Tantanmen ramen: vegeversio sisältää kananmunan
Tantanmen ramen, amen!
Ramenkeitto on varmaan yksi niitä ruokia, joka maistuu lähes kaikille. Varsinkin, kun ramenkeittoja on niin moneen lähtöön! Omia suosikeitani on ollut jo pitkään tantanmen ramen – jos sitä on jossain tarjolla, valitsen sen listalta melkeinpä poikkeuksetta. Tantanmen ramen on nimittäin keittoversio männävuoden suurimmasta ruokarakkaudestani, dan dan nuudeleista ♥
Dan dan nuudelit sisältävät autenttisena versiona possua, mutta meidän huushollissa ne on tehty lähes poikkeuksetta vegaanisina. Kun ainekset dandan nuudeleihin kerran jo löytyvät taloudesta, syntyy tantanmen ramen kutakuinkin samalla vaivalla ja samoista raaka-aineista kuin nuudelitkin! Ja kun ramenkulhollisen kruunaavan muruseoksen tekee vegejauhikseen ja vaihtaa annoksen viimeistelevän kananmunan paahdettuihin maapähkinöihin, on edessäoleva tantanmen ramen -annos simsalabim vegaaninen. Vegeversion ja vegaanisen version välinen ero on nimittäin vain pehmeäksi keitetty kananmuna.
Tantanmen ramen: vegaanisessa versiossa annos viimeistellään paahdetuilla maapähkinöillä!
Dandanmian & tantanmen -hulluus
Olen hehkuttanut dan dan nuudeleita (kiinaksi dandanmian) viime elokuusta lähtien omasta mielestäni ehkä jo kyllästymiseenkin asti kaikille, jotka suinkin vain kuuntelevat, mutta uskon että jos olet tuota ruokaa tehnyt tai syönyt, ymmärrät hyvin miksi 🙂 Onkin ollut hurjan hauska saada reseptejäni testanneilta ihmisiltä palautetta siitä, kuinka dan dan nuudelit ovat valloittaneet muidenkin sydämiä ja keittiöitä.
Nyt näyttäisi siltä, että tantanmen ramen pääsee tässä taloudessa pian yhtä rakastettuun lempiruuan asemaan. Siitä asti, kun tein tätä keittoa ensimmäistä kertaa nähtyäni Marion’s Kitchen YouTube-kanavalla tantanmen -reseptin, se on nopeaa tahtia muodostunut dan dan nuudeleiden veroiseksi suosikiksi kotonani. Jos kysyn Juusolta mitä hän tahtoisi syödä, vastaus on nykyään lähes poikkeuksetta ”se nuudelikeitto” ja saman vastauksen annan usein itsekin.
Nopea ja helppo ramen?
Tämä tantanmen ramen on ramenkeitoksi poikkeuksellisen helppo ja nopea valmistaa, eikä kulhollista ryystäessä prosessin helppoutta meinaisi millään uskoa. Ramenhan ei lähtökohtaisesti ole todellakaan mikään pikaruoka, ellet sitten tee pussinuudelikeittoa… Mutta tämän ramenin liemipohjaan tarvitaan kuitenkin vain pikainen kasvisliemen ja kauramaidon kuumennus, johon sitten sekoitetaan seesamitahna- ja/tai maapähkinävoipohjainen maustetahna.
Muruseos, joka annoksen kruunaa, on Marionin reseptissä lihaa, mutta itse vaihdoin sen suoralta käsin kasvisjauhikseen, jota meillä on nyt kotivarana sekä jääkaapissa että pakastimessa useampi pakkaus. Jauhis ruskistetaan ja maustetaan soijalla, valkosipulilla, inkiväärillä ja kiinalaisella doubanjiang-tahnalla (jota tulee mm. mapo tofuun) tai jos sitä ei kotoa löydy, helpommin lähikaupoista löytyvällä korealaisella gochujangilla, joka ei tietenkään maistu samalta mutta on tässä keitossa kuitenkin herkullista. Näinä aikoina en halua kannustaa ketään tutkimusretkelle aasialaiseen markettiin doubanjiangia etsimään, ellet sitten asu sellaisen vieressä! Muuta ei sitten tarvitakaan kuin nuudeleita ja jotain vihreää – meillä se joku on ollut useimmiten broccolinia.
Koska taloutemme koostuu tällä hetkellä kahdesta kiireisestä etätöitä tekevästä aikuisesta, teen muruseosta ja lientä maustavaa tahnaa yleensä aina kerralla neljän tai jopa kuuden annoksen verran, ne kun säilyvät jääkaapissa ongelmitta useampia vuorokausia. Kun muru ja tahna ovat jääkaapissa valmiina, keiton valmistaminen ei vie aikaa juuri nuudeleiden ja broccolinin keittämistä enempää: liemi kuumenemaan vaan samalla kun nuudelit kypsyvät, tahna sekoitetaan liemen sekaan ja kun nuudelit ovat kypsiä, annoskin on jo valmis koottavaksi!
