Pikkelöity kukkakaali on pyörinyt mielessäni siitä asti, kun kävimme alkukesästä Berliinin Industry Standard -ravintolassa. Yksi tilaamistamme annoksista oli talon pikkelssit: erilaisia vihanneksia ja juureksia pikkelöitynä jos jonkinlaisin maustein. Setistä nousi mieleenpainuvimmaksi lakritsiarominen kukkakaali, jollaista päätin heti maistettuani vielä tehdä itsekin!
Kesäkuusta on jo vähän aikaa, mutta joskus hyvää kannattaa odottaa – ja tässä tapauksessa se hyvä on tietysti kotimaisen kukkakaalin satokausi. Keskikesällä en tosin olisi mitenkään osannut arvata, millaiseen nosteeseen kukkakaali näin alkusyksystä vielä päätyisikään – ensin sato meinasi mädäntyä peltoon ja sitten sitä oli hetken varmaan lähes jokaisen foodien lautasella. Satokausikalenterin lanseeraamat ja Liemessä -Jennin mahtavasti vauhdittamat kukkakaalisadon pelastustalkoot olivat sen verran suuri menestys, että toviin sai kotimaista kukkakaalia suorastaan metsästää minunkin lähikauppani hevi-osastolta.
Nyt kun kukkakaalisato on selvästi saatu pelastettua sitä uhanneelta kohtalolta ja tilanne on hieman rauhoittunut, voikin kauden viimeiset kukkakaalit pistää säilöön talven varalle! Mikäli kukkakaalikiintiö on tullut talkoiden myötä hetkellisesti täyteen, se voikin olla nimittäin vasta se seuraava kerta kun kukkakaalia taas lautaselleen haluaa 😉
Lakritsijauheella, tähtianiksella ja muutamalla hieman perinteisemmälläkin säilöntämausteella viritelty 1-2-3 -pikkelöintiliemi tuo kukkakaaliin itseasiassa sen verran jouluisen säväyksen, että ainakin tässä huushollissa purkitetaan nyt jo joulumieltä.
1-2-3 ja eiku pikkelöimään!
Säilöjän klassinen 1 2 3 -liemi (1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria, 3 osaa vettä) kannattaa pistää muistiin, sen avulla kun pikkelöi lähes mitä vaan. Perusreseptiä voi maustaa niin monella tavalla kuin maustehylly ja mielikuvitus vain antaa myöten. Tähänkin yks kaks kol -perusohjeeseen pohjaavaan pikkelöintiliemeeni toin väriä, paahteisuutta ja karamellisuutta käyttämällä valkoisen sokerin sijaan kookossokeria. Paahteinen makeus yhdistettynä lakritsiaromiin tekee tästä kukkakaalista todella koukuttavaa!
Mikäli meinaat syödä valmistamaasi säilykettä jouluna tai jopa vielä myöhemmin, muistathan pikkelöidessä huolehtia erityisen hyvin puhtaudesta. Raaka-aineiden kanssa kannattaa painottaa tuoreutta ja raikkautta, mikä ei nyt kukkakaalin kanssa juuri tällä hetkellä tietenkään ole mikään ongelma. Reippaalla työtahdilla on myös roolinsa: nopeasti toimien hartaasti desinfioidut purkit ynnämuut eivät ehdi kerätä ilmasta pöpöjä pilaamaan lopputuotetta.
Lakritsiliemessä pikkelöity kukkakaali
n. 800 g kukkakaalia
lakritsiliemeen:
6 dl vettä
4 dl kookossokeria
2 dl väkiviinaetikkaa
3 tl lakritsijauhetta
2 tl kokonaisia valkopippureja
10 kpl maustepippuria
10 kokonaista neilikkaa
5-6 tähtianista
3 tl sinapinsiemeniä
n. 3 cm pätkä inkivääriä
1-2 mietoa chiliä (tai 1 tl chilihiutaleita)
lisäksi:
n. 1½ litran vetoisuuden edestä lasipurkkeja
Valmistele ensin säilykepurkit pesemällä ja desinfioimalla ne huolellisesti – itse toimin aina Marttojen ohjeen mukaan.
Valmistele sitten kukkakaali. Irroita kukkakaaleista nuutuneet lehdet ja leikkaa kannasta kuiva tyvi pois. Puolita kukkakaalit ja jaa ne sitten varsineen suupalan kokoisiin paloihin. Säästä myös hyvännäköiset lehdet.
Kiehauta isossa kattilassa vettä ja upota kukkakaalin kukinnot kiehuvaan veteen noin kahdeksi-kolmeksi minuutiksi (riippuen hieman palojesi koosta). Kukkakaalin pitäisi pehmetä tässä vaiheessa vain hieman, silä kun purkit täytetään kuumalla liemellä kukkakaali kypsyy vielä lisää. Lisää kattilaan kukkakaalin lehdet lopuksi n. 15 sekunniksi ja kaada kattilasta sitten vesi pois. Jaa kukkakaali desinfioituihin säilykepurkkeihin.
Viipaloi inkivääri noin millin paksuisiksi viipaleiksi. Jaa chili niin moneen osaan kuin sinulla on säilöntäpurkkeja. Kiehauta teräskattilassa sitten kaikki lakritsiliemen ainekset etikkaa lukuunottamatta ja poista kattila liedeltä. Lisää kattilaan etikka ja sekoittele, kunnes sokeri on liuennut täysin. Kaada kuuma liemi säilykepurkkeihin niin, että ne tulevat piripintaan täyteen. Sulje kannet ja jätä säilykkeet jäähtymään huoneenlämpöön. Nosta jäähtyneet säilykkeet jääkaappiin tekeytymään vähintään kolmeksi päiväksi.
Mikäli huolehdit säntillisesti puhtaudesta, pitäisi kuumaan 1-2-3 -liemeen säilöttyjen kukkakaalien säilyä hyvinkin jouluun asti tai jopa sen yli. Purkit kannattaa säilyttää pimeässä tilassa, jonka lämpö on 0 – +5 astetta. Toki purkkeja voi alkaa availemaan heti, kun kukkakaalinhimo iskee – kunhan nyt odottaa ainakin sen kolmisen päivää makujen kehittymistä! Itselleni kukkakaalitalkoot eivät ainakaan ole aiheuttaneet mitään ylitsepääsemätönä kukkakaaliöveriä, joten uutta purkkia siis jo pukkaa: kukkis = best!
Ps. jos säilykepurkkiesi kannet ovat metallia tai niissä on metalliosia, kannattaa kannen ja purkin väliin laittaa kelmua. Etikkaliemi alkaa muuten pidemmän päälle ruostuttaa metalliosia.
Merituuli sanoo
Tämä oli hurjan hyvää! Ihanaa että toit maistettavaksi rapujuhliin.
Olen joskus pikkelöinyt onnistuneesti kantarelleja lakritsaiseksi kallioimarteen juurella. Toimiskohan se kukkakaaliin ja paljonkohan saisi laittaa.
Juulia sanoo
No ihan varmasti toimisi! Olen halunnut testata kallioimarretta itekkin jo pitkään mutta ei oo tullut sitä vielä bongattua. En kyllä tiedä yhtään kuinka vahvaa se on! Varmaan sitä voi laittaa samanverran kukkakaaleihin ku kantarellienkin liemeen? Ite ainakin tykkään kun maistuu reilusti 🙂 Kantarellit ja lakritsi kuulostaa super ihanalta makuparilta 😍 Seuraavaksi testiin ehottomasti tuo sun yhdistelmä (resepti löytyy varmaan sun blogista?)