Jutussa mainittu Cocktail Chef -cocktailpohja saatu testiin blogin kautta.
Paahdetut punajuuret + piparjuuri = ♥
Kun uunissa pehmeäksi paahdetut punajuuret saavat kaverikseen rutkasti vastaraastettua piparjuurta, raikasta vuohenmaitojugurttia ja kullanruskeita hasselpähkinöitä, ollaan yksinkertaisten mutta herkullisten makujen äärellä. Punajuurten maanläheinen makeus ja piparjuuren potku on vietävän hyvä yhdistelmä, varsinkin kun kaverina on raikasta vuohenmaitojugurttia ja paahteisia hasselpähkinöitä.
Tällaisesta ruuasta minä tykkään! Tosin söisin kyllä punajuuria kattilallisen vaikka ihan sellaisenaanin. Punajuuret best! 🙂
Punajuuri + piparjuuri
Punajuuri + piparjuuri on yhdistelmänä varmasti monelle jo tuttu vaikkapa siitä kaupan punajuurisalaatista, mutta juuri tämä nimenomainen kombo jugurtin ja hasselpähkinöiden kanssa on napattu yhdeltä lempi cocktailbaareistani: The Bull & The Firm. Jep, olen siis tänään samoissa puuhissa kuin viime viikolla, taplailemassa kotona Kurvissa syömiäni makuja. En ole päässyt paikalle The Bull & The Firmiin yli kuukauteen (kävin siellä viimeeksi syntymäpäivänäni lokakuussa) ja ikävä on kova!
Juuri nyt ikävä on itseasiassa niin kova, että suorastaan kaavailen tekeväni meille jouluksi menun à la lempibaarini: ponzu lohta retikalla, avokadolla ja wasabipähkinöillä, tätä punajuuri-piparjuuriherkkua (mahdollisesti punajuuret porkkalatyyliin ensin mukasavuporoksi marinoiden), joku ihana sienirisotto, paahdettua maa-artisokkaa, jotain hyvää juustoa… ja vielä cocktailit Woltaten Cocktail Chefiltä. (Tosin juon kyllä Kurvissa lähes poikkeuksetta negronin tai dirty martinin ekstra oliiveilla, että ehkä niitäkin pitää vielä väsätä!)
Cocktailit kotiin Woltaten?
Jep, sellainen on nyt mahdollista. Tai siis ainakin tavallaan! The Bull & The Firmin omistajien luomiin Cocktail Chef -coktailpohjiin tarvitsee vain lisätä kotona haluamansa teräste ja sheikata juoma vaikka hillopurkissa. Simsalabim, kädessä on laatucocktail (tai mocktail – kuvassa raikas ja kesäinen mansikka-raparperi)! Jopa superkirkkaat Nordic Ice Companyn -jäät saa tilattua Woltin kautta kotiin. Voit lukea Cocktail Chefin synnystä lisää tästä Iltsikan jutusta.
…mutta palataanpa sitten takaisin aiheeseen päivän resepti. Tämä alkupalapöytään sopiva pieni ja kevyt mutta pippurinen annos valmistuu vauhdilla, jos punajuuret paahtaa ja kuorii etukäteen (tai ostaa niitä kaupan vakumoituja kypsiä, jotka ovat kyllä omaan makuuni aina vähän vetisiä). Hasselpähkinöiden paahtaminen ja kuoriminen itse tuntuu aina etukäteen työläältä, mutta on joka kerta vaivan väärtti. Riittää kun pähkinät paahtaa kuivalla pannulla ja hieroo niistä kuoret irti keittiöpyyhkeen sisällä. Ei se ole paha nakki… mutta jos kaupasta saisi kuorettomia hasselpähkinöitä niin olishan se jees 😀 Miksiköhän hasselpähkinät myydäänkin aina kuorineen?
Vinkkaan ohjeessa valuttamaan vuohenmaitojugurttia paksummaksi kahvinsuodatinpussissa, mutta jos laiskottaa, voi tämän kohdan kanssa toki oikaista. Vuohenmaitojugurtti sopii tähän annokseen minusta makunsa puolesta ihanasti, mutta voit myös käyttää jotain muuta paksua maustamatonta jugurttia, tai jopa creme fraichea… itseasiassa, Chavroux, se ihana pehmeä vuohenjuustokin toimisi varmasti hyvin joko sellaisenaan, tai sekoitettuna jugurttiin!
