Paahdettu sipuli, sipuliöljy & asiaa ruokasipuleista
  • Raikas lohirisotto parsalla & sitruunalla
  • Turkkilaiset munat aka çılbır
  • Feta-pinaatti dippi
  • Kikhernecurry feat. kaffirlimetti & mangojauhe (amchoor)

Luetuimmat

  • Hapanjuurisima kolmeen makuun
    Hapanjuurisima kolmeen makuun
  • Paahdettu munakoiso misotahnalla
    Paahdettu munakoiso misotahnalla
  • Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
    Voimajuomaa vuorenkilvistä: Siperian tee
  • Löytö: Pimientos de Padrón
    Löytö: Pimientos de Padrón
  • "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
    "Hitaasti mutta varmasti" - dry rub siivet
  • Nopea kylmäsavulohipasta parsalla ja sitruunalla
    Nopea kylmäsavulohipasta parsalla ja sitruunalla

Instagram

Perjantai... +12°C... puistoviinin paikka!!! ~ I Perjantai... +12°C...
puistoviinin paikka!!!

~ In Finland we have this thing called #terassikelit - when it's finally warm enough to have a drink outdoors 🥳

Lasissa MENTI RIVA ARSIGLIA 2018, @vinonostrum maahantuoma ja juuri Alkoihin rantautunut italialainen natu jonka sain maahantuojalta testiin. Huikean aromaattinen, moniulotteinen, kypsän hedelmäinen ja kaikin puolin hurmaava 100% garganega, jota saa tällaisissa söpösissä pikkupulloissa!

@giovannimenti #tuotesaatu #PRnäyte #natuviini #alkuviini #giovannimenti #naturalwine #garganega #livingwine #italianwine
#wineoftheday #wineoclock
#winephotography #mystoryoflight
#herttoniemi #itämeidän #myhelsinki #koronakevät2021
#ofsimplethings #myseasonalstory #belightinspireddrinks #thisisfinland
Keittiömeditaatiovinkki: sipulin hidas ja kiireet Keittiömeditaatiovinkki: sipulin hidas ja kiireetön karamellisointi kullanrapeaksi ja addiktoivaksi - bonuksena paistettu sipuli -öljy 💰

Kyllä kuulkaa unohtuu ne sata välilehteä jotka on aivoihin päivän mittaan jääneet auki kun pilkkoo keon sipulia ja päivystää kärsivällisesti kattilan äärellä. Joo, paahdettua sipulia saa kaupastakin mutta se ei maistu makealle kuin karkki! Ja joo, mulla ei oo elämää. Ohje blogissa 🧅🔪

Onions sizzling in onion-y oil for #TEXTHURSDAYS

#paahdettusipuli #sipuli #paistettusipuli #caramelizedonion #crispyonions #friedonions #getminimal #foodpattern #foodcloseup #macrofood #textures #storyofmytable #myopenkitchen #mycommontable #whatimcooking #reseptiblogissa #uusiblogipostaus #ruokablogi
Jajangmyeon 🖤 #reseptiblogissa Today's the Ko Jajangmyeon 🖤 #reseptiblogissa 

Today's the Korean "Black Day" when singles dress in black and eat jjajangmyeon! I made this delicious noodle dish for the first time a year ago when I found out about the day, and will likely continue to make it every 14th of April regardless the fact I'm happily married! #noodsbeforedudes 🍜

(I'm so much more at home with a day dedicated to black clothes and noodles than all the sweet pinks of Valentine's day...)

Sharing my blue/orange hued Jjajangmyeon pic with @foodcapturecollective #monthlytechniquechallenge complementary colors challenge hosted by @asoulfulkitchen & @edibleartphotography #foodcapturecollective 
+
#cs_composition @creativelysquared #goldensection #jjajangmyeon #jajangmyeon #noodlesarelife
#koreanblackday #blackday #blackbeannoodles #noodsnoodsnoods #blackbeansauce #hautescuisines_global #foodartproject #foodfluffer #storyofmytable #ourfoodstories #bvsbackdrops #darkfoodphoto #complementarycolors #moodyfood #moodofmytable #lr_conceptual
Leikkaatko sipulit noin päin vai näin päin ja o Leikkaatko sipulit noin päin vai näin päin ja onko sillä mitään väliä? Blogissa nyt sipulista asiaa!

🧅 POLL: do you cut your onion lengthwise or widthwise 🔪 when and what for?

Pale yellow + purple for the complementary color challenge with @foodcapturecollective @asoulfulkitchen and @edibleartphotography  #monthlytechniquechallenge 

#sipuli #uusiblogipostaus #salottisipuli #foodpattern #shallots #eschalot #onions #cuttingonions #produceisbeautiful #myopenkitchen #foodcloseup #macrofood #getminimal #repetitivepattern #repetition #eatyourcolors #eatcaptureshare #storyofmytable #minimalfoodphotography
Follow on Instagram

Facebook

Facebook

Kategoriat

  • Löydöt (147)
    • Makumatkat (66)
    • Ravintolat ja baarit (70)
  • Reseptit (577)
    • Edulliset (55)
    • Eväslaatikko (14)
    • Herkut (54)
    • Juomat (166)
      • Drinkit (35)
      • Mehut (10)
      • Olut (61)
      • Smoothiet (2)
      • Viini (43)
    • Kasvisruoka (335)
      • Vegaaniset (179)
    • Leipomukset (41)
    • Liha (78)
    • Makumuistot (20)
    • Merenelävät (74)
    • Nopeat (29)
    • Villiruoka (37)
  • ruokakuvaus (1)
  • Sekalaiset jutut (54)
  • Yhteistyöt (72)

Avainsanat

appelsiini avocado chili gluteeniton inkivääri kananmuna kevätsipuli kikherne löytö maissi makumatka minttu miso olut parsa pasta peruna pinaatti pistaasi porkkana ravintola salaatinkastike salaatti sipuli sitruuna timjami tomaatti valkosipuli vegaaninen yhteistyö

Arkisto

Languages

  • Suomi
  • English

Copyright © 2021 · Divine theme by Restored 316

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Kirjaudu sisään