Tantanmen ramen olisi ihana viimeistellä ihan kunnon ramenmunalla – eri tavoin marinoidut pehmeäksi keitetyt kananmunat ovat nimittäin minusta ihania ja helppoja valmistaa nekin, kunhan aikaa vain on. Tämänhetkisessä elämäntilanteessa munien marinointi on kuitenkin ollut yksi työvaihe liikaa.
Todetuksi on tullut myös, että ei tämä keitto välttämättä kaipaa kananmunaa lainkaan, kourallinen paahdettuja maapähkinöitä viimeistelee keiton aivan yhtä hyvin ja tällöin tämä tantanmen ramen on myös vegaaneille sopiva. Jos olet itse sekasyöjä ja kokkaat vegaanista versiota, muistathan muuten varmistaa, ettei käyttämissäsi nuudeleissa ole kananmunaa!
Resepti pohjaa Marion’s Kitchen -sivuston ohjeeseen.
Helppo tantanmen ramen
Vegaaninen, kun korvaat kananmunan tarjoiluvaiheessa kourallisella paahdettuja maapähkinöitä
4:lle
400g vehnänuudeleita
200 g broccolinia / koosta riippuen 1-2 bok choytä
Mausteinen muruseos:
1 rkl kasviöljyä
3 valkosipulin kynttä
300g kasvisjauhista, esim. Hälsans Kök incredible mince, Pouttu Muu kasvisjauhis, Beyond Meat mince…
1-2 cm pätkä tuoretta inkivääriä
2 rkl doubanjiang-tahnaa / gochujang-tahnaa
1 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl miriniä / n. ½ tl sokeria
Liemi:
Liemipohja:
12 dl kasvislientä
6 dl kauramaitoa (tai jotain muuta makeuttamatonta kasvimaitoa)
Maustetahna:
reilu ½ dl seesamitahnaa tai maapähkinävoita (tai reilu ¼ dl kumpaakin)
2 rkl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl kiinalaista mustaa Chinkiang-etikkaa / riisiviinietikkaa
1 rkl agavesiirappia tms.
kahden kevätsipulin vaalea osa
2 rkl chiliöljyä (tai 2 rkl öljyä + maun mukaan chilihiutaleita)
(n 1 tl sichuanpippuria ja/tai viismaustetta)
Viimeistelyyn:
2 pehmeäksi keitettyä kananmunaa / kourallinen paahdettuja maapähkinöitä
kahden kevätsipulin vihreä osa
Mausteinen muruseos:
Aloita tekemällä mausteinen kasvisjauhis-muruseos. Kuori ja raasta inkivääri sekä valkosipulin kynnet pieneen kulhoon. Kuumenna paistinpannulla öljy ja ruskista kasvisjauhis. Sekoita sitten mukaan valkosipuli- ja inkivääriraaste sekä doubanjiang- tai gochujang-tahna. Paistele sekoitellen muutama minuutti ja lisää pannulle vielä soijakastike sekä mirin tai sokeri. Sekoita, kunnes neste imeytyy muruseokseen, ota pannu liedeltä ja jätä muruseos odottelemaan liemen ja nuudeleiden valmistumista.
Liemi:
Sekoita seesamitahna ja/tai maapähkinävoi, soija, etikka, siirappi, chiliöljy sekä pieneksi silputtu kevätsipulin vaalea osa (säästä vihreät osat keiton viimeistelyyn). Mausta maustetahna halutessasi sichuanpippurilla ja/tai viismausteella. Kuumenna kasvisliemi ja kauramaito kattilassa kiehumispisteeseen. Sekoita mausteinen tahna liemeen ja pidä liemi lämpimänä kunnes nuudelit ovat valmiit.
Viimeistely:
Kuumenna isossa kattilassa reilusti vettä. Leikkaa isommat broccolinit pitkittäin halki / jos käytät bok choytä, halkaise pienet bok choyt kahtia, isommat neljänneksiin. Kun vesi kiehuu, keitä broccolineja / bok choyta vedessä muutama minuutti, tai kunnes se on nipin napin kypsää. Nosta vihannekset esim. reikäkauhalla pois vedestä ja heitä tilalle nuudelit (vettä ei todellakaan tarvitse mielestäni välissä vaihtaa). Kypsennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja annostele neljään kulhoon. Jaa annoksille broccolinit/bok choy. Annostele liemi kulhoihin ja lisää annoksiin lopuksi mausteinen kasvisjauhismuru. Viimeistele tantanmen ramen -kulholliset paahdetuilla maapähkinöillä tai mikäli et tee vegaanista versiota, pehmeäksi keitetyn kananmunan puolikkailla.
Kotivarareseptit
Tantanmen ramen menee meillä kotivarareseptien kategoriaan, koska kaikki tykötarpeet ovat tuoreksia (kevätsipuli ja broccolini) lukuunottamatta huoneenlämmössä, jääkaapissa tai pakastimessa pitkään säilyviä. Broccolininkin voi vaihtaa pakasteparsakaaliin! Muita kotivarareseptejäni löydät kahdesta edellisestä jutustani: sitruunainen kikhernepata sekä sitä edeltävä kahdeksan kotivarareseptin listaus. Viime viikolla ehdoton hitti on kuitenkin ollut alle vartissa valmistuva kiinalainen muna-tomaattikeitto!
