Kylmä nuudelikeitto
Kylmä nuudelikeitto on ollut jo useamman vuoden lempi kesäruokiani! Varsinkin jos liemen tekee valmiiksi jääkaappiin, valmistuu keitto nuudeleiden keittonopeudella! Rakastan lisätä keittooni reilusti sesongin vihanneksia ja yrttejä, ja tarjoilla annoksen jääkuution kera! Siinä saa helteet kyytiä. Ja mikä parasta, samaa lientä voi halutessaan käyttää myös kuumana.
Tämän nopean liemen pohjana toimii kaupan valmis japanilainen nuudelikeittopohja mentsuyu, jonka makua viilaan fiiliksen mukaan milloin mihinkin suuntaan. Kun muutamat perusmausteet löytyvät kaapista, on tämä liemi kirjaimellisesti sekoittamalla valmis!
Sekoittamalla valmis liemi
Japanilainen dippi/liemitiiviste mentsuyu on todellakin nopein liemipohja mitä tiedän! Mentsuyu (lyhennettynä tsuyu) on tiiviste, josta löytyy japanilaisen keittiön perusmakuja dashiliemestä miriniin ja soijaan. Tsuyu on täynnä umamia, ja sen täyteläinen, suolainen ja koukuttava maku täydentää monenlaisia ruokia. Japanissa on monenlaisia men/tsuyuja eri käyttötarkoituksia varten! Yeisesti ottaen niitä käytetään keittojen ja patojen pohjana sekä nuudeleiden tai tempuran dippinä, mutta myös soijakastikkeen tapaan yleismausteena jolla saa syvyyttä melkeinpä ruokaan kuin ruokaan. Umamia tsuyuun tuo yleisimmin kombulevän sekä mahdollisen kuivattujen siitakesienten lisäksi kuivattu, savustettu ja fermentoitunut tonnikalan sukuinen boniitti eli katsuobushi. Kasvissyöjät ja vegaanit huomio, tsuyua löytyy onneksi kuitenkin myös ilman katsuobushia (esim. Clearspringin valikoimasta)!
TEE se itse vs. Ostamalla onneen?
Viitseliäämpinä päivinä teen mieluusti itse oman dashiliemeni kombua, siitaketta ja/tai katsuobushia käyttäen. Se on super helppoa – postaukseni aiheesta löytyy täältä! Kun dashin maustaa soijalla ja mirinillä on aikaan saatu liemi varsin samankaltainen kuin laimennetulla tsuyullakin. (Blogiarkistoista löytyvät kylmä nuudelikeitto DIY yuzukosholla / viherherukoilla / tomaateilla syntyivät juurikin tähän tapaan!) Tsuyu syntyy yhtä helposti kuin dashikin… Ja itse tekemisen etu on siinä, että seassa on vain sitä mitä sinne itse laitat. Jos siis välttelet lisäaineita, on tsuyun tekeminen itse varmasti paras valinta! Löydät kalaisan tsuyun ohjeen Just One Cookbookista, vegaanisen version taas Okonomi Kitchenistä.
Minulle kaupan mentsuyu on kuitenkin korvaamaton raaka-aine jota käytän paljon. Oli kiire tai ei 🙂 Tänä kesänä tsuyu on ollut avainasemassa niin taannoisessa kylmä silken tofun aka hiyayakko -reseptissäni, kuin kylmien sobanuudeleidenkin mausteena. Lisäksi käytän sitä tässä nuudelikeitossa… jota meillä syödään monta kertaa viikossa. Ei ihme että tsuyua on kulunut! Jos sinunkin kaapissasi pönöttää pullo mentsuyua tai innostut hankkimaan sitä, on minusta kiva julkaista samalle ainesosalle vielä yksi ohje. Ettei kellään jäisi vahingossakaan pullo kaappiin seisomaan!
Mitä kauppalistalle?
Liemeni mausteet ovat mentsuyua mukailleni pitkälti japanilaisia, mutta mihinkään tiettyyn makuprofiilin en tässä sopassa yleensä pyri. Kunhan sekoittelen menemään fiiliksen mukaan käyttäen lempiasioitani! Yleisimmät mausteet, joilla maustan laimennettua mentsuyua ovat seuraavat:
- ihanan tulinen ja sitrusarominen yuzukosho,
- japanilainen seitsemän maun pippuri eli shichimi togarashi,
- raastettu valkosipuli ja/tai inkivääri,
- limetti- tai sitruunamehu,
- paahdettu seesamiöljy,
- seesaminsiemenet,
- misotahna (sekä valkosipulimiso!!!)
- soijakastike,
- tämän kesän ihastukseni savustettu soijakastike.
Osan listan raaka-aineista löydät todennäköisesti ihan lähikaupastasi! Mentsuyu, yuzukosho, shichimi togarashi ja misotahna on todennäköisesti kuitenkin helpoin napata kassiin joko erittäin hyvin varustellusta marketista (Helsingissä sellaisia on esim. Redin ja Ruoholahden K-Citymarketit) tai japanilaisiin / aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista. Itse shoppailen useimmiten Tokyokanissa sekä Kallion Vii Voanissa ja Aseanic Tradingissä ja löydän niistä lähes poikkeuksetta kaiken mitä tarvitsen 🙂
Välillä teen liemestäni ekstra tulisen togarashilla, valkosipulilla ja yuzukosholla, välillä sitruksisen raikkaan sitruunalla, inkiväärillä ja ripauksella yuzukoshoa … Ja välillä tuhdin ja täyteläisen valkosipulilla, savusoijalla, misotahnalla ja seesamiöljyllä! Tämä liemi on siitä ihanan anteeksiantava, että jos tulee tehtyä liian tujua, lientä on helppo laimentaa. Jos taas liian mietoa, ei kun lisäämään sitä mikä puuttuu!