Mitä tulee maustamiseen: jokainen piparjuuri on oma yksilönsä, kuten ollaan me ihmisetkin makuinemme. Niinpä en anna mausteiden suhteen kovin tarkkaa ohjetta vaan suosituksen maustaa tämä yksinkertainen annos omaan makuun sopivaksi piparjuurella, suolalla, vastaruohitulla mustapippurilla, pienellä määrällä jotain makeaa ja kunnon lorauksella laadukasta ekstra-neitsytoliiviöljyä. Pro tip: mausteita on helppo jokaisen lisätä vaikka pöydässä, mutta pois niitä ei lautaselta niin vaan saa!
Paahdetut punajuuret piparjuurella ja hasselpähkinöillä
2-4:lle
500 g punajuuria / keltajuuria / raitajuuria
1-2 rkl kasviöljyä
125g vuohenmaitojugurttia (tai rasvaista kreikkalaista tai turkkilaista jugurttia / creme fraichea)
n. ¾ dl hasselpähkinöitä
2-3 rkl juoksevaa hunajaa / agavesiirappia tms.
vähintään muutaman sentin pituinen pätkä tuoretta piparjuurta
sormisuolaa
vastarouhittua mustapippuria
extra-neitsytoliiviöljyä
Halutessasi:
kourallinen vesikrassia, auringonkukan versoja, tuoreita aromaattisia yrttejä kuten rakuunaa, kirveliä tms.
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Pese juurekset huolella. Leikkaa isompia mukuloita puoliksi, jotta kaikki olisivat suurinpiirtein saman kokoisia ja kypsyisivät näin kutakuinkin yhtä pitkässä ajassa. Laita juurekset uunivuokaan ja valele päälle muutama ruokalusikallinen öljyä, ravistele sitten pannua niin että öljy leviää tasaisesti juureksille. Paahda juureksia 200 asteisen uunin keskitasolla, kunnes haarukka uppoaa isoimpaan palaan vastuksetta (koosta riippuen 40-60 minuuttia, jos paahdat kaikki punajuuret pienempinä paloina, lyhyempikin aika voi riittää) Ota juurekset sitten uunista ja kun ne ovat jäähtyneet kosketuslämpötilaan, kuori ja lohko tai viipaloi ne.
Punajuurten paahtuessa:
Sillä välin kun punajuuret paahtuvat, voit halutessasi valuttaa vuohenmaitojugurttia kahvinsuodatinpussin läpi saadaksesi siitä hieman paksumpaa. Mausta jugurtti suolalla, vastarouhitulla mustapippurilla ja vastaraastetulla piparjuurella.
Paahda hasselpähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä välillä pannua ravistellen, kunnes niiden kuoret rupeavat halkeilemaan ja pähkinät ovat sieltä täältä kullan värisiä. Anna hieman jäähtyä ja hiero hasselpähkinöitä keittiöpyyhkeen sisällä kunnes kuoret irtoavat. Jos löydät jostain valmiiksi paahdettuja kuorettomia hasselpähkinöitä niin tämän työvaiheen voi toki skipata!
Kun kaikki osaset on valmisteltu, on aika viimeistellä ruoka! Annostele paahdetut punajuuret 2-4:lle lautaselle. Mausta punajuuret suolalla ja pippurilla. Nostele päälle jugurttinokareita ja ripottele annoksille hasselpähkinöitä. Valuta lautasille vielä hieman juoksevaa hunajaa / siirappia sekä hyvää ekstra-neitsytoliiviöljyä. Viimeistele paahdetut punajuuret vastaraastetulla piparjuurella ja halutessasi jollain pippurisella vihreällä, kuten auringonkukanversoilla tai vesikrassilla. Tarjoile heti!
Vinkki:
Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, paahdetut, kuoritut ja viipaloidut (tai lohkotut) punajuuret voi marinoida yön yli porkkalan tapaan seoksessa, jossa on puolta kiloa kohden muutama ruokalusikallinen rypsiöljyä/oliiviöljyä, noin teelusikallinen nestesavua ja valkoviinietikkaa, vajaa teelusikallinen suolaa sekä ripaus sokeria. Ravistele marinadi säilytyspurkissa sekaisin palojen kanssa ja anna maustua vähintään yön yli! Jos kokoat annokset marinoituneista punajuurista, voit jättää öljyn ja suolan annoksia kootessa vähemmälle.
Punajuuresta marinoidun ”mukasavuporon” ohje löytyy muuten myös esim. Hannan Soppa blogista!
Vastaa