Irene sanoo
Hei! Löysin tämän taivaaaalllisen reseptin blogisi ja naapurini ansiosta. Olen nyt toteuttanut sitä enempi ja vähempi soveltaen pariin kertaan. Mielessä pyörii kuitenkin suuria maustamiseen loittyviä kysymyksiä:D!
Ensimmäisellä kerralla pääsin maistamaan doubanjiangilla maustettua versiota, joka oli todella hyvää. Päätin ostaa sitä myös kotiin, mutta kun kurkkasin ainesosalistan, purkki jäikin kauppaan. Se sisälsi kahta eri aromivahvennetta, makeutusainetta ja lukuisia e-koodeja. Päätin yrittää soveltaa ja korvasin tahnan seuraavalla kerralla reilulla määrällä lisä inkivääriä, valkosipulia ja pirkan rapeaa valkosipuli-chiliä sekä tummaa kiinalaista etikkaa. Lopputulos maistui tosi hyvältä vaikka ei varmaan aivan autenttiselta.
Harmittaa vietävästi, miksi, MIKSI tuntuu siltä, että kiinalainen/korealainen ruoka maustetaan aina aromivahvennekastikkeilla? Ne huumaavat hetken, mutta niihin turtuu nopeasti. Vertaan japanilaiseen keittiöön jonka keskiössä on puhtaat maut. Missä vaiheessa aromivahventeet tulivat kuvioihin? Mietin olisiko sulla mahdollisesti tietoa ja näkemystä ns. autenttisempiin raaka-aineisiin ja makuihin perustuvasta maustamisesta esim tämän ruuan kohdalla?
Juulia sanoo
Hei! Onpa ihana kuulla, että resepti on mieleesi! Sitä voi ehdottomasti sovellella omaan makuun ja tarpeisiin sopivaksi 🙂 Ymmärrän turhautumisen lisäaineisiin, makeutusaineisiin ja arominvahventeisiin. Niitä on hyvin vaikea välttää monien tuotteiden kanssa. Itseäni ne eivät häiritse, kun kulutukseni on kuitenkin melko satunnaisella tasolla – kotoani löytyy jopa puhdasta MSG:tä (joka varmasti kestää käytössä loppuelämän, niin valtavassa pakkauksessa sitä myydään…)
MSG kehitettiin Japanissa 1900-luvun alussa, pyrkimyksenä eristää dashiliemeä maustavan kombu-merilevän umaminen maku. Japanissa MSG onkin ihan perusmauste, jota käytetään laajasti erilaisissa ruuissa kotikeittiöistä teollisuuteen – samoin monessa muussa Aasian maassa. Kiinassa siihen suhtauduttiin ymmärtääkseni ensin hieman nihkeästi, japanilaisena imperialistisena tuotteena, ja suosio kasvoi vasta, kun tuotteesta syntyi kotimaisia versioita. Aiheesta löytyy paljon tietoa jos olet kiinnostut, vinkkinä esim. tämä lyhyt MSG:n historia 🙂
MSG:stä voi olla monta mieltä ja joillekin se ei varmasti sovi! Monissa aasialaisissa mauste/kastikkeissa sitä kuitenkin lähtökohtaisesti on, ja näiden tuotteiden korvaaminen voi olla vaikeaa (ainakin täällä Suomessa, meidän valikoimillamme). Mietin, että tuohon kehittelemääsi doubangiangia korvaavaan seokseen voisi lisätä jotain, mistä ruokaan tulee fermentoitua umamia. Esim. hieman misotahnaa, tai jos saat käsiisi kiinalaisia fermentoituja mustia papuja, niin niitä! (Niitä on myynnissä valmiina kastikkeena, mutta myös ihan vain kuivan nahkeina papuina, joita voi silputa kastikkeisiin itse. Ne ovat omia lemppareitani!) Doubanjiangin maussa on sellaista tietynlaista terävää/hapanta tulisuutta, joka tulee fermentoinnista – sitä voisi tavoitella ehkäpä sambal oelekilla chilicrispin sijaan/kaverina! Siinä tapauksessa vähennä määrää, sambal on kovin tulista!
Herkullisia kokkaushetkiä!
Irene sanoo
Kiitos kiinnostavasta ja perehtyneestä vastauksesta! Tämä oli mielenkiintoista. Asia on kyllä hyvin kulttuurisidonnainen, se mikä edustaa minulle ummehtunutta 90-luvun suomalaista keittiötä (aromisuola) on toisaalla ihan erilainen merkitys. Täälläpäin pitkään vallinneista trendeistä ruuan puhtaudesta ja usein aika tunnepohjaisista terveellisyyskäsityksien vaikutuksista puhumattakaan.
Kiitos myös vinkeistä korvata doubanjian, seuraavaksi voisin kokeilla misoa tai sambal oelekia:)