Nuudelikeiton Lisukkeet
Kun on aika pyöräyttää nopea nuudelikeitto, keitän, jäähdytän ja valutan nuudelit ja annostelen ne lautasille. Päälle pilkon milloin mitäkin sesongissa olevia rehuja. Siis ihan raakana vaan! Retiisit, kurkku, maissi, kevätsipuli, nauris, porkkana ja herneet ovat suosikkejani ♥ Jos kotoa löytyy jotain vihreää, lisään monesti sitäkin. Suosikkejani tässä sopassa on shiso, minttu, wasabirucola, vesikrassi, thaibasilika sekä viinisuolaheinä! Välillä sekaan päätyy myös nopeasti ryöpättyä pinaattia, vihreitä papuja, bok choyta, broccolinia tai kiinankaalia. Kuvauspäivänä keittoon päätyi ryöpättyjä valkosipulin kukkavarsia ja itusilmuja!
Jos kaipaan lautaselle proteiinia mutten jaksa paistella mitään, nostan annoksen päälle palan silken tofua suoraan paketista. Siinä ei kauaa nokka tuhise! Mikäli olet kaltaiseni sekasyöjä, myös kylmäsavulohi sekä sulatetut pakastekatkikset ovat hyviä lisukkeita. Niitä kun ei tarvitse kypsentää! (Katkikset ja kala kannattaa valita mieluiten WWF:n kalaoppaan suosittelemasti MSC/ASC-merkittyinä.)
Nopea nuudelikeitto kesävihanneksilla
Raaka-aineet:
- 4 annosta nuudeleita (maun mukaan)
Liemi:
- 1,2 l vettä
- mentsuyu-tiivistettä (Tarkista tiivisteen ohennussuhde pakkauksesta! Se on yleensä keitoille jotain 1:5-7 väliltä.)
Maun mukaan haluamasi yhdistelmä mausteita:
- ¼-1 rkl shichimi togarashia
- ½-2 tl yuzukoshoa
- ¼-½ tl paahdettua seesamiöljyä
- ½-1 rkl misotahnaa
- 1-3 rkl soijakastiketta
- ½-1 rkl savustettua soijakastiketta
- ½-1 sitruunan mehu
- 1-2 valkosipulin kynttä
- 1-3 cm pätkä inkivääriä
- 2-4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Maun mukaan haluamasi yhdistelmä lisukkeita:
- porkkanaa
- kurkkua
- maissia
- naurista
- retiisiä
- herneitä
- kevätsipulia
- silken tofua (myös kylmäsavutofu toimii!)
- tomaattia
- jääkuutioita
- yrttejä (esim. shisoa/perillaa, thaibasilikaa, wasabirucolaa, minttua...)
Ohjeet
Liemi:
- Sekoita pullon ohjeistuksen mukainen määrä mentsuyua veteen. Tarvittava määrä riippuu käyttämästäsi tuotteesta! Kannattaa kuitenkin laimennellessa luottaa omaan makuaistiin matematiikka enemmän 🙂
- Sekoita liemeen haluamasi mausteet. Jos käytät valkosipulia tai inkivääriä, kuori ne ja raasta ne raastimen hienolla terällä liemeen. Jos joku mauste ei ole sinulle entuudestaan tuttu, aloita pienellä määrällä ja lisää mausteita vähän kerrallaan sekoitellen ja maistellen, kunnes olet tyytyväinen! Antamani mitat ovat varsin suuntaa-antavia ja jokaisen mausteen määrä riippuu käyttämästäsi yhdistelmästä sekä tietysti omasta maustasi.
- Jos et käytä lientä heti, nosta se jääkaappiin. Liemi on parhaimmillan käytettynä muutaman päivän sisällä tekemisestä. Ravista/sekoita liemi ennen käyttöä tasaiseksi!
Keiton kokoaminen:
- Kun haluat kasata nuudelikeiton, valmistele käyttämäsi lisukkeet kuorimalla ja pilkkomalla ne suupalakokoon.
- Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi, pysäytä kypsyminen huuhtomalla nuudelit kylmällä vedellä ja valuta huolella.
- Nosta lautaselle annos nuudeleita, haluamasi lisukkeet sekä 3-4 dl lientä per lautanen. Viimeistele annos halutessasi jääkuutiolla sekä tuoreilla yrteillä ja tarjoile heti!
Huom:
- Misotahna ja yuzukosho kannattaa liuttaa muutamaan ruokalusikalliseen nestettä ennen sekoittamista koko liemimäärään!
- Mikäli olet sekä valkosipulin että mison ystävä, kokeileppa tehdä miso-valkosipuleita! Siinä sivussa valmistuvaa valkosipulimiso on ihanaa esim. tässä liemessä 🙂
- Jos teet nuudelisoppaa lämpimänä, kuumenna liemi samalla kuin nuudeleiden keittovesi. Ryöppää halutessasi käyttämäsi vihannekset liemessä ja annostele lautasille. Jos laitat annokselle kylmäsavutofua, se on ainakin minuta kiva paistaa pienessä määrässä öljyä ennen keittoon lisäämistä.
Ps. Kun liemessä on mukana hieman sitrusta ja tulisuutta, nuudelikeiton kaveriksi sopii mielestäni loistavasti hapanolut! Pääasiassa pitäytyisin maustamattomassa perinteisessä berliner weissessä tai gosessa, mutta kuvan raikas ja mieto kurkkuinen Cucumber Sour Coolheadilta mukaili keiton makuja myös loistavasti!
Vastaa